31. Atkins
Creată în 1972 de cardiologul Robert Atkins, a devenit rapid foarte cunoscută după ce zeci de vedete de la Hollywood au declarat că o urmează cu stricteţe când vor să slăbească. Regimul se bazează pe un principiu simplu: când oprim “robinetul” cu carbohidraţi, corpul arde grăsimi. Din meniu trebuie să dispară pâinea, cartofii, orezul, pastele, ciocolata, biscuiţii şi prăjiturile.
Prima etapă – Introducerea: Două săptămâni, se mănâncă multe proteine şi foarte puţini carbohidraţi (maximum 20 de grame pe zi). Poţi consuma carne roşie, ouă, piept de pui, peşte, brânză, maioneză, frişcă şi unt.
A doua etapă – Pierderea în greutate: E similară primei etape, dar se introduc în dietă nucile, seminţele, o parte din plantele cu boabe. Se urmează până ajungi să ai cu 3-5 kg mai mult decât greutatea dorită.
A treia etapă – Pre-întreţinerea: Poţi introduce în alimentaţie de la 5 până la 10 grame de carbohidraţi săptămânal. De asemenea, adaugă, treptat, noi alimente. Poţi, de exemplu, să mănânci 40 g de orez sau 30 g de paste. Se urmează până când ai numărul de kilograme la care ai visat.
A patra etapă – Întreţinerea: În această etapă, care reprezintă tot restul vieţii, îţi menţii greutatea mâncând cel mult 90 g de carbohidraţi pe zi.
Eficienţă: Slăbeşti 5-10 kg în prima etapă, 2-3 kg pe săptămână în a doua şi câte 1-2 kg pe lună în cea de-a treia fază.
Părerea specialistului: Lipsa carbohidraţilor te expune unor riscuri precum deshidratarea, constipaţia, hipocalcemia, suferinţa renală etc. Se recomandă un consult medical înaintea începerii regimului.
32. Beverly Hills
Creat de nutriţionistul american Judy Mazel, acest program de slăbit durează 35 de zile şi are la bază principiul conform căruia enzimele din corp sunt afectate atunci când combinăm proteine şi carbohidraţi la o masă, conducând la o creştere în greutate. Astfel, felurile de alimente se consumă separat, lăsând pauze ca ele să fie digerate complet.
Fructele sunt digerate în circa 15-20 de minute.
Carbohidraţii se digeră în 3 ore.
Proteinele pot fi digerate în cel puţin 10 ore.
Grăsimile nu sunt consumate niciodată singure, deci nu se cunoaşte timpul lor de digestie. Ele încetinesc procesul şi trebuie evitate.
Eficienţă: Slăbeşti 8-15 kg în 35 de zile.
Părerea specialistului: Oferă rezultate sigure, însă după încetarea dietei există riscul iminent al unei creşteri ponderale.
33. Fat Flush
Elaborată de nutriţionistul american Anne Louise Gittleman, regimul are la bază numărarea caloriilor consumate.
Prima fază – 2 săptămâni: Poţi mânca 1.100-1.200 calorii, din alimente diverse, exceptând margarina, alcoolul, zahărul, pâinea, cerealele, legumele cu amidon sau lactatele.
A doua fază – până atingi greutatea dorită: Caloriile permise sunt crescute până la 1.200-1.500 pe zi.
A treia fază – durează toată viaţa: Ai voie să consumi 1.500 de calorii pe zi. Carbohidraţii cu amidon şi lactate revin în dietă.
Eficienţă: Slăbeşti 4-6 kg în prima fază, apoi treptat, câte un kg pe săptămână, până la atingerea greutăţii ideale.
Părerea specialistului: Fiind o dietă hipocalorică, rezultatele sunt rapide, însă riscul creşterii ponderale în cazul abandonării regimului e inevitabil.
Bolnavă de diabet, Halle Berry are grijă de sănătatea ei, dar şi de siluetă, mărturisind că dieta Fat Flush o ajută să fie mereu în formă maximă
34. Zone
Cheia dietei americane create de dr. Barry Sears este echilibrul nutritiv realizat prin aportul alimentar de 40% carbohidraţi, 30% proteine şi 30% grăsimi.
Se interzic carnea grasă, untul, uleiurile vegetale, grâul, zahărul, vegetalele bogate în amidon (cartofi), ouăle, bananele, prunele, perele, pe- penele şi ananasul.
Zilnic
Mic dejun: Făină de ovăz cu nuci şi un măr.
Prânz: O bucată de carne de curcan la grătar.
Desert: Căpşune, iaurt degresat.
Gustare: Un pahar de vin şi un ou.
Cină: Pui pané cu spanac şi roşii.
Eficienţă: Slăbeşti 1-2 kilograme pe săptămână.
Părerea specialistului: Dieta este bogată în proteine şi are un conţinut adecvat de grăsimi. Pentru rezultate vizibile, trebuie urmată o perioadă limitată de timp şi numai cu recomandare medicală.
Nu le este indicată tinerilor şi sportivilor, care au nevoie de carbohidraţi pentru a-şi desfăşura activităţile.
Gustarea preferată a actriţei Sarah Jessica Parker, o adeptă a dietei Zone, este iaurtul cu căpşune, pe care îl savurează în pauzele de la filmări
35. South Beach
Prima etapă (14 zile)
Mic dejun: 180 g suc de legume, două ouă fierte, spanac, două felii file de muşchi, cafea sau ceai.
Gustare: Un triunghi de brânză topită cu ţelină.
Prânz: Salată de legume cu carne slabă şi brânză degresată.
Gustare: 10 roşii cherry cu brânză de vaci.
Cină: Peşte cu sos de ghimbir, salată de varză cu ulei de măsline.
A doua etapă
Până când atingi greutatea dorită, poţi introduce în meniu cereale integrale (la micul dejun), fructe, lactate cu 1% grăsime, fasole, vin roşu. Cu moderaţie, poţi mânca şi cartofi, morcovi, banane, ananas, pepene roşu.
A treia etapă – Menţinerea
Fază mai permisivă, dar care ţine tot restul vieţii şi ajută la păstrarea siluetei cu un regim alimentar corect. Regula de aur ca să te menţii în formă e ca mesele şi gustările să fie luate la ore fixe.
Eficienţă: În prima etapă slăbeşti 4-7 kilograme, iar în a doua, un kilogram pe săptămână.
Părerea specialistului: Prima etapă conduce la pierderea rapidă a kilogramelor, datorită aportului scăzut de calorii. După cea de-a doua fază, intermediară, cea de-a treia etapă reprezintă un regim alimentar sănătos, benefic siluetei toată viaţa.
De fiecare dată când vrea să slăbească rapid, Jessica Simpson apelează la regimul South Beach pentru a scăpa de kilogramele în plus
36. Scarsdale
Mic dejun (invariabil): Un fruct, o felie de pâine integrală, ceai.
Luni
Prânz: Carne slabă, o roşie.
Cină: Peşte, salată de legume, un fruct, ceai. marţi
Prânz: Salată din fructe, ceai.
Cină: Carne la grătar, salată de legume, ceai.
Miercuri
Prânz: Salată de ton, pepene, ceai.
Cină: Friptură din carne slabă, salată de roşii, ţelină şi salată verde.
Joi
Prânz: două ouă fierte, brânză de vaci, dovlecei, o felie de pâine prăjită, ceai.
Cină: Pui la grătar (fără pieliţă), spanac, ardei gras, ceai.
Vineri
Prânz: 150 g de brânză, spanac, o felie de pâine prăjită, ceai.
Cină: Peşte, salată de legume, o felie de pâine prăjită, ceai.
Sâmbătă
Prânz: Salată de fructe, ceai.
Cină: Friptură de pui, salată, fructe de sezon.
Duminică
Prânz: Friptură de pui, salată.
Cină: Grătar de pui, salată.
Eficienţă: Slăbeşti un kg la două zile.
Părerea specialistului: Rezultatele sunt rapide, însă menţinerea lor este o problemă.
37. Dieta care zdrobeşte caloriile (Eat Smash Diet)
Prima etapă – Detoxifierea (9 zile)
Se consumă 5 mese pe zi, la ore fixe, alcătuite din fructe şi legume, exceptând cartofii, avocado, lintea şi soia. Totul se prepară la grătar şi la aburi.
A doua etapă (3 săptămâni)
Se adaugă alimente precum avocado, carne slabă, fructe de mare, ouă întregi, unt, cafea, suc de fructe, limonadă.
A treia etapă (4 săptămâni)
Se măresc un pic porţiile şi se introduc pastele.
A patra etapă (toată viaţa) Trebuie urmat un regim alimentar strict, cu 5 mese pe zi, fără mâncare fast-food sau “bombe” calorice, precum cartofii prăjiţi şi îngheţata.
Eficienţă: Slăbeşti 3-4 kg pe săptămână în toate etapele, mai puţin în ultima, care e de întreţinere.
Părerea specialistului: Pentru ca regimul să aibă efect, mesele trebuie să conţină cantităţi mici de mâncare, servite separat, cu pauze. Este bine să mâncăm mai des, dar puţin.
38. Sonoma
Regimul prevede consumul constant de cereale integrale, migdale, ardei graşi, roşii, broccoli, struguri, spanac, afine, căpşune şi ulei de măsline. În primă fază, timp de 10 zile, la cele cinci mese ale zilei se consumă doar combinaţii din aceste alimente. Apoi, treptat, se revine la normal, evitând combinaţiile periculoase, excesele de grăsimi şi de alcool.
Eficienţă: Slăbeşti 4 kg în 10 zile.
Părerea specialistului: Se slăbeşte rapid, prin înfometare extremă.
39. Pritikin
Se bazează pe limitarea grăsimilor, a consumului de proteine slabe, legume şi carbohidraţi complecşi şi pe efectuarea zilnică a exerciţiilor fizice. Ca să slăbeşti şi să te menţii, mănâncă în cantităţi moderate carne slabă de vită sau de pui, lactate cu puţine grăsimi şi peşte de mare, de 3 ori pe săptămână, la prânz.
Iată un model de meniu zilnic:
Mic dejun: Un fruct de sezon, 230 ml lapte degresat, ceai.
Gustare: Un ou ochi, prăjit în unt.
Prânz: Piept de pui la grătar, cartofi la cuptor, salată, legume pasate, ceai.
Gustare: Un cartof copt.
Cină: O salată de roşii cu castraveţi fără ulei.
Eficienţă: Slăbeşti 2 kg într-o săptămână.
Părerea specialistului: Regimul este permisiv, astfel că şi rezultatele se obţin lent. Ca şi la celelalte diete, se recomandă o hidratare intensă pe parcursul zilelor când se urmează această cură. Nu reveniţi la vechile obiceiuri după finalizarea ei!
40. Weight Watchers
Se bazează pe un punctaj atribuit alimentelor şi care trebuie contorizat zilnic, în funcţie de vârsta şi de greutatea pe care o ai. Este obligatoriu să consumi două feluri de lactate şi cel puţin 5 porţii de fructe şi legume pe zi. Spre exemplu, iată cât “valorează” câteva alimente:
- Ardei gras: 0 puncte
- Ciuperci: 0 puncte
- Morcovi: 0 puncte
- Un măr: 0 puncte
- Varză: 0 puncte
- Cafea: 0 puncte
- O lingură de zahăr: un punct
- Banană: un punct
- 100 g struguri: un punct
- O lingură de ulei vegetal: un punct
- Supă de roşii: 2 puncte
- O felie de salam: 2 puncte
- O bere: 3 puncte
- Salată Caesar: 3 puncte
- 250 ml lapte: 4 puncte
- 90 g carne de pui: 5 puncte
- 2 clătite: 6 puncte
- Omletă din 2 ouă: 8 puncte
- Cartofi prăjiţi: 10 puncte
Eficienţă: Slăbeşti 2 kg în 7 zile.
Părerea specialistului: Dieta te obligă să devii un mic matematician şi să porţi cu tine o listă completă cu punctajul alimentelor. Dacă eşti o persoană minuţioasă, vei reuşi să slăbeşti foarte rapid alegând alimentele potrivite, totalizând uşor necesarul de puncte.
41. Dieta «cutie de prânz»
Nutriţionistul Simon Lovell a creat conceptul unei cutii în care să pui tot ce mănânci într-o zi. 60% legume, 30% proteine şi 10% condimente şi sosuri este conţinutul nutritiv ideal al acesteia.
În ea se pot găsi: broccoli, spanac, avocado, piept de pui sau curcan la grătar, orez brun fiert, pâine integrală, ridichi, salată, ardei gras şi câteva fructe de sezon. Mănâncă puţin în fiecare oră sau la două ore, iar la cină bea un ceai.
Eficienţă: Slăbeşti 2-3 kilograme pe săptămână.
Părerea specialistului: Scăderea în greutate nu va fi bruscă, iar rezultatele pot fi uşor menţinute în timp, dacă dieta este urmată cu stricteţe.
42. Cu Acai berry
Schimbă-ţi alimentaţia care a condus la îngrăşare şi adoptă un stil de viaţă corect, fără excese, cu hidratare intensă şi mâncare sănătoasă, în porţii moderate.
După ce ai făcut acest lucru, tot ce mai trebuie să faci ca să slăbeşti e să adaugi în meniul tău gustări cu fructe Acai berry, care stimulează arderea grăsimilor. Ele reprezintă şi o sursă importantă de vitamine şi minerale.
Eficienţă: Slăbeşti 5 kg pe lună.
Părerea specialistului: Originare din America de Sud, fructele Acai sunt benefice pentru slăbit. Evitaţi suplimentele din aceste boabe şi consumaţi-le doar proaspete sau uscate.
43. Montignac
Combină alimente după metoda disociată (glucide cu proteine, dar niciodată glucide cu lipide), alegând glucide “bune”, cu indice glicemic sub 35: legume crude, orez.
Luni
Mic dejun: Fulgi de porumb, un măr.
Prânz: Carne de pui şi dovlecei la grătar, brânză rasă, un măr.
Cină: Supă de legume, puţină carne rece de pui, o salată cu roşii.
Marţi
Mic dejun: două felii de pâine graham cu şuncă.
Prânz: Brânză degresată de vaci, salată de castraveţi, o felie de carne de pui.
Cină: Salată de andive cu nuci, ochiuri româneşti.
Miercuri
Mic dejun: O felie de pâine integrală, iaurt cu căpşune.
Prânz: Salată de legume, brânză telemea, peşte fiert, orez, un măr.
Cină: Salată cu broccoli, carne friptă de porc cu muştar, un fruct.
Joi
Mic dejun: O felie de pâine integrală, un ou fiert, iaurt degresat, kiwi.
Prânz: Rasol de vită cu spanac, o pară.
Cină: Supă de dovlecei, spaghete cu roşii şi vinete, brânză slabă de vaci, o lingură de miere.
Vineri
Mic dejun: Fulgi de porumb cu lapte, căpşune.
Prânz: Carne de vită şi vinete la grătar, puţină ciocolată.
Cină: Roşii umplute cu brânză degresată, orez cu ciuperci.
Sâmbătă
Mic dejun: Omletă cu roşii şi caşcaval, un măr.
Prânz: Ciuperci à la grec, piept de pui cu dovlecei la grătar, un măr copt.
Cină: Legume la grătar cu mujdei de usturoi, peşte fript, iaurt degresat.
Duminică
Mic dejun: Iaurt degresat, o felie de pâine integrală, o pară.
Prânz: Mozzarella cu roşii, friptură de miel, salată de fasole verde şi roşii, compot de prune.
Cină: Pui fript, morcovi, iaurt.
Eficienţă: Slăbeşti 1,5 kg pe săptămână.
Părerea specialistului: Această dietă are avantajul că furnizează toate principiile nutritive necesare organismului în fiecare zi, este diversă, are rezultate vizibile în timp scurt şi poate fi adoptată zilnic ca mod de viaţă.
44. Perricone
În acest regim e obligatoriu să-ţi începi fiecare zi bând două pahare de apă imediat după ce te-ai trezit.
Zilnic
Mic dejun: O bucată de somon fiert, fulgi de ovăz, o felie de pepene, două pahare de apă.
Prânz: 200 g somon fiert, salată verde, o felie de pepene, două pahare de apă.
Gustare: Un iaurt dietetic cu migdale neprăjite, două pahare de apă.
Cină: 200 g somon fiert sau la grătar, salată verde cu lămâie, broccoli la abur, o felie de pepene, două pahare de apă.
Gustare de seară: două felii de piept de pui la grătar, două pahare de apă.
Eficienţă: Slăbeşti 2 kg pe săptămână.
Părerea specialistului: Regimul oferă puţini nutrienţi. Nu este recomandat decât pe perioade scurte, pentru a pierde 2-3 kilograme.
45. Hollywood
Dieta e preferata vedetelor care vor să slăbească într-un timp scurt.
Zilnic
Mic dejun: O jumătate de grepfrut, două ouă fierte, două felii de bacon.
Prânz: O jumătate de grepfrut, o salată de pui cu crutoane.
Cină: O jumătate de grepfrut, pui şi legume la grătar, salată.
Eficienţă: Slăbeşti 3 kg în 7 zile.
Părerea specialistului: Deficitară în substanţe nutritive, dieta provoacă slăbiri drastice, cu efecte negative pe termen mediu şi lung.
Supercolecţia 200 de diete (dietele 1-15)
Supercolecţia 200 de diete (dietele 16-30)