Cuprins:
Ce este sake
Băutura națională a Japoniei, sake, este o băutură din orez fermentat – denumită de obicei vin de orez – care este savurată cel puțin din secolul al VIII-lea d.Hr., deși unii istorici cred că era consumată cu sute de ani mai devreme.
Se prepară folosind orez sake, apă, un mucegai numit Aspergillus oryzae (utilizat și la fermentarea sosului de soia) și drojdie. Sake-urile fine sunt învechite timp de un an sau mai mult, iar cele mai multe variante au un conținut de alcool în volum cuprins între 15% și 20% alcool. (Sake-ul puternic nediluat, numit Genshu, poate avea o concentrație alcoolică de peste 20%).
Cum se bea sake
Regula simplă este că sake-urile de calitate superioară trebuie servite ușor răcite, în timp ce sake-urile mai ieftine trebuie încălzite.
Temperaturile mai scăzute permit să iasă la iveală întregul profil de aromă al băuturii. Unul mai ieftin cu un profil de aromă mai aspru beneficiază de căldură, deoarece unele dintre notele secundare sunt mai puțin ușor de distins.
Totuși, spre deosebire de vinuri, temperatura acestuia este, în mare parte, o chestiune de preferințe personale. Atâta timp cât nu îl răcești sub 40 de grade și nu îl încălzești prea tare, nu faci nimic greșit.
Există o multitudine de tipuri de sake, dar majoritatea sunt împărțite în două categorii. Există Sake obișnuit, care constituie cea mai mare parte a băuturii, și altul cu denumire specială, din care există opt varietăți diferite.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_115bdedc9f4a53e7b43da650497239cd.jpg)
Diferitele denumiri fac referire la cantitatea de lustruire prin care a trecut orezul, pe lângă alte câteva elemente.
Cum se face sake
La fel ca în cazul oricărei alte băuturi, fabricarea unui sake excelent începe cu procurarea celor mai bune ingrediente. Se obține în principal din apă și orez, cu ajutorul unor catalizatori importanți, drojdia și sporii koji. Sporii koji sunt presărați pe o parte din orez pentru a transforma amidonul de orez în zahăr, care este consumat de drojdie pentru a crea alcool.
Se spală și se pune la înmuiat o cantitate atent măsurată de orez, în vederea pregătirii pentru fierberea acestuia.
După ce orezul spălat și înmuiat este în starea perfectă pentru aburire, orezul este încărcat manual în mașina noastră de aburit orez.
Spre deosebire de orezul pentru masă, care este fiert de obicei în apă fierbinte, fie într-o oală, fie într-o mașină automată de făcut orez, orezul pentru sake este preparat prin fierbere la aburi, ceea ce permite orezului să își păstreze o textură exterioară fermă și un centru moale, ajutând astfel procesul de preparare a berii.
Fabricarea koji este un proces de 48 de ore care implică inocularea orezului cu spori de koji, frământarea atentă și controlul temperaturii și umidității, rezultând un koji foarte dulce și alb, gata să devină aproximativ 20-35% din orezul utilizat în producția de sake, în funcție de rețetă.
După ce primul lot de koji este gata, se amestecă cu apă de izvor răcită și drojdie într-un rezervor de fermentare, apoi se adaugă orez fiert la aburi. Se lasă la fermentare de obicei timp de 21 de zile.
Cum faci salată de bureți pentru iarnă
Sursa foto: 123rf.co
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_abca3128aa91ea15a86fa592f3025b5b.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/158_5086505669e37dd3f5f551d417b21e12.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_b237032a15d2069858b272740303cfc0.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_41fcefe6273d1cb5400191915645d626.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/196_7998ce1cb1d97a864bc8b72a058b24d5.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/222_3f4b32b045e87acb263f519878ef2dfd.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_cb6a72a6e4740ea4ab6807e3777c94a3.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_a178e878f97ec2267862a667773fba37.jpg)
Comentează
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.