Odată cu trecerea timpului, din cauza cutremurelor, incendiilor, inundațiilor și altor mari catastrofe naturale, aceste structuri au devenit niște ruine sau au fost complet distruse.

Din fericire, în ultimii ani, câteva dintre aceste structuri au fost selectate ca fiind cele 7 minuni ale lumii moderne.

Cele 7 minuni ale lumii antice

În Antichitate, poeții greci Antipater din Sidon și Philon din Bizanț au realizat un top al celor mai frumoase și impunătoare clădiri ale acelor vremuri.

Astfel, au apărut cele 7 mari minuni ale lumii antice, și anume: Marea Piramidă din Gizeh (Piramida lui Kheops), Templul din Efes, Farul din Alexandria, Mausoleul din Halicarnassos, Colosul din Rhodos, Grădinile suspendate din Babilon și Statuia lui Zeus din Olympia.

Localizată în Egipt, în apropiere de Cairo, Piramida lui Kheops a fost singura din aceste structuri impunătoare care a supraviețuit și poate fi vizitată și în prezent. Celelalte minuni au fost complet distruse de cataclismele naturale.

De asemenea, Marea Piramidă din Gizeh este cea mai veche dintre toate minunile lumii antice și, timp de 3.800 de ani, a fost și cea mai înaltă construcție antică din lume.

Cele 7 minuni ale lumii moderne

Clotilde Armand, trimisă în judecată în ziua în care și-a anunțat candidatura pentru un nou mandat. De ce e acuzată și cum a reacționat
Recomandări
Clotilde Armand, trimisă în judecată în ziua în care și-a anunțat candidatura pentru un nou mandat. De ce e acuzată și cum a reacționat

Noile minuni ale lumii sunt: Marele Zid Chinezesc (China), Colosseumul de la Roma (Italia), Obiectivul arheologic de la Petra (Iordania), Palatul Taj Mahal (India), Statuia lui Iisus Mântuitorul de la Rio de Janeiro (Brazilia), Ruinele incașe de la Machu Picchu (Peru) și Piramida Chichén Itzá (Mexic).

De asemenea, pe listă a fost adăugată și Marea Piramidă din Gizeh, care a primit statutul onorific.

Marele Zid Chinezesc

A fost construit timp de 1800 de ani, din 220 î.Hr. până în 1644 d.Hr., de mai mulți împărați și dinastii cu scopul de a proteja împotriva atacurilor popoarelor nomade din nordul Chinei, precum și a turcilor și mongolilor.

Marele Zid Chinezesc are o lungime de 6.700 de kilometri, este construit din piatră și pământ, iar înălțimea medie este de opt metri. Zidul este realizat din mai multe ziduri suprapuse unul peste altul, iar lungimea combinată a acestora este de 21.196 de kilometri.

Cel mai bine conservată porțiune a zidului se desfășoară de la est la vest, din provincia Liaoning până în provincia Gansu. Zidul a fost inclus în Patrimoniul UNESCO în anul 1987.

Marele Zid Chinezesc
Marele Zid Chinezesc
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul său: „Vor deveni cu siguranţă o ţintă”
Recomandări
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul său: „Vor deveni cu siguranţă o ţintă”

Colosseumul din Roma

Cunoscut în trecut și sub numele de Amfiteatrul Flavian, după numele familiei împăratului Vespasian, Colosseumul este singura construcție europeană inclusă pe lista celor 7 minuni ale lumii moderne.

Construcția amfiteatrului din capitala Romei a fost inițiată în anul 72 d.Hr. de către împăratul Vespasian și a fost finalizată în anul 80 d.Hr. de către succesorul acestuia, Titus. Domițian, un alt împărat al dinastiei flaviene, a adus ulterior unele modificări Colosseumului. 

În trecut, în Colosseum aveau loc bătălii între gladiatori, între oameni și animale, precum și execuții publice, timp de patru secole.

Daunele provocate de cutremure și exploatarea materialelor Colosseumului au făcut ca actuala structură să reprezinte doar o treime din structura originală. Chiar și așa, astăzi este unul din cele mai vizitate obiective turistice din Europa.

Colosseumul din Roma
Colosseumul din Roma

Obiectivul arheologic de la Petra

Poreclit Orașul Trandafirilor datorită culorii roșiatice a pietrei în care este sculptat, orașul Petra este cea mai de preț comoară a Iordaniei.

Emmanuel Macron spune că „Europa ar putea muri”. Propunerile șefului statului francez pentru recăpătarea „autonomiei strategice”
Recomandări
Emmanuel Macron spune că „Europa ar putea muri”. Propunerile șefului statului francez pentru recăpătarea „autonomiei strategice”

A fost construit de nabatieni, o populație arabă care a trăit în valea Wadi Musa mai bine de 400 de ani până să fie cuceriți de Imperiul Roman, în anul 106 d.Hr.

Descris de UNESCO drept „una dintre cele mai prețioase proprietăți culturale ale patrimoniului cultural al omului”, Petra are o imensă valoare arheologică, istorică și arhitecturală.

În ultimii ani, numărul turiștilor care vizitează Petra a scăzut din cauza instabilității politice din Orientul Mijlociu.

Orașul Petra din Iordania
Orașul Petra din Iordania

Palatul Taj Mahal

Denumit și Palatul lui Taj, templul de la Taj Mahal se află în orașul istoric Agra, fiind cel mai grandios monument de pe teritoriul Indiei.

Palatul este renumit atât pentru valoarea sa istorică, cât și pentru povestea de iubire dintre împăratul moghul Khurram, supranumit Shah Jahan, și soția acestuia, Mumtaz Mahal.

Se spune că împăratul și-a iubit soția atât de mult încât a construit Taj Mahal după moartea ei ca o dovadă a iubirii sale. Templul adăpostește mormântul lui Mumtaz Mahal.

A fost nevoie de aproximativ 20.000 de muncitori și de 16 ani pentru a ridica palatul Taj Mahal, care a fost finalizat în anul 1648.

Palatul este decorat cu turcoaze din Tibet, agate din Yemen, safire din Ceylon, ametiste din Persia, coral din Arabia, jad din China, malachit din Rusia și perle din Oceanul Indian.

Legenda spune că, după finalizarea lucrărilor, împăratul Khurram a ordonat ca arhitectului principal, turcul  Ustad Isa, să-i fie tăiată mâna dreaptă pentru ca acesta să nu mai poată proiecta vreodată un palat precum Taj Mahal.

Palatul Taj Mahal din India
Palatul Taj Mahal din India

Statuia lui Iisus Mântuitorul de la Rio de Janeiro

Faimoasa și impunătoarea statuie are o înălțime de 38 de metri cu tot cu soclu și este situată deasupra orașului Rio de Janeiro, pe Muntele Corcovado, la o altitudine de 710 metri.

Inaugurată în anul 1931, statuia a fost comandată de Biserica Catolică la începutul secolului al XX-lea, într-o perioadă în care peste 90% dintre brazilieni erau catolici.

Monumentul, care în limba portugheză este denumit „Cristo Redentor”, cântărește 1.145 de tone, iar anvergura brațelor lui Iisus Mântuitorul măsoară 28 de metri. De aceea, statuia a fost realizată din beton armat, fiind considerată cea mai mare sculptură Art Deco din lume.

Primele schițe au fost realizate de Carlos Oswald, care și l-a imaginat pe Iisus Hristos purtând o cruce și ținând un glob, stând pe un piedestal ce simboliza lumea.

Statuia a fost realizată de sculptorul francez Paul Landowski, în timp ce chipul lui Iisus a fost sculptat de românul Gheorghe Leonida. Costul total al monumentului a fost de 250.000 de dolari, bani strânși din donațiile brazilienilor și ale cetățenilor din țările vecine.

Statuia lui Iisus Mântuitorul din Rio de Janeiro, Brazilia
Statuia lui Iisus Mântuitorul din Rio de Janeiro, Brazilia

Ruinele incașe de la Machu Picchu

Ruinele incașe sunt situate în regiunea Cusco din districtul Machu Picchu (Peru), pe versantul estic al Munților Anzi, la o altitudine de 2.430 de metri.

Majoritatea arheologilor sunt de părere că Machu Picchu a fost construit ca moșie de împăratul incaș Pachacuti Inca Yupanqui, în jurul anului 1450.

Adesea denumit în mod eronat „Orașul pierdut al incașilor”, este cea mai familiară icoană a civilizației incașe.

Situl s-a dezvoltat ca oraș, dar a fost abandonat un secol mai târziu, în anul 1532, când a fost cucerit de spanioli. Orașul a rămas în mare parte necunoscut pentru restul lumii până la descoperirea sa de către exploratorul american Hiram Bingham.

O teorie mai nouă sugerează faptul că Machu Picchu ar fi putut fi etapa finală a unui vechi traseu de pelerinaj al poporului incaș.

Arhitectura a fost integrată în terenul natural, zidurile și terasele sale lustruite în stâncă. Cele trei structuri principale ale sale sunt Intihuatana, Templul Soarelui și Camera celor Trei Ferestre. Majoritatea clădirilor periferice au fost reconstruite pentru a le oferi turiștilor o idee mai bună despre cum au apărut inițial.

Astăzi, la ruinele de la Machu Picchu se ajunge fie prin drumeții pe traseul incaș din Munții Anzi, fie cu trenul. Pentru a conserva mai bine ruinele, guvernul peruvian a limitat accesul turiștilor în sit.

Machu Picchu
Machu Picchu

Piramida Chichén Itzá

Situat în Peninsula Yucatan din Mexic, situl arheologic precolumbian Chichén Itzá este renumit pentru piramida sa masivă, păstrată în mare măsură în centrul său.

Se crede că Chichén Itzá a fost unul dintre marile orașe ale vechii civilizații Maya, care a devenit în cele din urmă parte a civilizației Maya-Toltec.

Acesta a înflorit până în jurul anului 1200 d.Hr., iar mai târziu a aderat la o alianță politică cu orașele Mayapán și Uxmal.

Templul lui Kukulkan din Chichén Itzá este o adevărată minune arheologică bazată pe astronomia maya. Are 365 de trepte care semnifică fiecare zi a anului: pe fiecare dintre cele patru laturi există 91 de trepte, iar platforma din partea superioară reprezintă cea de-a 365-a treaptă.

Situl găzduiește și un observator vechi sofisticat, care prezintă cunoștințele astronomice avansate excelente pe care le deținea poporul maya. Chichén Itzá a fost abandonat în anii 1400.

Chichén Itzá
Chichén Itzá

Cum au fost stabilite cele 7 minuni ale lumii moderne

În anul 2000, fundația elvețiană New7Wonders a luat inițiativa de a întocmi un clasament al noilor 7 minuni ale lumii.

Sarcina nu a fost deloc una ușoară, deoarece topul trebuia realizat prin restrângerea unei liste ce cuprindea 200 de monumente din întreaga lume. Unele dintre acestea sunt printre cele mai faimoase repere arhitectonice ale acestor vremuri, fiind incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Pentru asta, New7Wonders a realizat un sondaj de popularitate online, unde și-au putut exprima opțiunea zeci de milioane de oameni de pretutindeni. În finală au ajuns 21 de monumente, iar dintre acestea au fost alese, în anul 2007, cele 7 noi minuni ale lumii, care sunt adăugiri moderne la vechile șapte minuni expuse de Philon de Bizanț în anul 250 î.Hr.

Noile minuni ale lumii sunt răspândite pe patru continente, fiind printre cele mai vizitate atracții turistice de pe glob.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (3)

Costica2023   •   31.01.2024, 14:29

Aceste minuni sunt apreciate pentru frumusețea lor arhitecturală, istoria lor bogată și impactul cultural pe care îl au asupra regiunilor în care sunt situate

Costica2023   •   31.01.2024, 14:29

Aceste monumente sunt considerate reprezentative pentru realizările uluitoare ale ingineriei și arhitecturii moderne

Costica2023   •   31.01.2024, 14:28

Cele 7 Minuni ale Lumii Moderne reprezintă o listă de construcții remarcabile din întreaga lume, alese prin vot într-un concurs organizat de New7Wonders Foundation

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Țara europeană în care unele morminte au gratii. Motivul incredibil pentru care au fost făcute așa
FANATIK.RO
Țara europeană în care unele morminte au gratii. Motivul incredibil pentru care au fost făcute așa
Wow! Cum arată Noelle Vlasov, numită „cel mai frumos copil din România”, la 19 ani. S-a stabilit în Londra și a devenit vegană
Viva.ro
Wow! Cum arată Noelle Vlasov, numită „cel mai frumos copil din România”, la 19 ani. S-a stabilit în Londra și a devenit vegană
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Ilie Dumitrescu, șocat de gestul la adresa lui Bogdan Lobonț: „E clar, o să rămână antrenor de portari”
GSP.RO
Ilie Dumitrescu, șocat de gestul la adresa lui Bogdan Lobonț: „E clar, o să rămână antrenor de portari”
Orașul din România în care găsești o cetate ca în povești. Nu foarte multă lume o vizitează
FANATIK.RO
Orașul din România în care găsești o cetate ca în povești. Nu foarte multă lume o vizitează
Bătrân din Capitală păcălit de o femeie care a pretins că e nepoata lui. Dialogul filmat de o cameră instalată de fiica lui
Știrileprotv.ro
Bătrân din Capitală păcălit de o femeie care a pretins că e nepoata lui. Dialogul filmat de o cameră instalată de fiica lui
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
Unica.ro
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Observatornews.ro
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Horoscop 26 aprilie 2024. Racii trebuie să se ocupe de ei, de partea emoțională, ca să poată evita reacțiile excesive care nu aduc nimic bun
HOROSCOP
Horoscop 26 aprilie 2024. Racii trebuie să se ocupe de ei, de partea emoțională, ca să poată evita reacțiile excesive care nu aduc nimic bun

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI