De ce să consumi salate de vară

Pentru că tarabele sunt pline de fructe și legume proaspete, ți-am pregătit câteva rețete de salate de vară care se prepară în mai puțin de 10-20 de minute. Așa că sunt ușor de preparat, ușoare pentru stomac și fără prea mari eforturi. 

Salatele au destul de puține calorii, dacă nu folosești decât dressinguri simple și în cantități moderate. Asta pentru că volumul din salată este dat de către legume, care sunt foarte slabe în calorii. Ca să fie totuși o masă completă din care să te saturi, ar trebui să adaugi și o proteină de natură animală sau vegetală ori carbohidrați precum fasole, cartofi sau năut. 

Pentru că sunt extrem de ușor de făcut și legumele de sezon sunt extrem de bune vara, salatele de vară sunt prânzul sau cina ideale. Îți propunem câteva combinații delicioase. 

Rețete de salate de vară

Salată cu brânză feta și măsline kalamata

  • 500 g baby spanac
  • 200 g roșii cherry
  • 1 ardei gras galben
  • 1 legătură pătrunjel
  • 1 linguriță oregano
  • 80 g măsline kalamata
  • 80 g brânză feta
  • ulei de măsline
  • piper

Pentru această salată, pur și siplu spală legumele și pune-le într-un bol tăiate după bunul plac. Adaugă brânza feta sfărâmată, măslinele, puțin ulei de măsline, piper și oregano. La final adaugă pătrunjelul și amestecă bine. 

Poți servi această salată cu o lipie crocantă sau cu pâine toast. 

Salată de ton cu fasole și porumb

  • 1 conservă de ton bucăți în suc propriu
  • 1 conservă mică porumb
  • 1 conservă mică fasole roșie (50-80 g)
  • 1 lămâie
  • sare
  • piper
  • 1 ceapă roșie
  • 500 g baby spanac
  • 1 lingură ulei de măsline
  • sare
  • piper
Salată de ton

Amestecă toate ingredientele împreună, stoarce o lămâie și condimentează bine. Amestecă totul și e gata de servit. Poți adăuga în această salată boabe de năut fierte, semințe de chia sau ouă fierte ori măsline. 

Salată de avocado

  • 10 roșii cherry
  • 1 avocado
  • 2 ouă fierte
  • 1 caserolă rucola
  • 1 ardei gras galben
  • 1 ceapă roșie mică
  • 1 morcov
  • 1/2 sfeclă roșie fiartă
  • ulei de măsline
  • sare
  • piper
  • 1 legătură pătrunjel
  • 1/2 lămâie

Spală legumele și taie-le în cubulețe. Rupe rucola și pune totul într-un bol mare. Adaugă cubulețe de avocado, stropește cu lămâie, adaugă ardei gras fâșii și morcovul curățat cu pealerul de legume, apoi sfecla tăiată în bețigașe. 

Adaugă ulei de măsline, sare, piper și pătrunjel tocat. Servește alături de crochete subțiri din pâine. 

Salată cu pui

  • 1/2 piept de pui rotisat
  • 1 salată iceberg
  • 1 castravete mediu
  • 2 roșii medii
  • crutoane
  • iaurt grecesc
  • 1 linguriță maioneză
  • 1 ceapă verde
  • 1 ceapă roșie mică
  • ulei de măsline
  • sare
  • piper
  • oregano
  • boia dulce

Pentru această rețetă ai nevoie de resturi de pui sau jumătate dintr-un piept de pui gata gătit. Rupe-l în fâșiuțe și pune-l într-un bol mare. Adaugă crutoane gata cumpărate, castravetele și roșiile tăiate în cubulețe, ceapa verde și roșie tocată mărunt. 

Separat, fă un sos din iaurt grecesc, maioneză, sare, piper, oregano, ulei de măsline și boia dulce și adaugă-l peste salată după ce ai pus în bol și salata iceberg tocată bine. 

Amestecă totul și mai condimentează după gust dacă e nevoie. Servește ca atare. 

Salată de ardei copți cu brânză de capră

  • 300 g telemea maturată de capra
  • 1 legătură pătrunjel
  • 8 ardei kapia
  • ulei de măsline
  • oțet
  • sare
  • piper

Pune ardeii la cuptor la temperatură mare, apoi scoate-i, dă-i cu sare grunjoasă și acoperă-i cu o folie de aluminiu pentru 10 minute.

Când s-au răcit, curăță-i bine de semințe și cotoare și taie-i fâșii. Pune-i într-un bol  și adaugă cubulețe de brânză, oțet, ulei, sare și piper și deasupra pătrunjel tocat mărunt. Este un deliciu servită rece.

Salată cu paste și roșii uscate

  • 200 g paste pene
  • 5 roșii uscate din borcan
  • 1 legătură busuioc
  • 80 g măsline verzi
  • 4 fire ceapă verde
  • 5 feliuțe de șuncă slabă
  • 1 lingură maioneză
  • sare
  • piper
  • oregano uscat

Fierbe pastele conform instrucțiunilor de pe pachet și pune-le într-un bol încăpător. Adaugă roșii uscate tocate, măsline întregi, ceapa verde tocată, șunca în cubulețe, apoi maioneza, sare, piper, oregano uscat și amestecă bine. 

Poți adăuga în această salată orice carne de friptură rămasă, porumb, fasole sau chiar ouă fierte. 

Salată de cartofi

  • 10 cartofi medii
  • 8 ouă
  • 5 fire de ceapă verde
  • 1 ceapă roșie
  • 1 ardei gras roșu
  • 100 g măsline verzi
  • 4 linguri maioneză
  • oțet
  • ulei de măsline
  • sare
  • piper
  • 1 legătură pătrunjel
  • 1 lingură boia

Fierbe cartofii și ouăle bine, apoi taie-le în cubulețe și pune-le într-un castron. Adaugă ceapa roșie și cea verde tocate mărunt, măslinele întregi și ardeiul tăiat fâșiuțe. 

Salată de cartofi cu ouă

Pune maioneza, oțet și puțin ulei, sare, piper, boia și o legătură de pătrunjel. Amestecă bine și servește ca atare. Poți adăuga în această salată ridichi, sfeclă, mazăre sau păstăi de fasole proaspete. 

Salată de fructe cu iaurt și granola

  • 200 g struguri
  • 1 pară
  • 200 g căpșuni
  • 100 g cireșe
  • 100 g zmeură
  • 2 lingurițe miere
  • 100 g granola
  • 1 iaurt grecesc
  • mac

Cine spune că nu poți mânca salată la micul dejun? Această rețetă este un start ideal pentru o zi încărcată. Taie fructele proaspete în cubulețe, pune iaurtul într-un pahar și amestecă-l cu mierea, apoi adaugă fructele, iar pe deasupra presară granola și semințe de mac. 

De ce să consumi fructe și legume proaspete

Fructele și legumele ar trebui să fie o parte importantă a dietei zilnice. Sunt delicioase și conțin vitamine și minerale care pot ajuta la menținerea sănătății. De asemenea, pot ajuta la protejarea împotriva unor boli.

Ar trebui să mănânci cel puțin cinci porții de legume și două porții de fructe în fiecare zi. Alege diferite culori și soiuri.

O porție de legume este de aproximativ o cană de legume crude pentru salată sau 1/2 cană de fierte.

O porție de fructe este de aproximativ o bucată medie, 2 bucăți mici de 1 cană conservată (fără zahăr adăugat).

Vitamine și minerale din fructe și legume

Fructele și legumele conțin multe vitamine și minerale care sunt bune pentru sănătatea ta. Acestea includ vitaminele A (beta-caroten), C și E, magneziu, zinc, fosfor și acid folic. Acidul folic poate reduce nivelul sanguin al homocisteinei, o substanță care poate fi un factor de risc pentru bolile coronariene.

Fructele și legumele sunt sărace în grăsimi, sare și zahăr. Sunt o sursă bună de fibre dietetice. Ca parte a unei diete bine echilibrate, regulate și a unui stil de viață sănătos și activ, un aport ridicat de fructe și legume te poate ajuta la: 

  • Reducerea obezitatății și menținerea unei greutăți sănătoase
  • Scaderea colesterolului
  • Scaderea tensiunii arteriale

De ce boli te pot proteja fructele și legumele

Legumele și fructele conțin fitochimicale sau substanțe chimice. Aceste substanțe biologic active pot ajuta la protecția împotriva unor boli. Cercetările științifice arată că, dacă mănânci în mod regulat multe fructe și legume, ai un risc mai mic de:

  • Diabetul de tip 2
  • Accident vascular cerebral
  • Boală cardiacă (cardiovasculară) – când fructele și legumele sunt consumate ca alimente, nu sunt luate ca suplimente
  • Cancer – unele forme de cancer, mai târziu în viață
  • Hipertensiune arterială (hipertensiune arterială).

Rețete delicioase de salate cu carne, fructe sau legume

Sursa foto: 123rf.comv

Urmărește-ne pe Google News