Descoperă cele mai interesante specii de maimuțe și lucruri interesante despre ele:

Despre maimuțe

Maimuțele trăiesc în toată lumea și există în diferite forme, dimensiuni și culori. Fiind una dintre rudele noastre cele mai apropiate, aceste mamifere sunt foarte inteligente și au degetele mari opozabile, permițându-le să folosească unelte și să joace jocuri, dovadă a evoluției lor.

Există mai mult de 260 de tipuri diferite de maimuțe. Ele sunt împărțite în două mari categorii: Lumea Nouă și Lumea Veche. Maimuțele Lumii Noi trăiesc în America, în timp ce maimuțele Lumii Vechi trăiesc în Asia și Africa. O diferență între cele două categorii este că maimuțele Lumii Vechi nu au cozi prensile, maimuțele Lumii Noi au. Maimuțele Lumii Vechi au pungi speciale în obraz unde pot depozita alimente. Maimuțele din Lumea Veche au pernuțe la crupă, iar maimuțele din Lumea Nouă nu. De asemenea, nările maimuțelor din Lumea Veche sunt mici, curbate și apropiate; majoritatea maimuțelor din Lumea Nouă au nări rotunde așezate la distanță.

Cea mai mică maimuță din lume este marmosetul pigmeu. Cântărește doar aproximativ 113 grame și are doar aproximativ 12,7 centimetri înălțime. Cea mai mare maimuță din lume este mandrila. Cântărește aproximativ 35 de kilograme și are aproximativ 1 metru înălțime. Dincolo de acestea însă, există și mai maimuțele mari, cum sunt uramgutanii și gorilele care au dimensiuni impresionante.

INTERVIU. „Nicolae Ciucă? Eu nu cred că putem vorbi de o persoană autonomă care răspunde la acest nume”
Recomandări
INTERVIU. „Nicolae Ciucă? Eu nu cred că putem vorbi de o persoană autonomă care răspunde la acest nume”

Specii cunoscute de maimuțe

Marmosetul Pigmeu – cea mai mică maimuță

Marmosetul Pigmeu - cea mai mică maimuță
Marmosetul Pigmeu – cea mai mică maimuță

Marmosetul pigmeu, cea mai mică maimuță din lume, cântărește cântăreşte puțin peste 100 de grame şi măsoara doar 13 centimetri lungime, fără coadă. Traieşte în pădurile tropicale din America de Sud şi Africa de Sud și de Est. Din cauza mediului în care trăiesc şi a vitezei cu care se deplasează, aceste maimuţe sunt dificil de studiat în sălbăticie. Mâncarea lor preferată este răşina copacilor şi insectele.

Mandrila

Maimuțe Mandril
Maimuțe Mandril

Mandrilii provin din Lumea Veche și fac parte din familia Cercopithecidae. Arată ca niște babuini și se găsesc în regiuni africane precum Congo, Gabon și Camerun. Ei locuiesc în pădurile tropicale și coexistă în grupuri mari. Aceste maimuțe au o dietă omnivoră de insecte și fructe, dar sunt, de asemenea, cunoscute că mănâncă frunze și tulpini pentru fibre.

„O să fac o crimă în patru ore”. Autoritățile au ignorat semnele radicalizării adolescentului german care a ucis o pensionară la Mediaș.  INVESTIGAȚIE LIBERTATEA-DER SPIEGEL
Recomandări
„O să fac o crimă în patru ore”. Autoritățile au ignorat semnele radicalizării adolescentului german care a ucis o pensionară la Mediaș. INVESTIGAȚIE LIBERTATEA-DER SPIEGEL

Babuinii Mandril au părul colorat, variind de la roz, violet, roșu și albastru în jurul nasului și feselor. Deși conflictele intragrup sunt rare atunci când apar, ele pot fi mortale.

Maimuțe Capucin

Specii de maimuțe Capucin
Specii de maimuțe Capucin

Maimuțele Capucin aparțin grupului de maimuțe din Lumea Nouă și intră sub subfamilia numită Cebinae. Acestea sunt foarte populare în cultura populară, deoarece au fost folosite în multe filme și emisiuni de televiziune, cum ar fi Friends.

Sunt ținute ca animale de companie într-o regiune foarte mare, dar pot fi foarte dezordonate și agresive. Maimuțele Capucin necesită mult dresaj, astfel încât să poată fi deținute ca animal de companie. Acestea se găsesc mai ales în America Centrală și de Sud.

Maimuţe păianjen

Maimuțe - cele mai cunoscute specii. Curiozități și lucruri mai puțin știute
Maimuțe Păianjen
INTERVIU Atac dur și la Euroins, și la ASF. „Euroins și-a devoalat metodele, involuntar, chiar în conferința de presă pe care apoi au șters-o. Iar cei din ASF ori au fost fraieri, ori au fost înțeleși cu Euroins”
Recomandări
INTERVIU Atac dur și la Euroins, și la ASF. „Euroins și-a devoalat metodele, involuntar, chiar în conferința de presă pe care apoi au șters-o. Iar cei din ASF ori au fost fraieri, ori au fost înțeleși cu Euroins”

Întâlnite în pădurile tropicale din America Centrală şi de Sud, din Mexic Brazilia, maimuţele păianjen pot ajunge la o greutate de 9-11 kilograme şi o lungime cuprinsă între 40 şi 58 de centimetri. Coada acestor mamifere este foarte mare, aproximativ 90 de centimentri.

Cimpanzeul

Specii de maimuțe - cimpanzeul
Specii de maimuțe – cimpanzeul

Cimpanzeul este un animal deosebit de interesant și, alături gorile și urangutani, este considerat cea mai aproapiată ”rudă” a omului. În plus, studiile arată că cimpanzeul este un animal foarte inteligent, având o capacitate uimitoare de înțelegere.

Cimpanzeii adulți au o înălțime medie de 150 cm. Masculii adulți sălbatici cântăresc între 40 și 70 kg, iar femelele între 27 și 50 kg. În cazuri excepționale, anumiți indivizi pot depăși considerabil aceste măsurători, sărind peste 168 cm și cântărind până la 136 kg în captivitate.

Cimpanzeii sunt animale foarte inteligente și folosesc diverse metode pentru a-și găsi hrana, fiind printre cele mai cunoscute maimuțe. Au fost observați folosind mai multe instrumente decât orice alt animal de pe planetă, cu excepția oamenilor. Folosirea de unelte include ținerea pietrelor pentru a bate nucile, desprinderea frunzelor de pe crenguțe pentru a aduna termite din interiorul movilelor de termite și zdrobirea frunzelor pentru a le folosi ca bureți pentru a se curăța.

Urangutanul

Urangutanul
Urangutanul

Urangutanul este o specie de animale impresionantă, fiind considerat una dintre cele mai apropiate ”rude” ale omului. Mai mult, urangutanul are un ADN asemănător cu al omului în proporție de 97 la sută.

Urangutanii sunt, de asemenea, cele mai mari mamifere arboricole din lume, ceea ce înseamnă că sunt cele mai mari mamifere care au capacitatea de a trăi în copaci. În medie, femelele urangutan au o înălțime de aproximativ 114 de centimetri, în timp ce masculii au o înălțime de aproximativ 136 de centimetri. Femelele cântăresc în medie 37 de kilograme și bărbații în medie în jur de 87 kg.

Macac

Macac este cea mai răspândită specie de primate din întreaga lume. Macacii au o istorie comună importantă cu oamenii și au ajutat la multe cercetari medicale și științifice. Antigenele macacilor găsite în sângele lor au permis medicilor să identifice diferitele grupe de sânge uman.

Fața unui macac este aproape lipsită de păr. În creștetul craniului au o creastă longitudinală. Pungile de la nivelul obrajilor le permit să stocheze o cantitate de hrană echivalentă cu capacitatea stomacului lor. Aceste pungi sunt folosite mai ales când animalele se grăbesc să adune hrană din cauza unor potenţiale pericole.

În funcție de subspecie, primatele macac diferă destulde mult ca aspect. De regulă, masculul are între 41 – 64 cm și până la 7 kilograme, iar femela: 38,5 – 50 cm și până la 5 kilograme.

Gorila

Gorila
Gorila

Gorila este cea mai mare dintre primate și este, de asemenea, unul dintre cele mai inteligente animale. Studiile arată că ADN-ul unei gorile este în proporție de 98 la sută identic cu cel al omului.

Gorila de munte trăiește în regiunile muntoase din Africa centrală, în timp ce gorila de câmpie trăiește în pădurile plate și dese din Africa centrală și de vest. Deși cele două tipuri sunt foarte asemănătoare, au câteva diferențe. De exemplu, gorilele de munte tind să aibă părul mai lung, în timp ce gorilele de câmpie au părul scurt și moale. Gorilele se numără printre cele mai cunoscute maimuțe.

O altă diferență este dimensiunea. Gorilele de câmpie au o înălțime de 4 până la 1,8 metri și cântăresc până la 181 de kilograme. Gorilele de munte au aproximativ aceeași înălțime, deși tind să cântărească puțin mai mult. Cântăresc până la 220 kg.

Gibonul

Gibonul face parte din clasa primatelor, împreună cu cimpanzeii, urangutanii și gorilele, însă, au capacități cognitive mai dezvoltate decât celelalte specii. Toți gibonii sunt fără coadă, iar blana lor lungă variază de la crem la maro și chiar la negru. Mulți au semne albe pe fețe, mâini și picioare. Sunt printre cele mai inteligente maimuțe.

De asemenea, ei diferă de marile primate prin faptul că au brațe mai lungi, păr dens și o conformație specifică a gâtului ce îi permite amplificarea sunetului.

Majoritatea speciilor de gibon au aproximativ 40–65 cm lungimea capului și a corpului, dar siamag -Symphalangus syndactylus poate crește până la 90 cm. Speciile mai mici cântăresc aproximativ 5,5 kg; altele, cum ar fi gibonul concolor, cântăresc aproximativ 7,5 kg. Femela siamang cântărește 10,5 kg iar masculul 12 kg. Siamang este singurul gibon cu o diferență semnificativă de dimensiune între sexe.

Curiozități despre maimuțe

  • Dacă există o lipsă de hrană, femelele de maimuță vor înceta să se împerecheze până când vor exista circumstanțe mai bune pentru a rămâne însărcinate. Chiar și atunci când condițiile sunt potrivite, o mamă va naște doar o dată la doi ani.
  • Maimuțele proboscide mănâncă doar fructe necoapte. Acest lucru se datorează faptului că zaharurile din fructele coapte fermentează. Fermentarea provoacă balonare în stomac care îi poate ucide.
  • Potrivit NASA, prima creatură vie din spațiu a fost o maimuță rhesus pe nume Albert I. Lansarea sa a avut loc în White Sands, New Mexico, pe 11 iunie 1948.
  • Culorile strălucitoare de albastru și roșu de pe fața unui mandril devin mai strălucitoare atunci când sunt emoționați. Au, de asemenea, pungi în obraji în care depozitează alimente pentru gustări.
  • Când o trupă de maimuțe urlatoare țipă, pot fi auzite până la trei mile.
  • Rânjetul sau tragerea buzei este un semn de agresiune la maimuțe, împreună cu căscat, balansarea capului și smucirea capului și umerilor înainte.
  • Maimuțele își exprimă afecțiunea și fac pace cu ceilalți, îngrijindu-se reciproc.
  • Maimuțele Titi din America de Sud sunt rare printre primate, deoarece se împerechează pe viață. Își arată afecțiunea îngrijindu-se reciproc, împletindu-și cozile, ținându-se de mână, îmbrățișându-se și pocnind buzele.
  • Capucinii sunt utilizatori calificați de instrumente. Ei pot zdrobi nucile cu pietre, pot introduce ramuri în crăpături pentru a capta hrana și pot folosi ramuri mari pentru a mărgea șerpii. Ele sunt adesea folosite în experimente de laborator datorită inteligenței lor.
  • O maimuță păianjen este numită după coada sa lungă și membrele lungi de păianjen. Aceste maimuțe pot merge rapid pe două picioare peste o ramură de copac.
  • Maimuțele și oamenii din Lumea Veche au un strămoș comun. Oamenii de știință spun că scindarea evolutivă ar fi putut avea loc între 20 și 30 de milioane de ani în urmă.
Pentru cine a părăsit-o Ilie Dumitrescu pe Nela, mama primilor 2 copii: „Semăna cu Monica Belucci, i-a dat un tablou de Grigorescu”
GSP.RO
Pentru cine a părăsit-o Ilie Dumitrescu pe Nela, mama primilor 2 copii: „Semăna cu Monica Belucci, i-a dat un tablou de Grigorescu”
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Carmen Iohannis, criticată pentru ultima apariţie! Obiectul care ar fi făcut-o de râs pe Prima Doamnă: 'Când dai cu mătura...
Playtech.ro
Carmen Iohannis, criticată pentru ultima apariţie! Obiectul care ar fi făcut-o de râs pe Prima Doamnă: 'Când dai cu mătura...
Cazul bizar al unui bărbat a cărui piele s-a făcut albastră după un gest banal. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Paul
Viva.ro
Cazul bizar al unui bărbat a cărui piele s-a făcut albastră după un gest banal. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Paul
Staţiunea din România cu "ape miraculoase", ce atrăgea mii de turişti înainte de Revoluţie, are un destin tragic. "Am ajuns aici şi am plâns"
Observatornews.ro
Staţiunea din România cu "ape miraculoase", ce atrăgea mii de turişti înainte de Revoluţie, are un destin tragic. "Am ajuns aici şi am plâns"
Doi frați, de 7 și 9 ani, găsiți sugrumați în dormitor. Cadavrul mamei lor a fost descoperit în aceeași casă, în Londra. Cazul a șocat o comunitate întreagă
Știrileprotv.ro
Doi frați, de 7 și 9 ani, găsiți sugrumați în dormitor. Cadavrul mamei lor a fost descoperit în aceeași casă, în Londra. Cazul a șocat o comunitate întreagă
Andra, gafă de proporții la Românii au talent. Cum l-a tratat pe un un concurent care nu vede. Andi a intervenit
FANATIK.RO
Andra, gafă de proporții la Românii au talent. Cum l-a tratat pe un un concurent care nu vede. Andi a intervenit
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
Orangesport.ro
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
'Un copil nu trebuie să mai crească neapărat într-o familie'. Andreea Antonescu a spus adevărul despre despărțirea de iubitul ei
Unica.ro
'Un copil nu trebuie să mai crească neapărat într-o familie'. Andreea Antonescu a spus adevărul despre despărțirea de iubitul ei
Horoscop 25 martie 2023. Racii beneficiază de mai multă energie, de mai mult curaj, dar ar fi bine să aibă grijă cum folosesc aceste beneficii
HOROSCOP
Horoscop 25 martie 2023. Racii beneficiază de mai multă energie, de mai mult curaj, dar ar fi bine să aibă grijă cum folosesc aceste beneficii
Noutăți de la UBER!
PUBLICITATE
Noutăți de la UBER!