MENIU CAUTĂ
, de Dragoș Tănase

CNAS propune unele modificări în acordarea asistenţei medicale. Ce avantaje vor avea femeile însărcinate

Distribuie

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a propus unele modificări pentru Contractul-cadru pentru 2019. Printre ele, introducerea unei adeverinţe emise de medic care să ateste starea de graviditate, astfel încât femeile să poată beneficia de pachetul de servicii, dar şi creşterea valabilităţii biletelor de trimitere.

CNAS anunţă că, în această săptămână, are o serie de întâlniri cu organizaţiile patronale, sindicale şi profesionale din domeniul medical pentru discutarea proiectului normelor metodologice de aplicare în acest an a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru 2018 – 2019 (HG nr. 140/2018).

Proiectul de act normativ a fost publicat pe site-ul CNAS (www.cnas.ro), în secţiunea „Transparenţă decizională”, în data de 12 decembrie 2018, potrivit CNAS.

Care sunt noutățile propuse de CNAS, în comparație cu actul normativ similar aflat în vigoare:

  • Introducerea unei adeverințe emise de medicul de familie care să ateste starea de graviditate, în baza căreia beneficiarele de pachet minimal de servicii medicale să poată beneficia de pachetul de bază de servicii medicale pe perioada sarcinii și lehuziei, după depunerea documentului la Casa de Asigurări de Sănătate;
  • Majorarea de la 60 la 90 de zile a termenului de valabilitate a biletelor de trimitere pentru specialitățile clinice, pentru persoanele asigurate cu boli cronice;
  • Renunțarea la obligativitatea reconfirmării biletului de trimitere pentru investigații de înaltă performanță în ambulatoriu, în cazul în care în perioada de valabilitate a acestui bilet a survenit internarea în spital a persoanei asigurate respective. Astfel se va evita efectuarea unei noi deplasări la medicul prescriptor al investigației, iar verificarea neefectuării respectivei investigații în timpul internării se va face direct la furnizorul de servicii paraclinice din ambulatoriu, pe baza biletului de externare sau a scrisorii medicale emise de spital;
  • Majorarea numărului de puncte corespunzătoare serviciilor conexe actului medical ce pot fi prescrise de psihiatrii pediatrici pentru copiii cu tulburări din spectrul autist.

Până acum au avut loc consultări cu reprezentanți ai organizațiilor din segmentele: asistență medicală primară, asistență medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitățile clinice, asistență medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitatea reabilitare medicală, asistență medicală dentară, asistență medicală spitalicească, asistență medicală de recuperare și reabilitare în unitățile sanitare cu paturi, asistență de îngrijiri medicale și paliative la domiciliu și asistență medicală ambulatorie paraclinică.

Seria de consultări și negocieri cu organizațiile prevăzute de Legea 95/2006, cu modificările și completările ulterioare, va continua până la sfârșitul lunii, conform calendarului afișat pe site-ul CNAS.

Pe baza propunerilor formulate de aceste organizații, precum și a celor transmise în cadrul procesului de transparență decizională, va fi definitivat proiectul de act normativ, care se preconizează să intre în vigoare după 31 martie 2019.

Află ce se întâmplă cu cardurile de sănătate care expiră la finalul acestei luni. Anunțul important făcut de CNAS!

FOTO – EPA


Citește și… Contract nou pentru firma care „a dat un tun” de 13 milioane de euro cu anveloparea blocurilor: Patinoare din plastic „pe care nu se alunecă”!


 

Citește mai multe despre asistenta medicala și CNAS pe Libertatea.

Comentarii