Măslinele sunt consumate din cele mai vechi timpuri, sunt bogate din punct de vedere nutritiv, fiind considerate una dintre minunile naturii.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Informații despre măslin și măsline

Măslinele sunt fructe comestibile, de culoare brun-verzuie, extrem de bogate în ulei.

Măslinele aparțin unui grup de fructe numite drupe sau fructe de piatră și sunt înrudite cu mango, cireșe, piersici, migdale și fistic.

Unele măsline imature sunt verzi și devin negre când se coc. Altele rămân verzi chiar și atunci când sunt pe deplin coapte.

Măsline proaspat cuese
Măsline proaspat cuese

În regiunea mediteraneană, 90% din măsline sunt folosite pentru fabricarea uleiului de măsline.

Măslinul este un arbore din familia oleacee, originar din Siria și zonele de litoral din Turcia, foarte răspândit și în Grecia continentală și în arhipelagul elen. Este considerat „arborele veșnic roditor”, fiind un arbore cu o longevitate extraordinară, având o uimitoare putere de regenerare, dând mereu rădăcini și lăstari noi.

CRIZĂ LA RCA. Răspunsul Euroins după ce Consiliul ASF a votat în unanimitate că fac raportări paralele și e caz de Parchet: „Nu avem cunoștință. Vom coopera pe deplin cu autoritățile”
Recomandări
CRIZĂ LA RCA. Răspunsul Euroins după ce Consiliul ASF a votat în unanimitate că fac raportări paralele și e caz de Parchet: „Nu avem cunoștință. Vom coopera pe deplin cu autoritățile”

Genul olea conține în jur de 20 de specii larg răspândite în jurul globului. Sunt pomi mici întâlniți în zonele limitrofe Mării Mediterane, în sudul Africii, în sud-estul Asiei, în estul Australiei. Frunzele măslinilor se mențin verzi pe întreaga durată a anului. Măslinul preferă climate cu ierni blânde și veri toride, se dezvoltă foarte bine pe soluri calcaroase atinse de briza mării.

Arborele măslin
Arborele măslin

Beneficii și proprietăți ale măslinelor

Măslinele sunt foarte bogate în vitamina E și în alți antioxidanți puternici. Studiile arată că acestea sunt bune pentru inimă și pot proteja împotriva osteoporozei și a formării celuelor cancerigene.

Valori nutriționale pentru 100 g măsline

 • Calorii: 115
 • Apă: 80%
 • Proteine: 0,8 grame
 • Carbohidrati: 6,3 grame
 • Zahăr: 0 grame
 • Fibre: 3,2 grame
 • Grăsime: 10,7 grame
 • Grăsimi saturate: 1,42 grame
 • Monosaturate: 7,89 grame
 • Polinesaturate: 0,91 grame

Grăsimile din măsline

Măslinele conțin 11-15% grăsimi, din care 74% la sută este acid oleic, un tip de acid gras monosaturat. Este componenta principală a uleiului de măsline.

INVESTIGAȚIE. Lovitură pe piața RCA: documente interne, obținute de la avertizori de integritate din Euroins, au dus la un seism. ASF a decis ieri să facă plângere penală întregii conduceri a liderului asigurărilor RCA din România!
Recomandări
INVESTIGAȚIE. Lovitură pe piața RCA: documente interne, obținute de la avertizori de integritate din Euroins, au dus la un seism. ASF a decis ieri să facă plângere penală întregii conduceri a liderului asigurărilor RCA din România!

Acidul oleic este legat de mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv scăderea inflamației și un risc redus de boli de inimă. In plus, studiile arată că poate chiar ajuta la prevenirea cancerului.

Vitamine și minerale

Măslinele sunt o sursă bună de mai multe vitamine și minerale, dintre care unele se adaugă în timpul procesării. Compușii benefici ai acestui fruct includ:

 • Vitamina E. Alimentele bogate în grăsimi din plante conțin de obicei cantități mari din acest puternic antioxidant.
 • Fier. Măslinele negre sunt o sursă bună de fier, ceea ce este important pentru celulele roșii din sânge pentru a transporta oxigenul
 • Cupru. Acest mineral esențial lipsește adesea în dieta tipică occidentală. Deficiența de cupru vă poate crește riscul de boli de inimă
 • Calciu. Cel mai abundent mineral din corpul tău, calciul, este esențial pentru funcția osoasă, musculară și nervoasă .
 • Sodiu. Majoritatea măslinelor conțin cantități mari de sodiu, deoarece sunt ambalate în saramură sau apă sărată.

Alți nutrienți benefici

Măslinele sunt bogate în mulți compuși vegetali, în special antioxidanți, inclusiv:

 • Oleuropein. Acesta este cel mai abundent antioxidant din măslinele proaspete, necoapte. Este legat de multe beneficii pentru sănătate.
 • Hidroxitirosol. În timpul coacerii măslinelor, oleuropeinul este descompus în hidroxitirosol. Este, de asemenea, un puternic antioxidant.
 • Tirozol. Cel mai răspândit în uleiul de măsline, acest antioxidant nu este la fel de puternic ca hidroxitirosolul. Cu toate acestea, poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă
 • Acid oleanolic. Acest antioxidant poate ajuta la prevenirea leziunilor hepatice, la reglarea grăsimilor din sânge și la reducerea inflamației
 • Quercetin. Acest nutrient poate reduce tensiunea arterială și poate îmbunătăți sănătatea inimii.
Ce a găsit Curtea de Conturi la ROMARM în urmă cu doi ani. Buget depășit pentru salariul directorului Țuțu și probleme la utilajele din afacerea cu Pițurcă
Recomandări
Ce a găsit Curtea de Conturi la ROMARM în urmă cu doi ani. Buget depășit pentru salariul directorului Țuțu și probleme la utilajele din afacerea cu Pițurcă

Fibre și carbohidrați

Măslinele cuprind 4-6% glucide, făcându-le un fruct cu conținut scăzut de carbohidrați.

Majoritatea acestor carbohidrați sunt fibre. De fapt, fibrele reprezintă 52-86% din conținutul total de carbohidrați.

Prin urmare, conținutul net de carbohidrați digerabili este foarte scăzut. Cu toate acestea, măslinele sunt încă o sursă relativ slabă de fibre, deoarece 10 măsline furnizează doar aproximativ 1,5 grame.

Proprietăți antioxidante

Studiile au demonstrat că antioxidanții dietetici vă reduc riscul de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul. Măslinele sunt bogate în antioxidanți, cu beneficii pentru sănătate, de la combaterea inflamației până la reducerea creșterii microorganismelor.

Mențin sănătatea inimii

Colesterolul ridicat din sânge și tensiunea arterială sunt ambii factori de risc pentru bolile de inimă.

Acidul oleic, principalul acid gras din măsline, este asociat cu îmbunătățirea sănătății inimii. Poate regla nivelul colesterolului și poate proteja colesterolul LDL (rău) de oxidare. Mai mult, unele studii observă că măslinele și uleiul de măsline pot reduce tensiunea arterială.

Mențin sănătatea oaselor

Osteoporoza se caracterizează prin scăderea masei osoase și a calității osoase. Ratele osteoporozei sunt mai scăzute în țările mediteraneene decât în ​​restul Europei, ceea ce duce la speculații că măslinele ar putea proteja împotriva acestei afecțiuni

Unii dintre compușii vegetali găsiți în măsline și în uleiul de măsline s-au dovedit a ajuta la prevenirea pierderii osoase în studiile efectuate pe animale.

Prevenirea cancerului

Măslinele și uleiul de măsline sunt consumate în mod obișnuit în regiunea mediteraneană, unde ratele de cancer și alte boli cronice sunt mai mici decât în ​​alte țări occidentale. Acest lucru se poate datora parțial conținutului ridicat de antioxidanți și acid oleic. Studiile arată că acești compuși perturbă ciclul de viață al celulelor canceroase din sân, colon și stomac.

Contraindicații

Măslinele sunt considerate fructe sigure și foarte sănătoase, dar este recomandat totuși, consumul moderat.

Măslinele pot conține metale grele și minerale precum bor, sulf, staniu și litiu. Consumul unei cantități mari de metale grele poate afecta sănătatea și poate crește riscul de cancer. Cu toate acestea, cantitatea acestor metale din măsline este, în general, cu mult sub limita legală. Prin urmare, acest fruct este considerat sigur.

Unele soiuri de măsline – mai ales coapte, măsline negre din California – pot conține cantități mari de acrilamidă ca urmare a procesării. Acrilamida este legată de un risc crescut de cancer în unele studii, deși alți oameni de știință pun la îndoială legătura.

Uleiul de măsline

Ulei de măsline
Ulei de măsline

Grăsimile sănătoase din măsline sunt extrase pentru a produce ulei de măsline, una dintre componentele cheie ale dietei mediteraneene incredibil de sănătoase.

Uleiul de măsline este uleiul natural extras din măsline, rodul măslinului.

Aproximativ 14% din ulei sunt grăsimi saturate, în timp ce 11% sunt polinesaturați, cum ar fi acizii grași omega-6 și omega-3.

Dar acidul gras predominant în uleiul de măsline este o grăsime mononesaturată numită acid oleic, care reprezintă 73% din conținutul total de ulei.

Studiile sugerează că acidul oleic reduce inflamația și poate avea chiar efecte benefice asupra genelor legate de cancer.

Grăsimile mononesaturate sunt, de asemenea, destul de rezistente la căldură ridicată, făcând din uleiul de măsline extravirgin o alegere sănătoasă pentru gătit.

Soiuri de măsline și metode de procesare

Cele mai comune soiuri de măsline întregi sunt:

 • Măsline verzi spaniole, murate
 • Măsline negre grecești, crude
 • Măslinele din California, coapte cu oxidare, apoi murate

Deoarece măslinele sunt foarte amare, de obicei nu sunt consumate proaspete. În schimb, sunt sărate și fermentați. Acest proces îndepărtează compușii amari precum oleuropeinul, care sunt cei mai abundenți în măslinele necoapte.

Procesare măsline
Procesare măsline

Cele mai scăzute niveluri de compuși amari se găsesc la măslinele negre coapte.

Cu toate acestea, există unele soiuri care nu necesită prelucrare și pot fi consumate când sunt coapte complet.

Prelucrarea măslinelor poate dura de la câteva zile până la câteva luni, în funcție de metoda utilizată. Metodele de procesare se bazează adesea pe tradițiile locale, care afectează gustul, culoarea și textura fructului.

Acidul lactic este important și în timpul fermentației. Acționează ca un conservant natural care protejează măslinele de bacteriile dăunătoare.În prezent, oamenii de știință studiază dacă măslinele fermentate au efecte probiotice. Acest lucru ar putea duce la îmbunătățirea sănătății digestive.

Rețete cu măsline

Măslinele sunt fructe foarte apreciate atât consumate ca atare, cât și incluse în numeroase rețete culinare.

Pastă de măsline

Pasta de masline
Pasta de masline

Ingrediente:

 • 200 g măsline kalamata
 •  100 g măsline verzi cu migdale
 •  50 g măsline negre fără sâmburi şi fără sare
 •  2-3 fire usturoi
 •  2 fire ceapă
 •  75 g unt
 •  75 g brânză mascarpone
 •  sare
 •  coaja de la o lămâie verde
 •  1 baghetă albă
 •  busuioc verde

Mod de preparare:

Se trec măslinele sub un jet de apă rece şi se pun să se scurgă în sită sau pe un şervet absorbant de bucătărie. Se desfac măslinele de sâmburi, se taie cât se poate de mărunt şi se pun într-un bol mai înalt, împreună cu untul moale, crema de brânză, sarea şi piperul. Se lasă câteva minute la temperatura camerei.

Separat, se curăţă şi se spală ceapa şi usturoiul şi se toacă mărunt. Se amestecă cu măslinele, cu coaja de lămâie, cu busuiocul verde tocat mărunt şi se pasează cu blenderul până se obţine o pastă untoasă. Se mai potriveşte cu sare, dacă mai este nevoie şi apoi se lasă câteva minute la rece. Între timp, se taie bagheta felii şi se prăjeşte. Se ung cu pasta de măsline şi se servesc ornate cu ardei verde tăiat mărunt sau castravete.

Limbă cu măsline

Limba cu masline
Limba cu masline

Ingrediente:

 •  500 g limbă fiartă și feliată
 •  50 ml ulei
 •  1 ceapă
 •  2 căței usturoi
 •  100 grame măsline kalamata fără sâmburi
 •  50 ml vin roșu
 •  300 ml apă
 •  50 grame pulpă de roșii
 •  sare și piper după gust

Mod de preparare:

Într-o tigaie încingem uleiul și adăugăm ceapa și usturoiul, până ce se înmoaie. Adăugăm și pulpa de roșii și lăsăm câteva minute. Turnăm apa și așteptăm până începe să fiarbă. După ce compoziția dă într-un clocot, punem și vinul.

