Mergi direct la conținut »
Tradiții și obiceiuri de Rusalii. Ce semnificație are sărbătoarea și ce tradiții există / VIDEO
Ştiri Libertatea > Ştiri > Tradiții și obiceiuri de Rusalii. Ce semnificație are sărbătoarea și ce tradiții există / VIDEO

Tradiții și obiceiuri de Rusalii. Ce semnificație are sărbătoarea și ce tradiții există / VIDEO

Tradiții și obiceiuri de Rusalii. Duminică sunt Rusaliile sau Cincizecimea! La 50 de zile după Învierea Domnului se celebrează Pogorârea Duhului Sfânt, numită în popor Rusaliile. Numele vine de la Rosalia, sărbătoarea romană a trandafirilor sau rozelor, peste care se suprapune sărbătoarea creștină, care în vechime era închinată și strămoșilor. Rusaliile sau Cincizecimea- ce semnificație are și ce tradiții se respectă.

De Rodica Dirzu,

De ce se numește Pogorârea Duhului Sfânt? Fiindcă s-a pogorât a treia persoană a Sfintei Treimi, Duhul Sfânt. Și pentru că acest eveniment s-a produs la 50 de zile după Înviere și în ziua Cincizecimii iudaice, sărbătoarea se mai numește și Cincizecimea. Totodată, i se mai spune Duminica Mare și este o zi foarte importantă pentru creștini.

Se spune, în “Faptele Apostolilor” (cartea a V-a a Noului Testament), că în ziua Cincizecimii iudaice “toți apostolii erau adunați la un loc și din cer, fără de veste, s-a făcut un vuiet ca de suflare de vânt ce vine repede și a umplut toată casa unde ședeau ei. Și li s-au arătat, împărțite, limbi ca de foc și au șezut pe fiecare dintre ei. Și s-au umplut toți de Duhul Sfânt și au început să vorbească în alte limbi, precum le dădea lor Duhul a grăi”.

Impresionat de această întâmplare deosebită, Apostolul Petru a ținut o predică în urma căreia s-au botezat 3.000 de suflete. Astfel s-a constituit nucleul primei comunități creștine, sărbătoarea fiind considerată ziua întemeierii Bisericii creștine.

Rusaliile sau Cincizecimea

Se duc ramuri de nuc și de tei la biserică

Canonul 20 al Sinodului I ecumenic (325) interzice îngenuncherea în această zi. De fapt, prin acest canon este recomandat să nu se îngenuncheze în biserică și acasă, în orice zi de duminică. Cu toate acestea, nu este un păcat.

O femeie de 70 de ani cu COVID-19 a fost găsită moartă în casă de către îngrijitoarea ei, în Giulești. După 12 ore de sunat la DSP și Ambulanță, nu a fost ridicată de nimeni
Recomandări

O femeie de 70 de ani cu COVID-19 a fost găsită moartă în casă de către îngrijitoarea ei, în Giulești. După 12 ore de sunat la DSP și Ambulanță, nu a fost ridicată de nimeni

 

În trecut, în jurul acestei sărbători se făcea botezul catehumenilor (creștinii de alt rit decât ortodox). Și atunci erau interzise postul și îngenuncherea.

Pe vremea împăraților bizantini erau interzise spectacolele în circuri și teatre sau orice altă manifestare considerată necuviincioasă, fiindcă ar fi întinat frumusețea sărbătorii.

Obiceiul, moștenit de la evrei, de a împodobi casele și bisericile cu ramuri verzi și flori se continuă și astăzi. De Rusalii, credincioșii duc în biserici ramuri de nuc sau de tei, care simbolizează limbile de foc ce s-au pogorât peste Sfinții Apostoli, pentru a fi sfințite. Cu aceste ramuri se împodobesc apoi casele și icoanele, fiindcă se consideră a avea puterea de a alunga spiritele rele.

În Moldova și Transilvania creștinii sărbătoresc Rusaliile timp de 3 zile, în Muntenia și Oltenia, Rusaliile se întind pe o perioadă de 7 zile, iar în Banat durează 8 zile.

Singurătate în spital, după izolare acasă: „De ce se poartă, mamă, așa cu mine?”
Recomandări

Singurătate în spital, după izolare acasă: „De ce se poartă, mamă, așa cu mine?”

 

Se spune în popor că acela care nu va respecta sărbătoarea Rusaliilor va avea de-a face cu ielele, spirite malefice, care provoacă boala denumită popular “luat din Rusalii”.

Rusaliile sau Cincizecimea

Obiceiuri

  • În anumite zone ale țării, oamenii obișnuiesc să poarte în sân sau în buzunare leuștean, usturoi sau pelin, pentru a nu fi “luați din Rusalii” sau pociți de ielele neiertătoare.
  • Dansul Călușarilor este un obicei întâlnit de Rusalii mai ales în Oltenia, fiind considerat un joc tămăduitor, care aduce sănătate și noroc. Oamenii obișnuiesc să-i întâmpine pe călușari cu frunze de nuc, pelin, usturoi, apă și sare, uneori chiar și cu bani.
  • Un alt obicei care se întâlnește prin zonele ardealului poartă numele de “Împănatul boului”. Pe ulițele satului se plimbă un bou împodobit cu fel și fel de ornamente din flori. Preotul are datoria de a-l sfinți când alaiul ajunge în fața bisericii, după care va da de băut participanților. La un moment dat, boul va fi eliberat, iar o tânără va trebui să-l stăpânească și să ocolească o masă de trei ori. Tradiția spune că acea fată se va căsători în anul ce urmează.
  • După Rusalii, tot în Ardeal, se practică obiceiul numit “udatul nevestelor”. Femeile sunt tropite cu apă, ca să fie sănătoase și frumoase în tot restul anului.
Presa americană în era COVID-19: documentarul românesc „Colectiv” a prevestit criza sanitară din întreaga lume, cauzată de corupție
Recomandări

Presa americană în era COVID-19: documentarul românesc „Colectiv” a prevestit criza sanitară din întreaga lume, cauzată de corupție

 

Superstiții

  • De Rusalii nu e bine să mergi la câmp, pentru că ielele te pot prinde și pedepsi.
  • Nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe lângă păduri sau fântâni, fiindcă te poți întâlni cu spiritele rele.
  • Nu se lucrează în ziua de Rusalii. Cine va încălca această regulă va fi pedepsit de puterea ielelor, deoarce nu cinstește și nu prețuiește cum se cuvine ziua lor.
  • Începând cu ziua de Rusalii, timp de 9 săptămâni, nu se vor mai culege ierburi de leac.
  • Nu e bine să te cerți în această zi, fiindcă vei fi “luat de Rusalii”.

Vezi și zile libere 2020

Citește și: Ce sărbătorim luni, în cea de-a doua zi de Rusalii. Tot ce trebuie să ştii despre Sfânta Treime

Close
Închide
  Close