Cuprins:
Ce sunt psalmii
Psalmii reprezintă una dintre cele mai importante și cunoscute părți ale Bibliei, fiind o colecție de imnuri, rugăciuni și cântări de laudă, pline de profunzime. Această carte, cunoscută sub numele de „Cartea Psalmilor” se află în Vechiul Testament și este atribuită în mare parte regelui David, deși au existat și alți autori care au contribuit la această colecție de texte sacre.
Numele evreiesc este Tehilim, care se traduce prin cântece de laudă, iar numele din limba română provine de la grecescul psalmoi, care s-ar traduce prin ”cântări acompaniate la harpă”. Așadar, răspunsul la întrebarea ce sunt psalmii este, cumva, dat chiar de numele lor. Psalmii sunt cântări cu un rol important atât în liturgia evreiască, precum și în creștinism.
Aceste imnuri au fost scrise pe parcursul mai multor secole, începând cu perioada regelui David, care a trăit în jurul anului 1000 î.Hr.
Tradiția iudaică și creștină îl consideră pe David drept autorul principal, deoarece el a fost un rege-poet, talentat muzician și compozitor de imnuri închinate lui Dumnezeu. Cu toate acestea, există psalmi care sunt atribuiți și altor autori, precum Asaf, fiii lui Core, Moise și alți leviți care au contribuit la cultul templului din Ierusalim.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_5fdf7c52d37f735faae9195915ec1a11.jpg)
Psalmi erau folosiți în mod frecvent în slujbele de la Templu, fiind cântați sau recitați de leviți și de credincioși în timpul sărbătorilor religioase sau al ceremoniilor speciale. De asemenea, aceștia erau un mijloc de exprimare a emoțiilor profunde, de la bucurie și mulțumire până la tristețe, pocăință și cereri de ajutor divin.
Structura psalmilor
Cartea Psalmilor conține 150 de psalmi, împărțiți în cinci secțiuni, asemănătoare cu cele cinci cărți ale Torei – Geneza, Exodul, Leviticul, Numeri și Deuteronomul. Această diviziune nu este întâmplătoare, ci are un rol simbolic, reflectând structura Legii lui Moise și organizarea închinării în Israel.
Psalmii pot fi clasificați în mai multe categorii, în funcție de conținutul și scopul lor. Există psalmi de laudă, care îl slăvesc pe Dumnezeu pentru măreția și bunătatea Sa, psalmi de mulțumire, prin care credincioșii îi aduc recunoștință lui Dumnezeu pentru binecuvântările primate, psalmi de lamentație, în care autorii își exprimă durerea, suferința și cer ajutor divin.
Chiar și în lumea modernă, psalmii continuă să fie o sursă de mângâiere și inspirație pentru milioane de oameni. Mulți dintre aceștia sunt citați în momente de criză, în vremuri de bucurie sau de suferință, fiind recunoscuți pentru puterea lor de a aduce pace și încredere în sufletul celui care îi rostește.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_40d81d0493f889cea721723b620ea365.jpg)
Ce rol au psalmii în creștinism
În Biserica Ortodoxă și în cea Catolică, psalmii sunt recitați în mod regulat în cadrul slujbelor de dimineață și de seară, iar monahii din mănăstiri parcurg întreaga carte a Psalmilor într-un ciclu liturgic stabilit. De asemenea, în tradiția occidentală, Psalmii au fost sursa de inspirație pentru multe imnuri și cântări religioase, iar în multe comunități protestante aceștia sunt folosiți frecvent în cultul public și în rugăciunile individuale.
Psalmii sunt considerați nu doar o colecție de texte sacre, ci și o sursă inepuizabilă de inspirație spirituală. Ei reflectă întreaga gamă a experienței umane – de la disperare la speranță, de la păcat la pocăință, de la frică la încredere în Dumnezeu. Prin aceste texte, credincioșii pot găsi cuvintele potrivite pentru a-și exprima sentimentele în fața lui Dumnezeu și pentru a primi alinare, călăuzire și putere în încercările vieții.
Psalmii sunt considerați o comoară spirituală de o valoare inestimabilă, fiind o punte între Dumnezeu și oameni, un izvor de înțelepciune și un sprijin în toate momentele vieții credincioșilor. Prin frumusețea lor poetică și profunzimea mesajului, ei continuă să inspire, să aline și să întărească sufletele celor care îi citesc și au credință.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_67587a142fafc7ba082cd0290aa4e563.jpg)
Descoperă și Ce semnificație are semnul crucii
Psalmul 22 – „Domnul este păstorul meu”
Psalmul 22 („Domnul este păstorul meu”) este unul dintre cele mai iubite texte biblice, oferind speranță și încredere în grija lui Dumnezeu.
Acest psalm exprimă încrederea absolută în grija lui Dumnezeu, care este descris ca un păstor ce își conduce și protejează turma. Este un text adesea recitat în rugăciunile personale, în slujbele ortodoxe și în momente de încercare, fiind o sursă de mângâiere și speranță.
- Domnul mă paște și nimic nu-mi va lipsi.
- La loc de pășune, acolo m-a așezat; la apă de odihnă m-a hrănit.
- Sufletul meu l-a întors, povățuitu-m-a pe cărările dreptății pentru numele Lui.
- Că de voi și umbla în mijlocul umbrei morții, nu mă voi teme de rele, că Tu cu mine ești; toiagul Tău și varga Ta, acestea m-au mângâiat.
- Gătit-ai înaintea mea masă împotriva celor ce mă necăjesc; uns-ai cu untdelemn capul meu și paharul Tău este adăpându-mă ca un puternic.
- Și mila Ta mă va urma în toate zilele vieții mele, ca să locuiesc în casa Domnului, întru lungime de zile.
Psalmul 102
Psalmul 102 este unul dintre cei mai frumoși psalmi de laudă și recunoștință față de Dumnezeu. Este adesea folosit în rugăciunile ortodoxe și în slujbele bisericești, fiind un imn de mulțumire pentru mila, iubirea și iertarea lui Dumnezeu.
- Binecuvântează, suflete al meu, pe Domnul şi toate cele dinlăuntrul meu, numele cel sfânt al Lui.
- Binecuvântează, suflete al meu, pe Domnul şi nu uita toate răsplătirile Lui.
- Pe Cel ce curăţeşte toate fărădelegile tale, pe Cel ce vindecă toate bolile tale;
- Pe Cel ce izbăveşte din stricăciune viaţa ta, pe Cel ce te încununează cu milă şi cu indurări;
- Pe Cel ce umple de bunătăţi pofta ta; innoi-se-vor ca ale vulturului tinereţile tale.
- Cel ce face milostenie, Domnul, şi judecata tuturor celor ce li se face strâmbătate.
- Cunoscute a făcut căile Sale lui Moise, fiilor lui Israel voile Sale.
- Îndurat şi milostiv este Domnul, indelung-rabdator şi mult-milostiv.
- Nu până în sfârşit se va iuţi, nici în veac se va mânia.
- Nu după păcatele noastre a făcut nouă, nici după fărădelegile noastre a răsplătit nouă,
- Ci cât este departe cerul de pământ, atât este de mare milă Lui, spre cei ce se tem de El.
- Pe cât sunt de departe răsăriturile de la apusuri, departat-a de la noi fărădelegile noastre.
- În ce chip miluieşte tatăl pe fii, aşa a miluit Domnul pe cei ce se tem de El;
- Că El a cunoscut zidirea noastră, adusu-şi-a aminte că ţărâna suntem.
- Omul că iarba, zilele lui că floarea câmpului; aşa va înflori.
- Ca vânt a trecut peste el şi nu va mai fi şi nu se va mai cunoaşte încă locul său.
- Iar mila Domnului din veac în veac spre cei ce se tem de Dânsul,
- Şi dreptatea Lui spre fiii fiilor, spre cei ce păzesc legământul Lui
- Şi îşi aduc aminte de poruncile Lui, ca să le facă pe ele. Domnul în cer a gătit scaunul Său şi împărăţia Lui peste toţi stăpâneşte.
- Binecuvântaţi pe Domnul toţi îngerii Lui, cei tari la vârtute, care faceţi cuvântul Lui şi auziţi glasul cuvintelor Lui.
- Binecuvântaţi pe Domnul toate puterile Lui, slugile Lui, care faceţi voia Lui.
- Binecuvântaţi pe Domnul toate lucrurile Lui; în tot locul stăpânirii Lui, binecuvântează suflete al meu pe Domnul.
Psalmul 91 – „Psalmul ocrotirii”
Psalmul 91 este adesea folosit pentru protecție divină, fiind cunoscut ca „Psalmul ocrotirii”. Acest psalm este considerat unul dintre cele mai puternice rugăciuni de protecție, fiind rostit pentru apărare împotriva pericolelor și a bolilor.
- Cel ce locuiește în ajutorul Celui Preaînalt și întru acoperământul Dumnezeului cerului se va sălășlui.
- Zice-va Domnului: „Sprijinitorul meu ești și scăparea mea; Dumnezeul meu, și voi nădăjdui spre Dânsul”.
- Că El te va izbăvi din cursa vânătorilor și de cuvântul tulburător.
- Cu spatele Său te va umbri pe tine și sub aripile Lui vei nădăjdui; cu arma Lui te va înconjura adevărul Lui.
- Nu te vei teme de frica de noapte, de săgeata ce zboară ziua,
- De lucrul ce umblă întru întuneric, de molima ce bântuie întru amiază.
- Cădea-vor dintru latura ta o mie și zece mii de-a dreapta ta, dar de tine nu se vor apropia.
- Însă cu ochii tăi vei privi și răsplătirea păcătoșilor vei vedea.
- Că pe Domnul, nădejdea mea, pe Cel Preaînalt l-ai pus scăpare ție.
- Nu vor veni către tine rele și bătaie nu se va apropia de locașul tău.
- Că îngerilor Săi va porunci pentru tine, ca să te păzească în toate căile tale.
- Pe mâini te vor ridica, ca nu cumva să împiedici de piatră piciorul tău.
- Peste aspidă și vasilisc vei păși și vei călca peste leu și peste balaur.
- Că spre Mine a nădăjduit și-l voi izbăvi pe el; îl voi acoperi pe el, că a cunoscut numele Meu.
- Striga-va către Mine și-l voi auzi pe el; cu dânsul sunt în necaz și-l voi scoate pe el și-l voi preamări.
- Cu lungime de zile îl voi umple pe el și-i voi arăta lui mântuirea Mea.
Sursă foto – Shutterstock.com
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_12be16174928c1de7d1582f9b566c51e.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_7bc0d47865e02ed03e31714f889ef01a.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_3919cdbed5ec5f680fe9d199cc31eb0c.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_2e0169700b74fae675b44d40e7efcc08.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_b97905c0079984d5ca989d258bf6a06b.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_abb79e55a53807b7234568fd0c991b14.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_51ec6416bb674cd3cb52b073081dc239.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_70494323ae60372a9da79d0f1a4c7720.jpg)