Mergi direct la conținut »
Reacția Ministerului Sănătății, după ce Apa Nova a anunțat că apa e bună de băut. Sorina Pintea: "Nu am spus că nu e potabilă"
Sănătate și Fitness Libertatea > Lifestyle > Sănătate și Fitness > Reacția Ministerului Sănătății, după ce Apa Nova a anunțat că apa e bună de băut. Sorina Pintea: "Nu am spus că nu e potabilă"

Reacția Ministerului Sănătății, după ce Apa Nova a anunțat că apa e bună de băut. Sorina Pintea: „Nu am spus că nu e potabilă”

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a susţinut joi, 31 ianuarie, că doar a recomandat, nu a obligat populaţia să nu folosească apă de la robinet, subliniind că nu a spus nicio clipă că apa nu ar fi potabilă. Mai mult, ieri, a cerut Apa Nova să anunțe că apa conține clor peste limitele legale, lucru care nu s-a întâmplat.

De Dragoș Tănase,

„Am recomandat, nu am obligat populaţia să nu folosească apa de la robinet nici pentru igiena personală, nici pentru consum, dar am recomandat şi am considerat necesar că fiecare trebuie să ia o decizie cunoscând faptele. Pentru testarea pentru metale grele şi microorganisme durează un anumit timp, de aceea am spus şi acest lucru, că aşteptăm şi aceste rezultate de laborator pentru a le comunica populaţiei. Nu am spus nicio clipă că apa nu este potabilă. Între apă cu un nivel de clor ridicat şi apă potabilă există o diferenţă. De altfel, Direcția de Sănătate Publică (DSP)  în cursul dimineţii a prelevat probe pentru a testa clorul în sectorul 3, acolo nu au fost probleme”, a declarat Sorina Pintea, într-o conferinţă de presă.

DSP a primit o mulțime de sesizări de la cetățenii din sectoarele 5 și 6, apa avea un puternic miros și gust de clor, de metale grele. În acel moment, conducerea DSP a luat legătura cu Apa Nova cerându-i să posteze pe site-ul propriu amănunte legate de calitatea apei și buletine de analize din 29 ianuarie.

Inspectorii DSP au luat probe și au constatat o depășire a nivelului de clor peste limitele legale admise. Acest lucru a fost comunicat firmei Apa Nova, cu o adresă prin care i se cerea acesteia ca depășirile de clor sunt peste limitele legale admise și că se recomandă nefolosirea în acest moment a apei. Lucru care nu s-a întâmplat.

DSPMB (Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București – n.r.) a informat Ministerul Sănătății, iar Ministerul Sănătății a convocat specialiștii care au consultat ghidurile OMS (Organizația Mondială a Sănătății – n.r.), știind că trebuie să informăm populația din sectoarele 5 și 6 care sunt rezultatele probelor prelevate.

Am transmis în comunicat că dacă populația consumă apă cu un nivel de clor depășit, asta nu are influențe asupra sănătății pe termen scurt sau lung, dar poate să provoace persoanelor care au alergii, suferă de astm, de anumite boli rare un discomfort și agravarea simptomelor”, a mai spus Sorina Pintea.

Ministerul Sănătății a făcut, miercuri seară, bucureștenilor recomandarea să nu folosească apa care miroase puternic a clor, prepararea hranei sau igiena personală, după ce analizele de laborator au arătat că s-a folosit clor peste limita legală la tratarea apei în urma unei poluări cu amoniu produse pe râul Argeş.

Direcţia de Sănătate Publică a primit, în cursul zilei de miercuri, de la locuitorii din sectoarele 5 şi 6, sesizări privind calitatea apei potabile.

În cursul zilei de astăzi se prelevează noi probe și este posibil ca apa să revină la limitele legale de clor, a precizat ministrul Sănătății, adăugând că testele de laborator pentru depistarea metalelor grele pot dura câteva zile.

Sorina Pintea mai spune că „Ministerul Sănătății a procedat corect anunțând toți factorii, inclusiv populația. Am anunțat compania Apa Nova, dar și populația trebuia anunțată”.

Ministerul Sănătăţii a anunțat, miercuri seară, că recomandă bucureştenilor să nu folosească apa de la robinet care miroase puternic a clor pentru băut.

Reprezentanţii Apa Nova au recunoscut că este o problemă din cauza topirii bruşte a depunerilor de gheaţă şi zăpadă, dar susţin că apa este potabilă şi respectă standardele de calitate.

Primarul Municipiului București (PMB), Gabriela Firea, trimite Corpul de control să facă verificări cu privire la situația apei furnizate de Apa Nova. Compania insistă că apa de la robinet este bună de folosit și nu reprezintă un pericol pentru populație.

Guvernul PNL privatizează programele naționale de sănătate! Prețul sănătății va fi și mai mare pentru pacienții cu venituri mici
Recomandări

Guvernul PNL privatizează programele naționale de sănătate! Prețul sănătății va fi și mai mare pentru pacienții cu venituri mici

Directorul general adjunct al Apa Nova, Mihai Savin, prezent la ședința Consiliului General Al Municipiului Bucureşti (CGMB) de astăzi, a spus că apa furnizată de companie este potabilă și nu reprezintă un pericol pentru sănătate, pentru că majorarea cantității de clor s-a făcut în limitele legii.

„Rezultatele probelor prelevate nu indică depășiri ale clorului. În fapt, a existat într-adevăr o depășire pe Argeș a indicatorului amoniu, iar măsura cea mai rapidă a fost o creștere a dozei de clor, dar nu peste limitele admise de lege. Această doză de clor a dat în anumite puncte din sectorul 6 un miros de clor. Ulterior, am trecut la alimentarea orașului preponderent din Dâmbovița. Monitorizăm încontinuu tot ce se întâmplă, apa este potabilă”, a declarat el.


Citește și… Condamnată la moarte și la recunoștință. De două decenii, o femeie dintr-un sat vasluian luptă pentru viață cu sistemul sanitar, cu geografia, cu birocrația, cu starea vremii


 

Close
Închide
  Close