Bananele sunt considerate hrană de bază în anumite țări din lume, ele asigurând un aport nutrițional important. Consumul de banane are numeroase beneficii pentru sănătate, ele pot fi mâncate atât crude, cât și incluse în numeroase rețete culinare.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Unde cresc bananele – Despre bananier
Bananierul face parte din familia Musaceae și este originar din Asia de sud-este.
Bananele nu cresc în copaci, așa cum se consideră. Mai degrabă ele cresc pe o structură cu rădăcini care formează o tulpină deasupra solului. Planta este clasificată ca fiind de tipul arborescent, perenă. Este, de fapt, cea mai mare plantă erbacee cu flori din lume.
Bananele sunt fructe de forma alungită, usor curbată, care cresc in bananier adesea grupate în ciorchini mari. Coaja este de culoare galbenă, verde sau roșie în funcție de specie, ușor de desprins. Partea internă este o pulpă amilacee cu gust dulce si consistentă.
Marea parte din bananele cultivate pe plan mondial sunt folosite pentru consumul local. La tropice, bananele reprezintă o sursă majoră de hrană, ca și o sursă majoră de venit pentru fermierii mici. În ținuturile muntoase din Africa de Est bananele au importanța cea mai mare ca aliment de bază al populației.
India se află prima în top prin producerea celui mai mare număr de banane cu aproximativ 30 de milioane de tone. Acesta este urmat de China cu 12 milioane de tone. Filipinele se află pe locul al treilea cu peste 8 milioane de tone producție.
Banane- beneficii și proprietăți
Bananele sunt extrem de sănătoase și delicioase. Acestea conțin mai mulți nutrienți esențiali și oferă beneficii pentru digestie, sănătatea inimii și pierderea în greutate.
Ce conțin bananele – valori nutriționale
- Calorii (kcal) 88
- Lipide totale 0,3 g
- Lipide saturate 0,1 g
- Lipide polinesaturate 0,1 g
- Lipide mononesaturate 0 g
- Colesterol 0 mg
- Sodiu 1 mg
- Potasiu 358 mg
- Carbohidrați 23 g
- Fibre alimentare 2,6 g
- Zahăr 12 g
- Proteine 1,1 g
- Vitamina A 64 IU
- Vitamina C 8,7 mg
- Calciu 5 mg
- Fier 0,3 mg
- Vitamina D 0 IU
- Vitamina B6 0,4 mg
- Vitamina B-12 0 µg
- Magneziu 27 mg
Reglează digestia
Fibrele alimentare au fost legate de multe beneficii pentru sănătate, inclusiv o digestie îmbunătățită. O banană de dimensiuni medii are aproximativ 3 grame de fibre, ceea ce face ca bananele să fie o sursă de fibre destul de bună.
Potrivit studiilor, smidonul rezistent din banane nu este digerat de stomac și ajunge în intestinul gros, unde devine hrană pentru bacteriile benefice din intestin.
Reglează nivelul zahărului din sânge
Bananele sunt bogate în pectină, un tip de fibră care conferă cărnii forma sa structurală spongioasă Bananele necoapte conțin amidon rezistent, care acționează ca fibrele solubile.
Atât pectina, cât și amidonul rezistent pot modera nivelul zahărului din sânge după mese și pot reduce pofta de mâncare prin încetinirea golirii stomacului.
Mai mult, bananele se clasează, de asemenea, de la nivel scăzut la mediu pe indicele glicemic (IG), ceea ce reprezintă o măsură – de la 0 la 100 – a cât de repede alimentele cresc nivelul zahărului din sânge.
Potrivit studiilor, valoarea IG a bananelor necoapte este de aproximativ 30, în timp ce bananele coapte se situează la aproximativ 60. Valoarea medie a tuturor bananelor este de 51
Aceasta înseamnă că bananele nu ar trebui să provoace creșteri majore ale nivelului de zahăr din sânge la persoanele sănătoase.
Cu toate acestea, este posibil ca acest lucru să nu se aplice persoanelor cu diabet zaharat de tip 2, care probabil ar trebui să evite să mănânce o o cantitate mare de banane bine coapte – și să-și monitorizeze cu atenție glicemia dacă o fac.
Țin depresia la distanță
Bananele sunt singurele fructe ce conţin aminoacizi, triptofan şi vitamina B6 care ajută organismul uman să producă serotonin, un produs chimic natural care ameliorează depresia psihică.
Stimulent în dietele de slăbit
Bananele au relativ puține calorii, în raport cu gradul de sațietate pe care îl oferă. O banană medie are puțin peste 100 de calorii – totuși este, de asemenea, foarte hrănitoare și sățioasă.
Studiile au dovedit că un consumul semnificativ de fibre din legume și fructe, cum ar fi bananele, a fost în mod repetat legat de scăderea în greutate.
Consumul de banane menține sănătatea rinichilor
Potasiul este esențial pentru controlul tensiunii arteriale și funcția sănătoasă a rinichilor.
Ca o bună sursă dietetică de potasiu, bananele pot fi benefice în special pentru menținerea rinichilor sănătoși.
Studiile arată că persoanele care mănâncă banane de 4-6 ori pe săptămână au cu aproape 50% mai puține șanse de a dezvolta boli de rinichi decât cei care nu mănâncă acest fruct.
Sursă importantă de antioxidanți
Fructele și legumele sunt surse excelente de antioxidanți dietetici, iar bananele nu fac excepție.
Acestea conțin mai multe tipuri de antioxidanți puternici, inclusiv dopamină și catechine. Aceștia sunt legați de multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi un risc redus de boli de inimă și boli degenerative.
Ce alte fructe exotice bogate în vitamine mai poți consuma
Cum se păstrează bananele
Este important de mențopnat că bananele nu se păstrează în frigider. Chiar şi cele mai verzi vor avea de suferit la rece. Li se va întrerupe procesul de coacere care le va diminua calitatea. Sunt fructe exotice şi acestea nu au nevoie de temperaturi joase. De aceea, cel mai bun mod de a le păstra este la temperatura camerei.
Pentru a încetini procesul de coacere puteţi pune bananele lângă alte fructe verzi. Ele se vor coace mai greu, iar celălalt fruct mai repede.
Bananele se oxidează repede şi, de aceea, preparatele care au în compoziţie aceste fructe nu trebuie făcute cu mult timp înainte de a fi consumate.
Rețete cu banane
Bananele sunt delicioase consumate crude, ca atare, sau în diverse rețete de smoothie-uri, dar pot fi incluse în numeroase deserturi, mai ales când sunt foarte coapte.
Banana bread
Ingrediente:
- 3-4 banane;
- 220 gr făină;
- 140 gr zahăr;
- 100 gr unt sau o jumătate ceașcă de ulei;
- 80 gr nuci;
- 50 ml lapte;
- Un ou;
- Două lingurițe praf de copt;
- Ciocolată.
Cum se face banana bread
Banana bread este un desert ce se poate face cu banane coapte, care sunt pe cale să se treacă. Decojește bananele și pisează-le mărunt într-un bol. Amestecă-le până obții o pastă omogenă. Peste banane adaugă și untul moale, laptele, oul, zahărul și nucile pe care le-ai mărunțit după bunul plac înainte. Amestecă totul până compoziția devine una uniformă. Peste amestecul din bol presară treptat făina amestecată cu praful de copt. Amestecă în continuu pentru a evita formarea cocoloașelor.
Toată compoziția pune-o într-o tavă de chec pe care ai uns-o în prealabil cu puțin ulei. Adaugă în compoziție și câteva bucăți mărunțite de ciocolată. Pune totul la cuptor pentru aproximativ o oră la o temperatură de 180 grade C. Checul pe bază de piure de banane este desertul ușor de făcut în casă pe care îl poți și personaliza în funcție de gust și preferințe. Pentru un plus de gust și aromă, poți pregăti o glazură de caramel pe care să o pui deasupra desertului imediat cum l-ai scos din cuptor.
Gogoși cu banane
Ingrediente:
- 4 banane coapte
- 250 g faină
- 1 ou
- ulei pentru prăjit
- zahăr pudră pentru servit
Mod de preparare:
Pasează bananele cu furculița sau într-un robot de bucătărie. Adaugă faina și oul, apoi amesteca. Aluatul trebuie să fie suficient de solid încât să nu curgă, prin urmare daca e necesar, mai adaugă faina. Ia cu o linguriță aluat pentru gogoșile din banane și pune-l la prăjit în baie de ulei încins. Gogoșile din banane sunt gata când devin aurii. Servește-le cu zahăr pudră presărat pe deasupra.
Brioșe cu banane
Ingrediente:
- 500 g faină
- 180 g zahăr
- 3 banane foarte coapte
- 125 ml lapte
- 125 ml ulei
- 2 ouă
- o linguriță praf de copt
- 1/2 linguriță bicarbonat
- o lingura suc de lămâie
Mod de preparare:
Într-un vas se amestecă toate ingredientele uscate. Într-un alt vas, se fărâmițează bananele cu o furculiță și se stropesc cu sucul de lămâie. Se adaugă laptele, uleiul, ouăle și se amestecă. Se pune amestecul cu banane peste cel cu făina și se amestecă delicat până se obține o compoziție omogenă. Se toarnă în formele de brioșe și se coace 25 de minute.
Clătite cu banane și ciocolată
Ingrediente:
- 3 ouă
- 300 grame de făină
- 300 ml de lapte
- 250-300 ml de apă minerală
- 3 linguri de unt topit
- 1-2 linguri zahăr
- 1 linguriță extract de vanilie
- aproximativ 50 de ml. de ulei pentru prăjit
- Ingrediente umplutură clătite: 250 gr Nutella 2 banane un pumn de nuci măcinate
Mod de preparare
Se sparg ouăle într-un castron și se bat cu un tel cu praful de sare. Se adaugă făina toată deodată, extractul de vanilie, zahărul, dacă se folosește și se amestecă totul bine cu telul, cu mixerul sau cu o lingură de lemn, începeți să adăugați treptat lichide.
Puțin câte puțin, se încorporează în aluat lichidelele laptele, apa minerală și untul topit (opțional), dar rece, amestecând insistent și energic .
În final, aluatul trebuie să fie mătăsos (să arate ca o înghețată topită), fără urmă de cocoloașe, cu o consistență destul de lichidă daca vreți clătite subțiri sau ceva mai grosuț dacă le vreți mai groase.
După ce s-au prăjit toate clătitele, acestea se vor unge cu nutella, se adaugă câteva felii de banane și si presară câteva nuci, iar apoi se rulează și se servesc calde.
- Descoperă 10 rețete de clătite delicioase și rapide
Banane prăjite
Ingrediente:
- 5-6 banane coapte decojite și tăiate în jumătate, pe lungime
- 60 g făină
- 60 ml lapte
- 50 g zahăr
- 1 ou
- 120 g nucă de cocos mărunțită
- 1/8 linguriță sare
- 1 lingură unt
- rom sau lichior, la alegere
Mod de preparare:
Într-un castron se pune făina cernută și sarea, se încorporează oul și apoi treptat laptele și zahărul, amestecând până se obține un aluat gros și omogen. Se trece fiecare bucată de banană prin aluat, apoi se tăvălește prin nucă de cocos. Într-un wok se încinge untul și se prăjesc bananele timp de 4-5 minute până devin aurii. Se scot pe un platou cu prosop de hârtie pentru scurgere. Se servesc calde, stropite cu rom.
Curiozități despre banane
- Mai mult de 100 miliarde de banane sunt consumate anual în lume ceea ce înseamnă că acestea reprezintă cea de-a patra producţie agricolă din lume ca mărime, după grâu, orez şi porumb.
- În anul 2014, recolta de banane a lumii era estimată la valoarea de 31,4 miliarde de euro, fiind indispensabilă pentru hrana a mai bine de 400 de milioane de persoane.
- Există aproximativ 1.000 de soiuri diferite de banane în ziua de azi, dar cele mai multe dintre ele nu pot fi consumate.
- Uganda are cel mai mare consum mediu de banane pe persoană din lume. Ugandezii consumă în medie aproximativ 227 kg de banane de persoană, pe an.
- Ugandezii folosesc același cuvânt „matooke” pentru a descrie și banana, și mâncarea.
- La tropice, bananele, în special bananele pentru gătit, reprezintă o sursă majoră de hrană, ca și o sursă majoră de venit pentru fermierii mici.
- Americanii mănâncă banane mai mult decât oricare alt fruct, având un consum mediu de 11,9 kg de banane pe an. De fapt, americanii mănâncă mai multe banane decât mere şi portocale la un loc.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Costica2023 • 19.12.2023, 14:46
Dulci, fructe, plante, bogate în potasiu, versatile, gust dulce, coajă galbenă