Despre arborele de ceai

Uleiul de arbore de ceai provine din acest arbust (n.n. – Melaleuca Alternifolia), care crește pe coasta mlăștinoasă din sud-estul Australiei și care este recunoscut pentru frunzele sale verzi și lucioase și florile albe sau crem. Arborele de ceai a fost denumit astfel de către marinarii din secolul al XVIII-lea, care preparau din frunzele sale un ceai care mirosea a nucșoară.

Uleiul de arbore de ceai – ce beneficii are - Imagine cu frunze şi flori ale arborelui de ceai.
Arborele de ceai crește pe coasta mlăștinoasă din sud-estul Australiei

Uleiul din arborele de ceai a fost folosit ca medicament tradițional de aborigenii din Australia timp de secole pentru a trata tusea și răceala sau pentru a-l aplica direct pe piele pentru vindecarea anumitor afecțiuni cutanate. Substanțele chimice din uleiul de arbore de ceai distrug bacteriile, ciupercile și acarienii și pot reduce reacțiile alergice ale pielii prin diminuarea umflăturilor.

Astăzi, uleiul esențial extras din frunzele arborelui de ceai este apreciat la nivel global pentru multiplele sale proprietăți terapeutice. Arborele de ceai nu trebuie confundat cu planta comună de ceai, care nu are nici o legătură cu acesta și care este utilizată pentru producerea ceaiurilor negre și verzi, relatează WebMD.com.

Planul „machiavelic” aplicat de un mecanic auto pentru a domina o femeie. Victima: „Mă duc şi mă omor, sincer, că nu mai pot”
Recomandări
Planul „machiavelic” aplicat de un mecanic auto pentru a domina o femeie. Victima: „Mă duc şi mă omor, sincer, că nu mai pot”

Uleiul de arbore de ceai: ce este și cum se obține

Uleiul de arbore de ceai este un ulei esențial cu mai multe utilizări, care se obține prin distilarea cu aburi a frunzelor provenite de la arbustul Melaleuca Alternifolia. Acest proces presupune trecerea aburilor prin frunze, vaporizându-se în acest fel uleiul esențial, care este ulterior condensat și colectat. Rezultatul constă într-un lichid incolor sau cu o nuanță galben-verzuie, cu o aromă proaspătă și reconfortantă.

Uleiul de arbore de ceai este solubil în alte uleiuri și soluții alcoolice și își păstrează proprietățile cu condiția să fie depozitat în mod corespunzător, ferit de lumină și de căldură. Compoziția chimică a uleiului de arbore de ceai include peste 100 de compuși activi, cel mai important dintre ele fiind terpinen-4-ol, care este recunoscut pentru efectele sale antimicrobiene, antivirale și antifungice.

Acest compus activ stimulează activitatea celulelor albe din sânge, esențiale în combaterea infecțiilor. Uleiul esențial de arbore de ceai poate fi cumpărat 100% nediluat sau pur. Formele diluate, care au concentrații cuprinse între 5 și 50%, sunt disponibile în produse pentru îngrijirea pielii. Comparativ cu alte soluții naturale, cum ar fi uleiul de lavandă pentru relaxare sau uleiul de oregano pentru imunitate, uleiul din arborele de ceai se distinge prin acțiunea sa antimicrobiană deosebit de eficientă.

Cea mai dură critică a taxelor vamale anunțate de Trump: „Ziua ruinei! În materie de economie, afirmațiile lui Trump sunt o prostie totală”
Recomandări
Cea mai dură critică a taxelor vamale anunțate de Trump: „Ziua ruinei! În materie de economie, afirmațiile lui Trump sunt o prostie totală”

Ce spun studiile efectuate pe oameni

În ultimele două decenii au fost realizate două studii complexe, care au investigat efectele pe care uleiul de arbore de ceai îl are asupra ciupercilor care se dezvoltă la nivelul unghiilor la om. Prima cercetare, care a avut loc în 1994, a constatat că, dacă acest ulei esențial este aplicat direct pe ciuperca unghiilor de la picioare, va fi la fel de eficient ca și crema de clotrimazol, care este recomandată în tratamentul micozelor cutanate și mucoase determinate de dermatofiti, fungi, levuri și microorganisme.

De partea cealaltă, studiul publicat cinci ani mai târziu a analizat timp de 16 săptămâni modul în care o cremă antifungică ce conține ulei de arbore de ceai ar putea ajuta la tratarea ciupercilor de pe unghiile de la picioare. Cercetătorii au folosit doar ulei de arbore de ceai, în timp ce subiecții au aplicat uleiul în combinație cu o cremă specială în tratarea ciupercilor.

Uleiul de arbore de ceai – ce beneficii are - Imagine cu o femeie tânără, având faţa cu pistrui, care îşi întinde ulei esenţial pe faţă.
Uleiul de arbore de ceai este folosit în produsele de îngrijire a pielii și a scalpului
Privatizare, terapie de șoc și spectrul extremismului: de la Republica de la Weimar la Viktor Orbán
Recomandări
Privatizare, terapie de șoc și spectrul extremismului: de la Republica de la Weimar la Viktor Orbán

Crema combinată a vindecat complet ciuperca unghiilor la 80% dintre participanți. Cu toate acestea, nici una dintre persoanele care au folosit doar uleiul de arbore de ceai nu a observat vreo îmbunătățire. Acest lucru sugerează că doar uleiul din arborele de ceai poate să nu fie un tratament antifungic eficient, notează Medical News Today.

Beneficiile uleiului din arbore de ceai

Centrul Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă (NCCIH) recomandă că cercetările privind efectele uleiului de arbore de ceai asupra oamenilor sunt limitate. Acest ulei esențial este folosit pentru a trata o serie de afecțiuni, cum ar fi acneea, ciuperca unghiilor de la picioare sau piciorul atletului. Iată care sunt cele mai dese utilizări ale uleiului de abore de ceai:

Combaterea acneei

Uleiul esențial din arbore de ceai poate avea efecte benefice asupra diverselor probleme ale pielii, printre care și acneea. Un studiu comparativ între un gel conținând acest ulei și un preparat placebo a evidențiat o reducere considerabilă atât a numărului de leziuni acneice, cât și a severității lor la persoanele care au utilizat gelul activ.

Combaterea piciorului atletului

Cunoscută și sub denumirea de tinea pedis, această infecție fungică a picioarelor este cauzată de dermatofiți și se manifestă prin roșeață, mâncărimi și fisuri ale pielii, mai ales între degete. Cercetările sugerează că aplicarea uleiului din arbore de ceai poate ajuta la ameliorarea simptomelor neplăcute asociate acestei afecțiuni.

Combaterea dermatitei de contact

Dermatita de contact este un tip de eczemă care apare în urma expunerii la substanțe iritante sau alergeni. Un studiu ce a comparat diferite metode de tratament a constatat că uleiul esențial din arbore de ceai oferă rezultate promițătoare, în special în cazul formelor alergice ale dermatitei.

Combaterea mătreții

Mătreața ușoară spre moderată, declanșată de ciuperca Pityrosporum ovale, poate fi ținută sub control prin utilizarea unui șampon care conține 5% ulei din arbore de ceai. După patru săptămâni de utilizare regulată, participanții la un studiu au observat o diminuare a intensității mătreții, precum și o reducere a senzației de mâncărime și a excesului de sebum.

Combaterea păduchilor

Rezistența păduchilor de cap la tratamentele convenționale a determinat cercetătorii să analizeze eficiența uleiurilor esențiale împotriva acestora. Un experiment a demonstrat că uleiul din arbore de tei poate elimina complet păduchii în aproximativ 30 de minute. Totuși, un alt compus studiat s-a dovedit mai eficient în distrugerea ouălor acestora.

Îmbunătățirea sănătății orale

Un gel pe bază de ulei din arbore de ceai ar putea fi o soluție utilă pentru persoanele afectate de gingivită, o inflamație a gingiilor. Testele clinice au indicat o reducere semnificativă a sângerărilor și inflamației la persoanele care au folosit acest gel, ceea ce sugerează un potențial benefic în menținerea sănătății gingivale, relatează Medical News Today.

Cum să folosești uleiul de arbore de ceai

În primul rând, trebuie să știi că uleiul din arbore de ceai trebuie utilizat numai local deoarece poate fi toxic dacă este înghițit. Ingerarea acestui ulei este periculoasă și poate provoca simptome severe, inclusiv greață, vărsături, diaree și chiar comă.

Atunci când este utilizat ca atare, aplicat topic pe piele, uleiul din arbore de ceai este cel mai bine să fie diluat, ceea ce înseamnă că este asociat cu un alt ulei sau cu o cremă pentru a-i reduce concentrația. De altfel, medicii recomandă persoanelor care suferă de acnee fie să utilizeze uleiul esențial ca atare, fie să cumpere un produs de îngrijire a pielii care conține acest ulei.

