Cum faci ciulama de pui cu smântână – sfaturi și trucuri

Ciulamaua de pui cu smântână are un gust bogat, este cremoasă și hrănitoare. Deși este o rețetă simplă, putem să ținem cont de câteva mici detalii pentru a obține o ciulama pe care toată lumea s-o îndrăgească.

Așadar, pentru o ciulama de pui cu smântână cu adevărat gustoasă, secretul stă în câteva detalii simple, dar esențiale. Pieptul de pui este mai rapid de gătit și mai slab, însă dacă vrei un preparat mai suculent, pulpele dezosate sunt o alegere mai inspirată. Carnea trebuie tăiată în bucăți uniforme, pentru a se găti în același timp și a rămâne fragedă.

Un prim truc este să călești carnea la foc iute, într-o tigaie cu puțin ulei sau unt, până prinde ușor crustă. Acest pas nu doar că intensifică gustul, dar păstrează sucurile în interiorul cărnii, evitând astfel un pui fiert și fad.

Ceapa joacă un rol important în aroma de bază a ciulamalei. Călește-o încet, la foc mic, până devine aurie și dulceagă. Poți adăuga și puțin usturoi spre final, fără a domina însă gustul general.

Dacă vrei un gust mai intens, nu pune făina direct în lichid, ci presar-o peste carne și legume după ce acestea s-au călit, amestecând bine. Las-o să se prăjească 1 minut, conferă sosului o textură catifelată.

Pensionarii de lux ai României: reangajați la stat de partide și guvern. Ce venituri încasează lunar
Recomandări
Pensionarii de lux ai României: reangajați la stat de partide și guvern. Ce venituri încasează lunar

Smântâna trebuie să fie grasă – minim 20% – pentru a evita tăierea în timpul fierberii. Dacă vrei să fii sigur că nu se brânzește, scoate-o din frigider cu ceva timp înainte și tempereaz-o cu câteva linguri de sos cald înainte de a o încorpora.

La final, nu uita să asezonezi cu sare și piper, dar și cu verdeață proaspăt tocată – mărarul adaugă prospețime.

Rețete de ciulama de pui cu smântână

Ciulamaua de pui cu smântână este o mâncare hrănitoare, îndrăgită în multe case și care multora dintre ne amintește de copilărie. Dacă și ție îți place ciulamaua, iată câteva rețete cunoscute din care să te inspiri:

Ciulama cu carne de pui și smântână

Ciulama de pui cu smântână - rețete simple și delicioase

Ingrediente

  • 500 gr pui;
  • 400 gr ciuperci;
  • 200 ml smântână;
  • 2 căței de usturoi;
  • 2 linguri de făină;
  • O ceapă, sare, piper.

Mod de preparate

Spală carnea și taie-o în cubulețe mici. Pune-o într-o tigaie încăpătoare împreună cu puțin ulei și prăjește-o până când devine aurie.

Răpire ca-n filme. O femeie din Bacău a fost luată din faţa casei şi terorizată 34 de ore
Recomandări
Răpire ca-n filme. O femeie din Bacău a fost luată din faţa casei şi terorizată 34 de ore

Între timp, feliază ciupercile, toacă ceapa și usturoiul mărunt. Când carnea s-a prăjit, scoate-o pe un șervețel absorbant și pune în aceeași tigaie ceapa împreună cu usturoiul. Călește-le împreună până când se înmoaie, apoi adaugă o lingură de făină și amestecă bine.

Pune acum smântâna de gătit, amestecă bine și adaugă restul de făină și pieptul de pui. Mai lasă totul la foc mic să fiarbă pentru 10 minute, condimentează după gust și servește ciulamaua cu mămăligă caldă.

Ciulama de pui cu smântână și legume

Ingrediente

Pentru supă

  • 1 pui
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 1 țelină rădăcină
  • 1 păstârnac
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 1 ardei gras
  • sare
  • piper boabe și măcinat

Pentru ciulama

  • 100 g unt
  • 250 ml smântână
  • 3 linguri făină

Mod de preparare

Se spală și se curăță puiul. Se pune să fiarbă în apă cu sare şi se spumează de câte ori este nevoie.

Se curăță legumele, se spală și se pun întregi să fiarbă, împreună cu puiul. Se adaugă sare, câteva boabe de piper și se lasă să fiarbă la foc mic, acoperită cu un capac.

După ce au fiert legumele și puiul, se strecoară supa, iar legumele și carnea se lasă să se răcorească. Se desface carnea de pe oase, pulpele și aripioarele se păstrează pentru o supă, iar pieptul pentru ciulama. Legumele fierte se dau de-o parte și se opresc doar morcovii, care se taie rondele.

Coaliția a bătut palma pe varianta Ilie Bolojan premier. Cum se împart ministerele SURSE
Recomandări
Coaliția a bătut palma pe varianta Ilie Bolojan premier. Cum se împart ministerele SURSE

Într-o cratiță, se topește untul, se stinge cu făina și se adaugă smântâna. Se obține o cremă albă, consistentă și se subțiază cu supa. Se lasă să clocotească, se amestecă continuu să nu se lipească și apoi se servește cu piept de pui și rondele de morcovi.

Descoperă și alte rețete cu piept de pui 

Ciulama de pui cu smântână și ciuperci

Ciulama de pui cu smântână și ciuperci
Ciulama de pui cu smântână și ciuperci

Ingrediente

  • 1/2 kg piept de pui sau pulpe dezosate
    300 g ciuperci
    1 ceapă medie
  • 2 linguri ulei sau 30 g unt
  • 1 lingură de făină
  • 200 ml smântână
    200 ml supă de pui sau apă caldă
  • 2 căței de usturoi
    Sare și piper, după gust
  • Mărar sau pătrunjel verde, tocat

Mod de preparare

Taie puiul cubulețe sau fâșii. Curăță ciupercile și taie-le felii. Într-o tigaie mare sau o cratiță, călește ceapa tocată mărunt în ulei sau unt până devine translucidă. Adaugă bucățile de pui și prăjește-le până se albesc.

Pune ciupercile peste pui și gătește totul împreună până când ciupercile își lasă apa și apoi scade. Amestecă din când în când, aproximativ 10–12 minute.

Presară făina peste carne și ciuperci și amestecă bine, lăsând 1–2 minute să se rumeneascp puțin, pentru a da gust bun sosului. Toarnă treptat supa de pui (sau apă caldă), amestecând bine pentru a obține un sos legat, fără cocoloașe.

Într-un bol, amestecă smântâna cu 2–3 linguri din sosul fierbinte, apoi toarn-o peste ciulama. Amestecă ușor și lasă să fiarbă la foc mic 3–5 minute, până când totul e bine legat și cremos.

Potrivește de sare și piper. Dacă îți place, adaugă usturoi zdrobit pentru un plus de aromă. La final, presară mărar sau pătrunjel verde, proaspăt tocat. Servește ciulamaua caldă, alături de mămăliguță sau piure de cartofi.

Ciulama de pui cu pipote și smântână

Ciulama de pui cu pipote și smântână
Ciulama de pui cu pipote și smântână

Ingrediente

  • 1 kg pipote;
  • 300 ml supă de pui sau apă;
  • 2 linguri de făină;
  • 100 ml smântână
  • 2 căței de usturoi;
  • Sare, piper, ulei,
  • pătrunjel verde.

Mod de preparare

Curăță pipotele și elimină grăsimea în exces, dacă este cazul. Pune 3,4 linguri de ulei într-o cratiță și adaugă pipotele. Întoarcele frecvent pentru a se găti pe toate părțile, iar când sunt rumenite, pune peste și ceapa tocată mărunt și un cățel de usturoi dat pe răzătoare.

Adaugă acum supa de pui sau apa, condimentează după gust și lasă pipotele să fiarbă pentru aproximativ o oră. Poți adăuga o frunză de dafin acum pentru a adăuga un plus de aromă.

Separat, într-un bol pune făina și adaugă câteva linguri de apă din vasul de pe foc. Diluează puțin cu apă, amestecă, apoi pune amestecul în vasul de pe foc. Amestecă intens atunci când adaugi făina pentru a nu se forma cocoloașe. Spre final, când carnea a fiert, mai poți condimenta după gust, adaugă smântâna pătrunjelul verde, restul de usturoi dat pe răzătoare, mai lasă 2-3 minute și ciulamaua este gata.

Ciulama de pui cu smântână și roșii pasate

Ciulama de pui cu smântână și roșii pasate
Ciulama de pui cu smântână și roșii pasate

Ingrediente:

  • 500 g carne de pui (pulpe, piept sau aripioare)
  • 200 g ciuperci tăiate felii
  • 200 ml smântână
  • 4-5 căței de usturoi
  • 400 g roșii pasate (conserve sau proaspete)
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 lingură făină
  • 200 ml supă de pui sau apă
  • Sare și piper după gust
  • 1/2 linguriță boia dulce
  • 1 frunză de dafin
  • Pătrunjel proaspăt pentru decor

Mod de preparare

Curăță și toacă cățeii de usturoi fin sau zdrobește-i folosind o presă de usturoi. Spală bucățile de carne de pui și condimentează-le cu sare și piper. Încălzește uleiul într-o tigaie adâncă la foc mediu. Adaugă bucățile de carne de pui și prăjește-le până devin aurii pe toate părțile.

Adaugă ciupercile feliate în tigaie și prăjește-le până se înmoaie și își schimbă culoarea. Toarnă smântâna în tigaie și amestecă bine cu ingredientele din tigaie.

Adaugă usturoiul tocat peste carne și amestecă timp de aproximativ un minut. Presară făina peste carne și amestecă pentru a forma un amestec omogen. Adaugă roșiile pasate în tigaie și amestecă bine. Toarnă supa de pui sau apa în tigaie și amestecă din nou.

Adaugă frunza de dafin și boiaua dulce în tigaie. Acoperă tigaia și lasă ciulamaua să fiarbă la foc mic timp de 30-40 de minute sau până când carnea de pui este fragedă.

Gustă sosul și adaugă sare și piper după preferință. Scoate frunza de dafin din sos. Servește ciulamaua de pui cu smânântână și sos de roșii alături de garnitura ta preferată și presară pătrunjel proaspăt tocat peste preparat.

Sursă foto – Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.