Lăptuca este considerată un super-aliment cu numeroase beneficii pentru sănătate. Lăptuca este suculentă, având în frunze și tulpină un lichid lăptos, cu gust ușor amărui, de unde îi vine și numele.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Despre planta de lăptucă
Lăptuca sau Lactuca sativa, așa cum are denumirea științifică, este o plantă legumicolă anuală sau bienală, din familia Asteraceelor.
Rădăcina salatei este pivotantă și pătrunde în sol destul de adânc. În părțile laterale se formează numeroase ramificații care pot ajunge până la 10-15 cm lungime.
Frunzele de lăptuca sunt colorate în nuanțe vii, care variază, în funcție de soi, între verde, roșu sau galben. Sunt scurt pețiolate, cu suprafață gofrată, iar marginile pot fi netede sau dințate. Pe măsură ce se dezvoltă, planta va forma o căpățână cu forme și mărimi diferite, în funcție de soi.
Tulpina florală a salatei este puternic ramificată și are în vârf un capitul cu flori galbene. Florile sunt grupate în capitule ovoidal cilindrice, sunt ligulare sau tubulare, de mici dimensiuni și galbene.
Când și cum se plantează lăptuca
Lăptuca este cultivată îndeosebi ca legumă pentru salate, folosită în stare crudă. Este foarte apreciată și consumată tot timpul anului, fiind crescută în atât în grădini, cât și în sere.
Lăptuca sau salata verde se poate cultiva pentru primăvară, pentru vară – din aprilie și până în iulie- și pentru toamnă, la sfârșitul verii. Salata are o perioadă scurtă de vegetație. Aceasta poate fi recoltată la 45-50 de zile după semănat.
Salata poate fi cultivată prin semănat direct, adică prin semințe, sau prin răsaduri.
Răritul salatei, după plantare, este foarte important. Scopul este de a păstra plantele viguroase la o distanță cuprinsă între 13 și 18 cm una de alta.
Lăptuca – beneficii și proprietăți
Lăptuca este o sursă bună de antioxidanți carotenoizi, cum ar fi beta carotenul, luteina și zeaxantina. Acestea protejează ochii de degenerescența maculară, o afecțiune care poate duce la pierderea parțială a vederii
Mai mult, lăptuca are în conținut cantități mai mari de fier decât alte salate. Acest nutrient, potrivit studiilor, este esențial pentru crearea de celule roșii din sânge.
Valori nutriționale pentru 100 de grame lăptucă
- Calorii (kcal) 14
- Lipide totale 0,2 g
- Lipide saturate 0 g
- Lipide polinesaturate 0,1 g
- Lipide mononesaturate 0 g
- Colesterol 0 mg
- Sodiu 28 mg
- Potasiu 194 mg
- Carbohidrați 2,9 g
- Fibre alimentare 1,3 g
- Zahăr 0,8 g
- Proteine 1,4 g
- Vitamina A 7.405 IU
- Vitamina C 9,2 mg
- Calciu 36 mg
- Fier 0,9 mg
- Vitamina B6 0,1 mg
- Magneziu 13 mg
Susține sistemul imunitar
Vitamina C, un antioxidant puternic care vă ajută să vă mențineți sistemul imunitar sănătos.
Menține sănătatea oaselor
Calciul din lăptucă menține oasele și dinții puternici. De asemenea, potrivit studiilor, susține funcția musculară, funcția nervului și coagularea sângelui. În plus, salata verde are un conținut ridicat de Vitamina K, o vitamină care funcționează alături de calciu pentru a preveni fracturile osoase.
Stimulează sănătatea ochilor
Vitamina A (sub formă de beta caroten), este un puternic antioxidant care ajută la menținerea vederii nocturne și a sănătății ochilor. De asemenea, susține creșterea celulelor.
Ajută la reglarea tensiunii arteriale
Potasiul care se regăsește în lăptucă este un mineral care reduce tensiunea arterială.
Ideală în dieta femeilor însărcinate
Nutriţioniştii recomandă lăptuca şi femeilor gravide, întrucât e bogată în acid folic, un nutrient foarte important. În plus, studiile arată că un aport de acid folic în organism, în timpul sarcinii, poate elimina riscul anumitor afecțiuni la făt.
