Cu toate acestea, ar trebui să știți câteva lucruri despre ciupercile comestibile, în special atunci când căutați ciuperci sălbatice.

Despre ciupercile comestibile sălbatice

Ciupercile trebuie întotdeauna spălate bine înainte de a fi adăugate în mâncărurile dumneavoastră.

Atunci când căutați ciuperci sălbatice, ar trebui să mergeți întotdeauna cu un ghid experimentat. Unele ciuperci sălbatice arată foarte asemănător cu anumite ciuperci, dar pot fi de fapt otrăvitoare.

 Dacă nu cercetați ciupercile specifice și nu luați măsurile de precauție necesare, ați putea mânca din greșeală o ciupercă otrăvitoare.

Ciuperci comestibile și utilizările lor

Ciupercile champignon

Ciupercile champignon, cunoscute și sub numele de ciuperci albe, sunt ciuperci Agaricus bisporus. Sunt cel mai comun tip de ciuperci pe care le veți găsi la magazin și sunt cea mai tânără și mai puțin matură varietate de ciuperci Agaricus bisporus.

Funcționează bine într-o varietate de feluri de mâncare diferite, fie gătite, fie crude. Această variantă merge bine pe pizza și reprezintă un adaos delicios la frigărui și supe!

Ciuperci Cremini

Ciupercile Cremini, (denumite și ciuperci crimini) sunt același tip de ciuperci ca și ciupercile albe și ciupercile portobello, singura diferență fiind stadiul lor de maturitate. Ciupercile Cremini se află în stadiul mediu de maturitate și au o aromă ușoară, pământie și o textură cărnoasă.

INVESTIGAȚIE. Cum se joacă politrucii de la Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri cu banii statului. Zece firme neeligibile au primit 10 milioane de lei. Cine plătește pagubele
Recomandări
INVESTIGAȚIE. Cum se joacă politrucii de la Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri cu banii statului. Zece firme neeligibile au primit 10 milioane de lei. Cine plătește pagubele

Ciupercile Cremini sunt mai aromate decât ciupercile de tip champignon și pot fi umplute și coapte la cuptor, prăjite, sotate sau înăbușite. Puteți chiar să tăiați aceste ciuperci delicioase, să le puneți într-o salată și să le mâncați crude.

Ciuperci Portobello

Ciupercile Portobello sunt cele mai mature, sau „adulte” ciuperci Agaricus bisporus. Acestea tind să fie mult mai mari și adesea sunr vândute doar capacele. 

Ciupercile Portobello oferă o textură cărnoasă și o aromă bogată pentru tot felul de mâncăruri. Ciupercile Portobello sunt excelente pentru a fi umplute cu o varietate de ingrediente, cum ar fi unt cu usturoi și brânză pentru un fel principal vegetarian delicios.

Alte utilizări pentru ciupercile portobello includ adăugarea lor în salate, pateu vegetarian și o varietate de paste.

Ciuperci oyster

Ciupercile pleurotus ostreatus sunt cunoscute pentru textura lor delicată și aroma lor blândă. 

Aceste ciuperci își primesc numele de la faptul că au de obicei capace largi, subțiri, în formă de stridii sau de evantai. Aroma este delicată și savuroasă, unii oameni comparând-o cu cea a fructelor de mare.

Regăsite în multe feluri de mâncare chinezești și japoneze, ciupercile oyster se potrivesc de minune în sote-uri și supe. Deși le puteți mânca crude și pot arăta bine atunci când sunt adăugate în salate, acestea tind să aducă o aromă oarecum metalică unui fel de mâncare atunci când sunt nefierte.

Analiză. Ursula von der Leyen pierde teren în cursa pentru șefia CE. Cine ar putea să o înlocuiască
Recomandări
Analiză. Ursula von der Leyen pierde teren în cursa pentru șefia CE. Cine ar putea să o înlocuiască

Ciuperci Shiitake

Ciupercile Shiitake (Lentinus edodes) sunt ciuperci originare din Asia de Est. Ele au o aromă și o textură cărnoasă și, prin urmare, funcționează bine în rețete cum ar fi stir-fry, supe și tocănițe.

Ciupercile Shiitake se identifică cel mai bine după pălăriile lor brune în formă de umbrelă, care se încovoaie sub ele foarte ușor. Când sunt proaspete, aroma lor este destul de blândă. Cu toate acestea, uscarea lor le concentrează aroma, scoțând în evidență note puternice, pământii.

Ciuperci Enoki

Ciupercile Enoki (Flammulina velutipes) sunt ciuperci cu tulpina lungă pe care le vedeți adesea în bucătăria asiatică. Aceste ciuperci gustoase arată ca niște sfori și sunt ușor de găsit în magazinele alimentare specializate, precum și în supermarketurile asiatice. 

Această ciupercă este adesea vândută în ciorchini și are o aromă delicată, savuroasă și o textură crocantă delicioasă de la firele subțiri.

Ciuperci Maitake

Ciupercile Maitake (Grifola frondosa) cresc la baza copacilor. Aceste ciuperci sunt de culoare maro deschis și cresc în ciorchini penibili, numele lor traducându-se în japoneză prin ciuperca dansatoare. 

Ciupercile Maitake au o aromă puternică de pământ, piperată și se servesc cel mai bine atunci când sunt gătite. Aceste ciuperci sunt perfecte pe pizza, adăugate la frigărui și fac din orice bol de ramen un deliciu.

Ciolacu și Ciucă susțin egalitatea de șanse doar în declarații. Lista PSD-PNL la europarlamentare: trei femei și un „tânăr” de 38 de ani pe locuri eligibile
Recomandări
Ciolacu și Ciucă susțin egalitatea de șanse doar în declarații. Lista PSD-PNL la europarlamentare: trei femei și un „tânăr” de 38 de ani pe locuri eligibile

Există, de asemenea, o varietate de beneficii pentru sănătate asociate cu ciupercile maitake. Se știe că ciupercile Maitake previn și ajută la tratarea cancerului și a altor afecțiuni de sănătate. Sunt, de asemenea, pline de antioxidanți și, prin urmare, pot avea un efect pozitiv asupra imunității generale. 

Ciuperci de fag

Ciupercile de fag (Hypsizygus tessellatus) sunt un tip de ciuperci comestibile care cresc în grupuri mici pe fagi, de unde și numele lor.

Există ciuperci de fag brune și albe. Acestea au o aromă ușor dulce, savuroasă și de nucă, cu o textură subtil crocantă. Aceste tipuri de ciuperci trebuie servite întotdeauna gătite, deoarece aroma este ușor amară atunci când sunt crude.

Odată ce ați gătit aceste ciuperci de fag, le puteți adăuga la o varietate de feluri de mâncare sau le puteți folosi în locul altor soiuri într-o mâncare înăbușită, în risotto sau tăiate în bucăți pe pizza.

Ciuperci porcini

Ciupercile porcini (Boletus edulis) sunt una dintre cele mai apreciate ciuperci sălbatice din bucătăria italiană și franceză, însă sunt o alegere populară în întreaga lume!

Aceste ciuperci delicioase sunt cunoscute pentru tulpina lor groasă și sunt căutate pentru textura lor fină și pentru gustul lor aromat, lemnos. Datorită aromei lor puternice și ușor cremoase de nucă, sunt considerate ciuperci gourmet incredibil de populare. 

Perfecte în paste și preparate din orez, cum ar fi risotto, nu vă veți putea sătura de ciupercile porcini.

Ciupercile porcini pot fi cumpărate proaspete sau conservate, dar cel mai frecvent sunt disponibile uscate. Pentru a folosi porcini uscate, va trebui să le înmuiați în apă fierbinte timp de 10-15 minute înainte de a găti cu ele.

Hrib cenușiu

Hribii cenușii (Boletus edulis) sunt una dintre cele mai apreciate ciuperci sălbatice din bucătăria italiană și franceză, însă sunt o alegere populară în întreaga lume!

Hribii cenușii pot fi cumpărate proaspete sau conservate, dar cel mai frecvent sunt disponibile uscate. Pentru a folosi porcini uscate, va trebui să le înmuiați în apă fierbinte timp de 10-15 minute înainte de a găti cu ele.

Zbârciogi

Zbârciogii (Morchella esculenta) sunt cultivate doar în sălbăticie. Aceste ciuperci sunt ușor de distins după exteriorul lor, care seamănă cu un fagure de miere. 

Aceste ciuperci au un gust puternic, de nucă și o aromă pământie. De asemenea, au o textură cărnoasă, spre deosebire de textura vâscoasă a altor soiuri de ciuperci. Acest lucru le face să fie o alternativă excelentă la carne dacă sunteți în căutarea unei alternative vegetariene.

Zbârciogii trebuie întotdeauna să fie bine gătite și sunt fantastice într-o gamă largă de preparate, inclusiv paste și sosuri cremoase.

Deși au existat eforturi pentru a cultiva Zbârciogi, acestea sunt extrem de dificil de cultivat. Drept urmare, trebuie să fie culese din locurile în care cresc în mod natural, ceea ce le face să fie o ciupercă dificil de procurat. 

De asemenea, ar trebui să fiți atenți la falsele zbârciogi, deoarece există o serie de specii care arată asemănător, dar care sunt de fapt otrăvitoare.

Gălbiori

Găbiorii (Cantharellus cibarius) sunt ciuperci sălbatice care cresc în grupuri mici în zonele împădurite, mai des alături de fagi sau mesteceni.

Aroma lor bogată se potrivește bine cu ouăle și sosurile cu smântână. Gălbiorii pot fi folosiți în orice rețetă care cere ciuperci, dar se descurcă cel mai bine în mâncăruri în care sunt puse în evidență.

Aceste ciuperci sunt scumpe, deoarece au nevoie de condiții specifice de creștere. Sunt de culoare galbenă spre portocalie. Culoarea lor strălucitoare le face ușor de reperat pe solul pădurii. 

Ciuperci de post – 10 feluri în care poți să gătești ciuperci când ții post

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Singurele 3 zodii care vor fi protejate de divinitate până în ziua de Paște. Au parte de zile bune
FANATIK.RO
Singurele 3 zodii care vor fi protejate de divinitate până în ziua de Paște. Au parte de zile bune
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: „Când eram tânără făceam tâmpenia asta la greu...„
Viva.ro
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: „Când eram tânără făceam tâmpenia asta la greu...„
Bianca Drăgușanu și fiica ei, asortate în Dubai din cap până în picioare. Cum arată și cât costă ținutele Dolce & Gabbana
Libertateapentrufemei.ro
Bianca Drăgușanu și fiica ei, asortate în Dubai din cap până în picioare. Cum arată și cât costă ținutele Dolce & Gabbana
Hamilton a părăsit conferința din Japonia, enervat de întrebarea unui reporter: „Ești gelos pe...”
GSP.RO
Hamilton a părăsit conferința din Japonia, enervat de întrebarea unui reporter: „Ești gelos pe...”
Anunț important pentru românii care au facturi la Enel sau Hidroelectrica. Ce se întâmplă cu prețul facturilor
FANATIK.RO
Anunț important pentru românii care au facturi la Enel sau Hidroelectrica. Ce se întâmplă cu prețul facturilor
Ce spune Biserica Ortodoxă despre românii care mănâncă fructe de mare în post
Știrileprotv.ro
Ce spune Biserica Ortodoxă despre românii care mănâncă fructe de mare în post
Claudia Pătrășcanu și-a luat apartament de lux în București. Cum arată designul de la interior / FOTO
Unica.ro
Claudia Pătrășcanu și-a luat apartament de lux în București. Cum arată designul de la interior / FOTO
EXCLUSIV | Lovitura primită de "arhitectul" plecării lui Mutu de la CFR Cluj! Soţia fotbalistului a rupt tăcerea
Orangesport.ro
EXCLUSIV | Lovitura primită de "arhitectul" plecării lui Mutu de la CFR Cluj! Soţia fotbalistului a rupt tăcerea
SURSE: Două gafe uluitoare comise de poliţişti în cazul deţinutului periculos evadat. Bărbatul a comis o faptă teribilă în 2017
Observatornews.ro
SURSE: Două gafe uluitoare comise de poliţişti în cazul deţinutului periculos evadat. Bărbatul a comis o faptă teribilă în 2017
Horoscop 9 aprilie 2024. Taurii sunt în elementul lor și vor reuși să facă cele mai bune alegeri fără cine știe ce efort
HOROSCOP
Horoscop 9 aprilie 2024. Taurii sunt în elementul lor și vor reuși să facă cele mai bune alegeri fără cine știe ce efort
RECOMANDĂRI