Morcovii sunt o sursă excelentă de betacaroten și vitamina A. Consumul regulat al legumei poate proteja organismul de o serie de afecțiuni și de radicalii liberi dăunători. Din fericire, cultura de morcovi nu este deloc una pretențioasă și se poate înființa începând cu luna martie.
Cuprins:
Ce trebuie să știi despre cultura de morcovi
Morcovul este rădăcinoasa din familia Apiaceae, poate avea culoarea portocaliu, galben, mov sau alb, iar în întreaga lume există peste 100 de specii. Rădăcina morcovului începe să se dezvolte la 20 de zile după ce a răsărit, printr-un proces denumit tuberizare, poate avea până la 20 de frunze care sunt dispuse într-o rozetă, iar foliolele sunt dispuse de o parte și de alta a nervurii principale.
Soiuri de morcovi
- Soiuri timpurii – cu o perioadă de vegetație de 80-110 zile;
- Soiuri semitimpurii – cu o perioadă de vegetație de 110-130 de zile;
- Soiuri semitârzii – cu o perioadă de vegetație de 130-150 de zile;
- Soiuri târzii – cu o perioadă de vegetație de 150-200 de zile.
Când se cultivă morcovii
Înființarea culturii de morcovi este în intervalul martie – iunie, astfel:
- Cultura timpurie utilizează soiuri timpurii și semitimpurii de morcovi;
- Cultura târzie se înființează mai târziu și se folosesc soiuri semitârzii și târzii. Această producție se poate păstra și peste iarnă.
Condiții optime pentru o cultură optimă de morcovi
Planta nu este pretențioasă la căldură, semințele pot germina chiar și la temperaturi de 5 grade C. Temperatura optimă pentru germinare în 6-7 zile este cuprinsă între 20 și 25 de grade Celsius.
Temperatura optimă pentru o cultură sănătoasă de morcovi este cuprinsă între 15 și 24 de grade C, în timp ce temperatura de peste 30 de grade este mai greu tolerată de plantă, iar temperaturile mai mici de -1 grad C afectează planta.
Vernalizarea este etapa în care plantele trec de la perioada vegetativă la cea generativă, de fructificare, și are loc la temperaturi scăzute, între 5 și 10 grade C. Perioada este cuprinsă între 30 și 40 de zile și este esențială pentru dezvoltarea tulpinii.
În ceea ce privește lumina, cu cât primește mai multă lumină, cu atât morcovul se dezvoltă mai bine. Cultura de morcovi are nevoie de cantități mari de apă în anumite stadii de creștere, cât și germinare, după răsărire, chiar și în timpul dezvoltării rădăcinii.
Principalele lucrări de întreținere și fertilizare pentru o cultură de morcovi
- Prășila oarbă – atunci când apar buruieni sau se formează crustă la suprafața solului:
- Rărirea – atunci când încep să apară primele 4-5 frunze și trebuie asigurată o distanță de 4-5 cm între plante pe rând.
- Irigarea – trebuie făcută după semănat și repetată la 2-3 zile.
- Fertilizarea – se face în două etape și este recomandată cu precădere pentru solurile sărace.
Recoltarea morcovilor
Pentru culturile timpurii, recoltarea se face în luna iunie. Pentru culturile târzii, recoltarea se face începând cu sfârșitul lunii septembrie și în luna octombrie.
Proprietățile morcovilor
- Analgezic;
- Antiseptic;
- Cicatrizant;
- Emolient;
- Bactericid;
- Tonifiant;
- Vitaminizant;
- Calmant;
- Antioxidant;
- Regenerator;
- Tonic.
Valori nutriționale pentru 100 gr morcovi
- 88% apă;
- 41 calorii;
- 0.9 g proteine;
- 9.6 g carbohidrați;
- 4.7 g – zaharuri (sucroză și glucoză)
- 2.8 g fibre solubile și insolubile
- 0.2 g grăsimi.
Beneficiile consumului de morcovi
Protejează vederea
Datorită conținutului de beta-caroten, luteină și zeaxantină, nutrienți cu proprietăți antioxidante puternice, morcovii previn instalarea afecțiunilor oftalmologice și sunt esențiali pentru menținerea sănătății ochilor.
Mențin sănătatea inimii
Potasiul din compoziția legumei contribuie la relaxarea vaselor de sânge și reduce riscul de creștere a valorilor tensiunii arteriale (hipertensiune). Morcovii au un conținut ridicat de fibre solubile și insolubile și ajută la menținerea unui nivel optim de colesterol în sânge.
Îmbunătățesc sănătatea dentară
Consumul regulat de morcovi, mai ales după masă, acționează ca un abraziv natural care elimină eficient resturile alimentare și placa bacteriană. De asemenea, morcovii stimulează și producția de salivă, menținând curată cavitatea bucală și prevenind apariția respirației urât mirositoare.
Buni pentru o piele sănătoasă
Morcovii contribuie la detoxifierea ficatului, previn deshidratarea pielii și ajută la uniformizare a tenului și implicit la vindecarea acneei.
Morcovii îmbunătățesc digestia
Morcovii au un efect laxativ moderat și pot îmbunătăți digestia datorită conținutului ridicat de fibre. În plus, morcovii au capacitatea de a reține apa și de a combate alte afecțiuni stomacale.
Alte beneficii ale consumului de morcovi
- Calmează sănătatea pielii;
- Ajută împotriva cancerului;
- Scad colesterolul;
- Calmează mucoasa intestinală;
- Benefic împotriva durerilor în gât.
Rețete cu morcovi
Supă cremă de morcovi
Ingrediente
- sare;
- câteva fire de pătrunjel;
- două linguri ulei;
- o felie rădăcină ţelină;
- 4 morcovi;
- 4 cartofi.
Mod de preparare
Cartofii, morcovii şi ţelina se taie cât mai fin şi se pun la călit în ulei. După ce au devenit lucioase, se adaugă apă şi se lasă la fiert. Odată legumele fierte, se strecoară şi se pasează.
Piureul de legume se subţiază cu apa în care au fiert legumele sau cu supă făcută din apă şi concentrat de legume. În acest caz, nu se mai pune sare. Supa se sărează după gust şi se aduce la masă presărată cu pătrunjel.
Morcovi caramelizați
Ingrediente
- 10 morcovi medii (6-8, dacă sunt măricei);
- 120 g zahăr brun (2 linguri de miere);
- 70 g unt;
- sare, cimbru și piper după gust.
Mod de preparare
Curăță morcovii și taie-i pe lung. Fierbe-i timp de 2 minute în apă sărată. Scurge-i de apă bine și dă-i prin unt, zahăr/miere și condimente. Pune-i într-o tavă care nu lipește și dă-i la cuptor timp de 25 de minute.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Prăjitură cu morcovi
Ingrediente
- 200 g zahăr;
- 175 g făină;
- 100 g nuci măcinate;
- 250 g piure de morcovi;
- 1 praf sare;
- 1 vârf praf de copt;
- 20 ml lapte;
- 20 ml smântână;
- Pentru ornat
- 50 g nucă de cocos;
- 200 g ciocolată albă;
- 250 g unt sau margarină;
- 6 ouă.
Mod de preparare
Pentru început, se curăţă și se spală morcovii. Se dau pe răzătoarea mică. Se lasă să se scurgă în sită. Se separă ouăle. Gălbenușurile se freacă cu un praf de sare și se amestecă cu zahărul.
În crema de gălbenușuri, se adaugă untul moale, smântâna, vanila, morcovii bine storși, nuca coaptă și măcinată și praful de copt stins în lapte. Compoziţia se amestecă ușor cu un tel pară. Separat, se bat albușurile spumă și se încorporează în crema de unt. Se adaugă făina amestecându-se ușor, să nu facă cocoloașe.
Compoziţia se toarnă în tava tapetată cu hârtie de copt. Se întinde uniform și se bagă în cuptorul încălzit în prealabil. După ce s-a copt, se lasă să se răcorească, se tapetează cu nucă de cocos și se ornează cu ciocolată albă topită la baie de aburi.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Sursă foto: Shutterstock.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Costica2023 • 20.12.2023, 13:28
sunt o bună sursă de fibre alimentare, contribuind la sănătatea tractului digestiv, la scăderea nivelului de colesterol și la reglarea tranzitului intestinal
Costica2023 • 20.12.2023, 13:28
Conțin antioxidanți, cum ar fi beta-carotenul și vitamina C, care protejează celulele împotriva deteriorării provocate de radicalii liberi și pot ajuta la reducerea riscului de afecțiuni cronice
Costica2023 • 20.12.2023, 13:27
Morcovii sunt o sursă excelentă de beta-caroten, care este transformat în vitamina A în organism