Minunatele lalele sunt ușor de cultivat și înveselesc grădinile, primăvara, dând culoare și prospețime. Află când se plantează bulbii de lalele, când înfloresc, cum se îngrijesc, precum și lucruri mai puțin știute despre aceste flori.

Scurtă istorie a lalelelor

Laleaua – Tulipa – este originară din sudul Europei, nordul Africii și Asia, din Anatolia și Iran, până în China și Japonia. Zonele cele mai diversificate în ceea ce privește speciile de lalele sunt Munții Pamir, Munții Hindu Kush și stepele din Kazakhstan.

Deși în prezent țara lalelelor este considerată Olanda, aceasta nu este nici pe departe țara de origine a acestor minunate flori. Numele de tulipa vine din persană și înseamnă turban, făcând referire la forma florilor de lalea.

Lalele Olnada
Olanda, cunoscută drept țară a lalelelor

Încă din secolul XVI însă, Olanda este renumită pentru cultivarea lalelelor. În anul 1593, Charles de lEcluse, unul dintre cei mai cunoscuți botaniști și horticultori din Europa, înființase la Universitatea din Leiden o grădină botanică vestită, printre ale cărei atracții se numără și colecția sa de lalele. Bulbii fuseseră procurați din Turcia, cu ceva timp în urmă, prin intermediul unui ambasador la curtea sultanului Soleiman Magnificul.

Laleaua s-a aclimatizat atât de bine în Olanda, încât cultura ei s-a răspândit în toată țara. Astfel, această minunată floare a ajuns în inimile olandezilor, devenind floarea lor preferată și un simbol al statutului social. Laleaua a început să fie cultivată tot mai mult în grădini și folosită ca decor în interioarele elegante.

La un moment dat, a apărut un tip special de vas, numit tulipiera, cu mai multe găuri, astfel încât fiecare floare să fie pusă în valoare în mod individual. Numeroase tablouri pictate în acea epoca înfățișează buchete bogate de flori, printre care se regăsesc lalelele. Cele mai rare și mai prețuite sunt lalelele cu floarea în mai multe culori.

Fascinația pentru lalele s-a răspândit în toată Olanda și apoi peste granițele ei, în alte țări ale Europei.

Tipuri de lalele

În întreaga lume sunt aproximativ 150 de specii de lalele cunoscute și peste 3.000 de varietăți ale acestora. Coloristica bogată, dar și formele diferite fac ca aceste flori să fie printre cele mai căutate și apreciate flori de primăvară.

Lalele Darwin

lalele Darwin
Tipuri de lalele Darwin

Lalele Darwin sunt prima specie de lalea cultivată în Olanda. Ele sunt cunoscute pentru florile sub formă de pocal, în culori strălucitoare, cum ar fi galben, portocaliu, roșu și roz. De asemenea, lalelele Darwin în două culori sunt frecvent întâlnite în câmpurile cu flori.

Lalelele duble sau „bătute”

lalele bătute
Tipuri de lalele bătute

Lalele duble, cunoscute și sub denumirea de lalele bătute, au mult mai multe petale decât cele simple. Petalele și tipul inflorescenței amintesc vag de bujori, această plantă având o formă sferică. Există lalele duble care înfloresc devreme, dar și unele care înfloresc mai târziu.

Lalelele franjurate

Lalele franjurate
Lalele franjurate

Așa cum le spune și numele, lalele franjurate indică deja felul în care arată acestea, petalele fiind franjurate. Vârfurile petalelor mari îi conferă acestei lalele un aspect robust.

Lalele sălbatice

Lalelele sălbatice se întâlnesc în sudul Europei, în nordul Africii și în anumite părți ale Chinei. Lalelele botanice sunt în general mai mici decât celelalte specii. Există multe soiuri, fiecare cu propria formă a petalelor și propria culoare. Diferențe mari între acestea există și în ceea ce privește sezonul în care înfloresc. Lalelele botanice înfloresc încă din februarie, în timp ce alte soiuri de lalele târzii sunt unele dintre cele mai frumoase flori de mai.

Când se plantează bulbii de lalele

Plantarea lalelelor nu este deloc complicată, astfel că urmând pașii corecți ne putem bucura de o minunată grădină colorată, împodobită cu delicatețea acestor flori.

bulbi de lalele
Cum se plantează bulbii de lalele

Plantarea bulbilor de lalele este recomandat să se facă în luna noiembrie. Bulbii nu trebuie să prezinte zgârieturi, tăieturi sau zone moi. Plantarea bulbilor se face la o adâncime de 5 – 6 cm, pentru a evita pericolul de îngheț.

Totuși, plantarea lalelelor se poate face și primăvara. Momentul plantării bulbilor de lalea trebuie ales în funcție de evoluția temperaturilor, a vremii. Trebuie evitat orice risc de îngheț, astfel că luna martie ar putea fi potrivită în cele mai multe zone.

Terenurile destinate culturilor de lalele trebuie să fie bine luminate și protejate, e bine să aibă suprafață plană, fără adâncituri în care să stagneze apa, fapt care ar provoca stricarea bulbilor.

Pământul unde se plantează bulbii de lalea se afânează, se eliberează de buruieni și se udă bine. Se adaugă îngrășăminte organice, precum mraniță, compost, cenușă. Pe fundul gropilor, se poate pune un strat subțire de nisip, care va avea rol drenant. Astfel, va fi împiedicată mucegăirea bulbilor, respectiv îmbolnăvirea lor. Substratul trebuie să fie umed la plantare, deoarece după plantare nu se udă.

Pentru că laleaua își depozitează propriile substanțe nutritive, această minunată floare de primăvară nu mai are nevoie de îngrășământ suplimentar după plantare sau în timpul înfloririi.

Păstrarea bulbilor de lalea

După ce s-au uscat, bulbii de lalele vor fi depozitați în locuri întunecate, răcoroase și uscate – de preferat 10-12 grade -, în cutii cu perforații, pungi de hârtie ori săculețe de pânză. Bulbii de lalele se vor verifica pentru a nu avea surpriza să se strice până la plantare.

Când înfloresc lalele

Lalelele sunt, după cum bine știm, flori de primăvară. Ele înfloresc spre sfârșitul lui martie și începutul lui aprilie și fac flori până în luna mai. La momentul când înfloresc lalelele, nu este prea multă vegetație în grădină, motiv pentru care ies în evidență într-un mod spectaculos.

Cum se îngrijesc lalelele

  • În perioada de înflorire, laleaua se udă aproximativ o dată pe săptămână. După ce se termină perioada de înflorire, ele nu se mai udă.
  • Hrănirea se poate face cu cenușă, macerat de buruieni, compost. Dacă se folosește mranița, acesta se va încorpora, în cantitate mică, doar primăvara, devreme, înainte de răsărirea lalelelor.
  • Florile de lalele se îndepărtează după terminarea înfloririi, lăsând frunzele, până la vestejirea lor. Acest lucru este valabil la toate florile cu bulbi. Frunzele vor hrăni planta până în momentul vestejirii lor.

Cum se plantează lalelele în ghiveci

Bulbi de lalele in ghiveci
Plantarea bulbilor de lalele în ghiveci

Bulbii de lalea se pot planta și în ghivece sau în jardiniere, iar în acest caz se poate controla înflorirea lalelelor. La temperaturi ridicate, lalele din ghiveci pot înflori chiar și în mijlocul iernii. Solul folosit pentru plantare trebuie să conțină substanțe nutritive, să fie afânat, aerisit și drenat.

Perioada necesară pentru a stimula bulbii să înflorească depinde și de momentul plantării bulbilor. Dacă îi plantăm în septembrie, va fi nevoie de 16 săptămâni de răcire forțată a temperaturii, pentru a stimula înflorirea lalelelor.

Udarea bulbilor nu trebuie făcută în exces, deoarece există riscul ca bulbii respectivi să putrezească. Se poate verifica la fiecare 2-3 zile tava de sub ghiveci sau pământul de la suprafață, cu degetul. Dacă este uscat, atunci înseamnă că mai este nevoie de apă.

Cum păstrăm lalelele în vază

lalele tăiate
Cum se păstrează lalelele tăiate

Înainte de a introduce lalelele în apă, taie 1 cm din codițe sub jet de apă. Tăietura trebuie să fie oblică, pentru a crea o suprafață cât mai mare de absorbție a apei. Pentru că aciditatea sucului de lămâie va împiedica dezvoltarea bacteriilor care duc la putrezirea tulpinilor, este recomandat să pui câteva picături în apa din vază.

Curiozități despre lalele

  • Nu există cu adevărat lalea neagră, cea mai închisă la culoare fiind un hibrid care provine din lalelele roşii.
  • Lalelele au o paletă foarte mare de culori, dar cele mai rare sunt lalele albastre.
  • Multe soriuri de lalele sunt comestibile. În funcție de soi, gustul petalelor variază de la un gust asemănător celui de fasole, la gustul salatei. Motiv pentru care, în timpul crizei alimentare din cel de-al Doilea Război Mondial, lalelele au constituit o sursă de hrană pentru mulți olandezi.
  • În prezent, lalelele sunt simbolul bunăstării şi abundenţei, este floarea naţională a Turciei şi Iranului
  • Lalelele fac parte din aceeași familie de plante din care fac parte și crinii, iar una dintre rudele lor este chiar ceapa.
  • Acum 1.000 de ani, lalelele sălbatice creșteau în Persia. Laleaua fost cultivată și încrucișată pentru prima dată de către turci. Cântată de către poeții persani și reprezentată adesea în pictură de către artiștii turci, laleaua a fost la un moment dat un simbol al Imperiului Otoman.
Citeşte şi:

Totul despre trandafiri – plantare, îngrijire, curiozități

Plante de apartament – ce flori se potrivesc în fiecare cameră sau pe balcon

Flori de grădină pentru fiecare anotimp – grădină înfloritoare indiferent de sezon

FOTO „Micul Hercule” este de nerecunoscut! Cum arată în prezent copilul forțat de tatăl său la extrem
PARTENERI - GSP.RO
FOTO „Micul Hercule” este de nerecunoscut! Cum arată în prezent copilul forțat de tatăl său la extrem
BOMBĂ! Câți bani primește Monica Gabor după divorțul de Mr. Pink. Surpriză colosală, nimeni nu se aștepta la asta
Playtech.ro
BOMBĂ! Câți bani primește Monica Gabor după divorțul de Mr. Pink. Surpriză colosală, nimeni nu se aștepta la asta
Mărturiile cutremurătoare ale singurilor supravieţuitori ai tragediei de pe Siret: "Îi vedeam pe toţi că se scufundă"
Observatornews.ro
Mărturiile cutremurătoare ale singurilor supravieţuitori ai tragediei de pe Siret: "Îi vedeam pe toţi că se scufundă"
Horoscop 3 august 2021. Taurii pot descoperi soluții pentru probleme cu care își bat capul de mai multe luni
HOROSCOP
Horoscop 3 august 2021. Taurii pot descoperi soluții pentru probleme cu care își bat capul de mai multe luni
Ce s-a aflat despre cei 5 tineri care s-au înecat în Siret. Claudiu, de 14 ani, a murit încercând să-și salveze prietenii
Știrileprotv.ro
Ce s-a aflat despre cei 5 tineri care s-au înecat în Siret. Claudiu, de 14 ani, a murit încercând să-și salveze prietenii
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire despre vaccin
Telekomsport
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire despre vaccin
(Publicitate) BestSecret - Super-oferte la haine și accesorii. Reduceri de până la 80%
PUBLICITATE
(Publicitate) BestSecret - Super-oferte la haine și accesorii. Reduceri de până la 80%