Fructele proaspete sau sucurile pot fi conservate la congelator timp de 8-12 luni. Compoturile, piureurile şi fructele mari se conservă mai puţin timp, dar cele mici rezistă mai mult. Iată câteva metode care te ajută să ai fructe proaspete şi la iarnă.

Fiecare frigider are încorporat și sertare de congelare și, din fericire, în congelator poți păstra fructe proaspete între 8 și 12 luni. Tot ce trebuie să faci este să te asiguri că temperatura congelatorului este setată la -18 grade Celsius.

Cum congelezi fructele – cum le pregătești

Pentru a congela corect fructele și pentru a te asigura că acestea rezistă o perioadă lungă de timp în congelator în condiții optime, trebuie să faci următoarele:

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Fructele trebuie să fie proaspete și foarte bine spălate cu apă rece înainte de a le pune la congelator. Păstrarea lor în condiții de siguranță se va face în pungi sau cutii sigilate de dimensiuni potrivite, în funcție de mărimea fructelor. Asigură-te că în punga sau cutia în care ai pus fructele la congelat rămâne un spațiu liber de 1-2 cm deoarece, prin congelare, volumul fructelor mai crește și astfel spațiul va fi suficient și fructele vor rămâne intacte.

Ce fructe se congelează

Mure congelate

Fructele care se congelează cel mai ușor. Se spală bine, pentru a te asigura că elimini orice fel de impurități de pe suprafața lor, se așează pe o tavă și se pun la congelator. Imediat cum acestea s-au congelat, poți transfera murele într-o pungă specială pentru congelare.

Afine congelate

Spală-le cu apă rece, pune-le într-o pungă care se închide ermetic și bagă-le în congelator. Te vei bucura de savoarea afinelor congelate chiar și în plină iarnă.

Cum congelezi fructele – pere

Perele se păstrează cel mai bine prin congelare. Spală-le bine, curăță-le de miez și taie-le felii înainte să le congelezi.

Struguri congelați

Se pot congela doar boabele de struguri astfel că, va trebui să speli bine boabele, să le înlături de pe ciorchine și să le depozitezi într-un recipient care se sigilează. Ulterior, boabele de struguri congelate pot fi consumate în orice desert sau salată.

Gutui congelate

Înainte de a congela gutuile, acestea trebuie spălate foarte bine și puful îndepărtat. Gutuile se pun în apă fiartă până când observi că pielița lor începe ușor să se desprindă. După fierbere, le scoți din apă și le pui la păstrat în congelator în recipiente care se sigilează. Poți congela gutuile și dacă le scoți miezul și le tai în felii.

Cireșe congelate

Spală-le, scoate-le sâmburii și pune cireșele la congelator într-o pungă specială, care se închide ermetic.

Vișine congelate

Ca și în cazul cireșelor congelate, vișinele pot fi și ele păstrate pentru mult timp la congelator. Spală-le, scoate-le sâmburii și pune-le într-o pungă care se sigilează.

Cum congelezi fructele – mango

De ce să nu te bucuri de gustul proaspăt de mango în orice moment al anului?Poți congela mango dacă îl tai felii și îl pui într-un recipient special pentru congelare.

Alte fructe pe care poți să le congelezi:

  • Caise;
  • Piersici;
  • Cătină;
  • Merișoare;
  • Ananas;
  • Căpșune;
  • Mere;
  • Pepene galben.

Cât rezistă fructele la congelator

Dacă respecți pașii de congelare fructele pot fi păstrate în siguranță la congelator, fără să își piardă vitaminele și nutrienții, între 8 luni și un an de zile. Este indicat să pui fructele la congelat atunci când este sezonul lor și să le consumi până în momentul în care acestea reapar pe piață.
Avantajul de a congela fructe, spre deosebire de a cumpăra fructe gata congelate din comerț este acela că, tu știi de unde au fost culese și știi cum le-ai pregătit pentru congelare.

Cum congelezi fructele – Fructe de pădure congelate

Cum congelezi fructele – metode de congelare

Naturală. Pune fructele bine curăţate pe tăviţa congelatorului. Lasăle să îngheţe 24 de ore. Apoi, pune-le în pungi de plastic. Congelate astfel, se pot folosi ca garnituri sau la decorarea deserturilor.

Cu zahăr. Dacă fructele sunt mici, tăvăleşte-le prin zahăr. Dacă sunt mari, scufundă-le în apă clocotită câteva secunde, taie-le în bucăţi şi bagă-le în pungă sau cutie, apoi pudrează- le din belşug cu zahăr.

Sub formă de piure. Spală fructele, scoate-le sâmburii, dacă e cazul, curăţă-le coaja şi zdrobeşte- le cu mixerul. Adaugă zahăr şi suc de lămâie (150 g zahăr şi sucul de la o lămâie, pentru 1 kg de fructe) şi piureul e gata.

Sub formă de compot. Spală, curăţă coaja şi scoate sâmburii fructelor. Taie-le în bucăţi şi pune-le la fiert, la foc mediu (compotul nu trebuie fiert prea mult), cu puţină scorţişoară sau vanilie (pentru pere, mere sau prune). Adaugă 250 g zahăr la 1 kg de fructe, apoi pune compotul la congelator, în recipiente cu capac. Sub formă de suc.

E forma ideală. Ai nevoie de un storcător tip centrifugă. Sucul obţinut se combină cu zahăr şi lămâie (100 g zahăr şi suc de lămâie pentru 1 l de produs).

Decongelarea fructelor

  • Fructele congelate au o consistenţă mai moale faţă de cele proaspete, așa că ai grijă la decongelarea lor.
  • Fructele trebuie lăsate în frigider pentru a se decongela lent, nu la temperatura camerei.
  • Poți consuma fructele congelate, puțin decongelate su le poți pune direct în blender pentru a le consuma în smoothie-uri sănătoase. De asemenea, daca foloseşti fructe congelate pentru tartă, pune-le pe aluatul semicopt cât sunt încă congelate, ca să îşi păstreze mai bine fermitatea.
Zmeură congelată

Cum congelezi fructele – trucuri utile

  • După ce ai spălat bine fructele, lasă-le să se scurgă de apă, deoarece după ce le decongelezi nu le vei mai putea spăla;
  • Folosește un aparat pentru scos sâmburii pentru a te asigura că pui fructele la congelat fără sâmburi;
  • Etichetează pungile sau caserolele cu fructe congelate pentru a le deosebi mai ușor;
  • Fructele pe care vrei să le congelezi trebuie să fie coapte, dar nu stricate;
  • Alege numai pungi speciale pentru congelarea fructelor;
  • Nu adăuga sare peste fructele pe care urmează să le congelezi.

Dacă ești interesat de beneficiile fructelor, vezi ce proprietăți au fructe exotice precum kumquats, jackfruit sau litchi!

Urmărește-ne pe Google News