Cetățenia spaniolă: noțiuni de bază

După ce ai locuit în Spania timp de cinci ani, poți solicita rezidența permanentă. După 10 ani, poți solicita cetățenia spaniolă. Există unele scutiri care permit anumitor persoane să depună cererea mai devreme. De exemplu, poți depune cererea dacă ești căsătorit cu un cetățean spaniol sau dacă ești copilul unui părinte spaniol. Atât cetățenia spaniolă, cât și rezidența permanentă îți permit să rămâi să locuiești în Spania, dar există unele diferențe între cele două.

Modalități prin care poți obține cetățenia spaniolă

Drept de naștere

Dacă ai părinți spanioli sau doar unul dintre ei este spaniol, ești eligibil pentru cetățenie spaniolă.

Dacă te-ai născut în Spania, dar părinții nu sunt spanioli, poți cere cetățenia. 

Căsătoria

Poți obține cetățenia spaniolă dacă te căsătorești cu un cetățean spaniol. Acest lucru se pedepsește dacă o faci doar pentru acte.

Permis de ședere permanentă

Dacă stai în Spania timp de 10 ani, dintre care cinci ani ca rezident permanent, poți aplica pentru obținerea cetățeniei spaniole. 

Trebuie să te poți întreține singur, să ai cazier curat, pașaportul din țara de origine și o cerere pentru cetățenie, alături de taxa specifică. Trebuie depuse documentele la registrul civil local. 

INTERVIU. „Când sicriele vor începe să se rostogolească, urletele mamelor nu vor mai putea fi ascunse”. Ce se întâmplă în Rusia după anunțul mobilizării parțiale
Recomandări
INTERVIU. „Când sicriele vor începe să se rostogolească, urletele mamelor nu vor mai putea fi ascunse”. Ce se întâmplă în Rusia după anunțul mobilizării parțiale

Ar trebui să alegi rezidența permanentă sau cetățenia?

Deținerea unui permis de ședere permanentă pe termen lung în UE îți permite să rămâi rezident în Spania, păstrându-ți în același timp cetățenia și pașaportul propriu. 

În calitate de rezident permanent spaniol, te poți bucura de majoritatea beneficiilor ca și cetățenii spanioli. Cu toate acestea, trebuie să poți îndeplini anumite condiții. 

Printre acestea se numără posibilitatea de a te putea întreține financiar. Te poți deplasa în UE pentru perioade limitate și pentru perioade mai lungi, cu permisiune.

Cu toate acestea, dacă devii cetățean spaniol, va trebui să renunți la cetățenia și la pașaportul inițial, cu excepția cazului în care te califici pentru o scutire. Te vei bucura de aceleași drepturi ca și ceilalți cetățeni spanioli. În plus, vei deveni cetățean al UE, dacă nu vii dintr-o țară europeană, ceea ce înseamnă că vei fi liber să te deplasezi în interiorul acesteia. De asemenea, poți vota la alegerile europene.

Cum să soliciți rezidența permanentă în Spania

Dacă cetățenii din afara UE au locuit legal în Spania timp de cinci ani neîntrerupți, pot solicita un „permis de ședere pe termen lung în UE”. Acest permis le permite să rămână în Spania pe termen nelimitat, la muncă sau nu, în aceleași condiții ca și cetățenii spanioli.

Confesiunea Ioanei Aron. O femeie povestește care sunt mecanismele prin care violul rămâne nepedepsit. „12 ani mi-am zis că nu mi s-a întâmplat”
Recomandări
Confesiunea Ioanei Aron. O femeie povestește care sunt mecanismele prin care violul rămâne nepedepsit. „12 ani mi-am zis că nu mi s-a întâmplat”

Pentru a solicita un permis, trebuie să poți dovedi că dispui de resurse financiare adecvate pentru a te întreține pe tine și familia ta (dacă este cazul), cum ar fi o pensie, o bursă sau un salariu spaniol. De asemenea, trebuie să ai dovada unei asigurări de sănătate publice sau private în Spania.

Acte necesare pentru solicitarea rezidenței

De asemenea, este posibil să trebuiască să prezentați:

 • Un pașaport valabil;
 • O dovadă a reședinței legale în Spania (de exemplu, un contract de închiriere pe termen lung în Spania sau chitanțe pentru chirie);
 • Un certificat de cazier judiciar eliberat de autoritățile din țara ta de origine;
 • Certificat medical (certificado medico), dacă nu a fost deja furnizat;
 • Dovada că asistența medicală este garantată pe durata șederii tale în Spania;
 • Certificat de căsătorie sau de divorț ori alte documente referitoare la starea civilă (traduse în spaniolă și legalizate, dacă este necesar).

