Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Ce este postul intermitent?

Postul intermitent este un tipar de alimentație în care te abții de la consumul de calorii pentru o perioadă lungă de timp. De obicei, această perioadă durează între 12 și 40 de ore.

Apa, cafeaua și alte băuturi fără calorii sunt permise în timpul postului, dar nu sunt permise alimente solide sau băuturi îndulcite, care conțin calorii.

De exemplu, dacă iei cina la 19:00, luni, și nu mai mănânci nimic până la ora 19:00, marți, ai terminat un post de 24 de ore. Unii oameni aleg să postească de la micul dejun la micul dejun sau de la prânz la prânz. Dar care interval de timp funcționează cel mai bine depinde de fiecare individ în parte.

Un post complet de 24 de ore o dată la două zile poate părea extrem și poate fi dificil de menținut pentru mulți oameni, așa că de obicei nu este recomandat începătorilor. Multe rutine de post intermitent încep cu perioade mai scurte de post.

Tipuri de post intermitent

Există mai multe moduri diferite de a ține postul intermitent, toate implicând împărțirea zilei sau săptămânii în perioade de mâncare și perioade de post. În perioadele de post, mănânci fie foarte puțin, fie deloc.

INTERVIU. România și hidrogenul verde: cât este de sustenabil și când îl vom folosi pentru transport și încălzire? „Nu ar trebui să crească factura”
Recomandări
INTERVIU. România și hidrogenul verde: cât este de sustenabil și când îl vom folosi pentru transport și încălzire? „Nu ar trebui să crească factura”

Acestea sunt cele mai populare metode de a ține post intermitent:

  • Metoda 16/8: numită și protocolul Leangains, implică să săriți peste micul dejun și restricționarea perioadei zilnice de mâncare la 8 ore, cum ar fi între 13-21. Apoi postești timp de 16 ore până la următoarea masă.
  • Eat-Stop-Eat: Acest lucru implică post timp de 24 de ore, o dată sau de două ori pe săptămână, de exemplu prin a nu mânca de la cină într-o zi până la cină a doua zi.
  • Dieta 5:2: Cu această metodă, consumați doar 500-600 de calorii în două zile neconsecutive ale săptămânii, dar mâncați normal în celelalte 5 zile.

Mulți oameni consideră că metoda 16/8 este cea mai simplă, mai durabilă și mai ușor de respectat. Este, de asemenea, cel mai popular.

Prin reducerea aportului de calorii, toate aceste metode ar trebui să provoace pierderea în greutate, atâta timp cât nu compensați mâncând mult mai mult în timpul perioadelor de masă. În perioadele de post sunt permise apa, cafeaua, ceaiul și alte băuturi care nu aduc aport caloric.

Descoperă ce beneficii are ceaiul negru.

Ce efecte are postul intermitent

Când postim, în corp se întâmplă mai multe lucruri la nivel celular și molecular. De exemplu, organismul ajustează nivelurile hormonale pentru a face grăsimea corporală stocată mai accesibilă.

MApN anunță că a găsit „elemente ale unei posibile drone”, în Insula Mare a Brăilei. Imaginile surprinse de localnici | VIDEO
Recomandări
MApN anunță că a găsit „elemente ale unei posibile drone”, în Insula Mare a Brăilei. Imaginile surprinse de localnici | VIDEO

De asemenea, celulele inițiază procese importante de reparare și chiar pot să schimbăe expresia genelor.

Iată câteva schimbări care apar în corpul atunci când postim:

  • Nivelurile hormonului de creștere uman (HGH) cresc vertiginos, de până la 5 ori. Acest lucru are beneficii pentru pierderea de grăsime și creșterea musculară.
  • Sensibilitatea la insulină se îmbunătățește și nivelurile de insulină scad dramatic. Nivelurile mai scăzute de insulină fac grăsimea corporală stocată mai accesibilă
  • Repararea celulară: atunci când ținem post, celulele inițiază procesele de reparare celulară. Aceasta include autofagia, în care celulele digeră și elimină proteinele vechi și disfuncționale care se acumulează în interiorul celulelor
  • Expresia genelor: Există modificări în funcția genelor legate de longevitate și de protecție împotriva bolilor, arată studiile. Aceste modificări ale nivelurilor hormonale, ale funcției celulare și ale expresiei genelor sunt responsabile pentru beneficiile pentru sănătate ale postului intermitent.

Cum ajută postul intermitent la pierderea în greutate

Pierderea în greutate este cel mai frecvent motiv pentru care oamenii țin postul intermitent. Mâncând mai puține mese, postul intermitent poate duce la o reducere automată a aportului de calorii.

Cum încearcă avocații lui Mario Iorgulescu să-l scape de pedeapsa la 13 ani de închisoare. „Suferă de leziuni cerebrale din copilărie”
Recomandări
Cum încearcă avocații lui Mario Iorgulescu să-l scape de pedeapsa la 13 ani de închisoare. „Suferă de leziuni cerebrale din copilărie”

În plus, postul intermitent modifică nivelul hormonilor pentru a facilita pierderea în greutate. Pe lângă scăderea insulinei și creșterea nivelului hormonului de creștere, crește eliberarea de norepinefrină, hormonul care arde grăsimile.

Din cauza acestor modificări ale hormonilor, postul pe termen scurt poate crește rata metabolică cu 3,6-14%.

Studiile arată că postul intermitent poate fi un instrument foarte puternic de slăbire.

Un studiu din 2014 a constatat că acest tip de alimentație poate provoca o pierdere în greutate de 3-8% în 3-24 de săptămâni, ceea ce este o cantitate semnificativă, în comparație cu majoritatea dietelor de slăbire.

Potrivit aceluiași studiu, oamenii și-au pierdut, de asemenea, 4-7% din circumferința taliei, ceea ce indică o pierdere semnificativă a grăsimii dăunătoare din zona abdomenului, care se acumulează în jurul organelor și provoacă tot felul de boli.

Un alt studiu din 2011 a arătat că postul intermitent provoacă mai puțină pierdere musculară decât alte diete standard. Cu toate acestea, rețineți că principalul motiv pentru succesul său este că postul intermitent vă ajută să mâncați mai puține calorii în general. Dacă mănânci cantități masive în timpul perioadelor de masă, este posibil să nu pierzi deloc în greutate.

Ce beneficii are postul intermitent

S-au făcut multe studii privind postul intermitent, atât la animale, cât și la om. Aceste studii au arătat că intermittent fasting poate avea beneficii puternice pentru controlul greutății și sănătatea corpului și a creierului. Te poate ajuta chiar să trăiești mai mult.

Rețineți însă că cercetarea posstului intermitent este încă în fazele sale incipiente. Multe dintre studii au fost mici, pe termen scurt sau efectuate pe animale. Multe întrebări nu au primit încă răspuns în studiile umane de calitate superioară.

Iată principalele beneficii pentru sănătate ale postului intermitent:

  • Scădere în greutate: postul intermitent vă poate ajuta să pierdeți în greutate și reduce grăsimea de pe burtă, fără a fi nevoie să restricționați în mod conștient caloriile
  • Rezistența la insulină: postul intermitent poate reduce rezistența la insulină, scăzând zahărul din sânge cu 3-6% și nivelurile de insulină cu 20-31%, ceea ce ar trebui să protejeze împotriva diabetului de tip 2
  • Reducerea inflamației: Unele studii arată reduceri ale markerilor inflamației, un factor cheie al multor boli cronice.
  • Sănătatea inimii: postul intermitent poate reduce colesterolul LDL „rău”, trigliceridele din sânge, markerii inflamatori, zahărul din sânge și rezistența la insulină – toți factori de risc pentru boli de inimă.
  • Poate preveni cancerul: studiile pe animale sugerează că postul intermitent poate preveni cancerul
  • Sănătatea creierului: postul intermitent crește hormonul cerebral BDNF și poate ajuta la creșterea de noi celule nervoase. De asemenea, poate proteja împotriva bolii Alzheimer
  • Efecte anti-îmbătrânire: postul intermitent poate prelungi durata de viață la șobolani. Studiile au arătat că șobolanii aflați în post au trăit cu 36-83% mai mult.

Dezavantaje ale postului intermitent

Poate fi dificil de respectat

Postul intermitent necesită disciplină, reținere și planificare din timp. Pentru unii oameni, folosirea acelor tactici pentru a menține aportul de calorii într-un interval de timp desemnat nu este o problemă, dar pentru alții, s-ar putea să pară nenatural la început. Acest lucru poate fi valabil mai ales dacă te-ai obișnuit să te bazezi pe intuiția ta pentru a decide când să mănânci.

În plus, dacă programul tău tinde să varieze de la o zi la alta din cauza muncii, familiei sau a altor obligații, menținerea aportului de calorii într-un interval de timp stabilit ar putea fi o provocare.

E posibil să-ți fie foarte foame

Chiar și un post de 8 sau 12 ore s-ar putea să pară mult timp când nu ești obișnuit cu postul. S-ar putea să te culci flămând de mai multe ori pe săptămână. Acest lucru se poate simți în mod natural neplăcut și nesustenabil pe termen lung.

În plus, uneori, s-ar putea să fie necesar să-ți depășești senzațiile naturale de foame și de sațietate pentru a nu întrerupe postul mai devreme decât era planificat.

Asta nu înseamnă că postul nu este un program cu care te poți obișnui. Odată ce v-ați adaptat la postul intermitent, s-ar putea chiar să descoperiți că vă place și vă simțiși mai bine. Mulți oameni se adaptează la rutină, iar unii chiar descoperă că le place după câteva luni. Cu toate acestea, foamea și frustrarea sunt cu siguranță ceva de care trebuie să fiți conștienți inițial.

Poate afecta starea de spirit

Când încercați pentru prima dată postul intermitent, unul dintre primele lucruri pe care le puteți observa – pe lângă faptul că vă simțiți înfometat – sunt suișurile și coborâșurile dispoziției dvs.

Acest lucru este de înțeles. Pe lângă creșterea inițială a nivelului de foame, postul poate avea efecte secundare, inclusiv dureri de cap, constipație, oboseală, tulburări de somn și multe altele.

În plus, iritabilitatea și anxietatea sunt simptome clasice ale nivelului scăzut de zahăr din sânge. Acesta este un răspuns obișnuit al corpului la post sau limitarea caloriilor.

Totuși, ca și foamea, bunăstarea ta emoțională poate fi un alt efect secundar al postului intermitent, care se va îmbunătăți cu timpul și cu practica. Odată ce ați avut timp să vă adaptați, postul intermitent vă poate aduce chiar un sentiment de realizare sau mândrie.

Când nu este indicat postul intermitent

Foamea este principalul efect secundar al postului intermitent. De asemenea, s-ar putea te simțiți slăbit, iar creierul. s-ar putea să nu funcționeze la fel de bine cum te-ai obișnuit, la început. Acest lucru poate fi doar temporar, deoarece poate dura ceva timp pentru ca organismul tău să se adapteze la noul program de masă.

Dacă aveți o afecțiune medicală, ar trebui să vă consultați cu medicul înainte de a încerca postul intermitent. Și, desigur, postul intermitent nu este recomandat copiilor.

Acest lucru este deosebit de important mai ales dacă:

  • Ai diabet.
  • Aveți probleme cu reglarea zahărului din sânge.
  • Ai tensiune arterială scăzută.
  • Luați medicamente.
  • Sunt subponderali.
  • Aveți antecedente de tulburări de alimentație.
  • Sunteți o femeie care încearcă să rămână însărcinată.
  • Sunteți o femeie cu antecedente de amenoree.
  • Sunteți însărcinată sau alăptați.

Surse: healthline.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.go, mayoclinic.org.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Actorul din Las Fierbinți care a slăbit 10 kilograme de la plâns. A ajuns la psiholog
FANATIK.RO
Actorul din Las Fierbinți care a slăbit 10 kilograme de la plâns. A ajuns la psiholog
Tulburător ce i-a spus Mirel tatălui său, care l-a vizitat în arest. I-a vorbit despre victima lui, Andreea: "de fată..." Gestul imediat al bărbatului
Viva.ro
Tulburător ce i-a spus Mirel tatălui său, care l-a vizitat în arest. I-a vorbit despre victima lui, Andreea: "de fată..." Gestul imediat al bărbatului
Poftiți la conacul Adelei Popescu, e aproape gata! «Tadaaam! Eu efectiv mor de plăcere. Foarte mulțumită». Poze noi de la moșie
Libertateapentrufemei.ro
Poftiți la conacul Adelei Popescu, e aproape gata! «Tadaaam! Eu efectiv mor de plăcere. Foarte mulțumită». Poze noi de la moșie
Șoc în tenis: Novak Djokovic s-a despărțit de omul alături de care a luat jumătate dintre Grand Slam-uri. Ce mesaj a avut sârbul
GSP.RO
Șoc în tenis: Novak Djokovic s-a despărțit de omul alături de care a luat jumătate dintre Grand Slam-uri. Ce mesaj a avut sârbul
Documentarul de pe Netflix despre misterele aurului din Transilvania. Ce comori sunt ascunse în România
FANATIK.RO
Documentarul de pe Netflix despre misterele aurului din Transilvania. Ce comori sunt ascunse în România
A omorât un om în urmă cu 26 de ani și spera că va rămâne nepedepsit. Nu se aștepta la o asemenea trădare, după atâția ani
Știrileprotv.ro
A omorât un om în urmă cu 26 de ani și spera că va rămâne nepedepsit. Nu se aștepta la o asemenea trădare, după atâția ani
Adela Popescu, primele imagini din casa de la Șușani. Vedeta își construiește o căsuță de vacanță ca-n povești la Vâlcea! Foto
Unica.ro
Adela Popescu, primele imagini din casa de la Șușani. Vedeta își construiește o căsuță de vacanță ca-n povești la Vâlcea! Foto
Acuzat că a uitat limba română, Răducioiu spune adevărul din spatele episodului bizar: "Evident că lumea a rămas şocată. Nu am vrut să jignesc" | EXCLUSIV
Orangesport.ro
Acuzat că a uitat limba română, Răducioiu spune adevărul din spatele episodului bizar: "Evident că lumea a rămas şocată. Nu am vrut să jignesc" | EXCLUSIV
"A început şi pe aici să dea. Treaba groasă cu ruşii ăştia". Localnicii din Frecăţei, speriaţi de drona prăbuşită la 7 km de Brăila
Observatornews.ro
"A început şi pe aici să dea. Treaba groasă cu ruşii ăştia". Localnicii din Frecăţei, speriaţi de drona prăbuşită la 7 km de Brăila
Horoscop 29 martie 2024. Săgetătorii au nevoie de o foarte bună organizare, în care interesele lor să fie pe primul loc, dar nu interesele imediate
HOROSCOP
Horoscop 29 martie 2024. Săgetătorii au nevoie de o foarte bună organizare, în care interesele lor să fie pe primul loc, dar nu interesele imediate
RECOMANDĂRI