Ce sunt uleiurile esențiale

Uleiurile esențiale sunt practic extracte din plante. Sunt făcute, de cele mai multe ori, prin distilarea cu aburi sau presarea diferitelor părți ale unei plante (flori, scoarță, frunze sau fructe) pentru a capta compușii care produc parfum. Poate fi nevoie de câteva kilograme de plantă pentru a produce o singură sticlă de ulei esențial.

Uleiurile esențiale pot avea diverse utilizări, de la aromaterapie și cosmetice până la produse de curățenie naturale și aditivi alimentari.

Deși oamenii susțin că uleiurile esențiale sunt remedii naturale pentru o serie de afecțiuni, nu există suficiente cercetări pentru a determina eficacitatea lor. Rezultatele studiilor de laborator sunt promițătoare însă. O cercetare de la Johns Hopkins a descoperit că anumite uleiuri esențiale ar putea ucide un tip de bacterii Lyme mai bine decât antibioticele. Cu toate acestea, rezultatele studiilor clinice pe oameni sunt mixte. Unele studii indică faptul că folosirea uleiurilor esențiale au beneficii importante, în timp ce altele nu arată nicio îmbunătățire a simptomelor.

În general, este acceptat faptul că uleiurile esențiale pot avea un impact pozitiv asupra sănătății și stării de bine generale, atâta timp cât sunt folosite într-un mod sigur.

Gala Premiilor Gopo 2024. Lista completă a câștigătorilor ediției 18 la Oscarurile românești
Recomandări
Gala Premiilor Gopo 2024. Lista completă a câștigătorilor ediției 18 la Oscarurile românești

Cum poți folosi uleiurile esențiale în siguranță

Calitatea uleiurilor esențiale de pe piață variază foarte mult, de la uleiuri esențiale pure la cele diluate cu ingrediente mai puțin costisitoare. Și pentru că nu există nicio reglementare, eticheta poate să nu menționeze nici măcar tot ce se află în sticla pe care o cumpărați. De aceea, uleiurile esențiale nu trebuie niciodată ingerate.

Recomandarea e ca difuzia de ulei esențial să dureze undeva între 15 și 60 de minute și să nu inspirați niciodată uleiuri esențiale mai mult de o oră. Urmați întotdeauna instrucțiunile de pe flacon și, dacă luați medicamente sau aveți o afecțiune cronică, adresați-vă medicului dumneavoastră înainte de a începe să practicați aromaterapia. Ca și în cazul oricărui alt medicament, uleiurile esențiale trebuie utilizate corect pentru a obține beneficii pentru sănătate.

O recomandare a unora dintre specialiști este să nu folosiți difuzoare de uleiuri esențiale în spații publice. Difuzia într-o zonă publică sau gospodărie cu mai mulți membri poate afecta diferit oamenii. De exemplu, menta este adesea recomandată pentru durerile de cap. Dar dacă o folosiți în jurul unui copil care are mai puțin de 30 de luni, copilul poate deveni agitat. Ar putea avea un efect negativ. În plus, cineva cu bătăi rapide ale inimii poate reacționa negativ la mentă.

Anna Gevorgyan, expert armean în relații internaționale: „Retorica «drepturilor istorice», folosită de Azerbaidjan în relația cu Armenia, seamănă cu poziția lui Putin față de Ucraina”
Recomandări
Anna Gevorgyan, expert armean în relații internaționale: „Retorica «drepturilor istorice», folosită de Azerbaidjan în relația cu Armenia, seamănă cu poziția lui Putin față de Ucraina”

Reacții alergice la uleiurile esențiale

Un număr mic de persoane pot prezenta iritații sau reacții alergice la anumite uleiuri esențiale. Este mai probabil să aveți o reacție dacă aveți dermatită atopică sau antecedente de reacții la produsele topice.

Care sunt cele mai bune uleiuri esențiale

Există zeci de uleiuri esențiale pe piață, de la numeroase firme producătoare. Ce uleiuri esențiale sunt cele mai bune depinde de simptomele pe care doriți să le atenuați sau de aromele pe care le preferați. Unele dintre cele mai populare uleiuri esențiale includ:

Ulei esențial de lavandă

Pentru mulți oameni, levănțica reprezintă uleiul care le stârnește interesul pentru aromoterapie. Este ușor de înțeles de ce. Lavanda are o aromă minunată, un efect calmant asupra minții și corpului și este unul dintre cele mai versatile uleiuri disponibile. Pe lângă capacitatea sa larg apreciată de a iniția un somn odihnitor, levănțica este, de asemenea, excelentă pentru calmarea și vindecarea pielii și poate servi chiar și ca un repelent natural pentru insecte.

Ulei de arbore de ceai

Acest ulei esențial a fost folosit de aborigenii Australiei pentru vindecarea rănilor. Uleiul de arbore de ceai alungă microbii și poate ajuta la eliminarea inflamațiilor minore și a infecțiilor de toate tipurile. Deși este dur cu germeni, este blând cu pielea.

Imagini de la arestarea Prințului Paul de la un resort din Malta. Poliția Română: Nu a opus rezistență. VIDEO
Recomandări
Imagini de la arestarea Prințului Paul de la un resort din Malta. Poliția Română: Nu a opus rezistență. VIDEO

Ulei esențial de mentă

Aroma revigorantă a mentei te poate ajuta să te simți treaz și plin de energie într-o clipă. Menta ajută la susținerea digestiei sănătoase și la calmarea problemelor de burtă, precum și la susținerea sistemului respirator și la calmarea durerilor minore.

Ulei esențial de lămâie

Mulți oameni consideră că parfumul citric al uleiului de lămâie este un stimulent al dispoziției. De asemenea, este adesea folosit în produsele de curățare de casă.

Ulei esențial de portocale

Pe lângă faptul că miroase ca și cum tocmai ai curățat o portocală coaptă și suculentă, acest ulei poate aduce sentimente pozitive și încredere. De asemenea, este excelent pentru susținerea digestiei sănătoase, reducerea durerilor minore ocazionale și descurajarea germenilor nedoriți.

Ulei esențial de Ylang Ylang

Ylang Ylang are un parfum exotic și dulce floral. Poate ajuta la calmarea minții, la relaxarea tensiunii musculare și la stimularea vindecării emoționale.

Ulei de eucalipt

Eucaliptul poate ajuta la limpezirea minții, la furnizarea de energie în casa ta, la purificarea aerului atunci când alții sunt bolnavi și la reducerea prezenței nedorite a germenilor.

Ulei esențial de lemn de santal

Uleiul esențial de santal a fost folosit din timpuri străvechi în ritualuri și ceremonii religioase, inducând o stare de liniște. În medicina tradițională a fost utilizat pentru proprietățile sale antiseptice, cicatrizante, sedative și hipotensive.

Ulei de paciuli

Uleiul de paciuli are un efect calmant. Pe lângă faptul că este minunat pentru practicarea atenției și meditației, poate ajuta la reducerea roșeții și la purificarea pielii.

Ulei de mușețel

Dacă ai experimentat vreodată puterea calmantă a ceaiului de musetel, îti poți imagina efectele uleiului esențial de musețel. Ajută la crearea unui sentiment de bine, calmează o minte îngrijorată și încurajează un somn odihnitor. De asemenea, poate ajuta la ameliorarea durerilor musculare minore și a spasmelor.

Ulei esențial de tămâie

Oamenii au apreciat tămâia încă din cele mai vechi timpuri pentru capacitatea sa de a inspira pace și liniște. Tămâia este, de asemenea, minunată pentru utilizare pe piele, dacă uleiul provine dintr-o sursă sigură și este utilizat în cantitățile recomandate.

Cum să găsești uleiuri esențiale de calitate

Cel mai important lucru de luat în considerare atunci când cumpărați uleiuri esențiale este calitatea produsului. Dar a descoperi care uleiuri sunt cele mai bune este o provocare, deoarece nu există legi clare sau o autoritate care să ofere un sistem de clasificare sau certificare pentru uleiurile esențiale. Multe companii susțin că uleiurile lor esențiale sunt „de grad terapeutic”, dar acesta este doar un termen de marketing.

Din păcate, există o mulțime de produse pe care le puteți găsi online sau în magazine care nu sunt recoltate corect sau pot avea ceva în ele care nu este listat pe etichetă.

Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să cumpărați uleiuri esențiale pure:

  • Uită-te la etichetă: ar trebui să includă numele latin al plantei, informații despre puritatea sau alte ingrediente adăugate acesteia și țara în care a fost cultivată planta.
  • Evaluați compania: cumpărați produse de la o companie de aromoterapie binecunoscută și reputată, care există de câțiva ani.
  • Alegeți recipiente de sticlă de culoare închisă: uleiurile esențiale pure sunt foarte concentrate. Ele pot dizolva sticlele de plastic în timp. Majoritatea companiilor ambalează uleiurile esențiale în sticle mici de sticlă maro sau albastru pentru a proteja calitatea.
  • Evitați „uleiuri parfumate”: uleiurile parfumate sunt făcute din uleiuri esențiale combinate cu substanțe chimice sau în întregime din substanțe chimice. Nu sunt potrivite pentru aromoterapie – în schimb, căutați sticle care conțin un singur ulei esențial în forma sa cea mai pură (ulei esențial 100% fără alte substanțe).
  • Comparați prețurile: prețurile uleiurilor esențiale variază, în funcție de cât de corecte sunt recoltarea și producția. Într-o linie, ar trebui să existe o mare varietate de prețuri – uleiurile absolute de trandafir sau lemn de santal vor fi mai scumpe, în timp ce uleiul de portocale dulce va fi puțin costisitor. Dacă găsiți un preț scăzut pentru un ulei esențial scump, probabil că nu este pur.

Uleiurile esențiale vă pot schimba starea de spirit și vă pot face să vă simțiți bine fără niciun efort. Pentru unii oameni, acestea pot chiar ajuta la atenuarea simptomelor diferitelor afecțiuni.

Sursă foto – Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (6)

Timea97   •   19.01.2024, 13:48

Utilizat în aromaterapie..

Timea97   •   19.01.2024, 13:46

Uleiul esențial de Lavandă are proprietăți calmante, relaxante

Luntrasul   •   18.01.2024, 17:28

Un articol foarte interesant si util...

Vezi toate comentariile (6)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Ce document trebuie să ai ca să-ți deconteze statul cei 20.000 de lei pentru montarea panourilor fotovoltaice. E obligatoriu în Programul Casa Verde Fotovoltaice
FANATIK.RO
Ce document trebuie să ai ca să-ți deconteze statul cei 20.000 de lei pentru montarea panourilor fotovoltaice. E obligatoriu în Programul Casa Verde Fotovoltaice
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Viva.ro
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Acasă la Dana Nălbaru și la Dragoș Bucur. Uite-i cum muncesc pământul la Moșteni-Greci! Actorul ară cu tractorul, solista și fiica ei văruiesc pomii în livadă
Libertateapentrufemei.ro
Acasă la Dana Nălbaru și la Dragoș Bucur. Uite-i cum muncesc pământul la Moșteni-Greci! Actorul ară cu tractorul, solista și fiica ei văruiesc pomii în livadă
Au întors toate privirile. Detalii din tribunele stadionului de la Galați + tatuajul special al lui Iancu
GSP.RO
Au întors toate privirile. Detalii din tribunele stadionului de la Galați + tatuajul special al lui Iancu
Florin Piersic, operat de urgență. În ce stare se află celebrul actor
FANATIK.RO
Florin Piersic, operat de urgență. În ce stare se află celebrul actor
Reacțiile militarilor ucraineni după ce au folosit o armă românească împotriva rușilor: „Am oprit pentru că fierbea” | VIDEO
Știrileprotv.ro
Reacțiile militarilor ucraineni după ce au folosit o armă românească împotriva rușilor: „Am oprit pentru că fierbea” | VIDEO
Jennifer Lopez, prinsă cu minciuna. Cum arată în realitate și cum e prezentată publicului / FOTO
Unica.ro
Jennifer Lopez, prinsă cu minciuna. Cum arată în realitate și cum e prezentată publicului / FOTO
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un cartier riscă să rămână izolat: "Am început să ne mutăm lucrurile"
Observatornews.ro
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un cartier riscă să rămână izolat: "Am început să ne mutăm lucrurile"
Horoscop 30 aprilie 2024. Vărsătorilor le revine dorul de ducă și nu mai caută motive să refuze deplasările, oriunde ar fi
HOROSCOP
Horoscop 30 aprilie 2024. Vărsătorilor le revine dorul de ducă și nu mai caută motive să refuze deplasările, oriunde ar fi

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI