Bursucul, cunoscut și drept viezure, este un animal sălbatic întâlnit pe teritoriul României. Considerat un animal foarte inteligent, bursucul construiește unele dintre cele mai ample galerii subterane.
Descoperă curiozități și lucruri interesante despre bursuc:
Bursucul sau viezurele, specie a cărei denumire științifică este Meles meles, este un mamifer omnivor din genul Meles, familia Mustelidae, familie din care fac parte și vidra, nevăstuica, dihorul.
Burusucul trăieşte între 12 și 18 ani. Glasul bursucului este un mârâit puternic. Are foarte dezvoltat auzul, însă simţul este slab.
Trăieşte aproape tot timpul în vizuină, mai puţin noaptea, când îşi procură hrana. Ziua mai iese în faţa vizuinii atunci când este frig şi a ieşit soarele.
Bursucul are 60 până la 80 cm lungime și coada de 15-20 cm. Este ușor de recunoscut datorită aspectului îndesat, al botului alungit și, mai ales, a dungilor albicioase care merg de la bot spre coadă.
Specia fiecăruia îi diferențiază ușor prin colorit și mărime, ei fiind în principal animale cu membre scurte și corpul mai lat, capul alungit cu urechi mici, iar lungimea cozii, din nou diferă de la specie la specie. De exemplu, bursucii asiatici au coada foarte scurtă, în timp ce alte specii au cozi ce ating și 50 cm lungime.
Așadar, bursucii pot avea capul cu dungi late în culorile alb și negru și restul corpului de asemenea negru - bursucul european-, partea superioară a capului și pe țoață suprafața spatelui cu blană albă ca o mantie - bursucul de miere-, de asemenea cu capul în alb și negru, dar corpul de un maro deschis pătat -bursucul american.
Viezurele se hrănește cu fructe, semințe, larve, gasteropode, ouă furate din cuiburile păsărilor ce cuibăresc la sol.
În vizuinele lor atent construite cu încăperi separate pentru excremente și pentru dormit, există bineînțeles și "cămară", încăperea separată pentru provizii unde aduna și până la 50 de kg de hrană, în special porumb, pentru perioada iernii.
Este mare amator de porumb, pe care îl îngrămădește în vizuină în cantități de până la 50 kg de știuleți. În general toamna își face provizii, deși iarna are o activitate în general foarte redusă, iar grăsimea pe care o câștigă toamna îi asigură în iernile mai blânde supraviețuirea chiar și fără rezervele din vizuină.
La aprovizionare participă de obicei mai mulţi bursuci. Unul mai în vârstă se culcă pe spate cu picioarele ridicate sus. Ceilalţi bursuci încarcă "remorca" cu porumb sau struguri. Apoi, ceilalţi bursuci îl târăsc pe jos până la vizuină unde descarcă "remorca"
În funcție de specie, bursucul este prezent pe numeroase continente, de la America de Nord, la Asia, Africa, Europa.
În ţara noastră bursucul populează regiunile păduroase de la şes până la munte.
Trăiește izolat, căutând femela doar în perioada de împerechere (iulie - august) și, imediat după ce aceasta se produce, o părăsește. Doar mama poate fi văzută, de primavara până toamna, cu puii după ea.
Viezurele petrece mare parte din iarnă într-o stare de somnolență, la fel ca ursul. Dormitează de regulă de pe la sfârșitul lui noiembrie și până pe la începutul lunii martie.