Scriitorii care aparțin unui curent literar împărtășesc principii estetice asemănătoare și se raportează într-o manieră comună la o anumită tradiție literară, în concordanță cu preferințele lor pentru anumite genuri și specii literare. Vezi lista de curente literare în poezii. Curente poetice.

Curente literare în poezii

 • Clasicism;
 • Romantism;
 • Pașoptism;
 • Parnasianism;
 • Simbolism;
 • Futurism;
 • Poporanism;
 • Dadaism;
 • Sămăntorism;
 • Expresionism;
 • Constructivism;
 • Integralism;
 • Suprarealism;
 • Gândirism;
 • Proletcultism;
 • Onirism;
 • Neomodernism;
 • Textualism;
 • Postmodernism.

Clasicism

Clasicismul este curentul literar artistic ale cărui principii au orientat creația artistică europeană între secolele al XVII-lea și al XVIII-lea. Curentul aspiră să reflecte realitatea în opere de artă desăvârșite ca realizare artistică.

Romantism

Denumit și Perioada Romantică, romantismul a fost o mișcare artistică, literară și intelectuală, care a atins apogeul la începutul anilor 1800. A influențat artele vizuale, literatura și muzica, dar a avut și un impact asupra istoriografiei, istoriei naturale și educației.

Pașoptism

Pașoptismul face parte din lista de curente literare în poezie și este perioada culturală cunoscută sub numele de perioada pașoptistă, ce are la bază activitatea revistei „Dacia literară”, publicată în 1940 de Mihail Kogălniceanu, îndrumătorul generației pașoptiste.

Parnasianism

Este un curent literar care afirmă autonomia esteticului și susține teoria artei. Poeții care susțin acest curent se izolează de lumea acțiunii, iar poezia este picturală, obiectivă și rece. Poții caută perfecțiunea formală și corectitudinea versurilor și a rimelor rare.

Simbolism

Curent literar de la sfârșitul secolului al XIX-lea care se opunea naturalismului, romantismului și parnasianismului. Prin simbolism se înțelege atât modul de exprimare, cât și de manifestare propriu, deoarece valoarea fiecărui obiect și fenomen din lumea înconjurătoare poate fi exprimată prin intermediul simbolurilor.

Curente literare în poezii – Futurism

O mișcare a modernismului artistic, care celebrează noua eră a tehnologiei moderne. Inițiatorul curentului este poetul Filippo Tomasso Marinetti, care a publicat Manifestul futurist în 1909.

Poporanism

Poporanismul este o orientare populară care a apărut la începutul secolul XX, iar reprezentanții curentului erau de părere că țărănimea este adevăratul fond al poporului român, dar și depozitul valorilor spirituale și morale.

Curente literare în poezii – Dadaism

Dadaismul este un curent literar artistic care a apărut în 1916, în centre timpurii din Zurich, Elveția la Cabaret Voltaire și mai este denumit și curentul literar Dada. Dadaismul a apărut ca o reacție a artiștilor față de Primul Război Mondial, generație ce s-a confruntat pentru prima dată cu ororile unui război care nu dădea niciun semn că s-ar apropia de sfârșit.

Sămăntorism

Este un curent literar ideologic și social politic apărut încă din secolul al XX-lea și denumit după revista literară săptămânală “Sămănătorul”.

Expresionism

Este o reacție împotriva incapacității științei, artei, dar și literaturii de a opri izbucnirea primului război mondial. Susținătorii curentului literar propun în schimb o literatură a iraționalului.

Constructivism

Este termenul care se poate referi atât la constructivismul din matematică, teoria demonstrațiilor din matematică, dar și constructivismul din artă, mișcare artistică din Rusia.

Curente literare în poezii – Integralism

Curent literar românesc de avangardă încă din perioada interbelică ce s-a bazat pe constructivism și conținea elemente atât din dadaism, cât și din suprarealism sau futurism. Integralismul, ca mișcare artistică de avangardă din România, a încercat o sinteză între cubism, futurism și expresionism.

Suprarealism

Suprarealism este termenul care denumește curentul artistic și literar de avangardă care proclamă o libertate totală de expresie. Curentul literar a fost întemeiat în 1896 – 1966 de către Andre Breton și dezvoltat în special în deceniile al 3-lea și al 4-lea ale secolului al XX-lea.

Curente poetice – Gândirism

Gândirismul este curentul ideologic care s-a format în România de la începutul primelor decenii ale secolului XX și își trage denumirea de la revista cu numele “Gândirea”. Curentul literar are afinități și cu alte curente, printre care Sămănătorismul lui Nicolae Iorga, dar se deosebește de acesta prin preocuparea excesivă față de rolul social și cultural.

Proletcultism

Realismul socialist sau Proletcultismul reprezintă doctrina comunistă oficială ce a fost proclamată în 1932 de Comitetul central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.

Onirism

A fost un curent literar din anii 1960, considerat una dintre formele suprarealismului românesc din literatură.

Neomodernism

Neomodernism este un curent ideologic care este definit de spiritul creator postbelic și este caracterizat prin respingerea formelor grave și redarea temelor grave într-o manieră ludică de joc, care ascunde tragicul. Scriitori neomoderniști au dorit să se despartă de spiritul veacului, cel ce este al războaielor și să recupereze valorile și modelele.

Curente poetice – Textualism

Este un curent literar din anii 80, promovat, în principal, de Marin Mincu, dar și de alți reprezentanți precum Bogdan Ghiu, Gheorghe Iova sau Gheorghe Crăciun. Textualiștii practică o literatură autoreferențială în care textul nu mai are ca referat lumea, ci se auto oglindește pe sine.

Postmodernism

Postmodernismul este termenul aplicat unei vaste game de evoluții din domenii precum teorie critică, arhitectură, filosofie, artă, literatură sau cultură.

Curente poetice – opere din literatura română

Pașoptismul

 • Vasile Alecsandri – “Malul Siretului”
 • Grigore Alexandrescu – “Umbra lui Mircea – La Cozia”

Romantismul

 • Mihai Eminescu – “Luceafărul” sau “Floare Albastră” sau “Odă” sau “Glossă”

Prelungiri ale romantismului și Clasicismului

 • George Coșbuc – “Moartea lui Fulger”
 • Octavian Goga – “Rugăciune” sau “De demult”

Simbolismul

Modernismul

 • Tudor Arghezi – “Testament” sau “Flori de mucigai” sau “Psalm”
 • Lucian Blaga – “Eu nu strivesc corola de minuni a Lumii”
 • Ion Barbu – “Riga Crypto și lapona Enigel” sau “Joc secund”

Avangardismul

 • Ion Vinea – “Ora fântânilor”

Tradiționalismul

Neomodernismul

 • Nichita Stănescu – “Leoaică tânără, iubirea” sau “Poveste sentimentală” sau “Către Galateea”.
 • Marin Sorescu – “Echerul” sau “Poveste”

Postmodernismul

 • Mircea Cărtărescu – “Poema Chiuvetei” sau “Ciocnirea”

Operele: “Luceafărul” de Mihai Eminescu, “Moartea lui Fulger” de George Coşbuc, “Riga Crypto și lapona Enigel” de Ion Barbu, “Poema Chiuvetei” de Mircea Cărtărescu sunt epice în versuri.

Operele: “Testament” de Tudor Arghezi, “Eu nu strivesc corola de minuni a Lumii” de Lucian Blaga, “Joc secund” de Ion Barbu, “În dulcele stil clasic” de Nichita Stănescu sunt arte poetice.

Ce tipuri de rima întâlnim în poeziile românești

Citeşte şi:

Genuri literare – Definiții și exemple de specii literare pentru fiecare gen literar

Figuri de stil – clasificare, definiții și exemple

Listă autori canonici pentru examenul de Bacalaureat

„Am DIVORȚAT, dar am hotărât să nu știe nimeni!” » Anamaria Prodan a scăpat declarațiile care înconjoară România!
PARTENERI - GSP.RO
„Am DIVORȚAT, dar am hotărât să nu știe nimeni!” » Anamaria Prodan a scăpat declarațiile care înconjoară România!
BOMBĂ! Anamaria Prodan a dat ”amantele” lui Reghecampf de gol! Cine ar fi, de fapt, toate femeile care apar pe lângă el. Secretul s-a aflat!
Playtech.ro
BOMBĂ! Anamaria Prodan a dat ”amantele” lui Reghecampf de gol! Cine ar fi, de fapt, toate femeile care apar pe lângă el. Secretul s-a aflat!
Momentul în care tânărul cu trotineta este lovit mortal de o maşină, după ce motociclistul îi dă cu casca în cap - VIDEO
Observatornews.ro
Momentul în care tânărul cu trotineta este lovit mortal de o maşină, după ce motociclistul îi dă cu casca în cap - VIDEO
Horoscop 5 august 2021. Berbecii au parte de o zi interesantă, cu multe momente deschise către nou
HOROSCOP
Horoscop 5 august 2021. Berbecii au parte de o zi interesantă, cu multe momente deschise către nou
Tragedie pe o autostradă. Zece oameni au murit, iar 20 au fost răniţi, după ce camioneta în care se aflau s-a răsturnat
Știrileprotv.ro
Tragedie pe o autostradă. Zece oameni au murit, iar 20 au fost răniţi, după ce camioneta în care se aflau s-a răsturnat
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine. Minoră fiind...". În tot acest timp, părinţii au fost ţinuţi în afara hotelului
Telekomsport
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine. Minoră fiind...". În tot acest timp, părinţii au fost ţinuţi în afara hotelului
(Publicitate) Câștigă și tu un bilet la UNTOLD. Extragere va avea loc vineri, 6 august! Succes!
PUBLICITATE
(Publicitate) Câștigă și tu un bilet la UNTOLD. Extragere va avea loc vineri, 6 august! Succes!