Originea maionezei

Maioneza, sau sosul mayonnaise, este un sos de ulei, ou, oțet sau suc de lămâie și sare. Este folosită drept dressing pentru diverse feluri de mâncare, cum ar fi salatele, carnea, peștele, fructele de mare, legumele sau chiar fructele.

Maioneza a fost inventată de bucătarul personal al ducelui Richelieu în 1756. După victoria ducelui în fața britanicilor, la Port Mahon, bucătarul lui a pregătit un festin care a inclus un sos realizat din smântână și ou.

Cum faci maioneză de casă – rețeta de maioneză rapidă

Maioneza a ajuns să fie iubită pe toate meridianele, acest sos onctuos dând savoare multor preparate. Deși se găsește în comerț în multe variante, maioneza de cumpărat nu se compară cu maioneza de casă, mai ales când faci salată boeuf.

Ingrediente pentru maioneză – principii de bază

Practic, pentru cea mai rapidă și bună maioneză de casă, ai nevoie de ulei, gălbenuș și lămâie sau oțet și sare/piper.

Maioneza de casa - bol cu maioneza, jumatate d eou crud si un tel pe o fata de masa
Maioneza de casă, mereu de preferat celei din comerț
1 Mai la Vama Veche. După accidentul lui Vlad Pascu, „drumul morții” a rămas același, dar polițiștii fac mai multe filtre. „Ar fi mai sigur dacă am merge pe câmp, dar e plin de câini”
Recomandări
1 Mai la Vama Veche. După accidentul lui Vlad Pascu, „drumul morții” a rămas același, dar polițiștii fac mai multe filtre. „Ar fi mai sigur dacă am merge pe câmp, dar e plin de câini”

În zilele noastre se adaugă muștar, care, pe lângă gust, are lecitină care ajută la formarea și stabilizarea emulsiei. O emulsie este o suspensie stabilă de două lichide care nu se amestecă normal între ele, cum ar fi apa și uleiul.

Ca preparare, peste gălbenuș se adaugă treptat, în fir subțire uleiul, frecând/amestecând încontinuu cu un tel sau cu un mixer. După ce se adaugă uleiul și se formează crema maionezei, se adaugă lămâie după gust, muștar și sare. În unele variante, uleiul se adaugă peste cantități egale de gălbenuș fiert și gălbenuș crud și o linguriță de muștar. Maioneza prinde volum de la ulei, însă dacă vrei o cantitate mare de maioneză este bine să dublezi și cantitatea de gălbenuș.

Cum faci maioneza perfectă – cantități de ingrediente pentru maioneză

Primul pas pentru o maioneză perfectă este ca ingredientele folosite să fie la temperatura camerei. Pentru 200 ml de maioneză ai nevoie de:

  • două gălbenușuri
  • un pahar de ulei
  • o linguriță de muștar clasic
  • o lingură de oțet sau suc de lămâie
  • sare
  • piper alb.
maioneza - borcan cu maioneza, doua oua si un tel de mixer
Cum să faci maioneza perfectă
Decrețelul se pregătește să iasă la pensie și vrea o cană cu apă din Sri Lanka, prin Glovo
Recomandări
Decrețelul se pregătește să iasă la pensie și vrea o cană cu apă din Sri Lanka, prin Glovo

Se pun gălbenușurile și muștarul într-un bol, se sărează și se piperează, după care se amestecă bine cu un tel, prin mișcări de rotație. Apoi, treptat, se adaugă uleiul în fir subțire și se continuă amestecarea, până se încorporează tot. Se bate bine. Se poate folosi și mixerul. La sfârșit se adaugă oțetul (sucul de lămâie) și se mai amestecă. Se pune într-un recipient cu capac și se lasă la frigider. Se consumă în maximum 24 de ore.

Ce faci dacă s-a tăiat maioneza?

  • Uneori, cu un strop de sare îşi poate reveni. Devine puţin mai grunjoasă, dar mixând se netezeşte
  • Mai poţi adăuga un alt gălbenuş, fiert moale, şi se leagă
  • Dacă s-a tăiat, adaugă câţiva stropi de oţet sau de apă caldă
  • Mai poţi pune un gălbenuş crud într-o farfurie, pe care îl amesteci cu puţin ulei, cu o lingură frecată cu usturoi. Apoi, îl adaugi puţin câte puţin peste maioneza tăiată.

Maioneză fără ou – rețetă de maioneză de post

Îți dorești să prepari o maioneză fără ou, fie pentru că ții post, fie pentru că ești vegan? Iată ce îți trebuie pentru o maioneză din cartofi.

