Slujba de Rusalii s-a încheiat
Un sobor de preoţi catolici s-a plimbat printre credincioşi pentru a-i împărtăşi.
Imediat după terminarea slujbei, mulţi dintre oameni au început să plece, ghidaţi de organizatori.
Mai mulţi pelerini veniţi în grupuri, cu familia şi prietenii au rămas însă pe pături, pe iarbă, bucurându-se de vremea frumoasă.
Un grup de tineri se pregătesc să urce pe scenă şi să prezint un spectacolul artistic dedicat sărbătorilor Pascale, numit Drumul Crucii lui Hristos.
„E dovada că oamenii nu şi-au pierdut credinţa”
Liturghia a început. La slujbă participă peste 35.000 de oameni, potrivit estimărilor făcute de organizatorii evenimentului.
„Am venit cu speranța că vom scăpa de pandemie, iar copiii vor avea un viitor mai luminos”, spune unul dintre pelerini, o femeie care a venit alături de soțul și copiii ei la Şumuleu.
„E frumos și e dovada că oamenii nu și-au pierdut credința”, a spus ea.
Un alt bărbat spune că foarte puțini sunt anii în care a ratat vreun pelerinaj la Şumuleu, însă îi e din ce în ce mai greu să urce dealul.
„Dar am venit pentru că nu se știe câte pelerinaje mai apuc. Nu se știe ce ne rezervă viitorul”, a spus el.
Peste 30.000 de oameni, la slujba religioasă de Rusalii la altarul în aer liber
Mulțimea de pelerini a început să ajungă la altarul ridicat în șaua dintre munții Șumuleului Mic și Mare, pentru Sfânta Liturghie de la ora 12.30.
Pelerinii continuă să sosească din mai multe direcții, în funcție de traseul ales la plecarea de la biserica franciscană.
Pe scenă urmează să fie depus și Laborumul, steagul sfânt al sumuleului, care a ajuns în acest moment la altar.
Mulțimea se întinde pe deal și dincolo de scenă, oamenii stau pe paturi și pe scaunele.
Steagul sfânt al Şumuleului, purtat de un grup de tineri
Pelerinii au plecat spre altarul din aer liber dintre munții Şumuleul Mic şi Şumuleul Mare. Mai mulți tineri îmbrăcați în costume tradiționale poartă Laborumul, steagul sfânt al Şumuleului, de la biserică până la altar, unde va fi ținută Sf. Liturghie.
Liturghia de Rusalii va începe la ora 12.30 şi va fi oficiată de episcopul auxiliar de Alba Iulia, Kerekes Laszlo, care a fost numit în această funcţie anul trecut, de Papa Francisc.
„E o onoare și o mândrie să particip la acest pelerinaj. Sunt din Miercurea Ciuc și am venit mereu la pelerinaj”, spune o femeie de 54 de ani.
Pelerinii stau la coadă la spovedanie
Pelerinii au inceput sa se strângă încă de la ora 7:10 în curtea bisericii franciscane de la Şumuleu Ciuc.
Un grup de persoane stă la coadă la corturile pentru spovedanie. Alţi oameni aşteaptă în coloana pentru a intra în lăcaşul de cult pentru a se ruga la statuia Fecioarei Maria.
Câţiva pelerini s-au imbrăcat în costume tradiţionale ungureşti la tradiţionalul pelerinaj de Rusaliile catolice de la Şumuleu Ciuc.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 10Spre deosebire de anii trecuți, când erau de două, chiar și de trei ori mai mulți pelerini, anul acesta, din cauza pandemiei, numărul lor este mai redus. Sunt oameni veniți în principal din Miercurea Ciuc și din orașele dimprejur, dar alții au venit de la sute de kilometri depărtare, din toate colțurile țării.
După slujbele de dimineață de la Bazilică, mulțimea de pelerini va pleca
în jurul orei 10.30 spre Sfântul Altar, aflat în șaua dintre munții Șumuleului Mic și Mare, pentru Sfânta Liturghie de la ora 12.30.
Oamenii vor pleca spre Sfântul Altar pe rute diferite, în funcţie de regiunea geografică din care vin și din direcția din care ajung la biserica franciscană, iar la altar, participanţii vor fi repartizaţi pe sectoare, identificate prin culori, tot în funcţie de zona din care provin.
După Liturghie, un grup de tineri va ține o scurtă scenetă despre Drumul Crucii. La finalul zilei, la ora 19.00, va avea loc o altă slujbă și o noapte de veghe în Bazilica Șumuleu Ciuc.
Ce măsuri trebuie să respecte pelerinii
Din cauza pandemiei de coronavirus, nu mai este permis accesul pelerinilor cu autobuze speciale, ci doar pe jos, cu căruţa sau cu maşinile personale.
Totodată, toată lumea trebuie să poarte masca şi să respecte distanţa de 1,5 metri, au anunțat organizatorii. La biserica franciscană, unde începe efectiv pelerinajul, sunt mai multe puncte de control pentru monitorizarea simptomelor COVID-19.
Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc, cea mai mare adunare religioasă din Europa de Est
Istoria pelerinajului de la Miercurea Ciuc se întinde pe aproape cinci secole. El este un simbol al victoriei catolicilor împotriva principelui Ioan Sigismund, care a încercat fără succes să-i convertească pe secui la religia unitariană.
Acum a devenit un eveniment care-i reunește deopotrivă pe catolici, ortodocși, dar și pe adepții altor credințe, a explicat rectorul Bisericii Franciscane Guia Laurean Hugó, într-un interviu pentru Libertatea.
„Ne adună faptul că suntem fii ai lui Dumnezeu și fii ai Sfintei Fecioare Maria”, spune el.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro