Nu se prelevează probe din inimă

Acest lucru este posibil datorită așa-numitelor „celule stem pluripotente induse” (pe scurt „iPSC”), care sunt obținute din celule ale pielii sau ale sângelui și reprogramate în celule cardiace.

Proiectul este condus de profesorul Massimiliano Gnecchi, cardiolog la Universitatea din Pavia. El descrie inimile create ca organoide – structuri celulare tridimensionale care seamănă cu inimile reale în ceea ce privește funcția și structura.

Avantajul acestei tehnici este evident: pentru prelevarea probelor nu este necesară o intervenție asupra organului în sine. Acest lucru facilitează și accelerează enorm diagnosticarea eventualelor boli cardiace.

Această abordare oferă posibilități complet noi, în special pentru bolile cardiace rare și genetice. Echipa din Pavia a studiat, de exemplu, o familie ai cărei membri prezentau aceeași mutație genetică.

La unii, aceasta a dus la aritmii cardiace potențial letale, la alții, nu. Descoperirea unei variante genetice protectoare la unii membri ai familiei a putut fi aplicată într-un studiu cu peste 1.000 de pacienți și a dus la rezultate promițătoare.

Testarea medicamentelor, mai ușoară

Însă miniinimile nu servesc doar pentru diagnosticare. Cercetătorii au testat în mod specific medicamente și au descoperit un principiu activ deja cunoscut, cu un nou potențial terapeutic împotriva aritmiilor cardiace periculoase.

Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani
Recomandări
Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani

În timp ce țări precum SUA mizează deja pe astfel de centre de cercetare translațională, acestea sunt încă rare în Italia. Profesorul Gnecchi consideră că există un deficit în acest domeniu.

Echipa din Pavia demonstrează în mod impresionant cât de strâns legate pot fi cercetarea fundamentală și aplicațiile clinice. Procedura reprezintă o nouă speranță pentru mii de pacienți și o adevărată descoperire în acest domeniu.

Miniinimile create în laborator ar putea deveni cheia cardiologiei personalizate a viitorului și poate chiar ar putea produce organe de înlocuire.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.