Bananele sunt foarte de sănătoase, sățioase și delicioase. Acestea conțin mai mulți nutrienți esențiali și oferă beneficii pentru organism. De multe ori însă se întâmplă ca bananele să se coacă mult prea tare și atunci le putem folosi cu succes în anumite rețete de prăjituri sau alte dulciuri.

Rețete cu banane

Fie că faci un clasic banana bread, fie că vrei să le incluzi în alte rețete de prăjituri cu dulciuri cu banane, aceste fructe vor da o textură și o aromă aparte, așa că merită să încerci.

Banana bread

Rețete de prăjituri cu banane - banana bread
Rețete de prăjituri cu banane – banana bread

Poate cea mai cunoscută rețetă de prăjituri cu banane este cea de banana bread. Iată cum se face.

Ingrediente

  • 3-4 banane;
  • 220 gr făină;
  • 140 gr zahăr;
  • 100 gr unt sau o jumătate ceașcă de ulei;
  • 80 gr nuci;
  • 50 ml lapte;
  • Un ou;
  • Două lingurițe praf de copt;
  • Ciocolată.

Mod de preparare

Decojește bananele și pisează-le mărunt într-un bol. Amestecă-le până obții o pastă omogenă. Peste banane adaugă și untul moale, laptele, oul, zahărul și nucile pe care le-ai mărunțit după bunul plac înainte. Amestecă totul până compoziția devine una uniformă.

EXCLUSIV. PNRR-ul avansează în ritm de melc. Zeci de restanțe ale Guvernului Ciolacu. România riscă să piardă miliarde de euro
Recomandări
EXCLUSIV. PNRR-ul avansează în ritm de melc. Zeci de restanțe ale Guvernului Ciolacu. România riscă să piardă miliarde de euro

Peste amestecul din bol presară treptat făina amestecată cu praful de copt. Amestecă în continuu pentru a evita formarea cocoloașelor. Toată compoziția pune-o într-o tavă de chec pe care ai uns-o în prealabil cu puțin ulei. Adaugă în compoziție și câteva bucăți mărunțite de ciocolată. Pune totul la cuptor pentru aproximativ o oră la o temperatură de 180 grade C. Checul pe bază de piure de banane este desertul ușor de făcut în casă pe care îl poți și personaliza în funcție de gust și preferințe. Pentru un plus de gust și aromă, poți pregăti o glazură de caramel pe care să o pui deasupra desertului imediat cum l-ai scos din cuptor.

Pentru asta vei avea nevoie de câteva linguri de zahăr brun pe care le vei pune într-o ceașcă de apă și vei amesteca bine până zahărul se mai dizolvă. Când rețeta este aproape gata, deschide cuptorul și adaugă siropul peste. Mai lasă câteva minute și în acest timp și glazura se va întări, după care scoate din cuptor și lasă să se răcească.

Prăjitură cu cremă de banane și mere

Rețete de prăjituri cu banane
Rețete de prăjituri cu banane
România, între țările care vor pierde zile de vreme confortabilă în următorii ani. Balcanii, zona cea mai afectată din Europa de schimbările climatice
Recomandări
România, între țările care vor pierde zile de vreme confortabilă în următorii ani. Balcanii, zona cea mai afectată din Europa de schimbările climatice

Ingrediente

  • 4 banane;
  • 2 mere;
  • 120 gr făină;
  • 80 ml ulei;
  • 30 gr musli;
  • Un ou;
  • O lingură amidon,
  • o lingură scorțișoară;
  • 50 gr semințe de dovleac;
  • 50 gr stafide;
  • Extract de vanilie,
  • extract de rom.

Mod de preparare

Amestecă într-un bol încăpător făina cu musli, uleiul, oul, scorțișoara, extractul de rom și semințele de dovleac. Continuă să amesteci până când compoziția este una omogenă, care nu se mai lipește. Dacă mai este nevoie, mai poți adăuga făină sau puțin ulei.

Într-o tavă rotundă pune foaie de copt, iar peste adaugă aluatul făcut mai sus. Între timp, pregătește umplutura. Pune într-un blender bananele împreună cu extractul de vanilie. Amestecă amidonul cu puțină apă caldă și pune în blender. Amestecă bine pentru câteva secunde apoi toarnă totul peste blatul din tavă. Merele toacă-le cubulețe mici și pune-le peste compoziția de prăjitură din tavă. Presară scorțișoară deasupra, o lingură, două, cât preferi, apoi dă totul la cuptor pentru aproximativ 50 de minute, la 190 de grade.

Gogoși cu banane

Gogoși cu banane
Gogoși cu banane
Ionela Maria Ciolan, cercetătoare în politica de securitate a UE: „Europa nu mai este sigură. Trebuie să ne pregătim pentru o eră de competiție geopolitică acerbă”
Recomandări
Ionela Maria Ciolan, cercetătoare în politica de securitate a UE: „Europa nu mai este sigură. Trebuie să ne pregătim pentru o eră de competiție geopolitică acerbă”

Ingrediente:

  • 4 banane coapte
  • 250 g faină
  • 1 ou
  • ulei pentru prăjit
  • zahăr pudră pentru servit

Mod de preparare:

Pasează bananele cu furculița sau într-un robot de bucătărie. Adaugă faina și oul, apoi amesteca. Aluatul trebuie să fie suficient de solid încât să nu curgă, prin urmare daca e necesar, mai adaugă faina. Ia cu o linguriță aluat pentru gogoșile din banane și pune-l la prăjit în baie de ulei încins. Gogoșile din banane sunt gata când devin aurii. Servește-le cu zahăr pudră presărat pe deasupra.

Rețetă de desert cu banane prăjite

Una dintre cele mai populare rețete cu banane este și cea de banane prăjite.

Ingrediente:

  • 5-6 banane coapte decojite și tăiate în jumătate, pe lungime
  • 60 g făină
  • 60 ml lapte
  • 50 g zahăr
  • 1 ou
  • 120 g nucă de cocos mărunțită
  • 1/8 linguriță sare
  • 1 lingură unt rom sau lichior, la alegere

Mod de preparare:

Într-un castron se pune făina cernută și sarea, se încorporează oul și apoi treptat laptele și zahărul, amestecând până se obține un aluat gros și omogen. Se trece fiecare bucată de banană prin aluat, apoi se tăvălește prin nucă de cocos. Într-un wok se încinge untul și se prăjesc bananele timp de 4-5 minute până devin aurii. Se scot pe un platou cu prosop de hârtie pentru scurgere. Se servesc calde, stropite cu rom.

Brioșe cu banane

Ingrediente:

  • 500 g faină
  • 180 g zahăr
  • 3 banane foarte coapte
  • 125 ml lapte
  • 125 ml ulei
  • 2 ouă
  • o linguriță praf de copt
  • 1/2 linguriță bicarbonat o lingura
  • suc de lămâie

Mod de preparare:

Într-un vas se amestecă toate ingredientele uscate. Într-un alt vas, se fărâmițează bananele cu o furculiță și se stropesc cu sucul de lămâie. Se adaugă laptele, uleiul, ouăle și se amestecă. Se pune amestecul cu banane peste cel cu făina și se amestecă delicat până se obține o compoziție omogenă. Se toarnă în formele de brioșe și se coace 25 de minute.

Prăjitură cu cremă de banane

Prăjitură cu cremă de banane
Prăjitură cu cremă de banane
  • 300 g biscuiți graham
  • 30 g unt
  • 250 g crema de brânză
  • 250 ml lapte condensat
  • 1/2 ceasca zeama de lamaie
  • 1 lingurita esență de vanilie
  • 4 banane
  • 250 ml frisca bătută

Mod de preparare

Tapetează o tavă pentru prăjituri cu folie de aluminiu și lasă marginile foliei mai mari. Unge cu puțin ulei sau unt.

Amestecă într-un blender biscuiții graham, astfel încât să fie pisați, dar nu pulbere. Amestecă aceste bucăți mici de biscuite cu unt topit și presează pasta obținută în tava pentur prăjituri.

Amestecă crema de brânză cu un mixer până devine pufoasă. Adaugă laptele condensat îndulcit, apoi zeama de lămâie și vanilia.

Taie 2 banane și pune feliile deasupra crustei de biscuiți. Toarnă crema de brânză deasupra și dă la rece circa 3 ore, până se întărește.

Înainte de servire, adaugă frișcă și felii de banană deasupra, pentru o prăjitură cu cremă de banane și crustă de biscuiți delicioasă.

Prăjitură cu banane fără cuptor

Prăjitură cu banane fără cuptor
Prăjitură cu banane fără cuptor

Ingrediente

  •  350 g unt moale
  •  3 cesti zahăr pudră
  •  2 ouă
  •  1 lingurita esenta de vanilie
  •  1 ceasca ananas cuburi
  •  6 banane
  •  250 g friscă lichida
  •  300 g biscuiți graham

Mod de preparare

Zdrobeşte biscuiţii graham într-un blender. Dacă nu ai blender, poţi să faci asta şi manual, cu o furculiţă sau un ciocan de şniţele şi un prosop.

Amestecă biscuiţii graham cu untul topit şi presează într-o formă de tartă.

Toarnă crema de unt peste crustă.

Taie bananele felii şi presează-le puţin peste cremă. Pune deasupra ananasul. Deasupra fructelor pune frişcă şi dă la frigider până la servire. Sursă retete.unica.ro

Tort de ciocolată cu banane

Tort de ciocolată cu banane
Tort de ciocolată cu banane

Una dintre cele mai delicioase rețete cu banane este cea de tort de ciocolată aromat. Iată cum se poate face acasă:

Pentru blat

  •  4 ouă
  •  4 linguri zahăr
  •  1 plic zahăr vanilat
  •  2 linguri cacao
  •  3 linguri făină
  •  1 praf sare
  •  200 ml frișcă vegetală
  •  300 ml frișcă naturală
  •  1 baton de vanilie
  •  500 ml lapte
  •  1 pliculet gelatină
  •  300 g zahăr
  •  5 ouă
  •  150 g cacao
  •  3 linguri coniac natural
  •  4-5 banane

Pentru ornat

  •  50 g ciocolată cu lapte
  •  50 g ciocolată albă
  •  200 g nuci măcinate

Mod de preparare

Se separă ouăle, gălbenuşurile se amestecă cu un praf de sare iar albuşurile se bat spumă. Se adaugă zahărul şi zahărul vanilat în ploaie şi gălbenuşurile frecate. La sfârşit, se pune făina cernută şi cacaua şi se amestecă uşor să nu se formeze cocoloaşe.

Se toarnă compoziţia într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se întinde uniform. Se bagă în cuptor la 120° C. În timpul acesta, se pune gelatina să se înmoie în apă rece şi se amestecă câteva minute până se obţine o pastă.

Separat, într-un bol, se toarnă frişca şi se bate. Spre sfârşit, se adaugă 2 linguri de zahăr pudră. Se acoperă cu o folie şi se bagă la rece. Se sparg ouăle într-o oală de 2 l, se amestecă cu zahărul şi cu laptele fierbinte. Se adaugă batonul de vanilie şi gelatina. Se lasă să fiarbă 5 minute şi se opreşte focul. Crema se pune într-un vas cu apă rece şi se răceşte.

Într-un bol mai mic, se pune cacaua şi se amestecă cu coniacul şi puţină cremă. Se omogenizează şi apoi se toarnă în restul de cremă, care se amestecă cu frişca şi se lasă 2-3 minute la rece. Se scoate blatul din tavă, se aranjează pe un platou, şi se pun banane pe toată suprafaţa. Se toarnă crema, se întinde şi se balotează cu nucă măcinată. Se ornează cu ciocolată şi se lasă la rece. Sursă – retete.unica.ro

Despre banane și beneficiile lor

India se află prima în top prin producerea celui mai mare număr de banane, cu aproximativ 30 de milioane de tone. Aceasta este urmată de China, cu 12 milioane de tone. Filipine se află pe locul al treilea, cu peste 8 milioane de tone producție.

Bananele sunt fructe bogate în nutrienți esențiali pentru organism. Sunt singurele fructe ce conţin aminoacizi, triptofan şi vitamina B6 care ajută organismul uman să producă serotonină, un produs chimic natural care ameliorează depresia psihică.

Bananele au relativ puține calorii, în raport cu gradul de sațietate pe care îl oferă. O banană medie are puțin peste 100 de calorii – totuși este, de asemenea, foarte hrănitoare și sățioasă.

Bananele sunt bogate în pectină, un tip de fibră care conferă cărnii forma sa structurală spongioasă. Bananele necoapte conțin amidon rezistent, care acționează ca fibrele solubile. Atât pectina, cât și amidonul rezistent pot modera nivelul zahărului din sânge după mese și pot reduce pofta de mâncare prin încetinirea golirii stomacului.

Află mai multe lucruri interesante despre banane.

Sursa foto – Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Alimentul care e la mare căutare înainte de Paște. Numărul comenzilor a explodat în România
FANATIK.RO
Alimentul care e la mare căutare înainte de Paște. Numărul comenzilor a explodat în România
Gestul disperat făcut de Oana Lis! Nu mai face față cheltuielilor și a luat decizia radicală
Viva.ro
Gestul disperat făcut de Oana Lis! Nu mai face față cheltuielilor și a luat decizia radicală
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Ionuț Cercel, prima reacție după ce campioana Inter Milano a sărbătorit titlul din Italia pe melodia sa „Made in Romania”: „O mare bucurie în suflet”
GSP.RO
Ionuț Cercel, prima reacție după ce campioana Inter Milano a sărbătorit titlul din Italia pe melodia sa „Made in Romania”: „O mare bucurie în suflet”
Planta plină de vitamine pe care românii evită să o consume din cauza aspectului ei. E bună pentru cei cu diabet sau probleme de digestie
FANATIK.RO
Planta plină de vitamine pe care românii evită să o consume din cauza aspectului ei. E bună pentru cei cu diabet sau probleme de digestie
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
Știrileprotv.ro
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
Celine Dion zguduie internetul cu o ședință foto la care nimeni nu se aștepta! Cum a pozat la 56 de ani, după ce a fost diagnosticată cu o boală incurabilă
Unica.ro
Celine Dion zguduie internetul cu o ședință foto la care nimeni nu se aștepta! Cum a pozat la 56 de ani, după ce a fost diagnosticată cu o boală incurabilă
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Observatornews.ro
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Horoscop 24 aprilie 2024. Berbecii suferă astăzi de o lentoare neobișnuită, care îi poate scoate din sărite, la un moment dat
HOROSCOP
Horoscop 24 aprilie 2024. Berbecii suferă astăzi de o lentoare neobișnuită, care îi poate scoate din sărite, la un moment dat

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI