Ce este sosul Piri Piri și cum a apărut

Fie că este cunoscut drept Pil-Pil, Pili-Pili, Piri-Piri sau Peri-Peri, un lucru este cert, este cel mai faimos sos african. Piri-Piri este un sos foarte iute făcut cu ardei iute, dar care are și o notă exotică dulceagă.

Pilipili în swahili înseamnă „piper”. De asemenea, pili pili se spune în Republica Democratică Congo și peri peri în Malawi, care derivă din diferite pronunții ale cuvântului în diferite părți ale Africii. Peri peri este, de asemenea, ortografia folosită ca împrumut în unele țări africane vorbitoare de limbă portugheză, în special în comunitatea mozambicană. Scrierea peri-peri este obișnuită în engleză, dar în portugheză este aproape întotdeauna scrisă piri-piri.

Istoria Piri-Piri este una controversată, se crede că a fost creat de exploratorii portughezi din Mozambic în secolul al XV-lea, care au descoperit ardeiul iute din Africa și au făcut o marinadă cu usturoi, oțet de vin roșu, boia de ardei și alte ingrediente europene.

Ardeiul Peri-Peri provine din plante din America, dar a crescut în sălbăticie în Africa de secole și acum este cultivat comercial. Crește în principal în Malawi, Zambia, Africa de Sud, Ghana, Nigeria, Zimbabwe, Mozambic și Portugalia. Este cultivat atât pentru prelucrarea alimentară comercială, cât și pentru industria farmaceutică. Peri-Peri este utilizat în principal pentru tratarea schizofreniei, anxietății și maniei.

Ciucă și Bode, acuzați că se înțeleg cu PSD fără să se consulte cu partidul, după scandalul pragului pentru abuz în serviciu, adoptat în Senat. „S-a făcut semnul cu degetul să votăm”
Recomandări
Ciucă și Bode, acuzați că se înțeleg cu PSD fără să se consulte cu partidul, după scandalul pragului pentru abuz în serviciu, adoptat în Senat. „S-a făcut semnul cu degetul să votăm”

În funcție de recoltă, acești ardei iute pot înregistra până la 175.000 de unități de căldură pe scara Scoville.

Peri-Peri se potrivește destul de bine cu puiul – mai ales când îl faci la grătar sau îl prăjești – precum și cu creveții la grătar. O gustare populară din Africa de Sud este caju prăjit cu condimente Peri-Peri.

Cum se face sosul Piri Piri

Cum se face sosul Piri Piri
Cum se face sosul Piri Piri

Rețetele variază în funcție de regiune, dar sosul piri-piri este, de obicei, făcut din ardei iute zdrobit, lămâie, piper, usturoi, sare, ceapă, foi de dafin, oțet și ulei. Pentru a face sosul piri-piri, toate ingredientele sunt făcute piure împreună. Amestecul se păstrează crud dacă este folosit ca marinadă, dar se fierbe într-o oală acoperită la foc mic timp de aproximativ o oră dacă este folosit drept condiment.

Sosul peri-peri este cel mai frecvent folosit la pui și pește, dar are o mare varietate de aplicații pe diferite feluri de mâncare. Puteți cumpăra sosuri peri-peri prefabricate de la majoritatea magazinelor alimentare importante și online. Acestea variază în iuțeală, de la mediu la foarte iute, așa că puteți opta pentru unul care să vă placă.

Corespondență din San Francisco. Ce spune Ion Stoica, al patrulea cel mai bogat român, despre cum a creat sistemul care învață ChatGPT și cum vede România politicienilor de azi: „Ceva absolut reprobabil, nu este admisibil”
Recomandări
Corespondență din San Francisco. Ce spune Ion Stoica, al patrulea cel mai bogat român, despre cum a creat sistemul care învață ChatGPT și cum vede România politicienilor de azi: „Ceva absolut reprobabil, nu este admisibil”

Unul dintre secretele aromei arome Piri-ieri din Mozambic este ardeiul iute african fermentat la soare. Unul dintre marile miracole ale fabricării sosului chilli este transformarea pe care o fermentație de 2 până la 3 luni o are asupra aromei fructelor și legumelor. Oricine cunoaște prepararea sosurilor iuți știe că fermentația lactobacillus (bacteriană) este cea mai bună modalitate de a scoate în evidență adevăratele arome ale ardeiului iute. Probabil, pentru a păstra legumele după recoltare, localnicii le făceau piure și sub soarele african, fermentația avea loc foarte repede, iar aroma rezultată era cheia gustului.

Dacă veți vizita vreodată Mozambic, veți vedea în continuare cum se desfășoară acest lucru în piețele locale, unde veți vedea tarabe cu borcane și sticle (în mare parte sticle vechi de băuturi alcoolice!) umplute cu ardei iute zdrobit, lămâie și usturoi, copt în soarele african.

Sosul Piri-Piri se poate face însă și acasă. Multe rețete însă nu folosesc de fapt ardei piri-piri, deoarece pot fi dificil de găsit în anumite zone.

Ingrediente:

  • 1 kilogram de ardei iute roșu tocat
  • 4 cătei de usturoi tocați
  • 1 linguriță boia de ardei afumată
  • 1/2 cană coriandru tocat
  • 1/4 cană busuioc tocat
  • 1/2 cană ulei de măsline sau alt ulei vegetal
  • Suc de la 1 lămâie
  • sare după gust
EXCLUSIV. Contractul prin care banii au dispărut către Sofia, oferit de un avertizor de integritate bulgar: „E furt cu premeditare: Euroins a cedat tot, iar statul român, adică cetățenii, vor trebui să plătească”
Recomandări
EXCLUSIV. Contractul prin care banii au dispărut către Sofia, oferit de un avertizor de integritate bulgar: „E furt cu premeditare: Euroins a cedat tot, iar statul român, adică cetățenii, vor trebui să plătească”

Mod de preprare:

Adăugați toate ingredientele într-un robot de bucătărie sau un blender. Tocați pentru a forma un sos neted, la consistența dorită. Puteți strecura o parte din excesul de lichid dacă doriți, sau pur și simplu îl puteți folosi așa cum este.

Ce sunt ardeii Peri-Peri

Ardei piri piri
Ardei piri piri

Piri Piri sunt reprezentanți ai speciilor Capsicum frutescens. Ardeii iuți au coaja subțire și au aproximativ 2 până la 5 cm lungime. Ca și Tabasco, fructele de pe arbust sunt îndreptate în toate direcțiile. Unele stau drepte, cresc orizontal sau atârnă ușor în jos. Păstăile sunt recoltate când sunt coapte și roșii. Plantele perene Piri Piri cresc stufoase și rar ating o înălțime mai mare de un metru.

Datorită spațiului mai mic al rădăcinilor, plantele de pe balcoane și pervazuri rămân puțin mai mici, cam la jumătate de metru. Piripiri este cunoscut și sub numele de Diavolul roșu african și Ochiul de pasăre african.

Proprietățile medicinale ale ardeiului sunt limitate, în general, la proprietățile vitaminizante. În acest sens, varietatea de ardei iute este o excepție datorită substanței iritante capsaicină, cu multiple indicații terapeutice. De asemenea, partea care da iuțeala unui ardei, sunt semințele.

Capsaicina este principalul compus vegetal bioactiv din ardei iute, responsabil pentru gustul unic, iute și pentru multe dintre beneficiile lor pentru sănătate.

Piri Piri poate atinge cu mare ușurință valoarea de 100.000 Scoville. În funcție de cum și unde a crescut ardeiul, iuțeala variază, putând ajunge și la 175.000.

Ce nutrienți are ardeiul iute

  • Ardeiul iute este bogat în diverse vitamine și minerale. Cu toate acestea, deoarece sunt consumate doar în cantități mici, contribuția lor la aportul zilnic este destul de redusă.
  • Vitamina C. Ardeiul iute este foarte bogat în acest puternic antioxidant, care este important pentru vindecarea rănilor și funcția imună.
  • Vitamina B6. O familie de vitamine B, B6 joacă un rol în metabolismul energetic.
  • Vitamina K1. Cunoscută și sub numele de filochinonă, vitamina K1 este esențială pentru coagularea sângelui și pentru oase și rinichi sănătoși.
  • Potasiu. Un mineral dietetic esențial care îndeplinește o varietate de funcții, potasiul poate reduce riscul bolilor de inimă atunci când este consumat în cantități adecvate.
  • Cupru. Cuprul este un oligoelement esențial, important pentru oasele puternice și neuronii sănătoși.
  • Vitamina A. Ardeii iute roșii au un conținut ridicat de beta caroten, pe care corpul îl transformă în vitamina A.

Alte substanțe

  • Capsantină. Principalul carotenoid din ardeiul iute roșu – până la 50% din conținutul total de carotenoizi – capsantina este responsabilă de culoarea lor roșie. Proprietățile sale antioxidante puternice pot combate cancerul.
  • Violaxantina. Principalul antioxidant carotenoid din ardeii iuti galbeni, violaxantina, reprezinta 37-68% din continutul total de carotenoizi.
  • Luteina. Cele mai abundente în ardeii verzi (imaturi), nivelurile de luteină scad odată cu maturarea. Consumul ridicat de luteină este legat de îmbunătățirea sănătății ochilor.
  • Capsaicina. Unul dintre cei mai studiați compuși vegetali din ardeii iute, capsaicina este responsabilă pentru aroma lor înțepătoare (iute) și multe dintre efectele lor asupra sănătății.
  • Acid sinapic. De asemenea, cunoscut sub numele de acid sinapinic, acest antioxidant are o varietate de beneficii potențiale pentru sănătate.
  • Acid ferulic. Similar cu acidul sinapic, acidul ferulic este un antioxidant care poate ajuta la protejarea împotriva diferitelor boli cronice.

Ce este scara Scoville

Scara Scoville măsoară în unități Scoville cât de iute este un ardei iute sau orice alt fel de aliment condimentat, în funcție de concentrația de capsaicină. Capsaicina este una dintre numeroasele substanțe denumite generic capsaicinoizi și care se găsesc în mod natural în ardeiul iute. Scara este numită așa după creatorul său, farmacistul american Wilbur Scoville. Metoda lui, concepută în 1912, este cunoscută ca Testul organoleptic Scoville.

Descoperă ce beneficii și contraindicații are ardeiul iute.

Rețete cu sos Piri Piri

Cel mai bun mod de a folosi acest sos delicios este să ungi un pui cu el și să-l gătești la grătar pe foc de lemne până când pielea devine crocantă. Este uimitor și la creveți, carne de porc sau de vită. Este un sos destul de versatil și poate fi folosit în marinate, sosuri sau dressinguri și chiar poți adăuga o cantitate mică la sosuri, tocănițe și alte feluri de mâncare.

Pui Piri Piri

Pui Piri Piri
Pui Piri Piri

Aceasta este o rețetă minunată și picantă, un fel de mâncare tradițional african, excelent pentru grătar. Merge de minune cu salată și cartofi prăjiți.

Ingrediente:

  • ¼ cană boia afumată sau dulce
  • 2 linguri pudră de chili
  • 1 cană suc proaspăt de lămâie
  • 3 catei de usturoi, tocati
  • 1 ½ linguriță de ghimbir proaspăt tocat
  • 1 ½ linguriță sare
  • 4 jumătăți de piept de pui cu os

Mod de preparare:

Într-un castron mare, amestecați boia de ardei, pudra de chili, sucul de lămâie, usturoiul, ghimbirul și sarea. Frecați puiul cu amestecul, puneți-l într-un vas și marinați timp de 3 ore.

