Cu stafide şi brânză
Ingredinte: un dovleac mare, 500 g de brânză dulce, trei ouă, trei linguri de zahăr, două pliculeţe de zahăr vanilat, o linguriţă esenţă de rom sau vanilie, coaja rasă de la o portocală, 100 g stafide.
Mod de preparare: dovleacul se curăţă în interior. Se amestecă brânza cu gălbenuşurile, zahărul, esenţa, coaja de portocală şi stafidele, iar la afârşit se adaugă albuşurile bătute spumă, astfel încât compoziţia să fie mai pufoasă. Compoziţia se răstoarnă în dovleacul curăţat şi se dă la cuptor circa 30 de minute.
Umpluţi cu orez şi seminţe
Ingredinte: doi dovlecei micuţi, o cană de orez, două căni de apă, o lingură de unt, o linguriţă delikat, 50 g seminţe de dovleac decojite, sare.
Mod de preparare: dovleceii se curăţă în interior, iar apa se pune la fiert, cu sare, cu lingura de unt şi cu cea de delikat. Când începe să fiarbă se adaugă orezul şi se mai fierbe 10 minute, amestecând continuu. Se ia de pe foc şi se încorporează seminţele de dovleac. Cu acestă compoziţie se umplu dovleceii şi se mai bagă la cuptor 10 minute.
Dovleac copt
Ingrediente: un dovleac de toamnă de mărime medie, o lingură de zahăr.
Preparare: dovleacul se spală, se taie pe jumătate şi se curăţă de sâmburi. Apoi se taie cele două jumătăţi felii şi se aşează într-o tavă potrivită pentru cuptorul aragazului. Se dă dovleacul la cuptor să se coacă. Acesta se rumeneşte în cuptorul încins şi se înmoaie, devenind dulce şi aromat. Dacă nu este suficient de dulce se presară o lingură de zahăr pe feliile deja coapte