Mergând mai departe, New Yorkul este o adevărată junglă urbană unde totul este luminos și într-o continuă mișcare. Este considerat unul dintre cele mai mari centre de comerț și finanțe ale lumii, dar și unul dintre cele mai importante orașe datorită influenței pe care o are în mass-media, educație, divertisment, artă și modă.

Pentru asta, de-a lungul timpului, orașul a primit mai multe porecle precum „Orașul care nu doarme niciodată” sau „Gotham City”, după numele orașului fictiv din filmele cu super-eroul Batman.

Însă cea mai cunoscută și mai folosită poreclă este „Big Apple”, adică „Marele măr”, deși orașul nu are nici o legătură cu creșterea acestui fruct.

Deși este vizitat de zeci de milioane de turiști în fiecare an, puțini sunt cei care cunosc originea acestei porecle, iar în acest articol îți vom spune care este aceasta.

Cine a folosit prima dată porecla „The Big Apple”

Această poreclă poate fi considerată o formă de respect pentru orașul în sine, dar și pentru istoria acestuia și pentru ceea ce reprezintă acesta.

Există mai multe ipoteze privind originea acestei denumiri, iar una dintre acestea vorbește despre oamenii care în perioada marii crize economice din 1929-1933 erau nevoiți să vândă mere pe stradă pentru a-și câștiga existența.

Cea mai veridică relatare despre această poreclă provine de la un jurnalist sportiv al vremii, John J. Fitz Gerald. În ediția din 18 februarie 1924 a ziarului „New York Morning Telegraph”, acesta a scris un articol despre numeroasele curse de cai și hipodromuri din oraș, pe care l-a intitulat „The Big Apple”.

Fitz Gerald folosea în acel articol sintagma „Big Apple” pentru a face aluzie la o pungă mare de bani care era oferită câștigătorilor curselor de cai organizate la New York în acea perioadă. Ulterior, porecla a devenit populară atât în rândul americanilor, cât și în rândul străinilor.

Mărul a devenit simbolul orașului New York

În același timp, cântăreții de muzică jazz din anii 30 evocau în cântecele lor orașul New York, pe care îl descriau ca fiind „Marele Măr”.

Numele și-a pierdut din însemnătate în următoarele două decenii. A redevenit din nou popular în anii 70, atunci când Convenția de la New York și Biroul vizitatorilor au ales un măr roșu drept logo al metropolei americane pentru a atrage vizitatori.

Merele roșii erau destinate să servească drept imagine strălucitoare și veselă a orașului , iar locuitorii New Yorkului spuneau că acestea veneau în contrast cu părerea unanimă conform căreia orașul se distingea prin crime și sărăcie.

De atunci, „The Big Apple” a fost asociat tot timpul cu New York și a devenit chiar un nume neoficial pentru oraș la fel cum „Sin City” a devenit o poreclă pentru Las Vegas.

În plus, în 1997, intersecția străzilor West 54th și Broadway, unde locuise Fitz Gerald între anii 1934 și 1963, a fost numită „Big Apple Corner” în memoria acestuia.

Curiozități despre New York

  1. Un cercetător olandez pe nume Peter Minuit a cumpărat partea de sud a insulei Manhattan de la indieni pentru aproximativ 24 de dolari.
  2. New York s-a numit până în 1664 New Amsterdam, nume dat de olandezul Genri Hadson.
  3. New York a fost prima capitală americană între anii 1785 și 1790.
  4. Locuitorii orașului petrec în medie circa 40 de minute zilnic pentru a ajunge la serviciu.
  5. Peste 47% dintre locuitorii orașului nu vorbesc limba engleză.
  6. Celebrele taxiuri galbene au apărut în 1912, însă înainte erau roșii și verzi.
  7. Metroul din New York transportă zilnic aproximativ 5 milioane de călători.
  8. În fiecare an, în New York se lansează în jur de 250 de filme.
  9. Orașul este împărțit în cinci zone: Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens și insula Staten Island.
  10. Lungimea unei străzi din New York nu depășește 10 kilometri.
  11. New York ocupă locul 197 într-un clasament al criminalității în rândul orașelor americane.
  12. În New York au fost inventate guma de mestecat, hârtia igienică, cornetul de înghețată, ouăle Benedict
  13. În oraș există aproximativ 25.000 de restaurante și baruri.
  14. Bacșișul în New York este de 15-20% din nota de plată, însă niciodată mai puțin de 5 dolari.
  15. Anual, New York este vizitat de aproximativ 50 de milioane de turiști, care cheltuiesc în medie 30 de miliarde de dolari.
  16. Companiile de curierat primesc zilnic aproximativ 7.000 de amenzi de parcare.
  17. Rezerva federală a SUA are în New York cel mai mare depozit de aur din lume. Aflat la o adâncime de 24 de metri, seiful conține 7.000 de tone de aur, cu o valoare estimată la 90 de miliarde de dolari.
  18. Prețul unei felii de pizza și cel al unei călătorii cu metroul sunt aceleași de peste 50 de ani.
  19. Prima pizzerie din SUA a fost deschisă în New York în 1895. Se numește „Lombardis” și există și în prezent.
  20. Celebra Empire State Building are propriul cod poștal: 10118.
  21. Times Square a fost denumită astfel după ce ziarul New York Times și-a mutat redacția aici, în 1904.
  22. Podul Brooklyn este mai în vârstă cu 11 ani comparativ cu Tower Bridge din Londra.
  23. Central Park din Manhattan este cel mai vizitat parc din SUA, cu o medie de 40 de milioane de vizitatori anual.

Vezi şi Central Park – cel mai frumos parc din New York!

Urmărește-ne pe Google News