MENIU CAUTĂ
, de Rodica Dirzu

NAUT – Rețete sănătoase, rapide și delicioase

Distribuie

Năutul este o leguminoasă uscată bogată în proteine și vitamine care poate ține și loc și de carne. Se gătește rapid și este sățios. De la năut se consumă atât păstăile tinere, verzi, preparate ca supe sau mâncăruri, cât și boabele prăjite și măcinate care se pot consuma în amestec cu cafea sau chiar ca înlocuitor de cafea. Năutul este asemănător cu soia și se poate folosi în prepararea chiftelelor, sarmalelor sau pilafurilor, fiind un bun înlocuitor pentru carne. 

Năutul poate constitui chiar un înlocuitor foarte bun pentru cafea. Boabele de năut prăjite și măcinate au un efect puternic stimulent digestiv și nervos. Năutul amestecat cu cafea este asociat uneori cu restricțiile alimentare de pe timpul dictaturii lui Ceaușescu, când cafeaua naturală nu era adesea disponibilă ca atare. Cu toate acestea se știe că din năut și cicoare se poate realiza o cafea naturală care nu e contraindicata pentru copii, neavand cofeina. Sursa wikipedia.org

Fiind din ce în ce mai popular in România, acesta și-a câștigat un loc binemeritat pe mesele românilor. Iți prezentăm câteva moduri de a folosi boabele de năut. Rețete cu năut:

Năut în sos tomat 

Ingrediente pentru năut în sos tomat:

  • o conservă de năut,
  • 1 conservă de roşii în bulion,
  • 1 ceapă,
  • 1 lingură ulei,
  • 1-2 căţei de usturoi,
  • sare,
  • pătrunjel

Preparare năut în sos tomat:

Se scurge năutul. Într-o cratiţă se pune uleiul şi se căleşte ceapă tăiată mărunt. Se pun usturoiul feliat şi năutul, se acoperă cu apă şi se lasă la fiert 10 de minute. Apoi se pun roşiile tăiate mărunt, se potriveşte gustul de sare şi se mai lasă la fiert 10 minute. Se ornează cu pătrunjel tocat.

humus

Humus

Boabele de năut fierte, pisate și apoi amestecate cu pasta din semințele de susan (denumită și tahini) la care se adaugă condimente, poartă denumirea de humus sau houmous, un fel de mâncare popular în Orientul apropiat si Balcani.

Ingrediente humus:

  • o cutie de năut la conservă,
  • o linguriţă de pastă de susan (tahini),
  • sare,
  • 2 căţei de usturoi,
  • 2 linguri ulei de măsline,
  • o lingură suc de lămâie

Preparare humus:

Se scurge năutul (se mai păstrează puţin lichid) şi se pasează cu blenderul. Se adaugă pastă de susan, căţeii de usturoi tăiaţi, sucul de lămâie, sare, uleiul de măsline şi se mixează în continuare. Dacă e prea gros se mai adaugă zeamă din conservă. Se serveşte cu pâine prăjită.

falafel

Falafel 

Chiftelele prăjite din făină de năut se numesc falafel și sunt populare mai ales in Liban și Israel.

Ingrediente falafel:

  • 2 conserve de năut,
  • 2 linguri tărâţe de psyllium,
  • 1 cană pătrunjel tocat,
  • 1 morcov,
  • o ceapă,
  • 6 căţei de usturoi,
  • 4-5 linguri de făină,
  • 1 linguriţă boia dulce,
  • ½ linguriţă chimion măcinat,
  • sare şi piper,
  • 2 linguri tahini;
  • 3-4 linguri de ulei pentru prăjit

Preparare falafel:

Se adaugă năutul scurs în robotul de bucătărie şi se mixează bine până devine pastă. Se pune pasta de năut într-un bol mai mare şi se adaugă morcovul dat pe răzătoare, ceapa și usturoiul tocate și restul ingredientelor.

Se amestecă bine până se formează o pastă. Se pune puţin ulei la încins, într-o tigaie antiaderentă. Se modelează chifteluţele şi se pun la prăjit, 2 minute pe fiecare parte.

Burgeri de năut

Ingrediente pentru burgeri din năut:

burgeri cu naut

Burgeri cu năut

  • 400 g năut gata fiert
  • o ceapă
  • o lingură pătrunjel
  • o lingură suc de lămâie
  • 1/2 linguriță chimen
  • 1/2 linguriță coriandru
  • 1/2 linguriță ghimbir
  • 2 căței usturoi
  • 2 linguri făină
  • 3 linguri amidon
  • ulei pentru prăjit
Mod de preparare burgeri din năut:

Se scurge năutul de apa din conservă și se trece repede sub un jet de apă. Se mixează, se adaugă chimenul, coriandrul și ghimbirul și se amestecă.

Se pun apoi amidonul, ceapa tăiată mărunt, sucul de lămâie, usturoiul pisat, pătrunjelul tocat, se amestecă bine, apoi se pune faina și se amestecă din nou. Se formează burgeri care se dau la frigider pentru o oră. Se prăjesc în ulei și se scot să se scurgă pe șervete de hârtie.

Citește mai multe despre falafel, humus, naut și reteta pe Libertatea.

Comentarii