Avantajele șederii permanente în Spania

Atunci când ai permisul, poți lucra liber și te poți bucura de servicii și beneficii sociale în Spania. În general, te poți deplasa între alte state membre ale UE pentru o perioadă de până la trei luni. Această perioadă poate fi mai lungă dacă este în anumite scopuri și dacă ai un permis.

Cum ajunge un parc să nu mai aparțină cetățenilor. Cazul Grozăvești, împărțit între SRI și investitori imobiliari apropiați unui fost primar PDL
Recomandări
Cum ajunge un parc să nu mai aparțină cetățenilor. Cazul Grozăvești, împărțit între SRI și investitori imobiliari apropiați unui fost primar PDL

Dacă deții o Carte Albastră dintr-un alt stat membru al UE și ai locuit în altă parte în UE pentru aceeași perioadă, aceasta îți acordă, de asemenea, dreptul de ședere pe termen lung în Spania. Cu toate acestea, trebuie să fi locuit în țară timp de doi ani înainte.

Dacă deții un permis de ședere pe termen lung acordat de un alt stat membru al UE și vrei să rămâi în Spania, va trebui să renunți la statutul de ședere pe termen lung în cealaltă țară. De asemenea, va trebui să soliciți un permis de ședere pe termen lung în UE de la Biroul pentru străini (Oficina de Extranjeros) din Spania.

Cum să obții cetățenia spaniolă

Poți solicita cetățenia spaniolă după 10 ani de ședere în Spania. De asemenea, poți dobândi cetățenia spaniolă prin căsătorie în Spania sau prin naștere, chiar dacă tu sau părinții tăi spanioli v-ați născut în afara Spaniei.

Toți solicitanții trebuie să dovedească faptul că sunt buni cetățeni. Acest lucru înseamnă că trebuie să fii stabil din punct de vedere financiar și să nu ai antecedente penale. În plus, trebuie să demonstrezi un grad suficient de integrare în societatea spaniolă. 

De exemplu, poți vorbi spaniola și participa la activități sociale care fac parte din modul de viață spaniol.

Trebuie să depui cererea la Registrul Civil din localitatea în care locuiești în Spania. Va trebui să iei cu tine documentele justificative necesare pentru cererea de cetățenie spaniolă, precum și un formular de cerere de cetățenie spaniolă completat.

Dacă ai 18 ani sau mai mult, 14 ani sau mai mult cu asistență juridică sau ești tutorele legal al unei persoane sub 14 ani, poți solicita cetățenia spaniolă.

Excepții de la regulile de 10 ani

De regulă, refugiații trebuie să aștepte doar cinci ani înainte de a putea solicita cetățenia spaniolă. Cetățenii din țările hispano-americane, Andorra, Filipine, Guineea Ecuatorială, Portugalia și cei de origine sefardă trebuie să aștepte doar doi ani.

Perioada de rezidență necesară pentru obținerea cetățeniei este de doar un an dacă ești născut în Spania din rezidenți străini legali. 

Aceeași perioadă se aplică și dacă ești căsătorit cu un cetățean spaniol, văduv de un cetățean spaniol, sau dacă ești copil sau nepot. Acest lucru este valabil chiar dacă te-ai născut în afara Spaniei dintr-un cetățean spaniol (prin naștere sau reședință).

Descendenții evreilor sefarzi expulzați din Spania pot, de asemenea, să solicite cetățenia spaniolă fără a avea reședința în Spania. Asta dacă pot dovedi legături speciale cu Spania și dacă trec testele de limbă și istorie spaniolă.

Ești spaniol de origine și poți solicita cetățenia spaniolă prin „opțiune” (în cazul în care nu ai nevoie de o perioadă de rezidență) dacă ai fost:

 • Născut din mamă sau tată spaniol;
 • Născut în Spania din părinți străini, dacă cel puțin unul dintre părinți s-a născut, de asemenea, în Spania. Excepție fac copiii diplomaților și consulilor acreditați în Spania;
 • Ai fost adoptat de un spaniol și ai mai puțin de 18 ani sau ai peste 18 ani și ai fost adoptat în ultimii doi ani;
 • Te-ai născut în Spania din părinți străini a căror identitate este necunoscută sau a căror țară de origine este nedeterminată (statut de apatrid sau de refugiat). Acest lucru se aplică și în cazul în care naționalitatea niciunuia dintre părinți nu a putut fi transmisă în mod legal.
 • Există, de asemenea, și alte situații pentru a beneficia de cetățenia spaniolă, în care este necesară rezidența timp de un an. Acest lucru este valabil pentru cei născuți în afara Spaniei din părinți (născuți, de asemenea, în afara Spaniei) și bunici care au fost inițial spanioli. 
 • De asemenea, se aplică acelora care au un tutore sau un părinte adoptiv spaniol.

Cetățenia spaniolă prin căsătorie

Poți obține rapid cetățenia dacă ești căsătorit cu un cetățean spaniol și poți deveni cetățean spaniol după ce locuiești în Spania timp de un an. 

