Originea maionezei

Maioneza a fost inventată de bucătarul personal al ducelui Richelieu în 1756. După victoria ducelui în fața britanicilor, la Port Mahon, bucătarul lui a pregătit un festin care a inclus un sos realizat din smântână și ou.

Cum faci maioneză de casă – rețeta de maioneză rapidă

Maioneza a ajuns să fie iubită pe toate meridianele, acest sos onctuos dând savoare multor preparate. Deși se găsește în comerț în multe variante, maioneza de cumpărat nu se compară cu maioneza de casă, mai ales când faci salată boeuf.

Ingrediente pentru maioneză – principii de bază

Practic, pentru cea mai rapidă și bună maioneză de casă, ai nevoie de ulei, gălbenuș și lămâie sau oțet și sare/piper.

Cum faci o maioneză perfectă

În zilele noastre se adaugă muștar, care, pe lângă gust, are lecitină care ajută la formarea și stabilizarea emulsiei.

Ca preparare, peste gălbenuș se adaugă treptat, în fir subțire uleiul, frecând/amestecând încontinuu cu un tel sau cu un mixer. După ce se adaugă uleiul și se formează crema maionezei, se adaugă lămâie după gust, muștar și sare. În unele variante, uleiul se adaugă peste cantități egale de gălbenuș fiert și gălbenuș crud și o linguriță de muștar. Maioneza prinde volum de la ulei, însă dacă vrei o cantitate mare de maioneză este bine să dublezi și cantitatea de gălbenuș.

Cum faci maioneza perfectă – cantități ingrediente pentru maioneză

Primul pas pentru o maioneză perfectă este ca ingredientele folosite să fie la temperatura camerei. Pentru 200 ml de maioneză ai nevoie de:

  • două gălbenușuri
  • un pahar de ulei
  • o linguriță de muștar clasic
  • o lingură de oțet sau suc de lămâie
  • sare
  • piper alb.
maioneza - borcan cu maioneza
Cum să faci maioneza perfectă

Se pun gălbenușurile și muștarul într-un bol, se sărează și se piperează, după care se amestecă bine cu un tel, prin mișcări de rotație. Apoi, treptat, se adaugă uleiul în fir subțire și se continuă amestecarea, până se încorporează tot. Se bate bine. Se poate folosi și mixerul. La sfârșit se adaugă oțetul (sucul de lămâie) și se mai amestecă. Se pune într-un recipient cu capac și se lasă la frigider. Se consumă în maximum 24 de ore.

Ce faci dacă s-a tăiat maioneza?

  • Uneori, cu un strop de sare îşi poate reveni. Devine puţin mai grunjoasă, dar mixând se netezeşte
  • Mai poţi adăuga un alt gălbenuş, fiert moale, şi se leagă
  • Dacă s-a tăiat, adaugă câţiva stropi de oţet sau de apă caldă
  • Mai poţi pune un gălbenuş crud într-o farfurie, pe care îl amesteci cu puţin ulei, cu o lingură frecată cu usturoi. Apoi, îl adaugi puţin câte puţin peste maioneza tăiată.

Maioneză fără ou – rețetă de maioneză de post

Îți dorești să prepari o maioneză fără ou, fie pentru că ții post, fie pentru că ești vegan? Iată ce îți trebuie pentru o maioneză din cartofi.

Ingrediente maioneză din cartofi (maioneză fără ou)

2 cartofi, 100 g muştar dulce (fără adaosuri), lămâie, o lingură unt de cocos, o lingură ulei de măsline. Preparare: cartofii curățați de coajă și tăiați se fierb bine de tot în apă cu sare, iar după ce se răcesc se pun în blender și se se adaugă peste ei muştarul, untul de cocos topit, uleiul de măsline şi puţină zeamă de lămâie. Uleiul de măsline va da consistenţa mai fluidă a maionezei.

Vezi aici mai multe retete de maioneză fără ou!

Cum dai gust maionezei – variante de maioneză

maioneza de casa - maioneza cu usturoi, maioneza cu tarhon
Maioneza poate „îmbrăca” diferite arome, folosind câte un ingredient anume

Maioneza cu usturoi

Maioneza poate avea diferite arome, pornind de la rețeta de bază. Poți face o maioneză cu usturoi, răzând un cățel de usturoi în maioneza gata pregătită. Va da un parfum incredibil maionezei de casă și merge foarte bine cu crochete de pește sau cartofi prăjiți.

Maioneza cu ketch-up

Maioneza poate deveni amuzantă și cu gust dulce-acrișor dacă adăugați o lingură de ketch-up sau sos de roșii făcut în casă. Seamănă cu un sos cocktail și merge la fripturi, burgeri sau cartofi prăjiți.

Maioneza cu tarhon

Cei care vor o aromă deosebită, pot toca puțin tarhon în maioneza de casă. Proaspăt sau nu, tarhonul în maioneză scoate în evidență maioneza și merge de minune cu cartofi copți, cu pui la cuptor sau ca bază pentru un sandviș.

Maioneză picantă

Maioneza picantă o poți obține adăugând în maioneza clasică puțin sos de ardei iute. După gust, mai mult sau mai puțin, va face din maioneza ta un adevărat punct de atracție culinară pentru cei care mănâncă picant.

Pentru cei care vor ceva cu adevărat ieșit din comun, dar la fel de vegan, uite rețeta de maioneză din pufuleți!

Indiferent cu ce prepari maioneza, dacă o faci cu mâna ta, salata boeuf va avea gustul acela inconfundabil de casă, așa că nu ezita să o prepari singur. Satisfacția va fi garantată!

Nu uita că maioneza poate fi folosită ca ingredient în nenumărate aperitive de Revelion.

Cum se ascundea Marica cu amantele! Ilinca Vandici, dezvăluiri incredibile
PARTENERI - GSP.RO
Cum se ascundea Marica cu amantele! Ilinca Vandici, dezvăluiri incredibile
INCREDIBIL! Ce face acum femeia care l-a părăsit pe Mihai Neșu! E halucinant ce se întâmplă
Playtech.ro
INCREDIBIL! Ce face acum femeia care l-a părăsit pe Mihai Neșu! E halucinant ce se întâmplă
Caz incredibil la Braşov. Fetiţă de doi ani înecată şi declarată moartă, observată după o oră că are puls
Observatornews.ro
Caz incredibil la Braşov. Fetiţă de doi ani înecată şi declarată moartă, observată după o oră că are puls
Horoscop 17 aprilie 2021. Peștii beneficiează de o formă de protecție care nu se manifestă cum vor ei
HOROSCOP
Horoscop 17 aprilie 2021. Peștii beneficiează de o formă de protecție care nu se manifestă cum vor ei
Exclusiv. Vlad Voiculescu face dezvăluiri șocante: „Am primit mai multe amenințări cu moartea”
Știrileprotv.ro
Exclusiv. Vlad Voiculescu face dezvăluiri șocante: „Am primit mai multe amenințări cu moartea”
Gigi Becali a trimis 9,3 milioane de euro în conturile unui club din România
Telekomsport
Gigi Becali a trimis 9,3 milioane de euro în conturile unui club din România
Află cât de profitabile sunt economiile tale (PUBLICITATE)
PUBLICITATE
Află cât de profitabile sunt economiile tale (PUBLICITATE)