Omul Vitruvian este desenat pe hârtie, cu cerneală, și arată un bărbat în două poziții suprapuse, cu brațele și picioarele depărtate, integrat într-un cerc și un pătrat.

Ca și alte desene care îi aparțin lui Leonardo da Vinci, Omul Vitruvian pornește de la ideea potrivit căreia omul reprezintă un microcosmos al Universului. Această operă a lui Leonardo da Vinci este regăsită și sub denumirile de Canoanele Proporțiilor sau Proporțiile Omului.

Omul Vitruvian – care a fost sursa inspirației lui Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci a creat Omul vitruvian ca o ilustrație a unui pasaj ce descria proporțiile corpului uman, pasaj scris cu aproximativ 1.500 de ani înainte de arhitectul roman Vitruvius, în tratatul său De architectura. Astfel, desenul lui Da Vinci este numit chiar în onoarea arhitectului din Antichitate.

Există însă surse care susțin că Leonardo da Vinci nu ar fi fost primul care a ilustrat pasajul descris de Vitruvius. Cel care ar fi făcut asta pentru prima dată ar fi fost, de fapt, arhitectul italian Francesco di Giorgio Martini, în anii 1470. Mai mult, se pare că Da Vinci ar fi petrecut destul de mult timp în prezența acestuia, de unde reiese și posibilitatea ca imaginea Omului Vitruvian să-i fi rămas în minte chiar din lucrările lui Francesco di Giorgi.

Doi deputați PSD au făcut un scandal monstru într-un fast-food. Au refuzat să poarte mască și a intervenit poliția
Recomandări
Doi deputați PSD au făcut un scandal monstru într-un fast-food. Au refuzat să poarte mască și a intervenit poliția
 

Ce reprezintă Omul Vitruvian al lui Leonardo Da Vinci

Desenul Omul Vitruvian arată concepțiile complexe ale lui Leonardo da Vinci despre proporții. În plus, opera reprezintă piatra de temelie a încercării lui Da Vinci de asociere a omului cu natura.

“Oamenii din Antichitate spuneau că omul este o lume în miniatură; şi cu siguranţă acest nume este bine acordat, pentru că la fel cum lumea este compusă din pământ, apă, aer şi foc, trupul uman adună aceste elemente pe pământ” – spunea Da Vinci.

Ad placeholder
Ilistrație cu codul lui Da Vinci și Omul Vitruvian
Ilistrație cu codul lui Da Vinci și Omul Vitruvian

Mai mult de atât, în Renascentism, începuse să circule ideea potrivit căreia anumite părţi ale corpului uman corespundeau sau erau influenţate de diverse părţi sau astre de pe cer. Astfel, în acea perioadă, medicina şi astrologia erau strâns legate. Cercul era asociat elementelor cosmice, iar pătratul, celor pământeşti. Ulterior, această idee a fost preluată de evrei, musulmani şi chiar de creştini.

În timp ce DNA le audiază oamenii în țară, Cristi Burci și Cătălin Hideg spun din Emirate că vor face 10.000 de teste COVID pe zi, cam cât face toată România zilnic!
Recomandări
În timp ce DNA le audiază oamenii în țară, Cristi Burci și Cătălin Hideg spun din Emirate că vor face 10.000 de teste COVID pe zi, cam cât face toată România zilnic!
 
Ce reprezintă Omul Vitruvian
Ce reprezintă Omul Vitruvian

Opera Omul Vitruvian a lui Leonardo da Vinci conține, pe lângă desenul în sine, propriile observații asupra trupului uman și proporțiile acestuia. În partea de sus și cea de jos a desenului, sunt scrise de la dreapta la stânga – așa cum obișnuia să scrie Leonardo da Vinci – notițele autorului.

Primul paragraf al notițelor din partea de sus vorbește despre viziunea lui Vitruvius: “Vetruvio, arhitect, are în lucrarea sa despre arhitectură măsurătorile omului din natură, distribuite în felul următor:

 • o palmă înseamnă patru degete
 • un picior înseamnă patru palme
 • un cubit înseamnă șase palme
 • patru cubituri înseamnă un om
 • un pas înseamnă patru cubituri
 • un om înseamnă 24 de palme”
Omul Vitruvian al lui Leonardo da Vinci. Lucruri pe care nu le știai despre faimosul desen

Și partea de jos a desenului Omul Vitruvian descrie tot proporții, observații ale lui Leonardo da Vinci.

Ad placeholder
După ce primarul din Sinaia i-a dat o locuință, prim-procurorul Daniel Ghiță a închis un dosar în care era acuzată firma edilului
Recomandări
După ce primarul din Sinaia i-a dat o locuință, prim-procurorul Daniel Ghiță a închis un dosar în care era acuzată firma edilului
 

Paragraful începe astfel: “Dacă deschizi picioarele destul încât capul să coboare cu o paisprezecime din înălțimea ta și ridici mâinile destul încât degetele întinse să atingă linia creștetului tău, centrul membrelor extinse va fi ombilicul, iar spațiul dintre picioare va fi un triunghi echilateral.

