Mergi direct la conținut »
Când sunt Rusaliile 2020.  Obiceiuri de Rusalii ortodoxe și catolice
Cultură și Vacanțe Libertatea > Lifestyle > Cultură și Vacanțe

Când sunt Rusaliile 2020. Obiceiuri de Rusalii ortodoxe și catolice

Rusaliile 2020 reprezintă o sărbătoare creștină importantă, prilej cu care angajații au zile libere legale. Află când pică Rusaliile 2020, atât ortodoxe, cât și greco-catolice și care sunt obiceiurile legate de aceste zile.

De Alina Serea,

Sărbătoarea de Rusalii este una dintre cele mai vechi sărbători creștine, alături de Paște. De Rusalii, atât creștinii ortodocși, cât și cei greco-catolici, sărbătoresc Pogorârea Sfântului Duh. Denumirea de Cincizecime a acestei zile vine de la faptul că se prăznuiește la cincizeci de zile după Paște.

Când sunt Rusaliile 2020

Ca în fiecare an, sărbătoarea de Rusalii este celebrată la exact 50 de zile după Învierea Domnului. Prima zi de Rusalii pică întotdeauna într-o duminică, iar în cea de-a doua zi de Rusalii, lunea, se sărbătorește Sfânta Treime.

Prima și cea de-a doua zi de Rusalii sunt zile libere legale. Potrivit Codului Muncii, zilele libere de Rusalii se acordă în funcție de data la care este sunt sărbătorite de fiecare cult religios în parte.

Când pică Rusaliile catolice 2020

În 2020, Rusaliile catolice sunt sărbătorite cu o săptămână înaintea celor ortodoxe, mai exact, pe 31 mai și 1 iunie.

Când sunt Rusaliile ortodoxe 2020

Rusaliile ortodoxe 2020, sărbătorite, potrivit calendar ortodox 2020, la 50 de zile după Paște și la 10 zile după Inălțarea Domnului, pică în acest an pe 7, respectiv 8 iunie.

Ce sărbătorim de Rusalii

Sărbătoarea de Rusalii este una importantă pentru creștinim. De Rusalii sau de Cincizecime este sărbătorită Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli.

Cazul Floyd de România. Un bărbat din Vatra Dornei a murit după ce un jandarm l-a presat la pământ. Ce a urmat
Recomandări
Cazul Floyd de România. Un bărbat din Vatra Dornei a murit după ce un jandarm l-a presat la pământ. Ce a urmat
 

Această sărbătoare este cunoscută în popor drept Duminica Mare sau Rusaliile, ocazie cu care se încheie ciclul pascal: Învierea, Înălţarea şi Pogorârea Duhului Sfânt. De asemenea, aceasta este considerată și ziua întemeierii Bisericii creștine.

Până la sfârşitul secolului al IV-lea Cincizecimea – numită așa tocmai pentru că Rusaliile sunt la 50 de zile după Înviere- era o dublă sărbătoare: a Înălţării Domnului şi a Pogorârii Sfântului Duh. Ulterior, cele două sărbători au fost separate, Cincizecimea rămânând numai ca Pogorâre a Duhului Sfânt.

Potrivit Bibliei, în momentul în care Duhul Sfânt s-a pogorât, sub chipul unor limbi de foc, i-ar fi umplut de darurile sale pe apostoli. Pentru început, apostolii au căpătat puterea de a vorbi în limbi străine, necunoscute de ei până atunci. Apoi, aceștia au ieşit în toată lumea, săvârşind minuni.

Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
Recomandări
Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
 

Obiceiuri de Rusalii ortodoxe

Fiind o sărbătoare importantă, sunt și foarte obiceiuri populare și tradiții de Rusalii. Rusaliile 2020 vor fi însă celebrate în plină pandemie de coronavirus, motiv pentru care tradițiile și obiceiurile acestor zile vor fi puse sub amprenta restricțiilor și distanțării sociale.

Pentru a marca sărbătoarea Rusaliilor, Biserica oficiază, de obicei, ample slujbe în Duminica și Lunea de Rusalii.

Semnificația frunzelor de nuc, de Rusalii

Rusalii 2020 - fetita cu frunze de nuc in mana
Frunzele de nuc au o semnificatie aparte de Rusalii

La sate se păstrează tradiția conform căreia credincioșii trebuie să ducă la biserică crenguțe de tei și nuc, pentru a fi sfințite. Frunele de nuc de Rusalii au ca semnificație limbile de foc ce au coborât asupra apostolilor, la Ierusalim. Cu aceste ramuri sfințite se vor împodobi casele și icoanele. Asta pentru că, în credința populară, ramurile au puterea de a alunga spiritele rele. În unele zone, pe lângă tei și nuc, credincioșii mai folosesc leuștean, usturoi și pelin.

Cum a reușit Primăria Sector 1 să ocolească o licitație din bani publici de 54 de milioane de lei
Recomandări
Cum a reușit Primăria Sector 1 să ocolească o licitație din bani publici de 54 de milioane de lei
 

Ce se împarte de Rusalii

Sâmbăta dinaintea Rusaliilor este considerată Sâmbăta Morților sau Moșii de vară, sărbătoare dedicată comemorării celor trecuți în neființă. În unele zone din România, în sâmbăta Rusaliilor se împart, de obicei, oale împodobite cu flori și cu un colac deasupra, pentru pomenirea morților. În duminica Rusaliilor, se împart farfurii frumos împodobite pentru cei vii.

Obiceiuri de Rusalii catolice

Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri de Rusaliile catolice este pelerinajul de la Șumuleul Ciuc, locul pe care și Papa Francisc l-a vizitat în 2019.

Rusalii catolice la Sumuleu Ciuc- imagine cu multimea in pelerinaj
De Rusaliile catolice, Sumuleul Ciuc obișnuia să fie loc de pelerinaj

Pelerinajul de Rusaliile catolice de la Şumuleu Ciuc este considerat cel mai mare din Europa Centrală şi de Est şi îşi are originea în urmă cu aproape patru secole şi jumătate.

În centrul pelerinajului de la Sanctuarul Marian se află Fecioara Maria, a cărei statuie a fost sculptată în lemn de tei între anii 1510 şi 1515 în stilul Renaşterii transilvănene de un artist anonim. Statuia o reprezintă pe Sfânta Fecioară Maria cu Pruncul în brațe. Despre aceasta se crede că este cea mai mare statuie făcătoare de minuni din lume.

Ce este și ce nu este bine să faci de Rusalii. Superstiții din popor

În popor sunt multe susperstiții legate de Rusalii. Multe dintre acestea au legătură cu teama de spiritele rele. Așadar, când sunt Rusaliile 2020, oamenii tind să țină cont de multe dintre aceste superstiții.

  • Potrivit suspertisțiilor din popor, de Rusalii este bine să porți asupra ta frunze de nuc sau de tei, sfințite la biserică, pentru a fi ferit de spiritele rele.
  • În Duminica Rusaliilor, preotul şi enoriașii din comunitate merg pe câmp şi săvârşesc sfeștania – sfinţirea mică a apei. Cu aghiazma aceea se stropesc apoi semănăturile câmpului.
  • Se ung ușile cu usturoi pentru ca așa casa va fi păzita de rele si ghinion tot restul anului.
  • Și ramurile de tei au o simbolistica aparte in aceasta sărbătoare. Se crede ca teiul ferește gospodăriile de grindina sau de duhurile rele de aceea flăcăii le aduc din păduri după care se sfințesc la Biserica, iar credincioșii le iau acasă si le pun la icoane.
  • În multe zone din țară, în cea de-a doua zi de Rusalii, există obiceiului ”spălatului pe picioare” cu pelin. Se crede că această practică are rolul de a aduce sănătate și de a feri de spiritele rele.
  • Una dintre superstițiile legate de Rusalii, la fel ca și de alte sărbători creștine, este aceea că nu trebuie să speli și nici să muncești în aceste zile.
  • De Rusalii nu se intră nici în vie, nu se merge în locuri pustii, pe lângă păduri sau fântâni, deoarece, conform miturilor populare, te poți întâlni cu spiritele rele.
  • Începând cu ziua de Rusalii, timp de 9 săptămâni, se culeg ierburile de leac

Sursă foto: 123.rf, arhivă Libertatea.

Close
Închide
  Close