Lavanda, a cărei denumire științifică este Lavandula angustifolia, face parte din familia mentei – Lamiaceae – și a fost utilizată încă din cele mai vechi timpuri. Lavanda este folosită pentru gătit, în medicina naturistă pentru diverse ceaiuri, uleiuri și tincturi, dar și în industria cosmetică pentru parfumuri, săpunuri și loțiuni de corp.

Tipuri de lavandă

Există peste 40 de plante din familia mentei care sunt considerate a fi levănțică sau lavandă. Totuși, Lavandula angustifolia este varianta cea mai cunoscută, care definește cel mai bine planta de lavandă, prin parfumul și culoarea specifică. Iată care sunt cele mai cunoscute tipuri de lavandă:

Lavanda englezească sau Lavandula angustifolia– înflorește în lunile iunie-august și poate atinge o înălțime cuprinsă între 60 și 90 de cm, fiind cel mai apreciat soi. Florile sunt foarte parfumate și pot avea nuanțe de violet, albastru închis, roz deschis. Lavanda englezească este ideală în domeniul culinar, datorită conținutului scăzut de camfor.

Tipuri de lavanda
Lavandula angustifolia
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

Lavanda franțuzească sau Lavandula dentata – Acest soi de lavandă mai este cunoscut și sub denumirea de lavandă cu franjuri. Înflorește vara timpuriu și rezistă până toamna. Poate atinge o înălțime de 15 cm sau mai mult, iar florile au culoarea violet deschis. Frunzele proaspete au o aromă puternică, asemănătoare rozmarinului.

Lavandine – sunt un soi hibrid, care înflorește de la jumătatea verii, spre final, și pot atinge o înălțime de 60 cm. Florile pot avea culoarea violet închis sau albă. Lavandinele nu sunt recomandate pentru consum din cauza conținutului ridicat de camfor, dar florile sunt frecvent utilizate în săculețe cu lavandă pentru parfum de cameră și pentru eliminarea moliilor, ori îndepărtarea altor instecte.

Lavanda spaniolă sau Lavandula stoechas – plantele pot atinge o înălțime de până la 60 cm. Florile au o culoare violet închis. Chiar dacă florile nu au un parfum intens, frunzele de culoare verde deschis sunt extrem de aromate.

Flori de lavanda
Lavandula stoechas
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

Cum și când se plantează lavanda

Lavanda este o plantă originară din zona Mediteranei și, tocmai din acest motiv, aceasta iubește soarele, căldura și solul uscat. În concluzie, cea mai bună perioadă pentru a planta lavanda este primăvara, în lunile aprilie-mai. În cazul în care vrei să cultivi lavanda toamna, acest lucru se poate face cu butași bine dezvoltați, care vor rezista pe timpul iernii.

Lavanda englezească și hibrizii săi sunt cele mai bune soiuri pentru climatul rece, dar vor avea nevoie în continuare să fie protejate de vânt.

Lavanda preferă solul bine drenat, dar fără umiditate ridicată. Lavanda poate fi plantată în grupuri mici, de câte trei plante. O poți planta direct în sol, dar și în ghiveci. Distanța dintre grupurile de plante ar trebui să fie cuprinsă între 60 și 90 de cm. Plantele au nevoie de distanță între ele, pentru a permite o bună circulație a aerului. De regulă, acestea vor atinge o înălțime de până la 90 de cm.

Plantare lavanda
Plantare lavanda
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

Îngrijire lavandă

Plantele de lavandă nu au nevoie de multe îngrășăminte și nici de multă apă, în schimb este esențial să aibă lumină din belșug. După plantare, este suficient să uzi plantele o dată sau de două ori pe săptămână.

Când înflorește lavanda

Lavanda înflorește de aproximativ 2-3 ori pe an, în perioada mai-septembrie, în funcție de climă, dar și soiul de lavandă.

În România, lavanda înflorește de obicei în luna iunie. De la primele flori, care apar pe la începutul lunii iunie, înflorirea va continua până când va atinge maximul, adică timp de vreo patru săptămâni.

Recoltarea și uscarea lavandei

Este bine ca lavanda să fie recoltată atunci când mugurii s-au format pe plantă, dar florile încă nu s-au deschis. În acest fel, florile de lavandă nu se vor scutura în timpul recoltării. Este important să fie recolată dimineața, atunci când uleiurile sunt concentrate.

Bucehetele de lavandă se usucă agățându-le într-un loc răcoros și întunecat, unde există o bună circulație a aerului. Florile se vor usca în întregime după câteva săptămâni.

Lavanda în ghiveci

Lavanda are o rădăcină pivotantă, așadar, ghiveciul trebuie să fie suficient de adânc (minim 40 de cm) încât să-i permită rădăcinii să se dezvolte. Lavanda are nevoie de mult soare, dar trebuie să fie ferită de curenți. Lavanda în ghiveci este perfectă pe terase și balcoane. Lavanda se udă de maximum 2-3 ori pe săptămână.

Întrebuințări ale lavandei

Florile de lavandă sunt cunoscute atât pentru frumusețea și parfumul lor, dar și pentru proprietățile și beneficiile pe care le au.

Ceai de lavandă – beneficii și proprietăți

Ceai de lavanda
Ceai de lavanda

Ceai de lavandă se prepară din 2-3 g de flori la o cană cu apă clocotită. Lăsaţi să infuzeze timp de 5-10 minute, apoi strecuraţi.

  • Contribuie la menținerea sănătății pielii;
  • Previne căderea părului și îi conferă strălucire – spălături locale cu infuzie de lavandă;
  • Menține sănătatea orală – spălături locale cu infuzie de lavandă;
  • Calmant pentru reumatism;
  • Reduce tensiunile psihice și conferă o stare de liniște;
  • Tratează insomniile;
  • Adjuvant pentru atacuri de panică;
  • Tratează durerile de stomac;
  • Combate spasmele de la nivelul tractului gastrointestinal;
  • Menține tensiunea arterială în limite normale;
  • Ajută la detoxifierea organismului;
  • Contribuie la funcționarea normală a sistemului nervos;
  • Ameliorează durerile de cap;
  • Grăbește vindecare infecțiilor urinare;
  • Luptă împotriva infecțiilor bacteriene și fungice de la nivelul pielii, Bun pentru afecțiuni cardiace pe fond nervos;
  • Ajută în cazul afecțiuniunilor respiratorii precum răceală, bronșită, faringită, amigdalită.

Ulei de lavandă – beneficii

Util atât pentru relaxare, calmare și înlăturarea strestului și anxietății, uleiul de lavanda este folosit și în cosmetică, pentru piele și păr, fiind un puternic antiinflamator, cicatrizant și hidratant.

Ulei de lavandă
Ulei de lavandă

Uleiul esențial de lavandă este folosit și în aromaterapie, având un efect puternic asupra sistemului nervos, fiind recomandat pentru insomnii şi apnee. În plus are acțiune sedativă și este un bun relaxant muscular.

  • Previne crampele musculare. Ai nevoie de trei picături de ulei esențial de calitate pe care le pui într-o lingură de ulei vegetal. Apoi masezi zona afectată.
  • Pentru un somn liniștit pune 3 picături de ulei esențial într-un difuzor de aromaterapie. Lasă-l să funcționeze 30 de minute înainte de a te duce la culcare.
  • Bun împotriva înțepăturilor de insecte.
  • Reduce tensiunea musculară.
  • Elimină durerile de picioare
  • Alungă durerea de cap. Amestecă 3 picături de ulei în apă fierbinte și pune-le într-un inhalator.
  • Înlătură mătreața. Masează-ți scalpul cu un amestec din 15 picaturi de ulei esențial de lavanda și două lingurițe de ulei de măsline sau de migdale, după care lași să acționeze ținând un prosop timp de o oră. Apoi te șamponezi și te clătești.

Uleiul esențial de lavandă nu este indicat femeilor gravide, celor care alăptează și copiilor mai mici de un an. De asemenea, persoanele diabetice ar trebui să evite folosirea uleiului de lavandă, cât și cele cu piele sensibilă.

Sirop de lavandă

Siropul de lavandă reduce stresul și reglează somnul, este benefic pentru susţinerea memoriei şi a funcţiilor generale cognitive. Siropul de lavandă este de ajutor şi ca expectorant, echilibrează glicemia și reduce migrenele.

Miere de lavandă

Mierea de lavandă este printre cele mai bune soiuri de miere din lume și are multiple proprietăți terapeutice. Miere de lavandă se obține prin polenizarea de către albine a florilor de lavandă, doar că acestea trebuie să fie de calitate. Pe lângă aceasta, există și miere infuzată de lavandă, care se obține prin încălzirea mierii cu flori de lavandă.

Lavanda uscată în casă

Lavanda uscată
Lavanda uscată

Florile de lavandă uscată nu sunt doar foarte frumoase și minunate ca decor. Acestea dau un miros plăcut și relaxant în încăpere, alungă ţânţarii din casă, iar puse în săculeţi printre hainele din dulap ajută la eliminarea moliilor.

Alungă moliile din dulap – Pune săculeți de pânză umpluți cu flori lavandă și toate zonele unde ții haine (dulap, dressing, debarale). Mai poți adăuga 3 picături de ulei esențial de lavandă pe săculeți când parfumul florilor se mai estompează. Săculeții se conservă timp de un an.

Ține țânțarii la distanță – Așază un ghiveci cu lavandă la ferestre sau folosește difuzoare de ulei esențial de lavandă pentru a goni țânțarii și alte insecte.

Curiozități despre lavandă

  • Regina Elisabeta I a Angliei prefera parfumul de lavandă și bea zilnic ceai de lavandă pentru a ameliora durerile de cap.
  • Lavanda era folosită în urmă cu 2500 de ani în procesul de mumificare în Egiptul Antic.
  • Se spune că frumoasa Cleopatra a folosit un parfum din lavandă pentru a-i cuceri pe Iulius Cezar și Marc Antoniu.
  • În timpul ciumei din Londra, din secolul al XVII-lea, oamenii purtau flori de lavandă la încheieturile mâinilor pentru a tine la distanță bacteriile și a lupta cu infecțiile.
  • Se spune că romanii foloseau florile de lavandă pentru a-și parfuma casele, pentru a se spală, dar și pentru a alunga insectele. De asemenea, levănțica era prepararea mâncărurilor.

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!  

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (7)

Daniel9090   •   09.01.2024, 09:01

Unele soiuri de lavandă pot fi utilizate și în bucătărie pentru a adăuga un gust subtil și floral unor preparate culinare, precum deserturile sau băuturile

Daniel9090   •   09.01.2024, 09:01

Lavanda este o plantă versatilă și plină de beneficii

Daniel9090   •   09.01.2024, 09:00

Lavanda este recunoscută pentru uleiurile esențiale pe care le conține, cu un parfum distinct și relaxant

Vezi toate comentariile (7)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Știrileprotv.ro
Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Libertateapentrufemei.ro
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Patru zodii cu noroc maxim în perioada ianuarie – martie 2025. Dumnezeu le ajută în tot ce își propun
FANATIK.RO
Patru zodii cu noroc maxim în perioada ianuarie – martie 2025. Dumnezeu le ajută în tot ce își propun
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
GSP.RO
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu. Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României
Unica.ro
Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu. Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Financiarul.ro
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Observatornews.ro
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată
HOROSCOP
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI