Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia. 

Despre bicarbonatul de sodiu

Bicarbonatul este utilizat pe scară largă de către gospodine, mai ales în prăjiturile sau aluaturile care au nevoie să crească. 

Acest lucru se datorează faptului că are proprietăți de dospire, ceea ce înseamnă că determină creșterea aluatului prin producerea de dioxid de carbon.

În afară de gătit, acest ingredient are o varietate de utilizări suplimentare de uz casnic și beneficii pentru sănătate.

Este un compus chimic cu formula NaHCO3. Este o sare compusă dintr-un cation de sodiu (Na +) și un anion bicarbonat (HCO3−). 

Are structură solidă, este cristalin, dar este comercializat adesea ca o pulbere fină. Are un gust ușor sărat, alcalin.

Forma minerală naturală este nahcolitul. Este o componentă a natronului mineral și se găsește dizolvată în multe izvoare minerale.

Prefixul bi din bicarbonat provine dintr-un sistem de denumire vechi și se bazează pe observația că molecula de bicarbonat de sodiu (NaHCO3) conține de două ori mai mult carbonat (CO3) decât carbonatul de sodiu (Na2CO3). 

Refugiatele din Timișoara care au reușit să pună pe picioare o școală pentru elevii ucraineni. „Aici am ajuns ca fugari, dar am rămas, că părinții mei au găsit ceva interesant la oraș”
Recomandări
Refugiatele din Timișoara care au reușit să pună pe picioare o școală pentru elevii ucraineni. „Aici am ajuns ca fugari, dar am rămas, că părinții mei au găsit ceva interesant la oraș”

Formulele chimice moderne ale acestor compuși își exprimă compozițiile chimice precise (care erau necunoscute când au fost inventate denumirile carbonat de sodiu și bicarbonat de sodiu) ca hidrogen carbonat de sodiu (NaHCO3) și carbonat de sodiu (Na2CO3).

Aceste denumiri sunt lipsite de ambiguitate, deoarece sodiul are întotdeauna starea de oxidare +1 și carbonatează starea de oxidare -2.

Beneficii și proprietăți ale bicarbonatului de sodiu 

Tratează arsurile la stomac

Arsurile la stomac sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de reflux acid. Este o senzație dureroasă, de arsură care apare în regiunea superioară a stomacului și se poate răspândi în gât. 

Este cauzat de refluxul acid din stomac și din esofag, tubul care conectează stomacul la gură.

Câteva cauze frecvente ale refluxului sunt supraalimentarea, stresul și consumul de alimente grase sau condimentate.

Poate ajuta la tratarea arsurilor la stomac prin neutralizarea acidului gastric. Se dizolvă o linguriță într-un pahar cu apă rece și se bea amestecul încet.

Apă de gură

Apa de gură este un plus excelent pentru o rutină sănătoasă de igienă orală. Acesta ajunge la colțurile gurii și la crăpăturile dinților, gingiilor și limbii, care pot fi ignorate în timpul periajului.

Unde se duc oamenii fără adăpost după ce sunt externați din spitale? Cazul unui bărbat care a trăit o lună la urgențe în București. Apoi a dispărut
Recomandări
Unde se duc oamenii fără adăpost după ce sunt externați din spitale? Cazul unui bărbat care a trăit o lună la urgențe în București. Apoi a dispărut

Mulți oameni îl folosesc ca înlocuitor al apei de gură. Unele studii au arătat că poate ajuta la împrospătarea respirației și chiar să ofere proprietăți antibacteriene și antimicrobiene.

Cu toate acestea, un studiu a constatat că apa de gură cu bicarbonat de sodiu nu a scăzut semnificativ nivelul bacteriilor orale, deși a dus la un pH salivar crescut, care este important pentru inhibarea creșterii bacteriene.

Rețeta pentru apa de gură este simplă. Adaugă 1/2 linguriță de bicarbonat la jumătate de pahar de apă caldă și apoi clătiți gura ca de obicei.

Calmează aftele

Aftele sunt ulcere mici și dureroase care se pot forma în gură. Spre deosebire de răni, leziunile aftoase nu se formează pe buze și nu sunt contagioase.

Deși sunt necesare mai multe dovezi, unele cercetări au descoperit că apa de gură este excelentă pentru a liniști durerea cauzată de afte.

Pentru aftele bucale, folosește rețeta de apă de gură de mai sus. 

Albește dinții

Este un remediu popular pentru albirea dinților.

Multe studii au descoperit că pasta de dinți care conține bicarbonateste mai bună pentru albirea dinților și îndepărtarea plăcii bacteriene decât pasta de dinți fără.

Acest lucru este probabil deoarece acest ingredient are proprietăți abrazive ușoare care îi permite să rupă legăturile moleculelor care pătează dinții. De asemenea, are proprietăți antibacteriene și antimicrobiene care pot ajuta la combaterea bacteriilor dăunătoare.

Radio România Actualități, omagii vibrante cu repetiție la adresa ministrului culturii, Lucian Romașcanu: „Un om care a mișcat, mișcă și va mișca România”
Recomandări
Radio România Actualități, omagii vibrante cu repetiție la adresa ministrului culturii, Lucian Romașcanu: „Un om care a mișcat, mișcă și va mișca România”

Deodorant

În mod surprinzător, transpirația umană este inodoră. Transpirația capătă un miros numai după ce este distrusă de bacteriile de la subraț. Aceste bacterii transformă transpirația în deșeuri acide care dau mirosului transpirației. 

Poate elimina mirosul de transpirație, făcând mirosurile mai puțin acide. Încearcă să pui puțin pe axile și este posibil să observi o diferență.

Poate îmbunătăți performanța exercițiilor fizice

Este un supliment popular printre sportivi.

Unele studii arată că acesta poate ajuta organismul să reziste pentru mai mult timp, mai ales în timpul exercițiilor anaerobe sau al antrenamentului de intensitate ridicată și al sprintului.

În timpul exercițiilor de intensitate mare, celulele musculare încep să producă acid lactic, care este responsabil pentru senzația de arsură pe care o ai în timpul exercițiului. De asemenea, acidul lactic scade pH-ul din interiorul celulelor, ceea ce poate determina obosirea mușchilor.

Are un pH ridicat, care poate ajuta la întârzierea oboselii, permițându-ți să reziști mai mult.

De exemplu, un studiu a constatat că persoanele care au luat bicarbonat de sodiu au rezistat în medie cu 4,5 minute mai mult decât persoanele care nu au luat, în timpul exerciților fizice solicitante.

Un studiu recomandă administrarea a 300 mg la 1 litru de apă cu 1–2 ore înainte de a face mișcare.

Un alt studiu a adăugat că administrarea acestuia cu 3 ore înainte de exercițiu duce la un disconfort gastrointestinal mai mic. 

Ameliorează mâncărimea pielii și arsurile solare

O baie în care adaugi acest ingredient este adesea recomandată pentru a calma mâncărimea pielii. Aceste băi sunt un remediu frecvent utilizat pentru mâncărimea cauzată de mușcăturile de insecte și înțepăturile de albine.

În plus, poate ajuta la calmarea mâncărimilor de la arsurile solare. Unii oameni susțin că poate fi mai eficient atunci când este combinat cu alte ingrediente precum amidonul de porumb și fulgi de ovăz.

Pentru a face o baie relaxantă, adaugă 1-2 căni de pulbere într-o baie călduță. Asigură-te că zona afectată este îmbibată bine.

Pentru zone mai specifice, poți crea o pastă. Aplică un strat gros de pastă pe zona afectată.

Poate încetini progresia bolilor renale cronice

Persoanele cu boli renale cronice își pierd încet funcția rinichilor.

Rinichii sunt extrem de importanți, deoarece ajută la eliminarea excesului de deșeuri și apă din sânge. În același timp, ele ajută la echilibrarea mineralelor importante, cum ar fi potasiu, sodiu și calciu.

Un studiu care a inclus 134 de adulți cu aceste boli a constatat că cei care iau suplimente de bicarbonat au avut cu 36% mai puține șanse să experimenteze o progresie rapidă a bolii decât persoanele care nu au luat suplimentele.

Asigură-te că discuți cu medicul înainte de a ingera această substanță.

Poate îmbunătăți anumite tratamente pentru cancer

Cancerul este a doua cauză de deces la nivel mondial. Este adesea tratat cu chimioterapie, care acționează prin încetinirea sau oprirea creșterii celulelor canceroase. În mod normal, celulele canceroase cresc și se divid rapid.

Unele cercetări arată că bicarbonatul de sodiu ar putea ajuta medicamentele pentru chimioterapie să funcționeze mai eficient. Bicarbonatul de sodiu poate face mediul pentru tumori mai puțin acid, ceea ce ajută în tratamentele de chimioterapie.

Cu toate acestea, dovezile sunt limitate la indicații preliminare din studiile pe animale și celule, astfel încât este nevoie de mai multe cercetări bazate pe oameni.

La ce poți folosi acest ingredient

Neutralizează mirosurile frigiderului

Ți-ai deschis vreodată frigiderul și ai dat peste un miros neplăcut?

Probabil că unele alimente din frigider au rămas prea mult timp înăuntru și au început să se strice. Acest miros neplăcut poate rămâne mult timp după ce ai golit frigiderul și l-ai curățat bine.

Din fericire, el poate ajuta la împrospătarea unui frigider urât mirositor prin neutralizarea mirosurilor neplăcute. Acesta interacționează cu particulele de miros pentru a le elimina, mai degrabă decât să-și mascheze mirosul.

Umple o ceașcă cu pudră și așeaz-o în spatele frigiderului pentru a neutraliza mirosurile neplăcute.

Împrospătează aerul

Nu toate odorizantele comerciale elimină mirosurile neplăcute. În schimb, unele eliberează pur și simplu molecule de parfum care maschează mirosurile rele.

Este o alternativă excelentă și sigură la odorizantele comerciale. Acesta interacționează cu particulele de miros și le neutralizează, mai degrabă decât să le mascheze.

Pentru a crea un odorizant vei avea nevoie de:

 • un borcan mic
 • 1/3 cană bicarbonat de sodiu
 • 10-15 picături de uleiuri esențiale preferate
 • o bucată de pânză sau hârtie
 • sfoară sau panglică

Adaugă ingredientul minune și uleiurile esențiale în borcan. Acoperă-l cu o cârpă sau hârtie și apoi fixați-l în loc cu șirul. Când mirosul începe să se estompeze, scuturați borcanul.

Poate albi rufele

Este un mod ieftin de a îți albi și curăța rufele.

Această pulbere este un alcalin – o sare solubilă – care poate ajuta la îndepărtarea murdăriei și petelor. Când este dizolvat în apă, un alcalin poate interacționa cu acizii din pete și poate ajuta la îndepărtarea acestora.

Adaugă 1/2 cană de praf la cantitatea obișnuită de detergent pentru rufe.

Curăță bucătăria

Versatilitatea lui îl face un produs ideal pentru a curăța bucătăria. Acesta poate elimina nu numai petele dure, ci și ajuta la eliminarea mirosurilor neplăcute.

Pentru a folosi bicarbonat în bucătărie, fă o pastă amestecându-l cu o cantitate mică de apă. Apliă pasta pe suprafața dorită și cu un burete sau o cârpă și freacă bine.

Iată câteva lucruri din bucătărie pe care le poți curăța cu acest ingredient:

 • cuptoare
 • cani de cafea pătate
 • marmură pătată
 • petele de grăsime
 • gresia de bucătărie
 • scurgeri înfundate
 • argint pătat
 • cuptorul cu microunde

Elimină mirosul de gunoi

Pungile de gunoi au adesea un miros putrid deoarece conțin o varietate de deșeuri în descompunere. Din păcate, acest miros se poate răspândi în bucătăria ta și în alte zone ale casei tale.

Din fericire, acesta poate ajuta la eliminarea mirosurilor de gunoi. Aceste mirosuri sunt adesea acide, astfel încât el poate interacționa cu moleculele de miros și le poate neutraliza.

Îndepărtează petele de covor

Atunci când bicarbonatul și oțetul sunt amestecate, acestea creează un compus numit acid carbonic, care este un ingredient obișnuit în produsele de curățare. Această reacție poate ajuta la descompunerea petelor dure.

Iată cum poți elimina petele de covor încăpățânate doar cu două ingrediente.

Acoperă pata de covor cu un strat subțire de bicarbonat de sodiu.

Umple o sticlă cu pulverizator cu un amestec 1-la-1 de oțet și apă și pulverizeaz-o peste zona pătată.

Așteaptă până la 1 oră sau până când suprafața se usucă. Freacă bicarbonatul de sodiu cu o perie și aspiră reziduul. Pata ar trebui acum să fie îndepărtată complet.

Detergent de baie multifuncțional

La fel ca bucătăriile, băile pot fi greu de curățat. Au o varietate de suprafețe care sunt utilizate frecvent și, prin urmare, trebuie curățate des.

În timp ce sunt disponibile o varietate de produse de curățat pentru baie comerciale, mulți oameni preferă o opțiune de curățare mai naturală și mai rentabilă.

Acest ingredient este util, deoarece albeste și dezinfectează multe suprafețe de baie, deși este mai puțin eficient decât produsele de curățat din comerț.

Iată câteva suprafețe pe care le poți curăța cu el:

 • gresia și faianța
 • toaleta
 • dușul
 • cada
 • chiuveta de baie
 • obiecte din baie

Fă o pastă. Folosind un burete sau o cârpă, freacă bine amestecul pe suprafața pe care vreo să o cureți.

Șterge suprafața 15–20 minute mai târziu cu o cârpă umedă.

Curăță fructele și legumele

Mulți oameni își fac griji cu privire la pesticidele din alimente. Pesticidele sunt folosite pentru a proteja recoltele de daunele provocate de insecte, germeni, rozătoare și buruieni.

Decojitul fructelor este cel mai bun mod de a îndepărta pesticidele. Cu toate acestea, substanțele nutritive din coji nu mai ajung în organism, cum ar fi fibrele, vitaminele și mineralele, care se găsesc în coaja multor fructe.

Cercetările recente au descoperit că înmuierea fructelor și legumelor de sezon într-o cantitate de apă cu bicarbonat de sodiu este cel mai eficient mod de a îndepărta pesticidele fără a le curăța.

Un studiu a constatat că înmoi mere într-o soluție timp de 12-15 minute a îndepărtat aproape toate pesticidele.

Această metodă nu elimină pesticidele care au pătruns în miezul fructului. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a vedea dacă acest lucru funcționează pentru alte tipuri de produse.

Curăță arsurile de pe cratițe 

O oală arsă este un coșmar de curățat și mulți preferă să le arunce. Totuși, ele pot fi salvate cu ajutorul apei și a bicarbonatului de sodiu.

Presară o cantitate generoasă de praf peste fundul vasului și adaugă suficientă apă pentru a acoperi zonele arse. Adu amestecul la fierbere și apoi spală oala ca de obicei.

Stinge focurile de ulei și grăsime

Interesant este că unele extinctoare conțin bicarbonat de sodiu.

Aceste tipuri sunt cunoscute sub numele de stingătoare chimice uscate și utilizate pentru stingerea uleiului, a grăsimilor și a incendiilor electrice. El reacționează cu căldura pentru a produce dioxid de carbon, care sufocă și stinge focul.

Ca atare, el poate fi utilizat pentru stingerea incendiilor mici de ulei și grăsime de pe grătar sau aragaz.

Totuși, bicarbonatul nu are nicio eficiență în privința focurilor mai mari, care atrag mai mult oxigen și pot contracara efectele bicarbonatului de sodiu.

Elimină buruienile

Buruienile sunt plante neplăcute care pot crește în crăpăturile aleilor și bordurilor. Adesea au rădăcini adânci, făcându-le greu de eliminat fără a utiliza un agent de erbicid chimic.

Din fericire, poți folosi acest ingredient de sodiu ca o alternativă mai ieftină și mai sigură. Asta pentru că este bogat în sodiu, ceea ce creează un mediu dur pentru buruieni.

Presară puțină pudră peste buruienile care cresc în crăpăturile trotuarului, aleile de acces și alte zone infestate cu buruieni.

Evită să îl folosești pentru a ucide buruienile din paturile de flori de grădină, deoarece poate ucide și celelalte plante.

Contraindicații pentru bicarbonat de sodiu

În general, băile cu acest ingredient sunt bine tolerate de majoritatea oamenilor.

Nu faceți o astfel de baie dacă:

 • Ești gravidă sau alăptezi
 • Ai tensiune arterială crescută
 • Ai diabet
 • Ești sub influența drogurilor sau a alcoolului
 • Ai răni deschise sau infecții grave
 • Ești predispus la leșin

Întotdeauna faceți un test pe o părticică de piele înainte de a utiliza bicarbonat de sodiu extern. Aplică o pastă în interiorul antebrațului.

Clătește și apoi așteaptă 24 de ore înainte de a face o baie cu acest ingredient pentru a vedea dacă apare o reacție. Dacă faci o baie de detoxifiere și adăugi uleiuri esențiale, ar trebui să faci și un test pentru acestea.

Discută cu medicul pediatru al copilului înainte de a utiliza băi cu acest produs pentru el. De obicei, este sigur, atât timp cât utilizezi doar o cantitate mică de bicarbonat de sodiu și limitezi timpul petrecut în baie.

Cum poți cultiva lămâi la tine acasă. Beneficiile unui astfel de arbore

Sursa foto: 123rf.com

„E cel mai inteligent om din lume și n-a muncit o zi în viața lui”. Românul în fața căruia își scoate Ion Țiriac pălăria
GSP.RO
„E cel mai inteligent om din lume și n-a muncit o zi în viața lui”. Românul în fața căruia își scoate Ion Țiriac pălăria
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Suma pe care a luat-o Vica Blochina pentru luna petrecută la Survivor! Românii muncesc mult şi bine pentru banii ăştia
Playtech.ro
Suma pe care a luat-o Vica Blochina pentru luna petrecută la Survivor! Românii muncesc mult şi bine pentru banii ăştia
Îl recunoști? Era unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți de la noi, dar viața lui s-a schimbat după ce a divorțat de fosta soție, în doar un minut
Viva.ro
Îl recunoști? Era unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți de la noi, dar viața lui s-a schimbat după ce a divorțat de fosta soție, în doar un minut
Tragedie în Apuseni. O tânără mămică a murit la trei zile după ce a născut. Fusese preluată de ambulanță împreună cu bebelușul ei
Observatornews.ro
Tragedie în Apuseni. O tânără mămică a murit la trei zile după ce a născut. Fusese preluată de ambulanță împreună cu bebelușul ei
Ce a descoperit Paza de Coastă americană, după ce s-a chinuit să salveze un bărbat care a cerut ajutor
Știrileprotv.ro
Ce a descoperit Paza de Coastă americană, după ce s-a chinuit să salveze un bărbat care a cerut ajutor
Afacerea din care Dana Nălbaru și Dragoș Bucur fac bani frumoși. Cântăreața muncește cot la cot cu angajații
FANATIK.RO
Afacerea din care Dana Nălbaru și Dragoș Bucur fac bani frumoși. Cântăreața muncește cot la cot cu angajații
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Orangesport.ro
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Horoscop 5 februarie 2023. Balanțele ar putea interpreta greșit anumite evenimente și să devină nervoase sau frustrate, din acest motiv
HOROSCOP
Horoscop 5 februarie 2023. Balanțele ar putea interpreta greșit anumite evenimente și să devină nervoase sau frustrate, din acest motiv
CHALLENGE: Cum poți descrie gustul Coca-Cola Zero Zahăr fără cuvinte?
PUBLICITATE
CHALLENGE: Cum poți descrie gustul Coca-Cola Zero Zahăr fără cuvinte?