Preîncălziți un grătar la foc mediu.

Așezați puiul pe grătar și lăsați bucățile aproximativ 30 de minute, întorcându-le din când în când, până când pielea este crocantă.

Ficăței de pui cu sos Piri Piri

Ficăței de pui cu sos Piri Piri
Ficăței de pui cu sos Piri Piri

Ingrediente:

  • 2 linguri de unt
  • 500 g ficatei de pui curățați și tăiați
  • 3 catei de usturoi pisați
  • 3-4 linguri sos piri-piri
  • suc de 1 lămâie
  • ½ cană smântână
  • sare si piper dupa gust
  • patrunjel tocat pentru a servi

Mod de preprare:

Într-o tigaie foarte fierbinte, se topește untul și se prăjesc ficații de pui până se rumenesc pe ambele părți. Adăugați usturoiul și sosul piri-piri și lăsați să se prăjească încă un minut până se aromează apoi adăugați sucul de lămâie și smântâna. Se condimentează cu sare și piper și se lasă să fiarbă 5-7 minute.

După un divorț dureros, a părăsit România împreună cu cei doi copii. Au trecut 7 ani de atunci, s-a recăsătorit, acum se bucură de o viaţă de lux
GSP.RO
După un divorț dureros, a părăsit România împreună cu cei doi copii. Au trecut 7 ani de atunci, s-a recăsătorit, acum se bucură de o viaţă de lux
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

GESTUL făcut de Camilla în timpul vizitei la Berlin! Imaginile care arată cât de NEFERICITĂ e soţia Regelui Charles
Playtech.ro
GESTUL făcut de Camilla în timpul vizitei la Berlin! Imaginile care arată cât de NEFERICITĂ e soţia Regelui Charles
Primele imagini cu Andreea Antonescu și fiica ei nou-născută. Ce nume neobișnuit a ales artista pentru micuță
Viva.ro
Primele imagini cu Andreea Antonescu și fiica ei nou-născută. Ce nume neobișnuit a ales artista pentru micuță
Steroizi produşi la un laborator din România, cu materie din China. Pastilele, vândute de antrenorii de fitness clienţilor, pot provoca boli grave
Observatornews.ro
Steroizi produşi la un laborator din România, cu materie din China. Pastilele, vândute de antrenorii de fitness clienţilor, pot provoca boli grave
Ana, fata care s-a sinucis după ce ar fi fost obligată să se prostitueze, era o elevă model. Ea și-a schimbat brusc comportamentul
Știrileprotv.ro
Ana, fata care s-a sinucis după ce ar fi fost obligată să se prostitueze, era o elevă model. Ea și-a schimbat brusc comportamentul
Motivul pentru care ți se zbate ochiul. Care este cauza și cum poți rezolva problema
FANATIK.RO
Motivul pentru care ți se zbate ochiul. Care este cauza și cum poți rezolva problema
Înşelătorie incredibilă în numele lui Becali! Metoda prin care s-au furat sume importante de bani: ”Bă, eşti nebun?”
Orangesport.ro
Înşelătorie incredibilă în numele lui Becali! Metoda prin care s-au furat sume importante de bani: ”Bă, eşti nebun?”
Dan Negru, mesaj acid după cazul Ana Morodan. Ce a transmis prezentatorul TV
Unica.ro
Dan Negru, mesaj acid după cazul Ana Morodan. Ce a transmis prezentatorul TV
Horoscop 31 martie 2023. Balanțele pot fi dezamăgite de unii dintre prieteni sau rude, dar este o dezamăgire rezultată din așteptările lor
HOROSCOP
Horoscop 31 martie 2023. Balanțele pot fi dezamăgite de unii dintre prieteni sau rude, dar este o dezamăgire rezultată din așteptările lor
Află ce înseamnă moda circulară și cum poate deveni un mod de viață
PUBLICITATE
Află ce înseamnă moda circulară și cum poate deveni un mod de viață