Descoperă-i povestea și află care sunt cele mai importante obiective turistice din satul Biertan și din împrejurimi:

Despre satul Biertan. Scurt istoric

Una dintre primele așezări săseşti din Ardeal, Biertanul a fost atestat documentar în 1224, apoi în 1283 când, alături de Mediaș și Moșna. În secolul al XII-lea, coloniştii saşi – originari din zone care astăzi sunt Franţa, Belgia, Luxemburg şi Germania – au fost invitaţi de regele Geza al II-lea al Ungariei să se stabilească în zona Transilvaniei şi să o apere de invadatorii tătari şi otomani, dar să şi dezvolte zona din punct de vedere economic. Transilvania saşilor a fost a meşteşugarilor harnici; Biertan a devenit o piaţă importantă cu o populaţie de 5.000 de persoane la 1510.

Satul Biertan

Biertanul a fost sediu episcopal săsesc vreme de trei secole (1572-1867), mormintele episcopilor găsindu-se, în prezent, în Turnul Mausoleului. Dat fiind acest aspect deosebit de important, biserica trebuia apărată ceea ce a determinat construirea unei cetăţi cu trei ziduri de protecţie concentrice – singura de acest fel din Transilvania –, întărite cu turnuri şi bastioane. Rezultatul a fost un complex arhitectural alcătuit din biserică și centura de fortificații.

Localitatea și-a păstrat farmecul, cu case vechi construite în stil baroc transilvănean, cu ziduri groase, fundaţii din piatră, fațade în culori pastel și decoraţii cu motive viticole. Ansamblul arhitectural cu frumoasa cetate fortificată au determinat includerea comunei pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

În sezonul turistic, artizani și apicultori din zonă își expun creațiile si produsele spre vânzare, în piațeta localitații, în fața intrării în cetate.

Biserica fortificată din Biertan

Biserica fortificată din Biertan reprezintă unul dintre principalele obiective turistice din zonă. Actuala biserică de la Biertan a fost construită în perioada 1493-1522 în stil gotic târziu cu influenţe baroce şi renascentiste. Este o construcţie de tip hală, de mari dimensiuni, alcătuită din trei nave. Partea bună este că aspectul iniţial al bisericii a rămas aproape neschimbat de-a lungul timpului, lucrările de restaurare contribuind la menţinerea în bună formă a monumentului. În 1993, biserica a fost inclusă în patrimoniul UNESCO.

Biserica-cetate de aici, cu hramul Sfânta Maria, a fost restaurată prin donaţii făcute de cetățeni originari din Biertan răspândiţi în Europa, Statele Unite ale Americii şi Australia.

Legenda satului Biertan – închisoarea îndrăgostiților

Biertanul fascinează cu o îmbinare de obiecte de artă premiate în străinătate şi legende despre comori bine ferecate. În plus, în satul Biertan se află şi închisoarea îndrăgostiţilor. Construită într-unul dintre cele şapte turnuri ale fortificației, era un fel de terapiae de cuplu folosită acum sute de ani. În bastionul estic al bisericii, de-a lungul unuia dintre zidurile fortificate, există o construcţie mică cu o cameră cât o cămară, „carcera”.

Timp de 300 de ani, soţii care nu se mai înţelegeau erau aduşi aici, închişi până la şase săptămâni de către preotul local, în speranţa că îşi vor rezolva problemele şi vor evita, astfel, divorţul.

Poate părea un coşmar, dar documentele arată că această formă de consiliere, „închisoarea maritală”, era mai degrabă eficientă.

Astăzi, mica şi întunecata „carceră” este un muzeu cu manechine. Camera are plafonul jos şi ziduri groase şi a fost amenajată cu o masă, un scaun, un cufăr şi un pat tradiţional sas, destul de mic încât pare al unui copil. În încercarea cuplurilor de a-şi salva căsniciile în acest spaţiu îngust, totul trebuia împărţit, de la o singură pernă şi o singură pătură la un singur loc la masă.

Descoperă cele mai frumoase sate din România

Obiective turistice în apropiere de satul Biertan

Cetatea Sighișoara

Ceatea Sighisoara

La 30 de kilometri de Biertan se află Sighișoara, considerată și astăzi că fiind cea mai frumoasă cetate din Europa. Datorită arhitecturii sale, a poziției dominante și a ambianței geografice, orașul a fost supranumit încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea „Perla Transilvaniei”. Planul orașului-cetate este caracteristic orașelor germane întemeiate în evul mediu târziu.

Cetatea Saschiz și Biserica Fortificată de la Saschiz

Satul Saschiz

La doar 20 de kilometri de Sighișoara, la poalele unor dealuri pline de verdeață, se află satul Saschiz. Pe lângă o frumoasă biserică evanghelică fortificată, care se află pe lista UNESCO, aici se află un turn cu ceas realizat după modelul celui din Sighișoara și o cetate medievală țărănească din secolul al XIV-lea.

Dacă ajungi în satul Biertan, nu rata cele mai frumoase obiective turistice din Sibiu

Urmărește-ne pe Google News