Cum se face cafeaua. Factorii de care trebuie să ții cont

Iată cei trei factori principali de care trebuie să ţii seamă: cât de fin sunt măcinate boabele, calitatea apei, precum şi modalitatea de preparare.

Măcinatul boabelor

Ideal este să faci această operaţie înainte de a prepara cafeaua, pentru a-şi păstra aroma şi calităţile. O macini mai mare pentru cafetiere manuale cu piston şi mai fin, pentru cele electrice cu filtru şi tip expresso.

Calitatea apei

E important să foloseşti o apă bună, plată (cea de la robinet are prea mult clor sau calcar) ori să o filtrezi.

Prepararea cafelei în funcţie de cafetieră

Cafeaua se poate prepara cu o cafetieră:

  • filtru (manual sau electric). Se pun trei măsuri pentru două ceşti mari;
  • expresso. Se pune o măsură de 7 g pentru o ceaşcă mică;
  • cu presiune joasă. Este tot sistemul expresso, dar presiunea e mai mică, iar cafeaua va fi mai puţin tare.
  • cu piston. Aşa- numita French Press. E o metodă foarte apreciată de cunoscători, fiindcă foloseşte o manieră asemănătoare cu cea pentru preparat ceaiul, în care aroma şi gustul cafelei sunt deosebite. Se pun în recipientul special două măsuri pentru două ceşti mari şi torni apă fierbinte. Amesteci cu o linguriţă de plastic, lemn sau sticlă (nu metal), acoperi, laşi la infuzat 2-4 minute, în funcţie de tărie. Apeşi uşor pistonul pentru a filtra cafeaua şi apoi o torni în ceşti.

Cum se face cafeaua la ibric sau turcească

Pentru a face cafea la ibric sau turcească, ai nevoie de un ibric de cupru și de cafea măcinată. Poți cumpăra cafeaua deja măcinată sau poți măcina boabele acasă, cu ajutorul unei râșnițe.

Se pun într-un ibric o ceașcă de apă, o linguriță de cafea și zahăr. Ibricul se pune pe aragaz, la foc mediu și se lasă să fiarbă. În momentul în care apa începe să fiarbă, lasă cafeaua să se umfle până ajunge la buza ibricului.

Ibricul se ia de pe foc, iar cu o linguriță se adună caimacul format la suprafață și se pune în ceașcă. Ulterior, turnăm cafeaua din ibric în ceașcă.

Cum se face cafeaua espresso

Pentru a prepara cafea, ai nevoie de un aparat cu presiune profesional și cafea măcinată fin.

Se pornește espressorul și este lăsat să se încălzească. Portafiltrul trebuie să fie atașat de espressor ca să fie și el cald. Ceașca trebuie să fie și ea caldă, de aceea ea trebuie pusă în încălzitorul de cești aflat deasupra aparatul.

Cafeaua măcinată fin se pune în portafiltrul încălzit. Foarte importantă aici este dozarea cantității de cafea. Astfel, pentru un espresso scurt se vor pune 7 grame de cafea, iar pentru un espresso dublu, 14 grame. Cafeaua se va distribui uniform în portafiltru cu ajutorul unui tamper (obiect metalic care are la bază un disc gros, cu diametrul potrivit cu cel al portafiltrului).

Se pune portafiltrul în espresso, ceașca dedesubt, se pornește espreesoul și după câteva secunde cafeaua începe să curgă în ceașcă.

Cafea espresso
Cafea espresso

Cum se face cafeaua la filtru

Cafeaua la filtru se obține rapid, prin trecerea apei fierbinți printr-un filtru. Dezavantajul este acela că prin filtrul de hârtie nu sutn extrase complet uleiurile aromate din cafea.

Este recomandat să se folosească boabe de cafea proaspăt măcinate înainte de preparare.

Înainte de prepararea cafelei, cafetiera trebuie încălzită. Se toarnă apă în cafetieră (jumătate de litru – un litru), iar în recipeientul special, se pune filtrul de hârtie.

După ce cafetiera este încălzită, se pune cafeaua măcinată în recipientul special (60 de grame la un litru de apă. Vezi câte grame înseamnă o linguriță) și carafa pe plită.

Cafeaua proaspăt preparată la filtru se toarnă în cești imediat ce este gata, pentru a nu-și pierde aroma.

Cafea la filtru
Cafea la filtru

Cum se face cafeaua la presa franceză (french press)

Presa franceză Este un dispozitiv foarte simplu de preparare, inventat în Franţa, așa cum spune și denumitrea. Se compune dintr-un cilindru de sticlă cu un filtru de piston în capac.

Se potrivește în cilindru cafeaua măcinată mai mare, și se toarna apă fierbinte. Se tine presat cu pistonul timp de circa trei minute.

Apa trebuie să fie foarte fierbinte, dar nu ar trebui să ajungă la punctul de fierbere, deoarece poate strica aroma cafelei. Pistonul se utilizează încet, nu prea strâns.

Deoarece cafeaua măcinată rămâne în contact permanent cu apa şi este ulterior filtrată cu ajutorul unei site, sunt captate mai multe arome şi uleiuri esenţiale.

Cafeaua astfel preparată este mai densă şi mai tare. Nu trebuie lăsată mai mult de 20 minute la infuzare fiindcă devine amară.

Cum se face cafeaua moka sau machinetta

Este un dispozitiv de tip espresso pentru aragaz, bazat pe principiul preparării cafelei cu ajutorul apei sub presiune. Aroma cafelei depinde foarte mult de tipul de boabe folosit, gradul de măcinare, nivelul de prăjire şi intensitatea focului folosit.

Amestecul de apă şi abur atinge temperaturi mai mari de 100 de grade. Datorită presiunilor mari obţinute se permite extragerea mai eficientă a cofeinei şi aromelor din pudra de cafea.

Aparatul clasic este din aluminiu. Acum poți alege și alte materiale, precum inox, teflon etc. După ce ai pus apa în vasul de jos și cafeaua, vasul se pune pe aragaz și se lasă capacul în jos.

Când toată apa s-a ridicat în recipientul de sus, e gata, se ia de pe foc și se pune cafeaua în ceșcuțe.

Cafea moka
Cafea moka

Ponturi ca să faci cea mai bună cafea

  • păstrează cafeaua în recipiente ermetice, pentru a nu-şi pierde aroma;
  • umezeşte filtrul, stropeşte uşor cafeaua şi apoi taseaz-o (când o faci la filtru);
  • încălzeşte bine cafetiera şi fă o cafea în gol înainte de a prepara un expresso;
  • încălzeşte cafetierea cu piston, cu puţină apă fierbinte, pe care o arunci apoi;
  • nu reîncălzi niciodată cafeaua;
  • detartrează cafetierele o dată pe lună.

Tipuri de cafea

Cafeaua Arabica

Originară din Africa, fiind cel mai apreciat şi mai răspândit sortiment. Se cultivă mai ales în America Latină, dar şi în Africa. Boabele sale sunt de calitate superioară, au formă alungită şi culoare verzuie – albăstruie. Are o aromă şi un gust mult mai rafinat decât alte specii.

Cafeaua Robusta

Originară din bazinul Congo. Spre deosebire de cea Arabică creşte mai rapid şi se adaptează unui climat mai puțin favorabil. Se cultivă intens în Africa, India şi Indonezia. O altă calitate este acea de a fi rezistentă la boli şi dăunători. Boabele acestui soi sunt mici, au o formă neregulată şi culoare maroniu – gălbuie. Cafeaua robustă are un gust mai neutru, este mai puţin aromată decât cea arabică şi este foarte apreciată în gama de cafea solubilă.

Cafeaua Liberica

Originară din Africa, Liberia, are ca și cea arabică o creştere rapidă şi o rezistenţă bună la boli. Se cultivă exclusiv în câmpiile subtropicale ale Africii şi Americii de Sud, unde umiditatea este foarte mare şi temperatura este cuprinsă între 20 şi 25°C. Boabele au o formă neregulată, sunt de dimensiune medie şi au culoarea de la brun la galben. Calitatea ei este mediocră.

Cafeaua Maragogype

Acest arbore de cafea a fost descoperit în vecinătatea oraşului Maragogype, din Brazilia. Este un hibrid rezultat prin încrucişarea dintre soiurile arabica şi liberica. Deși boabele sunt mai mici, soiul a păstrat caracteristicile cafelei arabica. Cu toate acestea randamentul acestui arbust este inferior. Cultura sa este împrăştiată  în Brazilia, Guatemala, Nicaragua, Mexic, Columbia şi Java. Se cultivă la o altitudine variind între 600 şi 1000 m. Boabele de cafea ale acestui arbust sunt de calitate superioară şi medie, iar culoarea lor este verzuie.

Citeşte şi:

Cum se face vinul. Care sunt etapele pentru a obține cel mai bun vin

Cum se fierbe orezul. Trucuri ca să iasă bob cu bob

Cum se pune varza la murat și ce trucuri sunt utile

„L-au arestat pe Adrian Cristea, stau polițiștii cu armele pe el!” » Momente incredibile pe aeroport: „You're very stupid, very stupid”
PARTENERI - GSP.RO
„L-au arestat pe Adrian Cristea, stau polițiștii cu armele pe el!” » Momente incredibile pe aeroport: „You're very stupid, very stupid”
BOMBĂ! Anamaria Prodan, goală pe internet. Imagini demne de filmele pentru adulţi: “O să plătească cumplit”
Playtech.ro
BOMBĂ! Anamaria Prodan, goală pe internet. Imagini demne de filmele pentru adulţi: “O să plătească cumplit”
"Uriașul blând" a murit fulgerător, în Italia. Românul s-a prăbușit sub ochii colegilor, după o zi de muncă
Observatornews.ro
"Uriașul blând" a murit fulgerător, în Italia. Românul s-a prăbușit sub ochii colegilor, după o zi de muncă
Horoscop 30 noiembrie 2021. Scorpionii se concentrează prea mult pe ceea ce nu știu, pe ce nu pot afla și se consumă degeaba
HOROSCOP
Horoscop 30 noiembrie 2021. Scorpionii se concentrează prea mult pe ceea ce nu știu, pe ce nu pot afla și se consumă degeaba
Detalii cutremurătoare în cazul femeii găsită moartă lângă un hotel din Alba Iulia. Ce a cerut recepționerului
Știrileprotv.ro
Detalii cutremurătoare în cazul femeii găsită moartă lângă un hotel din Alba Iulia. Ce a cerut recepționerului
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Telekomsport
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie