Jackfruit este bogat în fibre, vitamine și minerale și este cel mai mare fruct din lume, putând să ajungă, în funcție de varietate, chiar și la 35 de kilograme. Este cunoscut și drept „carnea vegetală”, fiind preferat de adepții alimentației vegane.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Planta de jackfruit – unde se găsește
Jackfruit este un fruct exotic cultivat în regiunile tropicale ale lumii. Este originar din India de Sud. Face parte din familia plantelor Moraceae, care include smochine și dude. Deși este cultivat de regulă în zonele tropicale, acesta s-a extins din ce în ce mai mult în alte părți ale lumii, inclusiv în SUA.
Jackfruit are o coajă exterioară țepoasă și este de culoare verde sau galbenă. Pulpa de culoare galbenă conține sute de semințe mici, de câțiva centimetri și au culoare maronie.
Un aspect unic al jackfruit-ului este dimensiunea sa neobișnuit de mare. Este cel mai mare fruct din lume care crește în copac și poate ajunge până la 35 de kilograme în greutate.
Copacul în care crește acest fruct poate atinge înălțimi asemănătoare chiar și cu ale unui stejar.
Un copac matur produce aproximativ 200 de fructe pe an, copacii mai în vârstă producând chiar și până la 500 de fructe pe an. Jackfruit este un fruct multiplu, compus din sute până la mii de flori individuale, iar petalele cărnoase ale fructelor necoapte sunt consumate.
Cum se mănâncă jackfruit
Fructul copt este dulce și este cel mai frecvent folosit pentru deserturi. Jackfruitul verde conservat are însă un gust discret și o textură asemănătoare cărnii. Acesta este și unul dintre motivele pentru care se numește „carne vegetală”.
Partea cea mai frecvent consumată a fructelor de jack este „carnea” sau păstăile de fructe, care sunt comestibile atât când sunt coapte, cât și necoapte.
Jackfruit este foarte versatil și poate fi consumat crud sau gătit.
Pentru a-l prepara, mai întâi trebuie să-l tăiați în jumătate și să scoateți păstăile și semințele galbene de fructe de pe piele și din miez. Puteți face acest lucru cu un cuțit sau cu mâinile.
Este important să rețineți că partea albă, fibroasă din interiorul fructului de jackfruit este incredibil de lipicioasă, deci poate fi util să purtați mănuși în timpul manipulării acestuia.
Poate fi folosit în feluri de mâncare dulci și sărate, inclusiv deserturi și curry. Semințele sunt, de asemenea, bune de mâncat.
Jackfruit – beneficii și proprietăți
Jackfruit are numeroase beneficii pentru sănătate. Conține o cantitate moderată de calorii, oferind 155 într-o porție de 165 de grame. Aproximativ 92% din calorii provin din carbohidrați, în timp ce restul provin din proteine și o cantitate mică de grăsimi.
În plus, jackfruit conține o parte din aproape fiecare vitamină și mineral de care omul are nevoie, precum și o cantitate decentă de fibre.
Pe lângă numeroase beneficii ale acestui fruct pentru care au fost făcute studii și există dovezi, rădăcinile și extractul de jackfruit au fost utilizate în medicina tradițională indiană și din Sri Lanka pentru tratarea mai multor afecțiuni, inclusiv astm, diaree și ulcere gastric. Aceste efecte însă nu au fost niciodată dovedite științific.
Valori nutriționale
O cană de fructe feliate (165 g) furnizează următoarele substanțe nutritive:
- Calorii: 155
- Carbohidrati: 40 grame
- Fibre: 3 grame
- Proteine: 3 grame
- Vitamina A: 10% din DZR
- Vitamina C: 18% din DZR
- Riboflavină: 11% din DZR
- Magneziu: 15% din DZR
- Potasiu: 14% din DZR
- Cupru: 15% din DZR
- Mangan: 16% din DZR
Reglează nivelul zahărului din sânge
Are un indice glicemic (IG) destul de scăzut, care este o măsură a vitezei cu care crește glicemia după ce ați mâncat un aliment. Acest lucru a fost atribuit fibrelor pe care le furnizează și care încetinesc digestia și ajută la prevenirea creșterilor de zahăr din sânge.
Dietele care includ o mulțime de alimente cu conținut scăzut de IG s-au dovedit a fi utile pentru promovarea controlului glicemiei.
În plus, jackfruit oferă unele proteine, care pot ajuta la prevenirea creșterii nivelului de zahăr din sânge prea repede după masă.
Într-un studiu, s-a constatat că adulții care au consumat extract de jackfruit au îmbunătățit semnificativ nivelul zahărului din sânge.
Bogat în atioxidanți
Studiile arată că antioxidanții protejează celulele de stresul oxidativ și inflamație, care deseori rezultă din deteriorarea cauzată de moleculele numite radicali liberi.
- Vitamina C. Jackfruit conține cantități mari de vitamina C, care pot ajuta la prevenirea inflamației responsabilă pentru boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul
- Carotenoizi. S-a demonstrat că aceștia ajută la scăderea inflamației și reduc riscul apariției diferitelor boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile de inimă
- Flavanoni. Flavanonele conțin proprietăți antiinflamatorii care pot ajuta la scăderea nivelului zahărului din sânge, a tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol. Aceștia sunt factori importanți în reducerea riscului de diabet de tip 2 și boli de inimă.
Alte beneficii
- Stimulează sistemul imunitar. Conținutul de vitamine A și C ajută la stimularea imunității. Consumul acestui fruct este, de asemenea, util pentru reducerea riscului de infecții virale.
- Sănătatea pielii. Acest fruct oferă mai mulți nutrienți și antioxidanți, cum ar fi vitamina C, care pot îmbunătăți sănătatea pielii și pot încetini îmbătrânirea acesteia.
- Sănătatea inimii. Jackfruit poate avea potențialul de a reduce riscul bolilor de inimă datorită conținutului său de potasiu, fibre și antioxidanți.
Contraindicații
Deși aceste fructe sunt sigure pentru majoritatea oamenilor, este posibil ca unele persoane să fie nevoite să limiteze sau să evite jackfruit-ul, din cauza potențialului său alergen.
Mai mult, datorită potențialului său de a reduce nivelul zahărului din sânge, persoanele cu diabet pot avea nevoie să li se modifice dozele de medicamente, dacă mănâncă regulat acest fruct.
Cu toate acestea, nu s-a raportat niciodată că consumul de jackfruit provoacă efecte secundare grave și este considerat sigur pentru majoritatea oamenilor.
Ce alte fructe exotice bogate în vitamine mai poți consuma
Rețete cu jackfruit
Jackfruit poate fi consumat simplu sau gătit în feluri de mâncare dulci și sărate. Acest lucru variază în funcție de cât este de copt. Fructele necoapte au, în general, cel mai bun gust în rețetele sărate, în timp ce dulceața fructelor coapte este excelentă pentru deserturi.
Timpul de fierbere pentru jackfruit este diferit, de asemenea, în funcție de nivelul de coacere.
Burger vegetal cu jackfruit
Ingrediente:
- 400 g jackfruit în conservă
- 5 linguri de sos barbeque
- ¼ varză roșie, mărunțită
- un morcov, curățat și răzuit
- două cepe verzi tocate
- 5 linguri maioneză vegană
- două chifle de burger
- o lingură de coriandru proaspăt tocat
- sare și piper
Mod de preparare:
Preîncălziți cuptorul la 200 grade Celsius. Clătiți și scurgeți fructele de jackfruit și puneți-le într-un castron. Folosiți o furculiță pentru a sfărâma bucățile. Adăugați sosul barbeque și amestecați pentru a acoperi.
Acoperiți o tavă de copt cu folie și stropiți cu puțin ulei vegetal. Transferați jackfruit-ul pe tava de copt într-un singur strat și coaceți timp de 15-20 de minute, până când jackfruit-ul este ușor rumenit pe margini.
Între timp, puneți ceapa, varza și morcovul într-un castron și amestecați cu suficientă maioneză vegană pentru a face o salată de varză. Se condimentează cu sare și piper. Asamblați-vă hamburgerii cu ingredientele pe care le aveți.
Salată cu jackfruit prăjit
Ingrediente:
- 500 g varză albă sau roșie
- 200 g morcov ras
- 150 g jackfruit în suc propriu
- o legătură de mărar
- 50 ml de zeamă de lămâie
- maioneză vegetală
- sare, piper
Mod de preparare:
Varza se curăță, se spală, se taie fin, se freacă bine cu sare pentru a se înmuia și se stropește cu zeama de lămâie. Morcovul se curăța, se spală și se toacă pe răzătoarea mare. Fructul de jackfruit se scurge de zeamă, se condimentează și se prăjește în ulei de măsline. Mărarul se spală și se toacă mărunt. Se amestecă, într-o salatieră, varza cu morcovul, lângă se așază bucățile de Jackfruit și se decorează cu maioneză vegetală și mărarul tocat fin.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Costica2023 • 18.12.2023, 14:16
jackfruit este apreciat pentru gustul său dulce, asemănător cu o combinație între ananas, mango și banană, având o textură suculentă și fibroasă.
Costica2023 • 18.12.2023, 14:15
Este cel mai mare fruct care crește pe un copac și poate ajunge să cântărească până la câteva zeci de kilograme
Costica2023 • 18.12.2023, 14:06
este un fruct tropical mare originar din Asia de Sud și de Sud-Est