Punem în tigaie limbile feliate, condimentăm (având grijă la sare, pentru că măslinele pe care le vom adăuga vor fi deja sărate). După ce mâncarea fierbe cam 10 minute, adăugăm și măslinele. Mai lăsăm să fiarbă totul cu un capac deasupra aproximativ un sfert de oră.

Dacă mai este nevoie, mai adăugăm sare și piper. Mâncarea este gata și poate fi servită alături de orez, piure sau paste.

Sursă – retete.unica.ro

Paste cu sos de roșii și măsline

Paste cu masline
Paste cu masline

Ingrediente:

 • 300 g paste
 •  1 ceapă
 •  2-3 căţei de usturoi
 •  400 g roşii decojite în suc de roşii
 •  100 ml vin alb
 •  150 g măsline negre
 •  oregano, sare și piper – după gust

Mod de preparare:

Începem cu pastele, care se fierb conform indicațiilor de pe pachet. Se trec apoi printr-un jet de apă rece şi se lasă la scurs.

Pentru sosul de roșii, ceapa şi usturoiul se toacă mărunt şi se călesc în ulei încins. Se sting cu vin îndoit cu apă şi se fierb înăbuşit timp de 10 minute. Se adaugă măslinele, sucul de roşii şi roşiile tăiate cubuleţe.Sosul de roșii se lasă la foc mic 15-20 minute, până se îngroaşă, după care se condimentează după gust cu sare, piper şi oregano.

Pastele fierte, după ce s-au răcit, se pun într-un bol şi se amestecă cu 2-3 picături de ulei. Adaugă sosul de roşii cu măsline peste paste se amestecă ușor. Așa ai făcut simplu și rapid cele mai bune paste cu sos de roșii și măsline.

În România avea un job bun, dar în 1983 a decis să fugă în SUA și s-a angajat ca femeie de serviciu. Au trecut 40 de ani de atunci, incredibil cu ce se ocupă acum Ileana
GSP.RO
În România avea un job bun, dar în 1983 a decis să fugă în SUA și s-a angajat ca femeie de serviciu. Au trecut 40 de ani de atunci, incredibil cu ce se ocupă acum Ileana
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Anunţ pentru românii cu pensii până în 3.000 de lei. Câţi bani ar lua în plus pensionarii
Playtech.ro
Anunţ pentru românii cu pensii până în 3.000 de lei. Câţi bani ar lua în plus pensionarii
Îl mai ții minte pe Pistruiatul? Uite cum arată copilul-minune al anilor '70
Viva.ro
Îl mai ții minte pe Pistruiatul? Uite cum arată copilul-minune al anilor '70
Case de vânzare cu 10.000 de lei, în România. Motivul pentru care mulţi vor să se mute aici
Observatornews.ro
Case de vânzare cu 10.000 de lei, în România. Motivul pentru care mulţi vor să se mute aici
Ce a pățit elevul din Bacău care a bătut și a băgat cu capul în toaletă doi colegi. Întreaga scenă, filmată și apoi postată online
Știrileprotv.ro
Ce a pățit elevul din Bacău care a bătut și a băgat cu capul în toaletă doi colegi. Întreaga scenă, filmată și apoi postată online
O mireasă i-a invitat la nunta sa pe toți foștii ei iubiți. Le-a pregătit o surpriză uriașă, imaginile au devenit virale
FANATIK.RO
O mireasă i-a invitat la nunta sa pe toți foștii ei iubiți. Le-a pregătit o surpriză uriașă, imaginile au devenit virale
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
Orangesport.ro
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
Horoscop 2 februarie 2023. Racii ar fi bine să se protejeze de orice fel de exagerare, inclusiv de momentele în care li se pare că povara este mare
HOROSCOP
Horoscop 2 februarie 2023. Racii ar fi bine să se protejeze de orice fel de exagerare, inclusiv de momentele în care li se pare că povara este mare
Noile creații Nespresso în ediție limitată
PUBLICITATE
Noile creații Nespresso în ediție limitată