Năutul este planta leguminoasă, denumită și „Cicer arietinum” în latină, sau mazărea berbecilor. Este planta originară din Asia cu boabe care se aseamănă celor de mazăre, caracteristica diferențiatoare fiind forma embrionului în formă de cerc, asemenea unui cap de berbec, și culoarea de roz deschis, galben.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Informații despre năut

Planta de năut este acoperită în întregime de perișori care secretă acid oxalic și acid malic. Tufa năutului este răsfirată și poate avea înălțimea între 30 și 70 de cm. Florile au dimensiuni mici, de culoare albă, galbenă, roz ori albastră. Păstaia năutului este scurtă și umflată, cu o formă ovală sau rombică.

Năutul este cunoscut încă din Evul Mediu. Era cultivat în republici din Federația Rusă, în Asia Centrală, Africa, Indica, dar și în diferite țări din Europa precum Spania, Italia sau Bulgaria. În perioada când Dobrogea era parte componentă a Imperiului Otoman, acolo unde trăia o mare comunitate turcă, existau culturi de năut și pe teritoriul României.

Analiză. Ministrul Agriculturii, o nouă abordare controversată: „Nu sunt de acord cu marca proprie din magazine”. Specialiștii spun că românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse
Recomandări
Analiză. Ministrul Agriculturii, o nouă abordare controversată: „Nu sunt de acord cu marca proprie din magazine”. Specialiștii spun că românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse

Năutul este alimentul bogat în proteine, săruri minerale, calciu, fier, magneziu, potasiu, dar și în complexul de vitamin B. Este bogat în proteine și poate înlocui o mare parte din proteinele din carne.

Poate fi consumat într-o varietate de rețete culinare, de la supe, mâncăruri, dar și adăugat în rețete de platouri reci, precum rețete de chiftele, rețete de sarmale sau chiar pilafuri. Boabele de năut se fierb, se pisează, apoi se amestecă cu alte ingredient și dau gust preparatului principal.

Este un aliment ideal de introdus în rețete pentru diabetici, deoarece năutul este bogat în fibre și reglează nivelul glucozei în sânge.

Beneficiile consumului de năut

Năutul este un aliment bogat în calciu, zinc, vitamina K, nutrienți esențiali pentru dezvoltarea și menținerea unei structure osoase dense și puternice. Este alimentul natural care ajută în producerea colagenului ce are un rol important în menținerea sănătății sistemului osos.

Adjuvant pentru sănătatea inimii datorită conținutului ridicat de fibre, potasiu și vitamine. Acestea ajută la scăderea nivelului de cholesterol în sânge și diminuează riscul de apariție a bolilor cardiovasculare.

Bun în reglarea tensiunii arteriale, deoarece ajută în formarea celulelor sanguine, datorită conținutului de fier.

Interviu: Ce vor moldovenii? Despre regionalizarea României și practici de bună guvernare. „Modelul ultracentralist de la București a ținut județele Moldovei în subdezvoltare”
Recomandări
Interviu: Ce vor moldovenii? Despre regionalizarea României și practici de bună guvernare. „Modelul ultracentralist de la București a ținut județele Moldovei în subdezvoltare”

Poate scădea colesterolul rău (LDL), deoarce conține cantități importante de magneziu și folați. Folații ajută la scăderea nivelului aminoacidului homocisteina și întăresc vasele de sânge.

Năutul este bun pentru digestie. Este bogat în fibre și poate îmbunătăți digestia, prevenind constipația, dar este și un aliment indicat pentru consum în rândul persoanelor care se confruntă cu sinfromul colonului iritabil.

Năutul ajută activitatea cerebrală deoarece proteinele din compoziție, aminoacizii, ajută neurotransmițătoii să funcționeze optim, iar sistemul nervos să se dezvolte armonios.

Năut- Beneficii, rețete rapide și sănătoase
Boabe de năut

Tipuri de năut

Boabele de năut se găsesc pe piață sub diferite mărimi sau culori, deoarece acestea diferă în funcție de modul cum au fost cultivate, dar și de momentul recoltării. Există următoarele tipuri de năut:

Năut Desi – care, în limba hindi înseamnă “de-al locului”, și care reprezintă culturi importante în India. Năutul Desi are boabe mici, cu exterior închis la culoare și miez galben.

Coaliția PNL-PSD a decis să aibă candidat comun pentru Primăria Capitalei. Medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit
Recomandări
Coaliția PNL-PSD a decis să aibă candidat comun pentru Primăria Capitalei. Medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit

Năut Kabuli – care în limba hinde înseamnă „din Kabul”, și se presupune să proveniența lui este din Afganistan. Acest tip de năut are boabe mai mari, lucioase și deschise la culoare. Este cultivat, cu preponderență, în sudul Europei, dar și în Africa de Nord, Chile sau Afganistan.

Năut verde – este tipul de năut care se culege timpuriu de pe vrej, iar boabele sunt ulterior congelate pentru a-și păstra culoarea proaspătă, dar și umiditatea.

Năut negru – este numit și chana dal și este adesea consumat în preparate indiene. Are culoare închisă, deoarece boabele sunt uscate la soare, înainte de a fi adăugate în rețete, pentru a căpăta o culoare ruginie.

Făină de năut – Este cunoscută și ca „besan” sau „chana” și este folosită, de regulă, în tocănițe, curry sau clătite. Este des folosită în bucătăria italiană, acolo unde este folosită și pentru paste sau mămăligă, dar și pentru diverse tipuri de făină amestecate precum garfava (o combinație între năut și boabe de fasole fava, dar și făina dhokra, o combinație între orez, linte și năut.

Cum se fierbe năutul

Pentru început, năutul se spală în câteva ape, după care se pune într-un vas și boabele se acoperă cu apă. Se lasă la înmuiat între 12 și 15 ore, timp în care își dublează volumul.

Se clătesc boabele în câteva ape, după care se pune totul la fiert, la foc mic. Se îndepărtează ori de câte ori este nevoie spuma de la suprafață și se lasă la fiert aproximativ o oră, în funcție de mărimea boabelor. Odată fierte, boabele se pot sfărâma mai ușor și vor căpăta o consistență cremoasă.

Cum se păstrează corect năutul fiert

Năutul se găsește sub formă uscată sau la conservă. Pachetul de semințe de năut trebuie ferit de umezeală, depozitat într-un recipient vidat ori într-un loc rece și întunecos. Boabele de năut fierte și bine scurse pot fi păstrate într-un recipient cu capac, o caserolă care se închide ermetic sau o pungă autosigilantă și pot fi ținute în frigider până la 5 zile.

Dacă vrei să păstrezi boabele fierte pentru mai mult timp, atunci le poți pune în congelator, dar doar după ce le-ai șters cu un șervețel de hârtie, pentru a fi perfect uscate.

Curiozități despre năut

  • Caii romanilor erau hrăniți cu năut pentru a le spori virilitatea;
  • Grecii și egiptenii consumau năut drept afrodisiac;
  • Evreii consumau leguminoasa doar la sărbători tradiționale, deoarece acesta reprezenta cercul vieții;
  • Năutul crește pe tot parcursul anului, chiar și pe terenurile nisipoase;
  • Este un substitut al cărnii, dar și un substitut de cafea încă din secolul XIX.
  • Datorită conținutului ridicat de triptofan și serotonină, năutul ajută la un somn odihnitor.

Rețete cu năut

Supă cremă de năut

Ingrediente

  • 300 gr boabe de năut din conservă; 
  • 200 ml zeamă de supă de legume sau apă;
  • 2 cepe;
  • 4 căței de usturoi;
  • 1/2 ceașcă de vin alb;
  • sare de mare, cimbru, pătrunjel, ulei de masline 

Mod de preparare

Pune ulei, 3 linguri, într-o cratiță mare, cu pereți groși. Adaugă ceapa pe care ai tocat-o mărunt și usturoiul pe care l-ai mărunțit. Condimentează cu puțină sare și praf de cimbru și lasă să se călească pentru 3,5 minute, amestecând constant.

Adaugă acum și boabele de năut și vinul. Amestecă și lasă pentru câteva minute, la foc mare, până când se absoarbe jumătate din cantitatea de vin.

Adaugă acum și zeama de la supă, sau apa, condimentează după gust și mai lasă la fiert pentru aproximativ 30 de minute, sau până când boabele de năut s-au înmuiat.

Acum, oprește focul și, cu ajutorul unui blender, pasează totul. Condimentează totul și amestecă până când ai obținut o supă cremă.

Năut- Beneficii, rețete rapide și sănătoase
Supă cremă de năut

Năut în sos tomat 

Ingrediente

Mod de preparare

Se scurge năutul. Într-o cratiţă se pune uleiul şi se căleşte ceapă tăiată mărunt. Se pun usturoiul feliat şi năutul, se acoperă cu apă şi se lasă la fiert 10 de minute. Apoi se pune conserva de roșii în bulion, se potriveşte gustul de sare şi se mai lasă la fiert 10 minute. Se ornează cu pătrunjel tocat.

Humus

Ingrediente

  • o cutie de năut la conservă;
  • o linguriţă de pastă de susan (tahini);
  • sare:
  • 2 căţei de usturoi:
  • 2 linguri ulei de măsline:
  • o lingură suc de lămâie.

Mod de preparare

Se scurge năutul (se mai păstrează puţin lichid) şi se pasează cu blenderul. Se adaugă pastă de susan, căţeii de usturoi tăiaţi, sucul de lămâie, sare, uleiul de măsline şi se mixează în continuare. Dacă e prea gros se mai adaugă zeamă din conservă. Se serveşte cu pâine prăjită.

Năut- Beneficii, rețete rapide și sănătoase
Humus din năut

Falafel 

Ingrediente

  • 2 conserve de năut;
  • 2 linguri tărâţe de psyllium;
  • 1 cană pătrunjel tocat;
  • 1 morcov;
  • o ceapă:
  • 6 căţei de usturoi;
  • 4-5 linguri de făină;
  • 1 linguriţă boia dulce;
  • ½ linguriţă chimion măcinat;
  • sare şi piper;
  • 2 linguri tahini;
  • 3-4 linguri de ulei pentru prăjit.

Mod de preparare

Se adaugă năutul scurs în robotul de bucătărie şi se mixează bine până devine pastă. Se pune pasta de năut într-un bol mai mare şi se adaugă morcovul dat pe răzătoare, ceapa și usturoiul tocate și restul ingredientelor.

Se amestecă bine până se formează o pastă. Se pune puţin ulei la încins, într-o tigaie antiaderentă. Se modelează chifteluţele şi se pun la prăjit, 2 minute pe fiecare parte.

Burgeri de năut

  • 400 g năut gata fiert;
  • o ceapă;
  • o lingură pătrunjel;
  • o lingură suc de lămâie;
  • 1/2 linguriță chimen;
  • 1/2 linguriță coriandru;
  • 1/2 linguriță ghimbir;
  • 2 căței usturoi;
  • 2 linguri făină;
  • 3 linguri amidon;
  • ulei pentru prăjit.

Se scurge năutul de apa din conservă și se trece repede sub un jet de apă. Se mixează, se adaugă chimenul, coriandrul și ghimbirul și se amestecă.

Se pun apoi amidonul, ceapa tăiată mărunt, sucul de lămâie, usturoiul pisat, pătrunjelul tocat, se amestecă bine, apoi se pune faina și se amestecă din nou. Se formează burgeri care se dau la frigider pentru o oră. Se prăjesc în ulei și se scot să se scurgă pe șervete de hârtie.

