Trucurile care te scapă de frecat

Cum cureți fundul exterior al unei tigăi și să îndepărtezi depunerile grase de pe ea? Adesea necesită mai mult efort, deoarece nu există o acoperire antiaderentă pe suprafața exterioară a vaselor de gătit.

Din fericire, probabil că ai deja în casă câteva ingrediente ieftine și convenabile pe care le poți folosi pentru a reda strălucirea exteriorului tigăii. 

Reține că tipul de agenți pe care ar trebui să-l utilizezi depinde în primul rând de materialul din care este fabricată tigaia sau uleiul.

Cele mai multe lucruri vor funcționa pentru tigăi din oțel inoxidabil și oțel carbon, dar tigăile din fontă și antiaderente pot fi destul de dificile. Deci, ar trebui să ai grijă să previi deteriorarea.

Pași pentru a curăța fundul tigăii

Curățarea fundului tigăii nu este niciodată o sarcină rapidă și confortabilă, mai ales dacă există resturi de alimente uscate arse pe suprafață.

Degresant

Primul lucru pe care ar trebui să-l faci după ce începi curățarea fundului exterior al tăvii este să îndepărtezi excesul de grăsime.

Curăță resturile arse de pe fundul tigăii

 Degresează suprafața cu oțet alb sau detergent de spălat vase. Dacă tigaia este extrem de acoperită de grăsime, vei avea nevoie de un degresant cremă pe care îl poți cumpăra de la orice supermarket.

De îndată ce îndepărtezi un strat de grăsime, este timpul să cureți resturile de alimente arse de pe fundul tigăii.

 Cea mai bună opțiune pentru a scăpa de aceste pete grele este cu o pastă groasă din bicarbonat de sodiu și apă.

Spală, curăță și usucă

Este timpul să freci toate resturile de alimente din partea inferioară a vaselor de gătit cu o perie sau un burete abraziv de spălat. Ai grijă să previi orice posibilă zgâriere în timpul procesului. În cele din urmă, clătește tigaia cu apă caldă și usuc-o bine și depoziteaz-o corespunzător până la următoarea utilizare.

Cum se curăță grăsimea arsă de pe fundul tigăilor din diverse materiale

Reține întotdeauna că diverse materiale necesită abordări diferite. Așadar, ai grijă întotdeauna să cureți corespunzător suprafața exterioară a tăvii.

Oțel inoxidabil

Dacă ai o tavă din acest material ușor de întreținut, va fi suficient să freci ușor resturile de alimente cu bicarbonat de sodiu. Apoi, clătește bine și usucă.

Fontă

Tigaia din fontă va necesita un tratament special, care include întreținerea regulată. Problema principală a acestor vase este dezvoltarea ruginii. Prin urmare, ar trebui să eviți spălarea cu apă. Cea mai eficientă metodă de curățare include cartofi și sare. Pur și simplu pune sare pe fundul tigăii și freacă cu o jumătate de cartof până se curăță totul bine.

Aluminiu

Păstrează tigaia din aluminiu curată cu lămâie și sare. Ai grijă să eviți înălbitorul și amoniacul pentru a preveni decolorarea suprafeței. De asemenea, spală întotdeauna această bucată de vase de mână pentru a preveni zgârierea.

Cupru

Tratează tava de cupru cu oțet, sare și suc de lămâie și va străluci pentru o perioadă îndelungată. Nu uita să o clătești și să o usuci.

Cele mai bune ingrediente pentru a curăța fundul tigăii

Oțet alb

Din păcate, este obișnuit să găsești grăsime pe partea exterioară a tăvii, mai ales dacă o folosești regulat.

Deci, primul pas include degresarea suprafeței cu oțet alb.

Adaugă o soluție de apă de oțet într-o găleată suficient de mare și pune tigaia înăuntru. Amestecă întotdeauna oțetul și apa într-un raport de 1:2 și înmoaie vasele pentru aproximativ 20 până la 30 de minute. Acest lucru va fi suficient pentru a scăpa de stratul gras.

Bicarbonat de sodiu

Odată ce îndepărtezi grăsimea, este timpul să cureți petele rămase. Formează o pastă groasă, dar maleabilă, formată din trei părți de bicarbonat de sodiu într-o parte de apă caldă.

Întindi o pastă peste fundul tigăii sau al tăvii și las-o să stea acolo cel puțin 10 până la 20 de minute. Apoi, curăță tigaia cu un burete de spălat sau o cârpă fină. În cele din urmă, clătește și usucă bine vasele cu un prosop de hârtie.

Oțet alb și bicarbonat de sodiu

Petele de pe fundul tigăii pot fi uneori încăpățânate, deci trebuie să găsești un agent mai eficient pentru a le îndepărta. Umple o oală mai mare cu un amestec de oțet alb și apă caldă și pune tigaia înăuntru. Pornește aragazul și lasă amestecul să fiarbă.

Scoate oala și adaugă bicarbonat de sodiu în interior. După o scurtă reacție vâscoasă, vei vedea cum petele dispar de pe suprafața cratiței. În unele cazuri, va trebui să freci câteva resturi.

O altă posibilitate este să stropești bicarbonat de sodiu peste fundul tigăii și să adaugi câteva picături de oțet alb. Curăță suprafața cu o perie și un burete, clătește-o bine și usuc-o cu un prosop de hârtie.

Oțet alb, bicarbonat de sodiu și detergent de vase

Fă un detergent puternic din oțet alb, bicarbonat de sodiu și detergent lichid de spălat vase pentru a îndepărta chiar și cele mai încăpățânate pete de pe fundul exterior al tigăii.

Începe prin a acoperi întreaga suprafață cu bicarbonat de sodiu și adaugă câteva picături de oțet alb peste el. 

De îndată ce se oprește reacția, pune trei picături de detergent de vase. Scufundă buretele în apă caldă și începe să speli fundul tigăii sau al tăvii.

Dacă tigaia este foarte pătată, poți lăsa amestecul să stea timp de 15 până la 20 de minute înainte de curățare. Folosește o perie când este necesar și repetă stropirea cu bicarbonat de sodiu până obții rezultatul dorit. Apoi clătește și usucă tigaia cu un prosop de bucătărie. 

Sare

Pune sare grosieră pe suprafața tigăii și începe să freci. Pentru a face procesul mai confortabil, poți adăuga puțină apă fierbinte cu săpun sau lămâie.

Poți folosi jumătate din cartof în loc de burete pentru a facilita spălarea sării.

Oțet alb, lămâie și bicarbonat de sodiu

Când intenționezi să cureți o tigaie cu fund de cupru, cea mai bună opțiune este să combini bicarbonat de sodiu, oțet și lămâie.

Mai întâi, presară bicarbonat de sodiu pe suprafață până când o acoperi în întregime. Adaugă oțet pentru a face o pastă. Apoi, taie o lămâie pe jumătate și folosește o bucată pentru a freca fundul cratiței. În cele din urmă, clătește și usucă

Ketchup

Acidul din ketchup va curăța în mod eficient fundul tigăii, mai ales dacă este din cupru. Aplică-l peste zona murdară și lasă-l să stea aproximativ 10 minute.

Apoi, freacă suprafața cu un burete neted. Este mai bine să eviți această metodă dacă ai o tigaie din oțel inoxidabil și fontă.

Coca Cola

Coca Cola este utilizat pe scară largă pentru îndepărtarea petelor grase din vase. Așadar, poți curăța eficient fundul exterior al tigăii cu această băutură populară. Toarnă cola peste suprafață și curăță resturile arse.

Dacă nu merge, umple o oală mai mare cu cola și pune tigaia sau tava acolo pentru câteva ore. Rămășițele de arsuri și alimente vor ieși la suprafață. 

Apoi, folosește un burete sau o perie de plastic pentru a curăța suprafața.

Întrucât tigăile sunt fabricate din materiale diferite, nu poți utiliza aceeași metodă pentru a le curăța. Pentru a evita orice deteriorare, ai grijă când folosești unii agenți.

De asemenea, ai răbdare, deoarece uneori va fi necesar să repeți curățarea fundului tigăii.

 În cele din urmă, nu folosi niciodată produse de curățare dure pentru cuptor și bureți abrazivi pentru a preveni zgârierea suprafeței vasului.

Cum cureți tava de cuptor arsă sau plină de grăsime. 6 metode cu care n-ai cum să dai greș

Reacția uimitoare a Iuliei Albu când a văzut rochiile de nuntă ale Simonei Halep
PARTENERI - GSP.RO
Reacția uimitoare a Iuliei Albu când a văzut rochiile de nuntă ale Simonei Halep
BOMBĂ! Serghei Mizil, un nou gest JENANT în București. Nu i-a păsat de oamenii din jurul lui
Playtech.ro
BOMBĂ! Serghei Mizil, un nou gest JENANT în București. Nu i-a păsat de oamenii din jurul lui
Un bărbat din Gorj, eliberat recent după 23 de ani, şi-a sechestrat tatăl după ce s-a înarmat cu o bardă şi o secure. Omul s-a năpustit şi asupra oamenilor legii
Observatornews.ro
Un bărbat din Gorj, eliberat recent după 23 de ani, şi-a sechestrat tatăl după ce s-a înarmat cu o bardă şi o secure. Omul s-a năpustit şi asupra oamenilor legii
Horoscop 18 septembrie 2021. Peștii vor avea ocazia să-și limpezească mintea, să-și calmeze emoțiile furtunoase
HOROSCOP
Horoscop 18 septembrie 2021. Peștii vor avea ocazia să-și limpezească mintea, să-și calmeze emoțiile furtunoase
Mama fetiței din Iași care a murit în cadă a fost arestată. Este înfiorător ce s-a descoperit la autopsie
Știrileprotv.ro
Mama fetiței din Iași care a murit în cadă a fost arestată. Este înfiorător ce s-a descoperit la autopsie
Ţara, în stare de şoc. Vedeta unei generaţii a murit misterios. Ultimul mesaj, tulburător: "Creierul meu vreau să fie studiat"
Telekomsport
Ţara, în stare de şoc. Vedeta unei generaţii a murit misterios. Ultimul mesaj, tulburător: "Creierul meu vreau să fie studiat"
În vara asta, o bucurie deschide o alta! FRESH 0.0 – optimism 100% răcoritor
PUBLICITATE
În vara asta, o bucurie deschide o alta! FRESH 0.0 – optimism 100% răcoritor