Despre Parcul Natural Apuseni

Are o suprafață de 75.784 hectare și în 2009 a fost premiat ca destinație turistică de excelență. 

Din punct de vedere geologic, parcul natural este format din șisturi cristaline, conflomerate, masive calcaroase, gresii și depozite permiene, dar și magmatite laramice. 

Parcul Natural Apuseni reprezintă o zonă montană cu forme de relief diversificate, de la vârfuri, abrupturi stâncoase, chei, văi, doline, evene, ponoare, peșteri, suprafețe naturale acoperite cu păduri, pășuni și pajiști. 

Există în interiorul parcului mai multe rezervații naturale precum Izbucul de la Cotețul Dobreștilor, Peștera Coiba Mare,  Pietrele Galbenei, Peștera Ghețarul de la Focul Viu, Vârful Cârligați sau Molhașul Mare de la Izbuc. 

Apele parcului natural vin din bazinele hidrografice ale mai multor râuri, printre care Arieșul Mare, Someșul Mic sau Crișul Negru. 

Parcul Natural Apuseni - priveliște
Parcul Natural Apuseni – priveliște

Tot aici, în partea nordică a munților Apuseni se află Lacul Beliș-Fântânele, un lac artificial de acumulare din Munții Gilău. 

Se găsesc aici de la păduri de conifere, păduri de foiase, la arbuști și specii ierboase precum papucul doamnei sau clopoțelul de munte. 

În plus, poți vedea aici animale precum cerb, capra neagră, lup, vulpe, râs, jder și șoarece de câmp, dar și păsări precum acvila de munte, pițigoiul moțat ori cocoșul de munte. 

Cum ajungi la Parcul Natural Apuseni 

Ca să ajungi în Parcul Natural Apuseni, poți intra pe una dintre cele trei șosele care trec pe la periferia sa: Oradea-Huedin-Cluj Napoca, prin vest. 

Oradea-Beiuș-Deva și Ștei- Câmpeni-Turda, prin sud. 

Din ele se desprind drumuri județene, locale și forestiere. Iată cum poți ajunge aici: 

 Oradea – Huedin – Cluj-Napoca E60

Din Huedin, acces auto pe DJ761B la km 10, bifurcaţie spre Beliş-Fântânele (drum asfaltat) sau Răchiţele-Ic Ponor-Padiş (drum pietruit şi de pământ);

Din Gilău, acces auto pe DJ108, spre Mărişel – Beliş-Fântânele.

Oradea – Beiuş – Deva E79

• Din Sudrigiu, pe drum judeţean, bifurcaţie spre Pietroasa – Boga – Platoul Padiş (drum pietruit şi de pământ) sau P. Urşilor şi Vl. Crăiasa (drum asfaltat).

Ştei – Câmpeni – Turda DN75

Din Câmpani, pe drum comunal, spre Valea Sighiştelului (drum pietruit);

Din Satul de vacanţă Vârtop, spre Groapa Ruginoasă, Camping Glăvoi, Cheile Galbenei (pe trasee turistice);

Din Gârda de Sus, spre Gheţarul Scărişoara, cătunul Casa de Piatră (drum pietruit), Cheile Ordâncuşii (drum asfaltat).

Activități și trasee în Parcul Natural Apuseni 

Iubitorii de natură și de drumeții au multe activități pe care le pot face aici, inclusiv trasee de dificultăți diverse, în care poți vedea peisaje spectaculoase.

Traseele sunt grupate în jurul a două magistrale importante, care traversează Parcul de la Nord la Sud pe crestele principale. 

Trasee  în Parcul Natural Apuseni

Banda Roșie

Stâna de Vale – Şaua Bohodei – Fântâna Rece – Cârligatele – Şaua Cumpănăţelul – Piatra Arsă – P-na Vărăşoaia – Cab. Vărăşoaia – Şesul Padiş – Depr. Bălileasa – P-na Glăvoi ( „La Grajduri”) – P-na Căput – Barsa Cohanului – Şaua Poniţa – Vf. Vârtop – Şaua Vârtop (Pensiunea Alpin) – Vf. Piatra Grăitoare – Şaua Tarniţa Bihorului – Vf. Cucurbăta Mare (Bihorul); Lungime 39,5 km; Durată 12-13 h

Banda Galbenă 

Stâna de Vale – Izvorul Minunilor – Canton Ciripa – Creasta dintre Valea Şutanu si Valea Moara Dracului – P-na Stânişoara  –Piatra Tâlharului – P-na Onceasa – Piatra Arsă – Cab. Vărăşoaia; Lungime 21 km; Durată 7 – 8 h

Triunghi Galben 

(Stâna de Vale) –Culmea Baia Popii – Plaiul Fericii – Măgura Ferice – Sat Ferice; Lungime 14,5 km; Durată 4 1/2 – 5 h

Traseu de legătură între staţiunea Stâna de Vale şi satul Ferice. Dificultate medie, accesibil iarna pe schiuri de tură.

Cruce Galbenă 

Stâna de Vale – Pârtia Măgarul – Vf. Custurilor – P-na Fântânele – Şaua Bohodei – (continuare pe Magistrala 1 Bandă roşie); Lungime 9 km; Durată 3 – 3 1/2 h

Parcul Munții Apuseni toamna
Parcul Munții Apuseni toamna

Traseu în circuit care permite vizitarea zonei de creastă din partea SE a staţiunii Stâna de Vale. Dificultate medie, accesibil iarna pe schiuri de tură.

Triunghi Albastru 

Sat Pietroasa – Valea Aleului – Poiana Aleului – Cascada Bohodei – Şaua Bohodei – P-na Boiului – Vl. Şerpilor – Vl. Aleului; Lungime 17 km (din care 4 km în circuitul propriu-zis); Durată 6 – 6 1/2 h (din care 2 1/2 h în circuit). Un traseu dificil, foarte abrupt pe porţiunea de circuit efectiv, nerecomandat decât turiştilor bine pregătiţi fizic.

Banda Albastră 

Sat de vacanţă Boga – Dl. Păltinetul – Vf. Fântâna Rece – Şaua Bohodei(continuare pe Magistrala 1 Bandă roşie); Lungime 9,5 km; Durată 3 1/2 – 4 1/2 h

Crucea Roșie 

(Poiana Glăvoi) – Vl. Cetăţilor – Pârâul Sec – culme Chicera – Vl. Gârdişoara – cătun Casa de Piatră

Triunghi Galben 

Sat Pietroasa – Vl. Crişului Pietros – Între Ape – Vl. Galbenei – Vl. Luncşoara – Cornul Poniţa – Vl. Cobleşului – Comuna Arieşeni; Lungime 25 km; Durata 6 1/2 – 7 1/2 h. 

Banda Galbenă 

Şaua Vârtop – Groapa Ruginoasă – Valea Cheia Rea – Vf. Grohoţilor – Vf. Faţa Goală – Ştei; Lungime 28 km; Durată 7 – 8 h.

De asemenea, se găsesc locuri de campare în Parcul Național Apuseni în Valea Sighiștelului, intravilan Padiș, intravilan Ic Ponor, intravilan Gârda de Sus.

Obiective turistice în Parcul Natural Apuseni 

Dacă vii aici, trebuie neapărat să vizitezi aceste locuri care nu doar că îți vor oferi o priveliște splendidă, dar te vor aduce mai aproape de natură și vei simți că te deconectezi de grijile cotidiene, respirând aer curat de munte. 

Şesul şi Cabana Padiş

Aflat la o altitudine de 1225 de metri, Șesul Padiș este un platou carstic, aproape plan, cu diverse scobituri, unele cu lacuri, altele cu pâlcuri de molizi. În extremitatea nordică se află Peștera Padiș, care pătrunde sub Muntele Boghii. 

Peștera Urșilor 

S-a format în cariera de marmură de la Chișcău o spărtură prin care a coborât artificierul miner Curta Traian din localitate.  Are o mulțime de formațiuni speologice, fiind unică în rândul peșterilor. Aici se găsesc și resturile de fosile ale ursului de cavernă, dispărut de 15.000 de ani. 

Măgura Vânătă

Este o creastă în formă de sector de cerc, lungă de 12 kilometri care se înalță din zona de izvoare a Someșului Cald până în Vârful Măgura Mică. 

Peștera Ghețarul Scărișoara 

La o altitudine de 1165 de metri, se află la marginea platoului carstic Scărișoare. Peștera este lungă de 720 de metri și adâncă de 105 metri. 

Ghețarul de la Vârtop 

Numită și Peștera Minunată este o frumusețe situată la 1170 de metri altitudine, în apropierea cătunui Casa de Piatră din comuna Arieșeni. 

Poaiana Florilor

Poaiana Florilor este situată pe versantul ce coboară sub abruptul Pietrei Galbene până în Valea Galbenă. Aici se găsesc un grup de poieni ca niște insule în pădurea de fag.

Parcul Național Retezat – unde se află și ce activități poți face. Trasee și obiective turistice în zonă

Sursa foto: 123rf.com

       
FOTO S-a iubit cu Adrian Cristea și a fost căsătorită cu un alt mare fotbalist, iar acum arată cu totul diferit!
PARTENERI - GSP.RO
FOTO S-a iubit cu Adrian Cristea și a fost căsătorită cu un alt mare fotbalist, iar acum arată cu totul diferit!
BOMBĂ! Ce relație a existat între Nuțu Cămătaru și Monica Gabor: ‘Mi-a adus-o mie primul și...’
Playtech.ro
BOMBĂ! Ce relație a existat între Nuțu Cămătaru și Monica Gabor: ‘Mi-a adus-o mie primul și...’
„Ai vrut să pleci și ai plecat”. Cristina, o farmacistă din Botoşani s-a sinucis la doar trei luni de la nuntă. Tânăra de 30 de ani a lăsat o scrisoare de adio
Observatornews.ro
„Ai vrut să pleci și ai plecat”. Cristina, o farmacistă din Botoşani s-a sinucis la doar trei luni de la nuntă. Tânăra de 30 de ani a lăsat o scrisoare de adio
Horoscop 8 decembrie 2021. Gemenii sunt deja înclinați spre lipsă de concentrare, ce duce la consecințe neplăcute
HOROSCOP
Horoscop 8 decembrie 2021. Gemenii sunt deja înclinați spre lipsă de concentrare, ce duce la consecințe neplăcute
Motivul pentru care bătrânul din Vaslui și-a omorât soția și fiul cu securea este absolut cutremurător. Unde se ducea când a făcut accident
Știrileprotv.ro
Motivul pentru care bătrânul din Vaslui și-a omorât soția și fiul cu securea este absolut cutremurător. Unde se ducea când a făcut accident
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Telekomsport
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Cum să faci masca facială perfectă… cu doar puțină imaginație
PUBLICITATE
Cum să faci masca facială perfectă… cu doar puțină imaginație