Obținerea cetățeniei italiene

Există trei căi posibile pentru a deveni cetățean italian: cetățenia italiană prin descendență (jure sanguinis), cetățenia italiană prin căsătorie și naturalizarea (actul sau procesul juridic prin care un non-cetățean al unei țări poate dobândi cetățenia sau naționalitatea acelei țări).

Fiecare dintre aceste metode are avantaje și dezavantaje. Obținerea cetățeniei italiene prin descendență sau prin căsătorie este de obicei mult mai rapidă, în timp ce metoda naturalizării durează în mod normal peste 10 ani.

Variantele prin care poți deveni cetățean italian

Asigurarea cetățeniei italiene prin descendență (jure sanguinis Italia)

Jure sanguinis, cunoscută și sub numele de cetățenie prin descendență (prin sânge), este una dintre cele mai rapide și mai ușoare modalități de a obține cetățenia italiană. Nu există o limită a numărului de descendenți care pot revendica moștenirea italiană pe linie paternă sau maternă. 

Mai mult, Italia nu are o limită de generații la depunerea cererii. Ceea ce înseamnă că poți solicita cetățenia italiană prin intermediul părinților, bunicilor, străbunicilor și stră-străbunicilor.

Atunci când înțelegi cum să devii cetățean italian prin strămoși (jus sanguinis), trebuie mai întâi să stabilești dacă ești eligibil pe baza strămoșilor tăi, deoarece există legi clare în care trebuie să te încadrezi pentru a te califica.

INTERVIU. România și hidrogenul verde: cât este de sustenabil și când îl vom folosi pentru transport și încălzire? „Nu ar trebui să crească factura”
Recomandări
INTERVIU. România și hidrogenul verde: cât este de sustenabil și când îl vom folosi pentru transport și încălzire? „Nu ar trebui să crească factura”

Persoanele născute în orice țară în care cetățenia se acordă prin naștere pot solicita recunoașterea liniei lor de sânge italiene dacă la momentul nașterii lor mama sau tatăl lor era cetățean italian, dacă bunicul lor patern sau matern era cetățean italian sau dacă străbunicul lor patern sau matern era cetățean italian la momentul nașterii lor.

Pentru a obține cetățenia italiană jure sanguinis prin linia de sânge va trebui să localizezi și să obții copii certificate ale documentelor oficiale necesare în orașul sau localitatea de origine a membrului familiei tale și să completezi procesul de cerere corespunzător prin intermediul consulatului sau ambasadei italiene locale pentru a solicita cetățenia. 

Durata de timp pentru a finaliza acest proces poate varia de la aproximativ trei luni până la trei ani, în funcție de complexitatea cazului și de timpul de așteptare la consulatul italian local.

Avantaj: Dacă ești în căutarea unui proces care se face o singură dată și care se va transmite automat din generație în generație, acesta este cel mai bun.

Dezavantaje: Dacă ruda ta italiană a fost o femeie născută înainte de 1/1/1948, cetățenia poate fi transferată doar copiilor născuți după această dată. De asemenea, ruda ta nu poate fi devenit cetățean naturalizat în altă țară înainte de nașterea copilului care urmează în linia ta de sânge.

MApN anunță că a găsit „elemente ale unei posibile drone”, în Insula Mare a Brăilei. Imaginile surprinse de localnici | VIDEO
Recomandări
MApN anunță că a găsit „elemente ale unei posibile drone”, în Insula Mare a Brăilei. Imaginile surprinse de localnici | VIDEO

Asigurarea cetățeniei italiene prin căsătorie

Poți, de asemenea, să îți asiguri cetățenia italiană prin căsătoria cu soțul/soția ta.

Dacă aceasta este situația ta, poți obține cetățenia după doi ani de căsătorie în timp ce locuiești în Italia sau poți aștepta trei ani dacă locuiești în afara țării. Totuși, va trebui să soliciți cetățenia în ambele cazuri.

Pro: Un pic de timp și o cerere sunt tot ce ai nevoie pentru a îți asigura un loc printre italieni. De asemenea, nu trebuie să vorbești italiana pentru a fi acceptat.

Dezavantaje: Acest lucru funcționează doar dacă reușești să întâlnești și să te îndrăgostești de un cetățean italian.

Asigurarea cetățeniei italiene prin rezidență/naturalizare

Poate cea mai complexă modalitate de a obține cetățenia italiană este prin rezidență/naturalizare. Ți se cere să stabilești o reședință legală în Italia și să locuiești în Italia peste 6 luni pe an, cu o viză, pentru a trece la pasul următor.

De asemenea, ți se cere să îndeplinești cerința de timp obligatorie în funcție de circumstanțele specifice. În unele cazuri, acest lucru cere să locuiești în Italia timp de cel puțin 10 ani pentru a aplica. Poate fi un drum lung, cu mai multe cerințe pe care trebuie să le îndeplinești, dar dacă este ceea ce îți dorești, merită.

Cum încearcă avocații lui Mario Iorgulescu să-l scape de pedeapsa la 13 ani de închisoare. „Suferă de leziuni cerebrale din copilărie”
Recomandări
Cum încearcă avocații lui Mario Iorgulescu să-l scape de pedeapsa la 13 ani de închisoare. „Suferă de leziuni cerebrale din copilărie”

Dacă ai o anumită moștenire italiană, poți aștepta mai puțin decât cei 10 ani compleți pentru rezidenții fără descendență, eventual doar patru ani.

Pro: Nu ai nevoie decât de timp și de o înțelegere a legilor privind vizele pentru a obține statutul de naturalizare.

Dezavantaje: Este nevoie de cel puțin un deceniu de muncă și trai legal în Italia sub viză pentru a obține cetățenia. De asemenea, guvernul italian poate respinge cererea, dacă te consideră un risc de securitate de orice fel.

Acte necesare

În funcție de circumstanțele tale și de metoda pe care o alegi pentru modul de obținere a cetățeniei italiene, pot fi necesare diferite documente de imigrare. 

Lista de cerințe pentru dubla cetățenie italiană este foarte lungă. Vor fi necesare mai multe copii ale documentelor care merg înapoi la strămoșii tăi născuți în Italia, împreună cu certificări, traduceri, legalizări, apostile și amendamente legale.

Cererea ta trebuie să fie adresată președintelui Republicii și să fie depusă la prefectură. Pentru adulți, cererile de obținere a cetățeniei italiene costă 300 de euro. Indiferent de calea pe care o urmezi pentru obținerea cetățeniei, se vor aplica anumite taxe, așa că ține cont de acest lucru.

Legislația italiană nu îți va cere să renunți la cetățenia fostei țări de origine, dar este posibil ca țara ta să nu permită să fii și cetățean italian.

Pentru naturalizare

Pentru românii care vor cetățenie italiană, ei trebuie să stea 4 ani în Italia, legal, la fel ca oricare alt cetățean european. 

Ei trebuie să facă dovada unui venit minim în ultimii 3 ani petrecuți în Italia, iar venitul minim solicitat pentru cererea de cetățenie este de 8.263 de euro pe an. Se poate demonstra venitul cu declarația de venit, formularul 730 sau Unico. Dacă soțul/soția nu are niciun venit, venitul minim solicitat crește la 11.362 de euro, adăugându-se 516 euro pentru fiecare minor aflat în întreținere. 

Pe lângă codul fiscal și permisul de ședere, dacă deții așa ceva, pașaportul și cartea de identitate, cetățenii europeni mai trebuie să prezinte: 

  • Certificatul de naștere cu timbrul apostilă pe original. Certificatul trebuie tradus și traducerea trebuie să aibă apostilă. De asemenea, documentul trebuie legalizat. 
  • Cazierul judiciar românesc cu timbrul apostila pe original. Și acesta trebuie tradus cu apostilă și legalizat. 
  • Atestatul pentru limba italiană nivel B1.
  • Doavada plății de 300 de euro la poștă, taxă pentru depunerea actelor de cetățenie. 
  • Un timbru fiscal de 16 euro. 
  • Ultimele 3 declarații de venit – veniturile pe ultimii trei ani (CUD, UNICO sau formularul 730).
  • Domiciliul din ultimii 4 ani din Italia. 
  • Atestatul de ședere. 
  • Certificatul stării familiei – acest certificat arată dacă femeia și-a schimbat numele de familie în urma căsătoriei. Se cere certificatul de căsătorie românesc cu apostilă pe original, tradus și legalizat.

Prin căsătorie

  • Timbru de 16 euro.
  • Extras de pe certificat de naștere cu numele și datele părinților titularului și traducere în italiană.
  • Certificat cazier judiciar tradus și legalizat.
  • 300 de euro taxă cetățenie italiană depusă la poștă pe numele Ministerului de Interne, cu precizarea cetățenie. 
  • Atestat de limbă italiană nivel B1.
  • Certificat de căsătorie.

Cetățenia minorului român născut în Italia. Ce spune legea

Înscrierea/transcrierea documentelor de stare civilă este reglementată de Legea 119/1996 privind actele de stare civilă, cu completările și modificările ulterioare și de Metodologia unitară de aplicare a dispoziţiilor în materie de stare civilă.

Potrivit MAE, în conformitate cu legea română, orice copil născut dintr-un cuplu în care cel puțin unul dintre părinți este cetățean român, este, la rândul lui, cetățean român, prin efectul legii.

Dacă nașterea s-a produs în străinătate, în speță în Italia, este obligatorie înregistrarea nașterii în evidențele românești. În cazul în care există un document italian (certificat de nașetre sau extras de act de naștere), înregistrarea se realizează prin procedura de înscriere/transcriere a acestui certificat în registrele de stare civilă românești, procedură posibilă fie în țară, la domiciliul unuia dintre părinți (cetățean român), fie la misiunile diplomatice ale României în Italia.

Termenul legal este de 6 luni de la obținerea documentului (certificat de naștere sau extras de act de naștere) eliberat de autoritățile italiene competente, sau de la revenirea în țară a părinților.

În cazul înscrierii efectuate la misiunea diplomatică, este necesară prezența unuia dintre părinți (cetățeanul român, în situația unui cuplu mixt).

In situația transcrierii documentului italian în țară, această procedură se poate realiza fie de către părinți / titular (în funcție de vârsta titularului) personal, fie prin procură. În această situație, pentru părinții /titularul care nu au deținut niciodată sau nu mai dețin domiciliu în România, cererea se va depune la Directia de Stare Civila din cadrul Directiei Publice de Evidenta a Persoanelor din cadrul Consiliului Local al Sectorului 1, București.

Cererea va fi depusă:

  • pentru minorii sub 14 ani, de către părinți,
  • pentru minorii între 14-18 ani, de către minorul însuși, asistat de părinte,
  • pentru cei peste 18 ani de titular în nume propriu.

Documente necesare pentru înscrierea/transcrierea certificatului/extrasului de act de naștere în registrele române la misiunea diplomatică:

  • Certificatul / extrasul de act de naștere în original, după cum urmează: fie a) certificatul de naștere italian apostilat la Prefectura de rezidență, fie b) extrasul actului de naștere italian, internațional, model „multilingue”, fără apostilă, conform Conventiei de la Viena din 8 septembrie 1976; în oricare dintre cele două cazuri, documentul italian trebuie să menționeze: data și locul nașterii copilului, numele și prenumele acestuia, precum și numele și prenumele ambilor părinți sau al părintelui unic, după caz.
  • Documentele de identitate ale părinților în original.
  • Certificatele de naștere ale părinților
  • Certificatul de căsătorie al părinților/sentinta judecatoreasca definitiva și irevocabvila / certificat de deces, după caz.

Sursa foto: 123rf.com

Vezi şi cele mai frumoase plaje din Italia!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Actorul din Las Fierbinți care a slăbit 10 kilograme de la plâns. A ajuns la psiholog
FANATIK.RO
Actorul din Las Fierbinți care a slăbit 10 kilograme de la plâns. A ajuns la psiholog
Tulburător ce i-a spus Mirel tatălui său, care l-a vizitat în arest. I-a vorbit despre victima lui, Andreea: "de fată..." Gestul imediat al bărbatului
Viva.ro
Tulburător ce i-a spus Mirel tatălui său, care l-a vizitat în arest. I-a vorbit despre victima lui, Andreea: "de fată..." Gestul imediat al bărbatului
Poftiți la conacul Adelei Popescu, e aproape gata! «Tadaaam! Eu efectiv mor de plăcere. Foarte mulțumită». Poze noi de la moșie
Libertateapentrufemei.ro
Poftiți la conacul Adelei Popescu, e aproape gata! «Tadaaam! Eu efectiv mor de plăcere. Foarte mulțumită». Poze noi de la moșie
Șoc în tenis: Novak Djokovic s-a despărțit de omul alături de care a luat jumătate dintre Grand Slam-uri. Ce mesaj a avut sârbul
GSP.RO
Șoc în tenis: Novak Djokovic s-a despărțit de omul alături de care a luat jumătate dintre Grand Slam-uri. Ce mesaj a avut sârbul
Documentarul de pe Netflix despre misterele aurului din Transilvania. Ce comori sunt ascunse în România
FANATIK.RO
Documentarul de pe Netflix despre misterele aurului din Transilvania. Ce comori sunt ascunse în România
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO
Știrileprotv.ro
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO
Adela Popescu, primele imagini din casa de la Șușani. Vedeta își construiește o căsuță de vacanță ca-n povești la Vâlcea! Foto
Unica.ro
Adela Popescu, primele imagini din casa de la Șușani. Vedeta își construiește o căsuță de vacanță ca-n povești la Vâlcea! Foto
Acuzat că a uitat limba română, Răducioiu spune adevărul din spatele episodului bizar: "Evident că lumea a rămas şocată. Nu am vrut să jignesc" | EXCLUSIV
Orangesport.ro
Acuzat că a uitat limba română, Răducioiu spune adevărul din spatele episodului bizar: "Evident că lumea a rămas şocată. Nu am vrut să jignesc" | EXCLUSIV
"A început şi pe aici să dea. Treaba groasă cu ruşii ăştia". Localnicii din Frecăţei, speriaţi de drona prăbuşită la 7 km de Brăila
Observatornews.ro
"A început şi pe aici să dea. Treaba groasă cu ruşii ăştia". Localnicii din Frecăţei, speriaţi de drona prăbuşită la 7 km de Brăila
Horoscop 29 martie 2024. Săgetătorii au nevoie de o foarte bună organizare, în care interesele lor să fie pe primul loc, dar nu interesele imediate
HOROSCOP
Horoscop 29 martie 2024. Săgetătorii au nevoie de o foarte bună organizare, în care interesele lor să fie pe primul loc, dar nu interesele imediate
RECOMANDĂRI