Rețete cu salată verde (lăptuca)
Lăptuca este foarte hrănitoare consumată crudă, astfel încât să se păstreze toți nutrienții. Totuși, există rețete îndrăgite și cu lăptucă gătită.
Salata verde adaugă o aromă ușoară și plăcută mâncărurilor.
Lăptuca se potrivește bine cu majoritatea sosurilor și poate spori aroma și textura salatei preparate.
În plus, lăptuca este delicioasă bine în salatele de ou sau sandvișurile de ton și servește ca un înlocuitor excelent de tortilla pentru împachetări.
Salata verde se păstrează într-o pungă sigilabilă la frigider timp de 2-3 zile, păstrând frunzele uscate pentru a preveni ofilirea.
Ciorbă de salată verde
Ingrediente:
- 200 de gr de pui,
- o ceapă,
- o legătură de pătrunjel,
- o salată mare,
- un ardei gras,
- un morcov,
- o rădăcină de pătrunjel,
- 150 g smântână,
- o jumătate de litru de borş,
- o căpăţână de usturoi,
- sare,
- două linguri ulei.
Mod de preparare:
Se curăţă zarzavaturile şi se toacă. Tacâmul de pui se pune la fiert în 1,5 litri de apă. Separat se călesc ceapa, ardeiul şi morcovul şi se adaugă în supă după ce se curăţă spuma. Se lasă să fiarbă până se înmoaie zarzavaturile şi se adaugă borşul. Când începe din nou să fiarbă, se pun lăptuca şi pătrunjelul tăiate fin, delikat şi sare. După ce se stinge focul, se pune în supă usturoiul pisat şi se amestecă. Se serveşte cu smântână.
Salată verde (lăptuca) cu ouă şi parmezan
Ingrediente:
- o salată verde,
- cinci ouă fierte tari,
- o pungă de rondele de pâine prăjită cu aromă de usturoi,
- 100 g parmezan ras,
- 100 g bacon, sare;
- pentru sos: o lingură de maioneză, două linguri de iaurt, un baton de brânză topită moale, o linguriţă de oţet balsamic.
Mod de preparare:
Se spală şi se taie lăptuca într-un castron încăpător. Baconul se toacă fideluţă şi se prăjeşte câteva minute într-o tigaie din teflon, ca să devină uşor crocant, apoi se lasă să se răcească şi se pune peste salată. Se adaugă ouăle fierte tăiate în două, parmezanul ras şi rondelele de pâine prăjită. Separat se prepară sosul, amestecând toate ingredientele şi se toarnă peste salată.
Lăptucă verde cu roșii și măsline
Ingrediente:
o salată verde, un morcov, 4 roşii, trei castraveţi, 50 g măsline negre, 50 g măsline verzi, un ardei gras roşu, două linguri ulei de măsline, sucul de la o jumătate de lămâie, sare.
Mod de preparare:
Se spală lăptuca, roşiile, castraveţii şi ardeiul şi se lasă la scurs într-o sită. Salata se taie în fâşii potrivite şi se pune într-un castron încăpător, cu roşiile feliate, castraveţii curăţaţi şi tăiaţi rondele și ardeiul tocat Julienne. Morcovul se curăţă şi se taie rondele sau fâşii şi se pune în castron odată cu măslinele. Se adaugă sare, după gust, ulei şi sucul de lămâie.
Curiozități despre lăptucă
- Lăptuca are în conținut peste 95% apă.
- Egiptenii considerau lăptuca planta fertilității. Și astăzi, lăptuca este recomandată femeilor însărcinate.
- Grecii din antichitate susțineau că lăptuca este un bun afrodisiac.
- Lăptuca verde conține lactucarium – o substanță lăptoasă care poate ajuta în cazul insomniilor.
Citeşte şi: Salată eisberg – beneficii și proprietăți
Daniel9090 • 31.12.2023, 11:15
salata verde de grădină este o alegere sănătoasă și benefică pentru dietă, oferind numeroase vitamine și minerale esențiale pentru sănătatea generală
Daniel9090 • 31.12.2023, 11:15
Salata verde este, de asemenea, o sursă excelentă de apă și poate contribui la hidratarea organismului
Daniel9090 • 31.12.2023, 11:15
Aportul său nutrițional variază în funcție de varietatea de salată verde, dar în general, conține cantități semnificative de vitamina A, vitamina K, vitamina C și acid folic