De la mangold sau sfecla elvețiană se consumă atât rădăcina, cât și frunzele și tulpinele. Acestea din urmă însă sunt mai ușor de asezonat, dar și mai valoroase din punct de vedere nutrițional.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Despre planta de mangold sau sfecla elvețiană

Mangold sau sfecla elvețiană – a cărei denumire științifică e Beta vulgaris L. var. cicla – este o plantă legumicolă bienală din familia Chenopodiaccelor. Planta este originară din Europa și Asia și este cultivată în special pentru pețiolul și nervura mediană cărnoasă.

Această legumă poate fi cu tija verde, galbenă sau roșie în funcție de soiul din care face parte.

Plantare mangold din semințe sau răsaduri

Cultivare mangold sau sfecla elevețiană

Mangold sau sfecla elvețiană se poate cultiva cu ușurință în grădină. Are nevoie de un sol sănătos, curat, fără buruieni. Nu este o pantă foarte pretențioasă din punctul de vedere al luminii sau căldurii, deși nu rezistă totuși la temperaturi foarte scăzute.

Mangoldul se poate planta prin semințe sau răsaduri. Dacă se adoptă prima variantă, trebuie avut în vedere că distanța dintre plante trebuie să fie de 8-10 centimetri, iar între rânduri se lasă cam 40 de centimetri.

Mangold sau sfecla elvețiană – beneficii și proprietăți

Frunze de mangold

Frunzele de mangold sau sfecla elvețiană sunt valoroase din punct de vedere nutrițional, având numeroase beneficii pentru sănătate.

Valori nutriționale pentru o porție de mangold

Aproximatov 175 de grame de mangold conțin:

  • Calorii: 35
  • Proteine: 3,3 grame
  • Carbohidrați: 7 grame
  • Fibră: 3,7 grame
  • Vitamina A: 214% din aportul zilnic de referință (DZR)
  • Vitamina C: 53% din DZR
  • Vitamina E: 17% din DZR
  • Vitamina K: 716% din DZR
  • Calciu: 10% din DZR
  • Cupru: 14% din DZR
  • Magneziu: 38% din DZR
  • Mangan: 29% din DZR
  • Fier: 22% din DZR
  • Potasiu: 27% din DZR

Menține sănătatea inimii

O dietă ce conține o mare varietate de legume și fructe reduce factorii de risc ai bolilor de inimă, cum ar fi inflamația, colesterolul ridicat și hipertensiunea arterială.

Mangold sau sfecla elvețiană este o sursă excelentă de potasiu, calciu și magneziu, minerale care ajută la menținerea tensiunii arteriale sănătoase.

Fibrele care se găsesc în această legumă pot reduce nivelul colesterolului prin reducerea producției de colesterol din ficat.

Multe studii de amploare indică faptul că persoanele cu un aport mai mare de legume cu frunze verzi, cum ar fi mangoldul, au un risc redus de boli de inimă.

Puternic antioxidant

Printre oxidanții pe care mangold sau sfecla elvețiană îi conține se numără polifenoli, vitamina C, vitamina E și pigmenți vegetali carotenoizi, cum ar fi betacarotenul. Acești nutrienți ajută la protejarea celulelor împotriva deteriorării radicalilor liberi.

O dietă bogată în antioxidanți poate reduce șansele de a dezvolta anumite boli cronice.

De exemplu, într-o revizuire a 18 studii, persoanele cu cel mai mare aport de betacaroten au avut un risc semnificativ mai mic de cancer pulmonar decât cele cu cel mai mic aport din această substanță.

Mangoldu conține mai mulți antioxidanți flavonoizi, inclusiv quercetină, kaempferol, rutină și vitexină.

Kaempferol este un puternic compus antiinflamator care poate avea și proprietăți anticancerigene.

Reglează nivelul de zahăr din sânge

Mangold sau sfecla elvețiană este plin de substanțe nutritive care pot reduce glicemia sau glucoza. Alimentele bogate în fibre ajută la digestia lentă, prevenind nivelul ridicat de zahăr din sânge și stabilizând nivelurile de glucoză.

Fibrele ajută, de asemenea, la reducerea rezistenței la insulină, o afecțiune în care celulele încetează să mai răspundă la insulină.

Rezistența la insulină este asociată cu un risc mai mare de diabet, boli de inimă și obezitate.

Studiile arată că un consum de mai multe legume bogate în fibre, cum ar fi sfecla elvețiană, poate ameliora simptomele la cei cu diabet zaharat și rezistență la insulină.

Sfecla elvețiană, ideală în curele de slăbire

Pe lângă conținutul său de fibre, sfecla elvețiană are doar 35 de calorii pe porție (175 de grame), dar numeroase vitamine și minerale.

Dacă urmați o dietă sănătoasă care include alimente bogate în substanțe nutritive, cum ar fi sfecla elvețiană, vă poate ajuta să pierdeți în greutate.

Într-un studiu efectuat pe 120 de adulți supraponderali, cei care au primit o cantitate de legume de două mai mare decât grupul de control au prezentat pierderi în greutate mai mari, dar și o stare de sațietate.

Contraindicaţii

Concentraţia mare de vitamina K care are rol esențial în coagularea sângelui face ca mangold să nu fie potrivit pentru dieta oamenilor care iau anticoagulante. De asemenea, concetraţia mare de acid oxalic face ca magoldul să nu poată fi consumat în cantități mari nici de persoanele care au pietre la rinichi.

Cum se consumă

Frunzele de mangold sau sfecla elvețiană se consumă când ating maturitatea. Pot fi folosite la sucuri, smoothie-uri, în salate sau la supe, ciorbe, sarmale și tot felul de alte preparate. Nervura groasă de mangold nu se aruncă, se călește și se folosește ca și spanacul.

Rețete cu mangold sau
sfecla elvețiană

Mangoldul poate fi preparat în multe feluri și folosit ca în minunatele rețete cu spanac.Poate fi făcut supă, omletă, pus pe pizza, sau chiar peste orez și paste.

Omletă cu mangold sau sfecla elvețiană

Omleta cu mangold

Ingrediente:

  • 4 ouă,
  • 150 g mangold,
  • apă, 100 ml lapte,
  • 100 g brânză (telemea, cașcaval),
  • o lingură ulei de măsline,
  • o mână de ciuperci feliate din conservă,
  • sare,
  • piper;
  • puțin unt pentru uns tigaia

Mod de preparare: Se pune apă la fiert într-un vas cu puțină sare. Când fierbe se adaugă mangoldul congelat sau proaspăt, se lasă în vas 5-8 minute, apoi se scurge și se toacă mărunt. Se bat ouăle cu un tel. Se rade brânza și se pune peste ouă. Apoi se adaugă mangold, laptele, ciupercile scurse, uleiul și se potrivește de gust cu sare și piper. Se pune compoziția într-o tigaie unsă cu unt. Se prăjește omleta la foc mic, pe ambele părți, până se rumenește frumos

Supă cremă de mangold

Supă cremă de mangold sau sfeclă elvețiană

Ingrediente:

  • 1 kg de mangold,
  • o ceapă,
  • doi căţei de usturoi,
  • sare şi piper,
  • două-trei ouă

Mod de preparare: Se curăţă şi se spală mangoldul şi se opăreşte împreună cu ceapa tăiată în bucăţi, usturoiul şi condimentele. Se scurg (nu arunca apa) şi apoi se dau prin blender. Se mai adaugă apa în care au fiert legumele până când supa capătă consistenţa dorită. Se serveşte cu ouă fierte tari, tăiate în jumătate.

Mangold sotat

Rețete – mangold sotat

Ingrediente:

  • două linguri ulei
  • 3 ouă fierte
  • piper
  • sare 3
  • căţei de usturoi
  • 150 ml suc de roşii
  • o mână de ciuperci
  • 40 g unt
  • o ceapă roşie
  • 400 g mangold curăţat
  • o lămâie

Mod de preparare:

Se spală bine mangoldul şi se lasă la scurs într-o strecurătoare. Se curăţă şi se spală ceapa şi ciupercile şi, după ce se lasă puţin la scurs, se toacă şi se taie felii. Se călesc apoi într-o tigaie încinsă cu unt, se sting cu puţină apă şi se înăbuşă 5 minute. Se adaugă mangold sau sfecla elvențiană tăiat mărunt, sucul de roşii şi frunzele de ţelină, după ce au fost spălate şi tocate în prealabil. Amestecul de legume se condimentează cu usturoi zdrobit, sare şi piper. Se las la foc mic câteva minute. Se ornează cu ouă fierte la final și se servește cu puțină zeamă de lămâie.

Urmărește-ne pe Google News