Peștera Urșilor se află în județul Bihor, iar în jurul ei s-au format, de-a lungul timpului, numeroase povești.

Despre Peștera Urșilor

Peştera Urşilor se află în localitatea Chişcău, judeţul Bihor. Ea a fost descoperită accidental în anul 1975. În urma exploatărilor miniere locale, în cadrul unei dinamitări s-a găsit surprinzătoarea peșteră.

Au urmat explorări ale peşterii de către grupul de speologi amatori „Speodava” din Ştei, iar, mai apoi, de către specialiştii Institutului de Speologie „Emil Racoviţă”, în colaborare cu reprezentanţii Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea. În anul 1980, după 5 ani de explorări şi amenajări, Peştera Urşilor a fost deschisă pentru vizitare.

Imagine din Peștera Urșilor

Peştera Urşilor este formată din 4 galerii principale: Galeria Oaselor, Galeria Emil Racoviţă, Galeria Lumânărilor şi Galeria Ştiinţifică. Accesul în Galeria Ştiinţifică, aflată în continuarea Galeriei Emil Racoviţă şi accesibilă numai printr-un puţ de 30 m, este destinată doar speologilor profesionişti.

În cele 3 galerii principale ale Peşterii Urşilor accesibile publicului se pot vedea rămăşiţele ursului de cavernă, printr-un număr mare de fosile, care au dat şi denumirea peşterii. De asemenea se pot admira diverse formaţiuni naturale impresionante, ca stalactite şi stalagmite, unele dintre ele primind şi nume pentru carcteristicile pe care le denotă, cum ar fi: Palatul Fermecat, Căsuţa Piticilor, Lacul cu Nuferi, Sfatul Bătrânilor şi aşa mai departe.

Tot timpul anului, temperatura din peşteră este de 10 grade.

Ce poți vedea în Peștera Urșilor

Prima galerie, Galeria Urșilor (cunoscută, de asemenea, sub numele de Galeria Oaselor) găzduiește în jur de 1 500 de exponate, dintre care 140 sunt cranii de urs de cavernă. Totodată, pe pereții galeriei pot fi văzute fel și fel de urme de zgârieturi lăsate de urși pe când au fost captivi în peșteră.

Galeria Emil Racoviță, este cunoscută pentru faptul că adăpostește un schelet complet de urs ce poate fi observat chiar în poziția în care animalul a murit, precum și oasele altor specii de animale dispărute cu secole în urmă, printre care se numără capra neagră, hiena de peștera și leul. Galeria este realmente impresionantă prin numeroasele stalactite, stalagmite și domuri ce se ivesc sub imensa boltă situată la peste 10 metri înălțime.

Cea din urmă galerie, Galeria Luminilor, își întâmpină vizitatorii cu ale sale stalagmite și stalactite desprinse parcă din basme. Acestea au fost modelate de trecerea timpului până când au ajuns să ia forme cu adevărat fascinante. Unele dintre ele sunt atât de deosebite, încât speologii le-au dat chiar și nume. „Lacul cu nuferi”, „Mastodontul”, „Draperiile din Galeria Urșilor” sunt doar câteva. Galeria se închide printr-un tunel de 16 metri lungime săpat de mana omului, care este însă greu de parcurs de turiști, dar care oferă acces la suprafață.

Formațiuni din Peștera Urșilor

Cum ajungi la Peștera Urșilor

Poţi să ajungi până la Peştera Urşilor cu maşina. Accesul se face de pe drumul naţional E79 din localitatea Sudrigiu. De acolo se urmează drumul naţional 763 până în localitatea Chişcău.

Program de vizitare și tarife

Peştera Urşilor se poate vizita de marţi până duminică, între orele 10:00 – 17:00. Luni peştera este închisă.

Intrarea în peşteră se face în grup de minim 3 persoane cu câte un ghid care îţi va dezvălui multe detalii despre istoricul şi frumuseţile peşterii. Durata de vizitare a peşterii este de aproximativ 45 de minute.

Taxa de intrare în Peştera Urşilor este de 30 Lei pentru adulţi şi respectiv de 15 Lei pentru copii.

Obiective turistice în zonă

  • Parcul Natural Apuseni – Parcul Natural Apuseni este o arie protejată de interes național pe teritoriile administrative ale județelor Alba, Cluj și Bihor. Zona destul de amplă este presărată cu peșteri și cascade, iar peisajele îți taie respirația. Una dintre ele este Peștera Urșilor.
  • Groapa Ruginoasa face parte din Parcul Natural Apuseni și reprezintă o vale cu versanți abrupți, formată prin eroziune de șuvoaie (ravinare) ceea ce a determinat apariția stratelor de cuarțite (de culoare roșu-violaceu), conferind zonei (din punct de vedere peisagistic) un aspect aparte.
  • Groapa Ruginoasă crește în fiecare an, înghițind copacii de pe marginea ei. Marcajul turistic ce duce la ea este bandă galbenă, pornind din DN75.
  • Pietrele Galbenei reprezintă versantul situat în extrema sudică a Gropii de la Barsa, la care poteca turistică urcă în serpentine. Partea sudică a versantului însă este un abrupt calcaros de peste 200 de metri adâncime, cu largi priveliști. Peretele alb de stâncă lucește în soare străjuind Poiana Florilor, ca un zid de cetate apărând frumusețile platoului Platoul Carstic Padiș.
  • Poiana Florilor. Rezervația Poiana Florilor este o zonă naturală acoperită în mare parte de pâlcuri împădurite cu fag, gorun, frasin, alun sau carpen și fânețe bogate în specii rare de flori, dintre care: bulbucii de munte, săbiuța , crinul de pădure.

Povestea care a dus la denumirea Peșterii Urșilor

Există numeroase povești locale legate de Peștera Urșilor, însă denumirea are la bază una reală. Speologii au ajuns la concluzia că, din cauza unei căderi de stancă la gura de intrare, peștera a rămas blocată. Astfel, peste 140 de urși au rămas captivi înăuntru pentru eternitate. Se pare că, înfometați fiind, urșii s-au atacat reciproc până când, în final, nu a mai rămas nici unul în viață.

Schelet din Pșetera Urșilor

Alți specialiști sunt de părere că peștera era un loc de adăpost pentru urșii de cavernă acum 15.000 de ani. La bătrânețe, ca multe alte mamifere ursul de peșteră se retrăgea să moară în același loc ca și strămoșii sau predecesorii săi.

  • Afla ce trebuie sa stii despre cele mai interesante pesteri din Romania!
  • Urmărește-ne pe Google News