Sursă foto: 123rf.com

Sursă info: healthline.com www.webmd.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (6)

Nicoleta1807   •   16.11.2023, 13:28

O rețeta cu multe beneficii!

Luizamatza   •   07.11.2023, 09:58

Un ingredient mai putin popular in romania.

Roxana22   •   25.10.2023, 21:19

O reteta excelenta si simpla de facut

Vezi toate comentariile (6)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Municipiul din România care-și pierde principala sursă de venit și populația: “Furăm ce mai apucăm. Oamenii mai închid ochii, că ne văd amărâți”
FANATIK.RO
Municipiul din România care-și pierde principala sursă de venit și populația: “Furăm ce mai apucăm. Oamenii mai închid ochii, că ne văd amărâți”
Teo Trandafir recunoaște că relația dintre ea și fiica ei s-a schimbat: „Probabil și ea ascunde niște lucruri față de mine. Realitatea este că…”. Maia are 19 ani / EXCLUSIV
Viva.ro
Teo Trandafir recunoaște că relația dintre ea și fiica ei s-a schimbat: „Probabil și ea ascunde niște lucruri față de mine. Realitatea este că…”. Maia are 19 ani / EXCLUSIV
Familia Măruță, baie de mulțime, la Londra. Eva și-a prezentat filmul, David și-a sărbătorit ziua de naștere, iar Andra a cântat pe Wembley Arena
Libertateapentrufemei.ro
Familia Măruță, baie de mulțime, la Londra. Eva și-a prezentat filmul, David și-a sărbătorit ziua de naștere, iar Andra a cântat pe Wembley Arena
Moment uluitor cu Ioan Niculae: „M-a șocat. Pentru mine e inacceptabil!”
GSP.RO
Moment uluitor cu Ioan Niculae: „M-a șocat. Pentru mine e inacceptabil!”
Anunț important pentru românii care au primit sporuri, prime sau alte bonusuri. Ce trebuie să facă pentru a avea pensii majorate
FANATIK.RO
Anunț important pentru românii care au primit sporuri, prime sau alte bonusuri. Ce trebuie să facă pentru a avea pensii majorate
Rareș Bogdan, întrebat dacă l-ar prefera pe Piedone la Primăria Capitalei, susținut de PSD și PNL: ”Ei, pe dracu` cu mă-sa”
Știrileprotv.ro
Rareș Bogdan, întrebat dacă l-ar prefera pe Piedone la Primăria Capitalei, susținut de PSD și PNL: ”Ei, pe dracu` cu mă-sa”
Wow, ce casă au Florin Dumitrescu și soția lui, Cristina! Așa tapet mai rar vezi, chiar e deosebit! Imaginile din locuința celebrului bucătar fac furori pe internet!
Unica.ro
Wow, ce casă au Florin Dumitrescu și soția lui, Cristina! Așa tapet mai rar vezi, chiar e deosebit! Imaginile din locuința celebrului bucătar fac furori pe internet!
Fabulos! Gică Hagi a refuzat să-l ajute cu numărul de telefon pe Gică Popescu, când a aflat ce fată vrea să cunoască: "Nu, nu, nu"
Orangesport.ro
Fabulos! Gică Hagi a refuzat să-l ajute cu numărul de telefon pe Gică Popescu, când a aflat ce fată vrea să cunoască: "Nu, nu, nu"
ANM a actualizat prognoza meteo până în 15 aprilie. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunţă încălzire, dar şi ploi abundente
Observatornews.ro
ANM a actualizat prognoza meteo până în 15 aprilie. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunţă încălzire, dar şi ploi abundente
Horoscop 19 martie 2024. Berbecii este bine să facă un efort pentru a ține sub control tendința de a interpreta totul după intențiile și dorințe lor
HOROSCOP
Horoscop 19 martie 2024. Berbecii este bine să facă un efort pentru a ține sub control tendința de a interpreta totul după intențiile și dorințe lor
RECOMANDĂRI