Cererea și condițiile urmează procedura standard de obținere a cetățeniei. Excepția este că nu trebuie să aștepți 10 ani pentru a depune cererea. 

Va trebui să renunți la cetățenia existentă pentru a deveni spaniol. 

De asemenea, poți solicita cetățenia spaniolă în calitate de văduv sau văduvă a unui spaniol. Cu toate acestea, nu trebuie să fi fost separați în momentul decesului acestora.

Taxele de solicitare a cetățeniei spaniole

Spania percepe o taxă nerambursabilă pentru procesarea cererii de cetățenie. Prețul variază și poate fi cuprins între 60 și 100 de euro, chiar dacă îți resping cererea. De asemenea, se pot aplica taxe pentru eliberarea certificatelor și a documentelor necesare pentru cererea ta.

Cetățenie dublă

Dacă vei avea succes, va trebui să juri loialitate regelui. De asemenea, trebuie să promiți că te vei supune Constituției și legilor spaniole.

Cu excepția cazului în care provii dintr-o țară hispano-americană, Andorra, Filipine, Guineea Ecuatorială sau Portugalia, va trebui, de asemenea, să renunți la naționalitatea anterioară. Evreii sefarzi și descendenții acestora pot, de asemenea, să își păstreze cetățenia inițială pentru a avea dublă cetățenie.

Îți vei pierde cetățenia spaniolă dacă locuiești în străinătate și îți iei o altă naționalitate pentru mai mult de trei ani. Acest lucru este valabil și în cazul în care îți folosești vechea cetățenie în perioada respectivă. Singura excepție este dacă, în această perioadă, declari la Registrul de stare civilă voința ta de a păstra cetățenia spaniolă.

Sursa foto: 123rf.com

 Vezi şi plaje din Spania – cele mai spectaculoase destinații de vacanță!

Citeşte şi despre cum să obții cetățenia italiană!

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Noi imagini cu bătaia dintre Anamaria Prodan și Reghecampf » De la ce a plecat totul
GSP.RO
Noi imagini cu bătaia dintre Anamaria Prodan și Reghecampf » De la ce a plecat totul
PROBLEME în cuplul regal! Decizia şoc luată de Regele Charles. Camillei nu i-a picat deloc bine
Playtech.ro
PROBLEME în cuplul regal! Decizia şoc luată de Regele Charles. Camillei nu i-a picat deloc bine
Acum totul e clar! Ce s-a întâmplat cu Patrick Mouratoglou și soția, după divorțul Simonei Halep
Viva.ro
Acum totul e clar! Ce s-a întâmplat cu Patrick Mouratoglou și soția, după divorțul Simonei Halep
"Un om scris cu litere de aur". Povestea lui Sorin, voluntarul ISU care nu are teamă de nimic şi ajută pe oricine are nevoie. A păzit şi mari actori de la Hollywood
Observatornews.ro
"Un om scris cu litere de aur". Povestea lui Sorin, voluntarul ISU care nu are teamă de nimic şi ajută pe oricine are nevoie. A păzit şi mari actori de la Hollywood
Gafa uriașă a unor polițiști: Autospecială uitată pe calea ferată, lovită din plin de tren. O femeie arestată a fost rănită
Știrileprotv.ro
Gafa uriașă a unor polițiști: Autospecială uitată pe calea ferată, lovită din plin de tren. O femeie arestată a fost rănită
Reghecampf face botezul fiului, astăzi, la 48 de ore după bătaia cu Anamaria Prodan. Antrenorul a apărut cu ochiul vânăt. Primele imagini de la party. Update
FANATIK.RO
Reghecampf face botezul fiului, astăzi, la 48 de ore după bătaia cu Anamaria Prodan. Antrenorul a apărut cu ochiul vânăt. Primele imagini de la party. Update
Ce nu s-a văzut după finalul imaginilor! O a treia persoană s-a implicat în bătaia dintre Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf. Cine e: "Bătut şi el" | VIDEO
Orangesport.ro
Ce nu s-a văzut după finalul imaginilor! O a treia persoană s-a implicat în bătaia dintre Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf. Cine e: "Bătut şi el" | VIDEO
Horoscop 26 septembrie 2022. Capricornii simt puterea pe care o promite această zi, dar trebuie să știe că totul vine cu un preț și cu o condiție
HOROSCOP
Horoscop 26 septembrie 2022. Capricornii simt puterea pe care o promite această zi, dar trebuie să știe că totul vine cu un preț și cu o condiție
Zenbook Pro 14 Duo OLED (UX8402): device-ul de care nu vei dori să te desprinzi
PUBLICITATE
Zenbook Pro 14 Duo OLED (UX8402): device-ul de care nu vei dori să te desprinzi