 • lungimea brațelor deschise este egală cu înălțimea omului
 • lungimea distanței de la creștet până la marginea de jos a bărbiei este o zecime din înălțimea unui om
 • lungimea distanței de sub bărbie până la frunte este o optime din înălțimea unui om
 • lungimea distanței de deasupra pieptului până la frunte este o șesime din înălțimea unui om
 • lungimea distanței de deasupra pieptului până la creștet este o șeptime din înălțimea unui om
 • lățimea maximă a umerilor este un sfert din înălțimea unui om
 • lungimea de la sâni până la creștet este un sfert din înălțimea unui om
 • lungimea distanței de la cot până la vârful degetelor este un sfert din înălțimea unui om
 • lungimea distanței de la cot până la subraț este o optime din înălțimea unui om
 • lungimea unei palme este o zecime din înălțimea unui om
 • vârful penisului este la jumătatea înălțimii unui om
 • lungimea labei piciorului este o șeptime din înălțimea unui om
 • lungimea distanței de la laba piciorului până la genunchi este un sfert din înălțimea unui om
 • lungimea distanței de sub genunchi până la vârful penisului este un sfert din înălțimea unui om
 • lungimea distanței de sub bărbie până la nas și de la sprâncene până la creștet este egală cu lungimea urechilor și cu o treime din față”.
Ad placeholder

Perfecțiunea Omului Vitruvian, pusă la îndoială?

Deși este un etalon al omului perfect, desenul lui Leonardo da Vinci, ar avea și o mică “imperfecțiune”.

Hutan Ashrafian, profesor la Imperial College of London, susține într-un studiu, că modelul din opera lui da Vinci ar fi suferit de o afecţiune majoră, gravă. Profesorul a identificat o asimetrie – o umflătură în partea stângă-jos a cavităţii abdominale. Aceasta, spune el, ar fi un semn ce atestă faptul că acel bărbat din desen suferea de hernie inghinală.

Îți recomandăm să citești și:

Omul Vitruvian, expus publicului doar ocazional

Desenul Omul Vitruvian este păstrat, în prezent, în cadrul muzeului Gallerie dell’Accademia, din Veneția, Italia.

Opera lui Leonardo da Vinci – ca și alte lucrări de valoare imprimate pe hârtie – este expusă publicului doar ocazional. Asta pentru că, deși se numără printre cele mai cunoscute lucrări ale lui Leonardo da Vinci, există temeri că aceasta riscă să se deterioreze la expoziție.

Despre Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci s-a născut pe 15 aprilie 1452 și a murit pe 2 mai 1519.
Leonardo da Vinci a fost pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist şi scriitor. Este considerat cel mai de seamă reprezentant al Renaşterii italiene din perioada de apogeu a acesteia.

Ad placeholder

Leonardo da Vinci este considerat unul dintre marii inovatori ai picturii. El este autorul celebrei opere Mona Lisa şi al frescei “Cina cea de taină”. În plus, era un desenator desăvârşit, dovadă fiind chiar desenul Omul Vitruvian, un model în privinţa studiului proporţiilor.

Te-ar putea interesa și: Cine a fost Jules Verne scriitorul vizionar care a descris viitorul

Curiozități despre Leonardo da Vinci

 • Da Vinci era dislexic, ambidextru şi capabil să scrie cu o mână şi să deseneze cu cealaltă, în sensuri diferite, în acelaşi timp. Operele sale sunt scrise de la dreapta la stânga – “în oglindă”.
 • Timp de peste două decenii Leonardo da Vinci a studiat zborul păsărilor și posibilitatea de a proiecta mașini care să permită zborul. A realizat 500 de desene și a scris 35.000 de cuvinte despre aceste subiecte.
 • Leonardo da Vinci era vegetarian, un lucru de-a dreptul neobișnuit pentru vremurile sale. Și asta pentru că ar fi iubit foarte mult animalele.
 • Cele mai multe opere ale sale au rămas neterminate. În timp ce lucra la o invenție sau la un tablou, îi veneau în minte și alte idei, de care se și apuca.
 • Leonardo da Vinci era fascinat de corpul uman. Acesta ar fi disecat multe cadavre, Omul Vitruvian fiind rezultatul unor astfel de experimente.
 • Leonardo da Vinci ar fi fost fost primul om care a explicat de ce este albastru cerul. Acesta aparenţă este determinată de felul în care se reflectă lumina Soarelui în atmosfera Pământului.

Citeşte şi:

Cine a fost Fernando Magellan și cum a făcut prima călătorie în jurul lumii

Vikingii – 20 de lucruri uimitoare despre epoca vikingilor

Cine a fost Jules Verne, scriitorul vizionar care a descris viitorul

Mario Mutu locuieşte în Italia cu mama lui şi face 18 ani anul acesta. Iată cât de mult a crescut fiul cel mare al lui Adi Mutu și cât de frumos este!
PARTENERI - GSP.RO
Mario Mutu locuieşte în Italia cu mama lui şi face 18 ani anul acesta. Iată cât de mult a crescut fiul cel mare al lui Adi Mutu și cât de frumos este!
Horoscop 7 iulie 2020. Berbecii simt nevoia să se apropie de cei mai speciali dintre prietenii lor
HOROSCOP
Horoscop 7 iulie 2020. Berbecii simt nevoia să se apropie de cei mai speciali dintre prietenii lor
RECOMANDĂRI