În orice caz, este bine să faci mai întâi un test pe piele, aplicând uleiul pe interiorul antebrațului și așteptând o zi sau două pentru a vedea dacă apare vreo iritație. Amestecă întotdeauna uleiul esențial cu un ulei „purtător” înainte de a le aplica pe piele. Acest lucru ajută la diluarea uleiului esențial, reducând riscul de efecte secundare atunci când acesta intră în contact cu pielea.

Uleiurile purtătoare ajută la livrarea sau „transportul” uleiurilor esențiale în piele. Se recomandă combinarea a trei picături de ulei de arbore de ceai cu 50-55 ml dintr-un alt ulei sau o cremă hidratantă, mai ales dacă ai o piele uscată sau sensibilă. Poți utiliza uleiul de arbore de ceai dimineața, seara sau de două ori pe zi.

Indiferent ce produse de îngrijire a pielii folosești este important ca în fiecare dimineață să aplici o cremă cu factor de protecție solară de cel puțin SPF 30. Ca și în cazul medicamentelor convenționale, uleiul din arbore de ceai ar trebui folosit zilnic timp de până la 12 săptămâni înainte de a se observa rezultate. Dacă, după această perioadă nu se observă nici un rezultat este posibil să ai nevoie de un produs pentru acnee mai puternic.

Așa cum spuneam, uleiul de arbore de ceai se folosește și pentru tratarea ciupercilor la unghii sau a piciorului atletului. Uleiul trebuie diluat într-un ulei purtător, cum ar fi cel de cocos, cu două până la trei picături de ulei de arbore de ceai la 15-20 de picături de ulei purtător. Uleiul se aplică folosind un disc din bumbac, care se lasă pe unghia afectată câteva minute. În timpul tratamentului, unghiile de la picioare trebuie să fie cât mai curate și tăiate, notează EverydayHealth.com.

Vezi şi ce este uleiul de rozmarin și cum se obține!

   

Istorii electorale
Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

„Ne vedem de două ori pe an. Nu pot să spun că o iubesc...” Andreea Tonciu, declarații controversate despre SOACRA ei
Unica.ro
„Ne vedem de două ori pe an. Nu pot să spun că o iubesc...” Andreea Tonciu, declarații controversate despre SOACRA ei
Numele ei este pe buzele tuturor, după ce tocmai s-a aflat! Toți o știau pe Sorina Docuz drept „protejata lui Marcel Ciolacu”, însă acest detaliu din trecutul ei s-a aflat abia acum
Viva.ro
Numele ei este pe buzele tuturor, după ce tocmai s-a aflat! Toți o știau pe Sorina Docuz drept „protejata lui Marcel Ciolacu”, însă acest detaliu din trecutul ei s-a aflat abia acum
Florin Călinescu, adevărul despre mutarea la Băbana. După tragediile din viața lui, actorul a căutat tihna: ”La mine viața e simplă. Sunt liniștit stând în rulota mea...”. Uite cum arată moția lui din Argeș
Libertateapentrufemei.ro
Florin Călinescu, adevărul despre mutarea la Băbana. După tragediile din viața lui, actorul a căutat tihna: ”La mine viața e simplă. Sunt liniștit stând în rulota mea...”. Uite cum arată moția lui din Argeș
Istoria care riscă să se repete. Cum au pus rușii bocancul pe gâtul României și au instaurat comunismul
Adevarul.ro
Istoria care riscă să se repete. Cum au pus rușii bocancul pe gâtul României și au instaurat comunismul
Cătălina Toma, PRIMA reacție după ce Theo Rose a fost acuzată că o copiază în ultima ei piesă. Cum a răspuns artista: "Eu cred în competiția creativă, nu în cea plină de invidie"
Elle.ro
Cătălina Toma, PRIMA reacție după ce Theo Rose a fost acuzată că o copiază în ultima ei piesă. Cum a răspuns artista: "Eu cred în competiția creativă, nu în cea plină de invidie"
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
"Ţinutul tinereții veșnice", unde 1 din 10 locuitori trăiesc până la 100 de ani. Toți mănâncă acelaşi lucru
Observatornews.ro
"Ţinutul tinereții veșnice", unde 1 din 10 locuitori trăiesc până la 100 de ani. Toți mănâncă acelaşi lucru
Horoscop 4 aprilie 2025. Peștii au șansa de a descoperi, citind printre rânduri, o informație care le va fi de mare folos pe viitor
HOROSCOP
Horoscop 4 aprilie 2025. Peștii au șansa de a descoperi, citind printre rânduri, o informație care le va fi de mare folos pe viitor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI