MENIU CAUTĂ
, de Libertatea pentru Femei

CUM PREVENIM GRIPA?

Distribuie

Metodele clasice de prevenţie sunt cele care întăresc imunitatea organismului şi a rezistenţei acestuia prin alimentaţie corespunzătoare, îmbrăcăminte adecvată şi evitarea expunerii copiilor în medii foarte aglomerate (magazine, malluri, săli de spectacole etc.).
Cea mai eficientă modalitate de a preveni infecţia gripală şi complicaţiile acesteia este considerată în continuare vaccinarea antigripală anuală.
Medicii recomandă ca aceasta să fie efectuată în lunile septembrie şi octombrie, înainte de apariţia epidemiei de gripă, deoarece organismul are nevoie de cel puţin două săptămâni din momentul vaccinării, pentru a se instala protecţia şi pentru a fabrica anticorpi împotriva virusului. În cazul celor care nu se vaccinează la începutul toamnei, aceasta se poate realiza pe toată durata sezonului gripal (octombrie-februarie). Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă vaccinarea antigripală pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între şase luni şi 64 de ani, cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale sau cu probleme de imunitate.
De asemenea, este indicată pentru toate persoanele cu vârsta peste 65 de ani, pentru femeile însărcinate, dar şi pentru medici, cadre sanitare, inclusiv salariaţi ai instituţiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) şi ai unităţilor cu bolnavi cronici.

Protecţie activă timp de un an

Considerată singura metodă de prevenţie activă, vaccinarea antigripală îşi păstrează efectul aproape un an. Ceea ce se întâmplă este că determină organismul să producă anticorpi faţă de virusurile gripale care circulă într-un anumit sezon. Această imunitate se epuizează în decursul unui an, astfel că în următoarea perioadă, pe lângă faptul că apar noi tulpini de virusuri circulante, modificate în timpul epidemiei din anul vaccinării, organismul îşi pierde şi bagajul lui de anticorpi. Tocmai de aceea, se recomandă vaccinarea anuală. Aceasta previne îmbolnăvirea la adulţi în proporţie de 85-90%, la sugari şi copii mici în proporţie de 65-72%, la persoanele cu vârsta peste 65 de ani – 58-69% şi la bolnavii cronici – 68-75%. De asemenea, diminuează severitatea bolii şi o scurtează. Cu alte cuvinte, chiar şi în cazul îmbolnăvirii, formele sunt mult mai uşoare şi de scurtă durată (o zi, două). În plus, este redus semnificativ numărul spitalizărilor şi al cazurilor fatale de gripă şi pneumonii.

CONTRAINDICAŢII

Vaccinarea antigripală nu este indicată:
► copiilor sub 6 luni.
► persoanelor care au reacţii anafilactice la proteina din ou (alergie la ou).
► persoanelor care au suferit reacţii severe post vaccinare.
Febra acută determină amânarea vaccinarii, aceasta fiind o contraindicaţie temporară.
Organizaţia Mondială a Sănătaţii (OMS) recomandă următoarea compoziţie pentru sezonul gripal
2012-2013: A/California/7/2009 (H1N1), A/Victoria/361/2011 (H3N2) şi B/Wisconsin/1/2010. Toate vaccinurile gripale, indiferent de producător, respectă compoziția recomandată de OMS.

Tipuri de vaccin disponibile în România

Pe piaţa din România, pe lângă vaccinurile gripale cu administrare INTRAMUSCULARĂ, există un singur vaccin gripal cu administrare INTRADERMICĂ. El este dotat cu un sistem de micro-injectare și cu micro-ac de doar 1,5 mm. Practic, are un ac de zece ori mai mic și mult mai subțire decât în mod normal. De asemenea, volumul injectat este de cinci ori mai mic decât la vaccinurile gripale cu administrare intramusculară. El nu este recomandat pentru copii și adolescenții cu vârsta sub 18 ani.
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei

Comentarii