Cuprins:
Pielea bebelușului este fragilă și sensibilă, motiv pentru care are nevoie de o îngrijire optimă de la o lună la alta, mai ales pe timp de vară, când temperatura este din ce în ce mai ridicată. Cum să protejezi pielea bebeluşilor vara.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Protecția solară la bebeluși
Pielea neprotejată de razele ultraviolete poate fi afectată în mai puțin de 15 minute, iar simptomele expunerii la soare pot apărea chiar și la 12 ore după.
Pielea nou-născuților este sensibilă, iar în plin sezon călduros, aceasta este vulnerabilă în fața arsurilor solare. Este crema de protecție solară recomandată bebelușilor sub 6 luni sau cum este indicat să protejezi pielea copiilor mai mici de razele ultraviolete?
Adesea părinții se întreabă dacă este cazul să aplice cremă cu protecție atunci când ies din casă cu un bebeluș în plină vară. Însă, potrivit specialiștilor, în rândul sugarilor și bebelușilor, crema de protecție solară nu este obligatorie, cel puțin nu până la 6 luni ale bebelușului, însă pielea acestuia trebuie protejată de razele directe ale soarelui prin alte mijloace.
Potrivit Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente (U.S Food and Drug Administration – FDA) crema de protecție solară nu reprezintă soluția universală, general indicată pentru a avea grijă de pielea și sănătatea unui bebeluș.
La vârste așa mici pot exista reacții adverse în urma aplicării cremelor cu protecție solară și pot apărea eczeme la nivelul pielii, care să se manifeste în rândul copiilor prin inflamație, mâncărime, roșeață sau chiar erupții cutanate.
Cum să protejezi pielea bebeluşilor vara
Este important de știut că nou-născuții, dar și copiii mici nu trebuie ținuți la soare sau expuși direct în razele soarelui. Copiii trebuie ținuți la umbră pe cât de mult posibil.
După vârsta de 6 luni, medicul specialist pediatru este în măsură să recomande atât creme cu protecție solară indicate pentru pielea bebelușului, cât și hainele adecvate cu care ar trebui acesta îmbrăcat.
Hainele alese pentru protecția pielii bebelușului vara trebuie să acopere zonele cele mai sensibile ale corpului precum fața sau gâtul. De asemenea, acestea trebuie să fie concepute din material ușor, lejer.
Pălăria este accesoriul care nu trebuie să lipsească vara. Aceasta trebuie să protejeze urechile, dar și pielea gâtului.
Pentru bebelușii cu vârsta peste 6 luni, cremele cu protecție solară folosite trebuie să protejeze pielea împotriva razelor UVA și UVB.
Crema solară de protecție se aplică în mod constant, în special în zona de plajă sau piscină, dar și pe stradă, la plimbare.
Pe timp de vară, și nu numai, hidratarea bebelușului este esențială.
De asemenea, pentru expunerea la soare, este important să respecți intervalele orare. Specialiștii atrag atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă expunerea la soare în intervale nepotrivite.
Cum se tratează arsurile sau iritațiile solare produse de radiații ultraviolete
Întotdeauna, consultă medicul specialist și respectă îndrumările acestuia. Printre recomandările pe care trebuie să le urmezi, în funcție de gravitatea arsurilor, pot fi:
Aplicarea unei emulsii cutanate care să ajute pielea să se calmeze și să se vindece zonele afectate;
Răcirea pielii cu ajutorul unor prosoape cu apă mai rece, dușuri cu apă mai rece;
Un consum optim de lichide;
În cazul leziunilor dureroase, se poate administra și tratament medicamentos, însă doar la recomandarea medicului.
Citește și: Ce nu trebuie să faci imediat după ce mănânci
Sursă foto: 123rf.com