Ingrediente maioneză din cartofi (maioneză fără ou)

2 cartofi, 100 g muştar dulce (fără adaosuri), lămâie, o lingură unt de cocos, o lingură ulei de măsline. Preparare: cartofii curățați de coajă și tăiați se fierb bine de tot în apă cu sare, iar după ce se răcesc se pun în blender și se se adaugă peste ei muştarul, untul de cocos topit, uleiul de măsline şi puţină zeamă de lămâie. Uleiul de măsline va da consistenţa mai fluidă a maionezei.

EXCLUSIV. Procesul polițiștilor judecați după moartea unui bărbat într-o autogară din Pitești, la al treilea termen. Martor: „I-a pus genunchiul pe gât cum pui la porc”
Recomandări
EXCLUSIV. Procesul polițiștilor judecați după moartea unui bărbat într-o autogară din Pitești, la al treilea termen. Martor: „I-a pus genunchiul pe gât cum pui la porc”

Vezi aici mai multe retete de maioneză fără ou!

Maioneză de post – rețetă rapidă

Ingrediente:

  • 1 ou
  • 1/2 linguriță de muștar
  • 1/2 linguriță de oțet
  • sare, după gust
  • 200 ml de ulei de floarea-soarelui sau de măsline

Mod de preparare:

  1. Striviți oul fiert. Adăugați muștarul, oțetul și sarea și amestecați bine.
  2. Începeți să adăugați uleiul picătură cu picătură, amestecând întruna cu un tel sau o furculiță. Asigurați-vă că încorporați bine fiecare picătură de ulei înainte de a adăuga alta.
  3. Când ați adăugat jumătate din ulei puteți mări ritmul de adăugare a uleiului, dar continuați să amestecați.
  4. Când ați adăugat tot uleiul, maioneza trebuie să fie consistentă și omogenă. Dacă este prea tare, puteți adăuga puțină apă sau zeamă de lămâie, amestecând până obțineți consistența dorită.
  5. Puneți maioneza într-un vas cu capac și păstrați-o la frigider până când este gata de servit. Maioneza de post poate fi păstrată în frigider timp de câteva zile.

Maioneză de casă fără muștar

Dacă vrei să faci o maioneză și nu ai muștar în casă și îți e lene sa mergi la magazin sau să aștepți curierul să livreze un borcan de muștar, ori pur și simplu nu îți place gustul muștarului în preparate, iată cum faci maioneza de casă fără muștar!

Ca să îți iesă o maioneză care nu se taie, liantul este galbenușul de ou și uleiul. Muștarul are doar rol în definitivarea gustului, astfel că lipsa lui nu va duce la o maioneză tăiată.

Folosește un gălbenuș de ou crud, un gălbenuș fiert, un praf de sare, amestecă bine, apoi toarnă în fir subțire uleiul preferat (de floarea soarelui, de măsline sau de rapiță), până când obții consistența sau cantitatea dorită. La final, drege maioneza cu zeamă de lămâie după gust și sare și piper alb (e de preferat în locul piperului negru,pentru aroma lui mai fină și faptul că nu se distinge vizual în maioneză).

Rețetă de maioneză dietetică fără ulei

Ingrediente:

  • 200 g iaurt grecesc bine scurs
  • 2 ouă mari fierte- mărime L sau 4 gălbenușuri fierte
  • 1/2 linguriță sare
  • 1 linguriță muștar
  • ½ linguriță turmeric
  • 1 lingură suc lămâie – opțional

Mod de preparare:

Se pun ouăle la fiert în apă rece. Am adăugat sare în apă și le-am lăsat pe foc timp de 10 minute din momentul în care apă a dat în clocot.

Se curăță de coaja și se lasă să se răcească complet, apoi se taie în sferturi.

Se pun ouăle într-un vas înalt, apoi se adaugă iaurtul lăsat la scurs o oră într-o sită deasă, turmeric pentru culoare, muștar, sare și suc de lămâie.

Se pasează cu un mixer vertical până se obține o cremă fină, omogenă. Se poate păstra până la 3 zile în frigider, într-un vas închis ermetic. (sursă: divainbucatarie.ro)

Cum dai gust maionezei – variante de maioneză

maioneza de casa - boluri cu maioneza cu usturoi, maioneza cu tarhon
Maioneza poate „îmbrăca” diferite arome, folosind câte un ingredient anume

Maioneza cu usturoi

Maioneza poate avea diferite arome, pornind de la rețeta de bază. Poți face o maioneză cu usturoi, răzând un cățel de usturoi în maioneza gata pregătită. Va da un parfum incredibil maionezei de casă și merge foarte bine cu crochete de pește sau cartofi prăjiți.

Maioneza cu ketchup

Maioneza poate deveni amuzantă și cu gust dulce-acrișor dacă adăugați o lingură de ketch-up sau sos de roșii făcut în casă. Seamănă cu un sos cocktail și merge la fripturi, burgeri sau cartofi prăjiți.

Maioneza cu tarhon

Cei care vor o aromă deosebită, pot toca puțin tarhon în maioneza de casă. Proaspăt sau nu, tarhonul în maioneză scoate în evidență maioneza și merge de minune cu cartofi copți, cu pui la cuptor sau ca bază pentru un sandviș.

Maioneza picantă

Maioneza picantă o poți obține adăugând în maioneza clasică puțin sos de ardei iute. După gust, mai mult sau mai puțin, va face din maioneza ta un adevărat punct de atracție culinară pentru cei care mănâncă picant.

Pentru cei care vor ceva cu adevărat ieșit din comun, dar la fel de vegan, uite rețeta de maioneză din pufuleți!

Indiferent cu ce prepari maioneza, dacă o faci cu mâna ta, salata boeuf va avea gustul acela inconfundabil de casă, așa că nu ezita să o prepari singur. Satisfacția va fi garantată!

Nu uita că maioneza poate fi folosită ca ingredient în nenumărate aperitive de Revelion.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (27)

oana12345610   •   04.02.2024, 22:19

O multitudine de feluri de preparare. Cred ca cea cu iaurt este o alternativa foarte sanatoasa.

Timea97   •   20.01.2024, 12:56

Maioneza este un sos ușor de preparat acasă

Timea97   •   20.01.2024, 12:55

În acest articol o să găsești tot ce trebuie

Vezi toate comentariile (27)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Este păcat dacă speli la mașină în Vinerea Mare? Adevărul, explicat de Părintele Vasile Ioana
FANATIK.RO
Este păcat dacă speli la mașină în Vinerea Mare? Adevărul, explicat de Părintele Vasile Ioana
S-a aflat! Ce relație este, de fapt, între Cătălin Botezatu și Laura Giurcanu: ”Chiar dacă nu se întâmplă atât de des pe cât ne-am dori...”
Viva.ro
S-a aflat! Ce relație este, de fapt, între Cătălin Botezatu și Laura Giurcanu: ”Chiar dacă nu se întâmplă atât de des pe cât ne-am dori...”
Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție de infarct la Premiile Gopo. Mayra a atras toate privirile cu ținuta. Cine a însoțit-o pe covorul roșu
Libertateapentrufemei.ro
Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție de infarct la Premiile Gopo. Mayra a atras toate privirile cu ținuta. Cine a însoțit-o pe covorul roșu
În Würzburg există un magazin românesc cu produse tradiționale din țară » Cât poate să coste un kilogram de carne de miel pentru Paști
GSP.RO
În Würzburg există un magazin românesc cu produse tradiționale din țară » Cât poate să coste un kilogram de carne de miel pentru Paști
Vestea așteptată de toți pensionarii din România. Anunțul de ultimă oră făcut de Casa de Pensii
FANATIK.RO
Vestea așteptată de toți pensionarii din România. Anunțul de ultimă oră făcut de Casa de Pensii
Un copil de 6 ani a murit după ce tatăl lui l-a lovit și l-a obligat să alerge pe bandă la o sală de sport. VIDEO șocant
Știrileprotv.ro
Un copil de 6 ani a murit după ce tatăl lui l-a lovit și l-a obligat să alerge pe bandă la o sală de sport. VIDEO șocant
Cum arată apartamentul în care Raluca Bădulescu stă cu chirie. Are pat rotund și covoare din piele de ponei! 'Plătesc 1.300 de euro pe lună!' FOTO
Unica.ro
Cum arată apartamentul în care Raluca Bădulescu stă cu chirie. Are pat rotund și covoare din piele de ponei! 'Plătesc 1.300 de euro pe lună!' FOTO
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Cât costă chiria la apartamentul cu WC lângă pat. "Se dă închisoare"
Observatornews.ro
Cât costă chiria la apartamentul cu WC lângă pat. "Se dă închisoare"
Horoscop 2 mai 2024. Fecioarele intră într-o perioadă în care va conta orice gest pe care-l vor face pentru a-și proteja starea de sănătate
HOROSCOP
Horoscop 2 mai 2024. Fecioarele intră într-o perioadă în care va conta orice gest pe care-l vor face pentru a-și proteja starea de sănătate

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI