Ouă poșate perfect poți să faci și tu foarte ușor acasă. Trebuie să respecți doar câțiva pași simpli.

Ce sunt ouăle poșate

Ouăle poșate sunt, de fapt, ouă fierte, dar fără coajă. Pot avea un gălbenuș moale, dar și gălbenuș tare, dacă așa preferi să îl consumi. Oul poșat se pregătește în apă încălzită la o temperatură ușor sub punctul de fierbere. Fierberea ouălor în apă permite gălbenușului să rămână lichid și să fie acoperit de un strat subțitre de albuș solidificat.

În felul acesta, ouăle capătă o consistență moale și cremoasă, fără să fie gătie în coajă.

Cum faci ouă poșate

Într-un vas mic, dar adânc, o oală înaltă, pune suficientă apă cât să le permită ouălor să aibă spațiu între ele, să se miște, în timpul gătirii.

Pune apa la foc mediu, dar să nu ajungă în punctul de fierbere puternic. Pune și o linguriță de oțet în apă, în felul acesta se va menține forma oului și se previne dispersarea albușului în apă. De asemenea, poți adăuga în vas și un praf de sare.

Când vezi că încep să se formeze bule mici pe fundul vasului, cu ajutorul unui tel sau a unei linguri, crează un vârtej în apa fierbinte, înainte de adăuga oul. Practic, învârte lingura ori telul de câteva ori în apa de pe foc.

Sparge oul într-un bol, apoi pune-l ușor în mijlocul vârtejului format în apa fierbinte. La final, oul fiert poșat se va scoate cu o spumieră sau o paleta.

Timpul de gătire al unui ou poșat este foarte important. Pentru a obține un ou poșat cu albuș solidifcat și gălbenuș lichid, este nevoie să lași oul să fiarbă pentru 3, maxim 4 minute.

Dacă vrei să pregătești mai multe ouă poșate, pune-le pe rând în bol, apoi adaăug-le pe rând în vasul cu apă fierbinte.

Cum se consumă ouăle poșate

Ouăle poșate pot fi servite în orice moment al zilei, însă multe persoane preferă să le consume dimineața, la micul dejun. Pot fi consumate simple, ca atare, însă pot fi adăugate și în rețete de sandwich-uri, sau pe pâine prăjită împreună cu jambon, avocado, brânză sau roșii cherry.

De asemenea, ouăle poșate pot fi consumate și într-o rețetă de fel principal, împreună cu spanac fiert sau mâncare de urzici. Și în rețete de salate cu legume pot fi adăugate ouăle poșate.

Rețeta de ouă poșate este foarte ușor de făcut acasă, iar gustul oului fiert în apă este total diferit de gustul unei omelete sau a unui ou fiert în coajă.

Rețetă pentru ouă Benedict cu somon

Ingrediente

  • 4 ouă,
  • 2 linguri de oțet din vin alb,
  • 2 chifle,
  • 8 felii de somon afumat;

Ingrediente pentru sos Benedict

  • 2 lingurițe suc proaspăt de lămâie,
  • 2 lingurițe oțet din vin alb,
  • 3 gălbenușuri,
  • 125 g unt;
  • Ceapă verde

Mod de preparare

Se amestecă într-un castron sucul de lămâie și oțetul peste care se adăugă gălbenușurile. Se bate cu un tel până se obține un amestec spumos. Vasul se pune apoi deasupra unui recipient cu apă fierbinte și se amestecă constant până când se îngroașă. Se adaugă sare și piper și se păstrează sosul cald.

Pentru a prepara ouăle poșate, se pune apă la fiert într-un vas și se adăugă oțetul. Se amestecă apa încet pentru a se forma un mic vârtej, apoi se adaugă ouăle unul câte unul și se lasă la fiert 3,4 minute. Se scoate fiecare ou cu paleta.

Chiflele se taie pe jumătate, se prăjesc ușor și se ung cu puțin unt. Pe fiecare jumătate de chiflă se pune câte o bucată de somon, 1 ou și câte o lingură de sos. Se decorează cu ceapă verde tocată mărunt.

Rețetă pentru sandwich cu ou și avocado

Ingrediente

  • Două felii de pâine toast,
  • un avocado,
  • 1/2 lămâie,
  • două ouă,
  • puțin ulei,
  • sare, piper;
  • pentru servire – roșii cherry

Mod de preparare

Se pune pâinea la prăjit și se lasă deoparte. Se fac ouăle ochiuri într-o tigaie antiaderentă unsă cu puțin ulei. Avocado se taie, se curăță de coajă, se strivește cu o furculiță și apoi se adaugă peste miez sucul de lămâie, sare și piper. Se ornează feliile de toast prăjite cu miez de avocado, iar deasupra cu oul prăjit. Se servesc cu roșii cherry.

Citește și: Reţete de omletă dulce

Sursă foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News