Cuprins:
De ce este bine să fii hidratat corespunzător vara
Menținerea temperaturii corpului este doar unul dintre motivele pentru care este important să rămâneți hidratat în căldura verii.
Aproximativ 60% din corpul nostru este alcătuit din apă. Așa că trebuie să ne asigurăm că ne refacem pierderile suferite, în special cu transpirația crescută vara.
Deși am auzit cu toții recomandarea de opt pahare de apă pe zi, nevoile de hidratare variază de la o persoană la alta și se modifică în funcție de căldură, umiditate și nivelul de activitate. Ca un ghid general, specialiștii sugerează că indivizii consumă aproximativ 20 ml de apă pe kilogram de greutate corporală în fiecare zi. Persoanele care fac sport sau lucrează în aer liber pe vreme caldă ar trebui să urmărească un minim de 30 ml de lichid pe kilogram de greutate corporală.
Setea poate să nu apară până când nu suntem deja deshidratați. De asemenea, semnele de sete se pot diminua odată cu vârsta, așa că nu astepta până când îți este foarte sete.
Alți indicatori ai deshidratării includ oboseala; ameţeală; gura și/sau buzele uscate; urinare rară, de obicei mai puțin de patru ori pe zi.
Un pahar cu apă înainte de cafeaua de dimineață vă poate trezi tractul gastrointestinal și îmbunătăți digestia, mai ales dacă ne trezim ușor deshidratați.
De ce nu e bine să bei alcool când e foarte cald
Un cocktail rece ca gheața, cu o mică umbrelă de hârtie, ar putea suna bine pe plajă. Însă e bine să știi că un cocktail cu alcool când e foarte cald nu va fi la fel de răcoritor precum o băutură fără alcool pentru corpul tău. Asta pentru că alcoolul doar te deshidratează mai mult. Acest lucru este valabil chiar și pentru bere.
Dacă simțiți că vă doriți foarte mult un cocktail sau o altă băutură cu alcool pe timp de vară, beți o sticlă de apă între fiecare băutură alcoolică pentru a rămâne hidratat.
La fel ca alcoolul, cofeina are, de asemenea, același efect de deshidratare. Cu toate acestea, cofeina ar trebui să fie bine consumată în cantități moderate, chiar și când vremea este mai răcoroasă. Ca și în cazul băuturilor cu alcool, și atunci când beți băuturi cu cofeină este bine să consumați mai multă apă.
Rețete de băuturi răcoritoare de vară fără alcool
Cocktail green apple
- 2 lămâi
- 400 ml de suc de mere verzi
- 400 ml suc de pepene galben
- gheață
- o felie de lime
Pune sucul de la două lămâi într-o carafă, adaugă peste cuburi de gheață, apoi 400 ml suc de mere verzi, 400 ml suc de pepene galben și amestecă ușor cu o spatulă. Toarnă într-un pahar pe care l-ai răcit în prealabil și ornează-l cu o felie de lime sau măr.
Limonadă cu pepene roșu
- 100 zahăr
- 100 g de apă
- 400 g de pepene verde tăiat în cuburi
- 400 g de apă rece
- ½ cană de suc proaspăt de lămâie
- 6 căni de cuburi de gheață
Pune pepenele roșu într-un blender. Acoperă și pasează până la omogenizare. Strecoară totul printr-o sită cu ochiuri fine. Pune zahărul și 100 ml de apă într-o cratiță la fierbere la foc mediu-mare, până când zahărul se dizolvă, aproximativ 5 minute. Se ia de pe foc. Încorporează apa rece și sucul de lămâie.
Împarte gheața în 12 pahare și pune 2 până la 3 linguri de piure de pepene roșu peste gheață, apoi acoperă cu limonadă. Se amestecă ușor înainte de servire.
Limonadă cu căpșuni
Ingrediente:
- sucul de la o lămâie zemoasă,
- 2-3 lime stoarse,
- 1 kg de căpşuni pe spălate şi strivite,
- zahăr brun şi apă plată.
Mod de preparare:
Se amestecă toate ingredientele şi se lasă la rece sau se servește cu cuburi de gheaţă. E preferabil să cureţi căpşunele şi să pui zahăr peste ele, apoi să le lași câteva ore la frigider – astfel, îşi vor lăsa siropul. Apoi se pasează şi se amestecă cu celelalte ingrediente.
Cocktail Hugo fără alcool
Ingrediente:
- sirop de soc
- apă minerală
- mentă
- lămâie verde
- gheață
Și în acest caz vă puteți juca cu cantitățile așa cum vă place, important este să păstrați ingredientele. Cocktailul Hugo mai este numit câteodată și cocktail alb și asta doar pentru că nu este colorat. În realitate însă, el este transparent. Un plus de culoare în pahar este dat de mentă și lime.
Descoperă cele mai bune rețete de cocktail Hugo
Cocktail Elimarys fără alcool
Ingrediente
- 90 ml suc de ananas
- 1 lingură de Grenadină
- 120 ml limonadă
- zmeură
- 1 felie de lămâie verde
Pune limonada într-un pahar de vin Adaugă sucul de ananas. Pune zmeura cu grijă, astfel încât să nu se amestece băuturile. Toarnă deasupra o lingută de Grenadină. Adaugă felia de lămâie verde și un pai.
Rețete de băuturi răcoritoare de vară cu alcool
Cocktail summer spritz
Ingrediente:
- 30 ml de dry gin
- 20 ml de suc de limetă proaspăt stors
- 50 ml de suc de ananas
- 50 ml de vin spumant foarte rece
- ½ fructul pasiunii
- gheață
Mod de preparare: Într-un shaker special se pune un pumn de gheață pisată și miezul de la jumătate din fructul pasiunii, după care se adaugă ginul, sucul de limetă și sucul de ananas și se amestecă foarte bine. Apoi, într-un pahar tip flute se strecoară amestecul obținut, iar la final se toarnă, ușor, deasupra vinul spumant foarte rece.
Descoperă cele mai bune rețete de cocktail-uri cu gin și fructe
Mimosa cocktail
Ingrediente:
- 90 ml de prosecco
- 45 ml de suc de portocale
- 15 ml de lichior de portocale
Mod de preparare: Se toarnă într-un pahar tip flute lichiorul de portocale, apoi sucul de portocale, iar la final vinul spumant și se amestecă bine. Paharul se va decora cu o felie de portocală. Rețeta originală de Mimosa se prepară cu șampanie.
Cocktail Hugo
Ingrediente:
- 30 ml de sirop de flori de soc
- 50 ml apă carbogazoasă
- 150 ml Prosecco
- gheaţă
- mentă proaspătă
- lămâie verde felii
Mod de preparare:
Puneți o mână de gheață într-un pahar mare de cocktail împreună cu câteva frunze de mentă rupte. Adăugați siropul de flori de soc cu un strop de apă și apoi completați cu Prosecco Se amestecă rapid și se ornează cu lămâie verde.
Minty Limete
Ingrediente:
- mentă proaspată,
- câteva felii de limetă,
- zahăr brun
- spumant alb.
Zdrobiti feliile de limetă împreună cu frunzele de mentă și îndulciți cu un strop de zahăr brun. Adăugaţi totul într-un pahar, împreună cu fulgi de gheaţă și completaţi cu spumant alb. Pentru un plus de aromp, puteți pudra un praf de scortisoară la final.
Rețete de băuturi răcoritoare cu cafea
Iced Cappucino
Pregătește 150-200 ml cappuccino, lasă-l să se răcească. Dacă îl bei dulce adaugă o linguriță de zahăr, dacă nu renunță la el. Apoi pune și 2,3 cuburi de gheață. Pune-le pe toate într-un pahar înalt și ornează-l cu câteva boabe de cafea.
Espresso cu gheață și mentă
Prepară un espresso. Într-un pahar mare pune fulgi de gheață, sau cuburi, adaugă cafeaua, 50 ml de lapte și o linguriță sirop de mentă. Presară deasupra câteva frunze de mentă proaspătă sau chiar puțină frișcă.
Caffe frappe cu înghețată
Prepară un espresso lung, lasă-l să se răcească, după care pune-l într-un pahar înalt. Adaugă lapte șu spumă de lapte, o cupă de înghețată și câteva cuburi de ghață. Poți adăuga și un praf de scorțișoară.
Poți pregăti un frappe la blender. Pune cafea instant în blender, gheață, lapte rece, o picătură de esență de rom, o cupă de înghțată de vanilie și un pahar de apă. Mixează totul și bucură-te de aromă.
Ce să mănânci pentru a te răcori
Mâncarea pe care o mănânci te poate ajuta, de asemenea, să te răcoresști. Încercați să vă ajustați dieta astfel încât să includă următoarele:
Fructele și legumele sunt ușor de digerat și adesea bogate în apă. Salatele și alte mâncăruri bogate în produse de sezon vă vor face să vă simțiți ușor și hidratați.
Alimentele și băuturile hidratante includ:
- pepene
- căpșune
- ciorbe si supe reci
- rosii
- ardei gras
- suc de cocos
Mancaruri picante
Popular în climatele calde, gustul de iute însoțit de senzația de furnicături cauzată de consumul de alimente picante au un scop: transpirația chiar îți răcorește corpul. Puțin piper cayenne sau salsa pot adăuga multă aromă oricărei mese.