MENIU CAUTĂ

Ce ți se întâmplă când dormi. 9 schimbări incredibile care au loc în organism fără să ai habar

Distribuie

Ce ți se întâmplă când dormi? Logica îți spune că, în tipul somnului, organismul trece pe avarii” - în lipsa activității, se poate relaxa, nu-i așa? În realitate, lucrurile stau invers: organismul lucrează intens, în special să repare” ce s-a stricat la nivel celular, iar creierul face curățenie” în ce a stocat peste zi... Iată nouă dintre cele mai ciudate lucruri care ți se întâmplă când dormi.

1. Paralizezi. Când intri în faza de somn profund, mușchii mâinilor și picioarelor înțepenesc. În cazul celor care suferă de narcolepsie, această stare de paralizie musculară se menține câteva secunde sau chiar câteva minute după trezire; toți cei care au trecut prin asta spun că este o senzație înspăimântoare, pentru că ești complet neputincios…

2. Ochii ți se mișcă foarte repede. În același stadiu de somn profund în care mușchii mâinilor și cei ai picioarelor paralizează, musculatura oculară lucrează la foc maxim, iar ochii ți se mișcă foarte, foarte repede – de aici și denumirea acestei faze de somn, REM, adică Rapid Eye Movement, care în română s-ar traduce, cuvânt cu cuvânt, ”mișcare rapidă a ochilor”.

Există cinci faze ale somnului, fiecare cu rolul ei în relaxarea corpului și a minții sau în menținerea stării de sănătate a întregului organism. Faza 1 e cea mai ușoară, 5 e cea mai profundă și trecem prin fiecare de firecare dată când adormim. În REM intri cam la o oră, o oră și jumătate după ce adormi.

3. Este eliberat un hormon de creștere responsabil cu regenerarea țesuturilor, mușchilor și oaselor. Acest hormon lucrează în tot corpul, înnoind celulele și vindecând rănile.

4. Ți se îngustează gâtul. Asta se întâmplă pentru că mușchii din zonă se relaxează. În combinație cu obstrucția nazală, duce adesea la sforăit.

Ce ți se întâmplă când dormi: creierul face curățenie!

5. Scrâșnești din dinți. Acest fenomen se numește bruxism nocturn. Nu e comun multor oameni, dar dacă te trezești cu dureri de maxilar sau cu sensibilitate dentară, ia în calcul că te-ai putea număra printre cei care experimentează așa ceva în timpul somnului. Bruxismul poate fi rezultatul malocluziei dentare (sau, altfel spus, alinierea greșită a dinților), dar poate avea și cauze de natură psihologică – tensiunea emoțională acumulată peste zi sau un nivel ridicat de stres. În cazurile extreme de bruxism, dinții au serios de suferit (se tocesc sau chiar se ciobesc și le sare smalțul), iar durerile de maxilar pot fi intense.

6. Te exciți. Da, este posibil să simți dorință sexuală, deși dormi! Acest fenomen are loc în cea mai profundă fază a somnului, REM; atunci, creierul lucrează intens, prin urmare, are nevoie de mai mult oxigen, iar pentru asta, trebuie să crească fluxul sangvin. Fluxul sangvin se intensifică în toate organele, inclusiv în cele genitale, unde activează hormonii sexuali – așa se explică starea de excitare.

7. Auzi zgomote puternice. Sau, mai bine zis, ți se pare că le auzi și te trezești brusc, speriat de posibilitatea să se fi întâmplat ceva îngrozitor în casă sau în bloc. E un fenomen rar, denumit de specialiști ”sindromul capului care explodează” și care are implicații psihologice, deși fizic nu ți se întâmplă nimic.

8. Creierul elaborează vise complicate, fantastice, absurde. Specialiștii încă se chinuie să afle cum! Ce se știe sigur este că mintea lucrează, în crearea acestor vise, nu doar cu amintirile recente și cu subconștientul nostru, ci folosește ca ingrediente și informațiile acumulate de-a lungul întregii noastre vieți: amintiri, traume, emoții, sentimente.

9. Creierul face detox. În cazul lui, toxinele sunt reprezentate de toată materia informațională inutilă, de care scapă, pentru a face loc altor informații. Mecanismul prin care creierul face curățenie ”la el acasă”, eliminând reziduurile, a fost denumit de cercetători sistemul glimfatic – de la celulele cerebrale care îndeplinesc această sarcină și care se numesc celule gliale.


Câte tipuri de iubire există. Psihologul Libertatea ne spune cum se împart în categorii și cum se manifestă fiecare

Citește mai multe despre organism, schimbari, somn și vis pe Libertatea.

Comentarii