Beneficiile alimentației de post

Alimentația de post, care presupune eliminarea produselor de origine animală, poate oferi o serie de beneficii pentru sănătate și este adoptată de tot mai multe persoane.

Postul poate ajuta la eliminarea toxinelor acumulate în organism datorită unei diete mai bogate în fructe și legume, care sunt pline de antioxidanți și fibre.

De asemenea, consumul crescut de fibre din legume, fructe, leguminoase și cereale integrale poate ajuta la reglarea tranzitului intestinal și la prevenirea constipației.

Consumul regulat de alimente pe bază de plante este asociat cu un risc redus de boli cardiovasculare, hipertensiune, diabet de tip 2 și anumite tipuri de cancer. Alimentele de origine vegetală sunt bogate în fitonutrienți și fibre, care au efecte benefice asupra sănătății inimii și metabolismului.

O dietă bogată în vitamine, minerale și nutrienți esențiali poate contribui la un nivel crescut de energie și o stare generală de bine.

Și, deloc în ultimul rând, pentru multe persoane, postul are și o semnificație spirituală și poate contribui la o stare mentală mai bună, prin reducerea stresului și promovarea unei stări de liniște și claritate.

Este important de știut că beneficiile unei alimentații de post sunt mai pronunțate atunci când aceasta este bine planificată și echilibrată pentru a evita deficiențele nutriționale. Înainte de a începe un regim alimentar de post, este recomandat să consulți un specialist în nutriție pentru a te asigura că vei primi toți nutrienții necesari.

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

Reţete de chifteluţe de post

Chifteluțele de post sunt o alternativă vegetală la chifteluțele tradiționale din carne, fiind preparate din ingrediente precum leguminoase (năut, linte), legume (cartofi, morcovi, dovlecei) și diverse condimente. Acestea sunt adesea prăjite sau coapte și pot fi servite ca aperitiv, în sandwich-uri, sau alături de diverse garnituri.

Chifteluțele de post sunt apreciate pentru gustul lor savuros și pentru faptul că sunt o opțiune sănătoasă și nutritivă, bogată în proteine și fibre.

Falafel – unele dintre cele mai bune chifteluțe de post

Falafel - unele dintre cele mai bune chifteluțe de post
Falafel – unele dintre cele mai bune chifteluțe de post
  • 216 g boabe năut
  •  95 g boabe fava (bob, pasule)
  •  25 g cartof fiert
  •  100 g ceapă
  •  2 cășei usturoi
  •  pătrunjel proaspăt tocat
  •  coriandru proaspăt tocat
  •  menta proaspătă tocată
  •  un vârf de linguriță de sabaa baharat (amestec de condimente libanez)
  •  jumătate de linguriță boia
  •  jumătate de linguriță chimion
  •  jumătate de linguriță bicarbonat de sodiu
  •  sare
  •  piper
  •  ulei pentru prăjit
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

Mod de preparare

Cu o istorie bogată și răspândite în întreaga lume, aceste chiftele sunt o parte integrantă a bucătăriei mediteraneene. Ele pot fi savurate ca un aperitiv delicios, învelite într-o lipie moale alături de legume proaspete și sosuri aromate sau servite alături de o salată proaspătă.

Boabele de năut și boabele de bob se pun la înmuiat în apă rece peste noapte. Se folosește de trei ori mai multă apă decât boabe.
Boabele de năut și bob se scurg de apă. Bobul se curăță de coajă.
Într-un robot de bucătărie se adaugă boabele de năut, bob, ceapa, usturoiul, bicarbonatul de sodiu și condimentele (coriandru, menta, pătrunjel, boia, chimion, sare, piper, sabaa baharat). Se mixează până se obține un amestec omogen.
Amestecul obținut se frământă pe blatul de lucru timp de cel puțin 1 minut. Amestecul pentru chiftele libaneze se pune într-un castron, se acoperă și se lasă să se odihnească timp de 30 de minute la frigider.
Într-o tigaie se încinge uleiul la foc mare. Uleiul trebuie să aibă o adâncime de minim 5 cm.

Chiftelele libaneze de post, din năut, se formează cu ajutorul mâinilor. Apoi se prăjesc în ulei timp de 2-3 minute pe toate părțile sau până ce capătă o culoare maro-roșiatică. Se scot cu ajutorul unei spumiere și se așază pe hârtie de bucătărie pentru a se scurge de ulei. Sursă retete.unica.ro

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

Chifteluțe de post cu cartofi și ciuperci

Chifteluțe de cartofi
Chifteluțe de cartofi
  •  2 cartofi
  •  1 leg. pătrunjel
  •  praf sare
  •  ulei
  •  praf boia
  •  2 cepe
  •  praf piper
  •  1 cană ciuperci
  •  2 linguri orez
  •  3 linguri făină

Mod de preparare

Cartofii pentru aceste chiftele de post se curăță și se pun la fiert. Separat, se pune la fiert orezul. Ceapa tocată se călește puțin.

Cartofii fierți se scurg, se pasează și se amestecă cu orezul fiert, ceapa călită, pătrunjelul tocat și ciupercile date prin mașină de tocat. Se pune boia, sare și piper.

Din compoziția rezultată se fac chifteluțe care se dau prin făină și se prăjesc în ulei încins. Aceste chiftele de post se servesc calde.

Descoperă și rețete de mâncare cu cartofi de post.

Chifteluțe indiene de post

Onion bhaji - chufteluțe indiene de post
Onion bhaji – chufteluțe indiene de post
  •  1 ceapă galbenă
  •  2 cepe roșii
  •  2 căței de usturoi
  •  1 vârf de linguriță praf de ghimbir
  •  1/2 linguriță turmeric
  •  1/2 linguriță pătrunjel uscat
  •  1/2 linguriță boia picantă
  •  100 g făină
  •  1 vârf de linguriță bicarbonat
  •  60-80 ml apă
  •  sare și piper după gust
  •  ulei

Mod de preparare

Taie ceapa fâșii (să arate ca niște mini-spaghete, mai exact) și amestec-o într-un bol cu făina, bicarbonatul și toate condimentele.

Adaugă o linguriță de ulei și 60 ml de apă, amestecă bine până când ceapa e bine acoperită de aluat. Dacă acesta nu s-a distribuit în mod egal, adaugă și restul de apă și amestecă.

Încinge ulei în tigaie. Când începe să sfârâie, adaugă din aluatul format câteva „chifteluțe„, având grijă să nu se lipească între ele, desigur.

Prăjește-le pe ambele părți până se rumenesc și scapă de excesul de ulei scoțându-le pe un șervețel de hârtie. Le poți face și la cuptor, în tavă, ca să fie mai sănătoase.

Chiftele de ciuperci cu sos alb

  • 600 g ciuperci
  •  2 legaturi ceapă verde
  •  1 legatura mărar
  •  1 legatura pătrunjel
  •  100 g pesmet
  •  sare
  •  piper
  •  ulei pentru prăjit
Pentru sos
  •  1 căpăţână usturoi
  •  1-2 legaturi mărar
  •  50 g margarină
  •  1 lingura făină
  •  300 ml lapte de soia

Mod de preparare

Se curăţă ciupercile, se spală, se taie mărunt şi se amestecă cu verdeaţa.
Ceapa verde se curăţă, se toacă mărunt şi se căleşte.
Într-un bol, se amestecă ciupercile, verdeaţa, ceapă tocată, pesmetul , sarea şi piperul măcinat. Se formează chifteluţele, se mai trec printr-un strat de pesmet şi apoi se prăjesc.

Separat, într-o cratiţă, se pune margarina să se topească şi se stinge cu făină şi laptele călduţ. Se amestecă uşor până capătă consistenţa unei ciulamale. După ce s-a fiert, se pune mărarul şi usturoiul pisat şi se condimentează cu sare şi piper, după gust. Chiftelele se servesc cu sosul alb. Sursa- retete.unica.ro

Chifteluțe de dovlecei

Chifteluțe de dovlecei
Chifteluțe de dovlecei
  • un kg dovlecei
  •  3-4 linguriţe ulei de măsline
  •  2 castraveţi
  •  o legătură mărar
  •  250 iaurt de soia
  •  100 pesmet
  •  ulei pentru prăjit
  •  100 brânză vegetală
  •  piper
  •  sare
  •  o legătură pătrunjel verde
  •  o legătură mărar
  •  o legătură usturoi
  •  2 legături ceapă verde
  •  3-4 căţei usturoi

Mod de preparare

Se spală ceapa, usturoiul şi dovleceii. Ceapa şi usturoiul se toacă mărunt iar dovleceii se dau pe răzătoarea mare. Se pun în sită şi se scurg uşor prin presare.

Verdeaţa se spală, se toacă mărunt şi se amestecă cu celelalte ingrediente împreună cu caşcavalul ras în prealabil şi cu pesmetul. Dacă nu se leagă compoziţia, puneţi 1-2 linguriţe de ulei. Se condimentează cu sare şi piper.

Se modelează chifteluţele, se trec prin pesmet şi se prăjesc la foc potrivit, în uleiul încins.
Separat, se prepară sosul. Se amestecă iaurtul de soia cu uleiul de măsline, cu usturoiul pisat mărunt şi cu castraveţii tocaţi fin. Se adaugă mărar şi sare.

Chifteluțe de post cu soia și ciuperci

  • 200 g granule de soia
  •  300 g ciuperci
  •  2-3 căţei de usturoi
  •  2 cartofi fierţi
  •  2 morcovi fierţi
  •  1 lingura pesmet
  •  1 legatura pătrunjel
  •  1 lingura făină
  •  ulei pentru prăjit
  •  sare
  •  piper

Mod de preparare

Granulele de soia se fierb conform indicaţiilor înscrise pe ambalaj, apoi se lasă la scurs într-o strecurătoare. Ciupercile se curăţă, se spală şi se fierb 10 minute în apă cu sare. Se scurg şi se taie cubuleţe.

Se amestecă granulele de soia cu ciupercile, cartofii fierţi daţi pe răzătoare şi morcovii fierţi, tăiaţi cubuleţe. Se condimentează cu sare, piper şi usturoi pisat, apoi se adaugă o lingură de pesmet şi pătrunjel verde tocat.

Se formează chiftele, se dau prin făină, se scutură între palme de surplusul de făină şi se prăjesc în ulei încins. Se lasă la scurs pe o hârtie absobantă şi se servesc cu salate de sezon.

Sursă foto – Shutterstock.com.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Știrileprotv.ro
Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
FANATIK.RO
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Observatornews.ro
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții
HOROSCOP
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI