Castraveți murați de vară. Rețeta 

Se spune că cele mai bune murături se fac vara. Dacă nu ai mai făcut castraveți murați de vară, trebuie să știi că aceștia sunt delicioși și îi poți avea destul de rapid. 

În plus, cu această rețetă, castraveții vor rămâne crocanți și foarte aromați. 

Ingrediente castraveți murați de vară

  • 1,5 kg castraveți de grădină
  • o legătură mărar
  • o legătură cimbru
  • o căpățână usturoi
  • sare de mare

Mod de preparare castraveți murați de vară

Curăță usturoiul și taie fiecare cățel în feliuțe groase. Spală castraveții și taie capetele, apoi taie fiecare castravete în două, dar nu până la capăt.

Spală bine un borcan mare și pune pe fundul lui ramuri de mărar și cimbru, cât să formezi un pat. Așază castraveții în picioare pe două straturi și printre ei pune și bucăți de usturoi.

Dacă îți plac murăturile iuți, poți pune și un ardei iute în borcan.

Într-o oală pune la fiert 1,5 litri de apă cu două linguri de sare și clocotește tot amestecul câteva minute. Lasă 15 minute la răcorit, apoi toarnă saramura peste castraveți.

Adaugă crenguțe de mărar și cimbru deasupra castraveților și lasă la răcorit cam 6 ore. 

După aceea, așază o felie de pâine peste castraveți și pune o farfurie peste borcan. Așază borcanul la soare și lasă la fermentat. La scurt timp, scoate felia de pâine, când saramura este tulbure și pune din nou farfuria.

Totul trebuie să stea în soare cam 5-8 zile. Dacă este cald și noaptea, poți lăsa borcanul afară. Dacă noaptea e rece, pune borcanul în casă. În cazul în care este caniculă, adică peste 33 de grade, castraveții vor fi gata în 3-4 zile.

Golește borcanul și pune castraveții în caserole cu tot cu saramură sau în borcane mai micuțe. Se pot păstra la frigider chiar și două săptămâni.

De unde vin castraveții murați și legenda lor 

Se zvonește că ar fi fost unul dintre secretele de frumusețe ale Cleopatrei. Se știe că femeile însărcinate le poftesc la murături.

Castraveții există de mii de ani, datând încă din 2030 î.Hr., când castraveții din India lor natală erau murați în Valea Tigrisului. Cuvântul „murătură” provine din olandezul pekel sau din nordul Germaniei pókel, care înseamnă „sare” sau „saramură”, două componente foarte importante în procesul de fermentare. 

De-a lungul istoriei, murarea a fost o necesitate, deoarece a fost cel mai bun mod de a conserva alimentele pentru o perioadă lungă de timp. Fiind unul dintre primele alimente mobile, murăturile au ținut de foame marinarilor și călătorilor flămânzi, oferind în același timp familiilor o sursă de hrană în lunile reci de iarnă.

Murăturile sunt create prin scufundarea fructelor sau legumelor proaspete într-un lichid acid sau saramură din apă sărată până când nu mai sunt considerate crude sau vulnerabile la deteriorare. 

Prin ce proces se murează castraveții 

Castraveții murați sunt adesea lacto-fermentați în saramură cu apă sărată. În timpul acestui proces se dezvoltă organisme microbiene lactice, care transformă zaharurile naturale din alimente în acid lactic. 

La rândul său, mediul devine acid rapid, ceea ce face imposibilă multiplicarea bacteriilor. Castraveții murați se pot face și cu o saramură de sare și oțet.

 Saramura, cunoscută sub numele de „zeamă de murături”, este uneori folosită de sportivi pentru a trata deshidratarea, deși încă nu a fost dovedită ca un remediu adevărat.

De unde vin murăturile

Legumele murate erau un aliment de bază pentru evreii care locuiau în Ucraina, Polonia, Lituania și Rusia. Aroma ascuțită a murăturilor s-a dovedit a fi un plus binevenit la dieta formată din pâine și cartofi din aceste țări cu vreme rece. 

Pentru câteva generații, a fost un obicei de toamnă să umple butoaie cu castraveți, sfeclă și varză mărunțită. Amestecul a fost lăsat să fermenteze într-un loc cald timp de câteva săptămâni, apoi mutat în beciuri răcoroase și întunecate. Murăturile țineau până în primăvară, când erau disponibile noi culturi de produse proaspete.

Când un aflux puternic de evrei din estul Europei a sosit în New York la sfârșitul anilor 1800 și începutul anilor 1900, imigranții au introdus murături cu mărar în America. 

Castraveții au fost spălați, apoi aruncați în butoaie mari de lemn, împreună cu mărar, usturoi, condimente, sare de mare și apă curată. 

Au fost lăsați să fermenteze câteva săptămâni până la câteva luni; timpul de fermentare mai scurt a produs castraveți pe jumătate acri, de un verde mai strălucitor, în timp ce fermentația mai lungă a dus la murarea completă.

De-a lungul timpului, magazinele deținute de evrei care vindeau murături direct din butoi au început să apară în masă. În cele din urmă, murarea a devenit o afacere profitabilă în cadrul comunității evreiești.

Murăturile pot fi dulci, acre, sărate. Murăturile se pot face din conopidă, ridichi, ceapă, fasole verde, sparanghel și o varietate aparent nesfârșită de alte legume și fructe.

Europenii de Est au introdus diferite forme de varză lacto-fermentată, cunoscută sub numele de varză acră. Francezii servesc cornișoni mici, condimentați, cu pateuri și brânzeturi înțepătoare. 

În Orientul Mijlociu, murăturile sunt servite la fiecare masă și murează de la ardei la măsline până la lămâi. Rușii murează roșii, printre altele. Coreenii își au kimchi-ul, prunele japoneze și daikon, iar italienii murează vinetele și ardeii. Fiecare zonă a lumii are propria sa varietate de murături.

Sursa foto: 123rf.com

Singura condiție pusă de Reghecampf la divorț! Anamaria Prodan a izbucnit în râs: „Are așa, niște chestii! Și?!”
PARTENERI - GSP.RO
Singura condiție pusă de Reghecampf la divorț! Anamaria Prodan a izbucnit în râs: „Are așa, niște chestii! Și?!”
BOMBĂ! Singura soluție SALVATOARE pentru ieșirea României din criza sanitară. Rafila a făcut anunțul
Playtech.ro
BOMBĂ! Singura soluție SALVATOARE pentru ieșirea României din criza sanitară. Rafila a făcut anunțul
Ce restricţii vor avea, de luni, românii nevaccinaţi anti-Covid-19
Observatornews.ro
Ce restricţii vor avea, de luni, românii nevaccinaţi anti-Covid-19
Horoscop 21 octombrie 2021. Săgetătorii s-ar putea să se confrunte cu situații neplăcute la serviciu
HOROSCOP
Horoscop 21 octombrie 2021. Săgetătorii s-ar putea să se confrunte cu situații neplăcute la serviciu
Protest inedit la Roma. Fostele stewardese de la Alitalia s-au dezbrăcat în centrul capitalei în semn de protest
Știrileprotv.ro
Protest inedit la Roma. Fostele stewardese de la Alitalia s-au dezbrăcat în centrul capitalei în semn de protest
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de amor într-un timp atât de scurt
Telekomsport
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de amor într-un timp atât de scurt
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele
PUBLICITATE
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele